Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
Jun 28th, 2017
95
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.02 KB | None | 0 0
  1. Uppgift 1
  2. När vi äter så tuggar vi sönder maten med tänderna, våra spottkörtlar producerar saliv som innehåller enzymer, dessa enzymer sönderdelar kolhydraterna i maten. Saliven fuktar också maten så att den blir mjukare och lättare för tänderna att dela. När maten i munnen delats upp och blivit tillräckligt fuktig förs den till svalget, detta utlöser en sväljreflex som stänger för näsan genom att höja gommen och fäller ner struplocket för att förhindra att maten eller vätskan hamnar i näsan eller luftstrupen.
  3. Om man till exempel skrattar eller pratar medan man äter kan det hända att struplocket inte fälls ner, då kan man ”sätta i fel hals” det vill säga att man får en bit mat som fastnar i luftstrupen, kroppen försöker få ut maten ur luftstrupen genom att hosta. Detta kan hända hos små barn som till exempel stoppar en knapp eller en bit Lego i munnen.
  4. Från svalget fortsätter tuggan ner i matstrupen som med starka muskler pressar ner maten till magsäcken, musklerna är så pass starka att vi kan stå på huvudet och dricka.
  5. I magsäcken knådas maten av muskler och blandas med frätande magsaft. Magsaften innehåller saltsyra som dödar bakterier i magsäcken och pepsin, ett enzym som sönderdelar proteiner. Magsäckens slemhinna täcks av ett slem som skyddar mot saltsyran som annars skulle fräta på magsäcken och orsaka magsår. Magsår kan också orsakas av bakterieangrepp som är den vanligaste orsaken men också av att slemhinnan har skadats på grund av att man ätit för mycket läkemedel med acetylsalicylsyra som till exempel Magnecyl eller Aspirin, en annan orsak kan också vara matsäckscancer.
  6. Produktionen av magsaft kontrolleras av bland annat hjärnan, om man till exempel, tänka, se eller lukta på mat gör så att magsäcken producerar magsaft, när vi är hungriga arbetar magsäckens muskler och vi upplever det som att magen ”kurrar”. När man till exempel tuggar tuggummi ökar produktionen av magsaft och magen börjar arbeta och tror att den ska få mat.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement