Advertisement
lemon3x

Untitled

Jan 8th, 2014
50
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.45 KB | None | 0 0
  1. Amenoreea
  2.  
  3. Amenoreea reprezintă absenţa perioadelor menstruale.
  4. Unele femei nu trec niciodată prin pubertate, astfel încât nu au niciodată.cicluri menstruale. Această situaţie este numită amenoree primară; La alte femei ciclurile menstruale încep la pubertate, î^să ulterior se opresc. Această afecţiune poartă numele de arhenoree secundară.
  5. Amenoreea este normală numai înainte de pubertate, în timpul sarcinii, în timpul alăptării şi după menopauză.
  6.  
  7. Cauze
  8.  
  9. Amenoreea primară poate fi cauzată de o malformaţie congenitală în care uterul sau trompele uterine nu se dezvoltă normal sau de o afecţiune cromozomială precum sindromul Turner (în care celulele corpului conţin un singur cromozom X în loc de o pereche). Amenoreea primară poate fi determinată şi de funcţionarea anormală a hipotalamusului (o structură cerebrală), a glandei pituitare sau a ovarelor. Uneori, este produsă de disfuncţia glandei tiroide (hipertiroidism sau hipotiroidism). Femeile tinere care sunt foarte slabe, în special cele cu anorexie nervoasă, pot să nu aibă niciodată menstruaţie.
  10.  
  11. Amenoreea secundară poate fi cauzată de disfuncţii ale hipotalamusului, glandei pituitare, ovarelor, glandei tiroide, glandelor suprarenale sau anomalii ale aproape oricărui segment al tractului reproducător. Funcţionarea anormală a acestor organe poate fi rezultatul unei tumori, boli autoimune sau folosirii anumitor droguri sau medicamente (halucinogene, citostatice, antipsihotice şi antidepresive). Sindromul Cushing şi sindromul ovarului polichistic (ambele fiind afecţiuni hormonale) pot determina oprirea sau neregularitatea perioadelor menstruale. Alte cauze de amenoree secundară sunt mola hidatidiformă (tumoră care se dezvoltă dintr-un ovul anormal, care a fost fertilizat, sau la nivelul placentei) şi sindromul Asherman (fibroza mucoasei uterine, cauzată de o infecţie sau de o intervenţie chirurgicală).
  12.  
  13. Stresul asociat cu diferite probleme poate cauza amenoree secundară, deoarece interferează cu mecanis-mele cerebrale de control al activităţii ovariene (pe cale hormonală). Activitatea fizică excesivă sau consumul redus de alimente (precum în anorexia nervoasă) afectează de asemenea aceste mecanisme. Oricare din aceste comportamente poate determina creierul să comande glandei hipofize scăderea producţiei de hormoni care stimulează ovarele. Ca urmare, ovarele produc mai puţin estrogen şi ciclurile menstruale încetează.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement