Advertisement
PatrZDZ

Fiktiv Netherlands - RTL Group

Oct 24th, 2020 (edited)
56
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 48.87 KB | None | 0 0
  1. RTL Nederland Holding BV is de naam waarmee CLT-UFA S.A. in Nederland opereert en diensten verricht ten behoeve van de Luxemburgse zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, RTL Z, RTL Lounge, RTL Crime, RTL Telekids, RTL XL en RTL Videoland. Het bedrijf is een dochter van de RTL Group, dat de televisie- en radiopoot van het Duitse Bertelsmann-concern is. De Nederlandse radio- en tv-activiteiten van RTL zijn daardoor voornamelijk in Duitse handen (familie Mohn, de eigenaren van Bertelsmann)
  2.  
  3. Sven Sauvé is sinds 1 juli 2017 de algemeen directeur (CEO) van RTL Nederland, na daarvoor COO (Chief Operating Officer) te zijn geweest. Voorganger Bert Habets was van 1 februari 2008 tot 1 juli 2017 de algemeen directeur, die sinds 19 april 2017 co-CEO en per 1 januari 2018 tot maart 2019 van eigenaar RTL Group. Van 2003 tot januari 2008 was Fons van Westerloo de algemeen directeur, nadat Dick van der Graaf deze functie had bekleed. Van de onderneming bezat van 1 oktober 2007 tot 1 januari 2012 Talpa Media (van John de Mol) 26,3% terwijl RTL Group 73,7% van de aandelen RTL Nederland Holding in handen heeft en daarmee de controle over het bedrijf. Sinds de laatste datum heeft RTL Group alle aandelen terug in eigen handen.
  4.  
  5. ===
  6. RTL 4 (Radio Télévision Luxembourg 4) is een commerciële Nederlandstalige Luxemburgse televisiezender die sinds 1989 uitzendt op de Nederlandse televisie. Qua marktaandeel staat RTL 4 al enige jaren op een tweede plaats, na NPO 1. RTL 4 valt onder RTL Nederland (voorheen de RTL/de Holland Media Groep/RTL Nederland), samen met RTL 5, RTL 7, RTL 8 en RTL Z.
  7.  
  8. RTL 4 startte onder de naam RTL-Véronique op 2 oktober 1989 als jongerenzender. Commerciële televisie vanaf Nederlands grondgebied was eind jaren tachtig nog verboden, maar aangezien Véronique officieel een Luxemburgse zender was en via de zogeheten U-bochtconstructie uitzond, werd deze toch op de Nederlandse kabel toegelaten. Dit in tegenstelling tot TV10, het commerciële initiatief van televisieproducent Joop van den Ende, dat door het Commissariaat niet wetconform werd bevonden.
  9.  
  10. RTL-Véronique was oorspronkelijk gefinancierd door Veronica, de Nederlandse Middenstandsbank (NMB), Rabobank, Credit Lyonnais, Philips, Lex Harding (Tornado BV) en het Luxemburgse bedrijf CLT (Compagnie Luxembourgeoise de Télédiffusion, later CLT-UFA, later RTL Group SA). De eerste uitzending was op 2 oktober 1989. In december 1989 werden de aandelen van de Rabobank, NMB, Credit Lyonnais, Veronica, Lex Harding (Tornado BV) overgenomen door VNU en Elsevier. CLT bleef haar aandeel houden en bleef feitelijk de controlerende partij met de uitzendlicentie in Luxemburg.
  11.  
  12. Gezichten van het eerste uur waren Jeroen Pauw, Irene Moors, Viola Holt, Dieuwertje Blok, Catherine Keyl, Jan de Hoop, Caroline Tensen, Pauline Dekker, Wessel van Diepen, Patty Brard, Jur Raatjes, Mariëtte Bruggeman, Anniko van Santen, Manon Thomas, Marc Jacobs, Sander Simons, Elles Berger, Marc Postelmans, Rob van Rees, Jaap van Meekren, Heleen de Boer, John Bernard, Ria van Eijndhoven, Gert Berg en Loretta Schrijver.
  13.  
  14. Het gezicht van fotomodel Daphne Deckers fungeerde tevens als 'uithangbord' van het commerciële station. In de directie zetelden de Luxemburger Freddy Thyes (namens CLT), ex-Veronica-topman Lex Harding en de latere Endemol-bestuurder Ruud Hendriks.
  15.  
  16. RTL-Véronique richtte zich vooral op jongeren en had weinig materiaal om uit te zenden. Joop van den Ende had wel programma's en televisiesterren, maar door het TV10-debacle en de boycot door de publieke omroepen kon hij zijn programma's niet kwijt.
  17.  
  18. In de loop van 1990 sloot RTL-Véronique een overeenkomst met Van den Ende, waardoor de slecht bekeken jongerenzender verder ging als RTL 4.
  19.  
  20. RTL 4 heeft een aantal veranderingen doorgemaakt vooral in 1998 toen het logo en programmering een vernieuwing kreeg. Het logo van RTL 4 is in de zomer van 1990, de herfst van 1990, in 1997 en in 1998 veranderd. Op 1 oktober 2001 kreeg RTL 4 een nieuwe vormgeving, maar het thema en het logo was ongewijzigd. In 2004 heeft RTL 4 andere leaders en bumpers en op 12 augustus 2005 kreeg RTL 4 opnieuw een nieuw logo. Op 1 juni 2007 stapte heel RTL Nederland over op breedbeeld. Met deze verandering kreeg RTL 4 ook een nieuwe huisstijl waarin de sterren van RTL 4 centraal staan. Inmiddels is ook deze huisstijl weer verlaten en zijn op 1 februari 2008 bumpers te zien waarin naast een door ronddraaiende balkjes gevormde 4 objecten als wijnglazen en parels naar beneden vallen. Op 26 augustus 2013 veranderde RTL 4 weer zijn logo met een nieuwe vormgeving. Op 1 september 2016 wijzigde het logo van RTL 4 opnieuw waarbij de corporate vormgeving van de letters RTL werden geïntegreerd met het RTL 4-logo.
  21.  
  22. De zender is statutair/formeel gevestigd in Luxemburg en is daardoor niet gehouden aan bepaalde Nederlandse regelgeving (bijvoorbeeld met betrekking tot reclame en sponsoring).
  23.  
  24. RTL Nieuws is het nieuwsprogramma van RTL en maakt samen met onder meer Editie NL, RTL Z, RTL Weer & Verkeer en Buienradar deel uit van de RTL Nieuwsgroep.
  25.  
  26. Het RTL Nieuws begon op 2 oktober 1989 om 18.00 uur als het Veronique Nieuws. Tijdens de Véronique Ontbijtshow, die werd gepresenteerd door Catherine Keyl en Marc Jacobs tussen 07.00 en 09.00 uur, las Jan de Hoop ieder half uur het nieuws. 's Avonds was er om zes uur een uitzending met Jeroen Pauw en om tien uur een bulletin met het duo Jeroen Pauw en Loretta Schrijver. Op 14 februari 1990 werd de uitzending van 22.00 uur verplaatst naar 19.30 uur en kwam er een late uitzending rond 23.30 uur bij.
  27.  
  28. In juni 1990 werd het Véronique Nieuws omgedoopt in het RTL 4 Nieuws. Tevens werd de Véronique Ontbijtshow vervangen door het RTL Ontbijtnieuws, dat afwisselend werd gepresenteerd door Jan de Hoop en Marc Jacobs. In de loop van 1995 veranderde het RTL 4 Nieuws in RTL Nieuws.
  29.  
  30. Sinds 6 juni 2001 brengt het RTL Nieuws ook financieel-economisch nieuws met het programma RTL Z. Dit programma werd de eerste jaren op RTL 5 uitgezonden, maar de bulletins verhuisden op 12 augustus 2005 naar RTL 7. Sinds 7 september 2015 worden de bulletins niet meer op RTL 7 uitgezonden, vanwege dat RTL Z een eigen kanaal kreeg. RTL Z werd in november 2004 uitgebreid met algemene nieuwsuitzendingen.
  31.  
  32. Tot en met 27 oktober 2006 was er op RTL 4 een aantal jaar een bulletin om 17:00 uur. Tevens was er tot en met eind 2017 jarenlang een bulletin om 16:00 uur op RTL 4.
  33.  
  34. Op werkdagen wordt om 6.30, 7.00, 7.30, 8.00 en 8.30 uur het RTL Ontbijtnieuws uitgezonden. Deze uitzendingen worden steeds tot de volgende uitzending herhaald. Om 9.00 uur is er nog een korte uitzending die niet herhaald wordt.
  35.  
  36. Het Ontbijtnieuws begint met het noemen van de twee hoofdpunten van de uitzending en een kort weerbericht, waarna de leader volgt. Hierna volgen drie of vier onderwerpen. Vervolgens worden er korte berichten doorgenomen om daarna nog twee onderwerpen te behandelen. Dan volgt een mediaoverzicht van die ochtend, waarbij meestal vier of vijf berichten uit verschillende landelijke en internationale media worden uitgelicht. Hierna volgt een luchtig onderwerp en daarna het RTL Weer, met het weer van die dag en een vooruitblik op het weer voor de komende dagen. In de zomer wordt het weer in verschillende populaire vakantiegebieden gegeven.
  37.  
  38. Om 16:00 wordt het eerste bulletin in de middag op RTL 4 uitgezonden. De presentator van dit bulletin is een van de presentatoren die ook het half acht nieuws presenteert.
  39.  
  40. Op alle dagen zijn er in de avond nieuwsbulletins om 18.00 uur, 19.30 uur en het late nieuws rond 23.40 uur. Deze uitzendingen hebben op werkdagen een lengte van respectievelijk tien, twintig en vijftien minuten. In het weekend duurt de uitzending van 18.00 uur ongeveer vijf à zes minuten en het late nieuws acht minuten. Het half acht nieuws duurt in het weekend net als doordeweeks twintig minuten. Alle uitzendingen hebben een eigen leader.
  41.  
  42. Het zes uur nieuws begint met het noemen van de drie hoofdpunten van de uitzending, waarna de leader start. Dan worden er vijf à zes onderwerpen behandeld. Dan volgen de kortere onderwerpen en vervolgens volgt er nog een laatste nieuwsitem. In het weekend worden in deze uitzending meestal vier of vijf onderwerpen behandeld met daarna kort nieuws en direct na de uitzending volgt dan een kort weerbericht van ongeveer een minuut.
  43.  
  44. Het half acht nieuws begint met een van de presentatoren die het hoofdpunt noemt waarna er een kort filmpje te zien is, dan volgen er drie andere punten van de uitzending. Vervolgens wordt de datum genoemd en start de leader. Eerst wordt er geopend met het belangrijkste nieuws van die dag, daarna volgen zeven à acht onderwerpen. Daarbij worden, indien nodig, ook kruisgesprekken gevoerd met verslaggevers in Nederland en/of correspondenten over de hele wereld. Tussen de grote onderwerpen door is er twee keer een blok met korte onderwerpen. Tot slot wordt er nog kort gekeken naar het weer met de weerpresentator die die dag presenteert. In de zondagsuitzending is vaak een circa acht minuten durend weekoverzicht opgenomen.
  45.  
  46. Sinds medio maart 2020 is er van maandag tot en met donderdag rond 22.00 uur een nieuwsupdate tijdens de onderbreking van het praatprogramma Jinek of Beau. De nieuwsupdate duurt circa vijf minuten.
  47.  
  48. In het late nieuws wordt er gekeken naar het laatste nieuws van die avond, maar ook worden er belangrijke onderwerpen van eerder op die dag behandeld. In de uitzending wordt ook nog de slotstand van de AEX, NASDAQ en Dow Jones gemeld. Het nieuws wordt afgesloten met een luchtig onderwerp, dat op werkdagen de dag daarna ook terug te zien is in het ontbijtnieuws.
  49.  
  50. Editie NL is een Nederlands nieuwsprogramma van RTL 4. Het sluit aan bij het RTL Nieuws. Het programma besteedt aandacht aan achtergronden van binnenlands nieuws en aan onderwerpen die een reguliere nieuwsuitzending niet halen. Verder laat het programma in het item Editie NL.com merkwaardige videofragmenten afkomstig van het internet zien. De uitzending wordt afgesloten met het RTL Weer, waarin ook weerfoto's worden getoond die door kijkers zijn ingestuurd. Er wordt gewerkt met een aantal vaste presentatoren, maar ook verschillende invallers alsmede met een aantal wisselende verslaggevers in beeld in de uitgezonden items.
  51.  
  52. De eerste uitzending was op maandag 7 april 2003 en werd gepresenteerd door Jeroen Latijnhouwers en Elsemieke Havenga. Sindsdien is het programma iedere werkdag te zien van 18.15 tot 18.35 uur. Gedurende het seizoen 2004-2005 was er ook een Editie NL Laat om 22.30 uur. De presentatie van deze late uitzending lag in handen van Roel Geeraedts en Daphne Lammers. In september 2005 werd Editie NL Laat vervangen door het nieuwsprogramma 4 in het Land.
  53.  
  54. De nieuwsprogramma's van RTL hebben verschillende kleurstellingen. Editie NL is de kleur rood meegegeven, die terugkomt in het decor en de leader.
  55.  
  56. Op 16 december 2010 werd de 2000ste aflevering van Editie NL uitgezonden. Vanwege dit jubileum konden kijkers zich opgeven om deze speciale uitzending te presenteren. Een jury, onder leiding van oud-presentatrice Elsemieke Havenga, koos uiteindelijk het beste duo. De uitzending van 5 april 2013 stond in het teken van het tienjarig bestaan van het programma.
  57.  
  58. Sinds 29 augustus 2020 is Editie NL ook in het weekend te zien tussen 18.15 en 18.35 uur.
  59.  
  60. ===
  61. RTL 5 is een Nederlandstalige Luxemburgse televisiezender die behoort tot RTL Nederland (voorheen Holland Media Groep/HMG). De zender zendt sinds 2 oktober 1993 uit. RTL 5 richtte zich jarenlang vooral op de mannelijke kijker met veel zakelijke programma's en sport. Sinds 12 augustus 2005 richt het zich op een breder publiek, maar vooral op jonge mensen met de leeftijd van 15 tot en met 35. RTL 5 zendt voornamelijk programma's van FOX en NBC uit.
  62.  
  63. In 1993 werd RTL 5 opgericht als jong broertje van RTL 4. De tweede zender van de Luxemburgse maatschappij in Nederland moest zich richten op de doelgroepen die tot dan toe niet goed genoeg werden bereikt door RTL 4; jongeren, jonge mannen en hoger opgeleiden. De programmering bestond uit veel series, zoals Knight Rider, Beverly Hills, 90210, Paradise Beach, Miami Vice, M*A*S*H, Northern Exposure, Walker, Texas Ranger, Happy Days, MacGyver, Baywatch, The A-Team en Seinfeld. Ook verhuisden de sportprogramma’s van RTL 4 naar RTL 5. Voor de hoger opgeleide doelgroep bracht RTL 5 het dagelijkse praatprogramma I.S.C.H.A. (met Ischa Meijer), TeVePure (met Jan Lenferink), Barend & Van Dorp en V-Extra (dagelijks nieuwsprogramma).
  64.  
  65. Een groot succes was dit niet. Vooral de programma's voor hoger opgeleiden trokken maar zeer weinig kijkers. Binnen een jaar werd daarom besloten de zender alleen te richten op de doelgroep jongeren van 15 tot 35 jaar. Nieuwsuitzendingen werden grotendeels vervangen en de praatprogramma's, verdwenen of verhuisden (terug) naar RTL 4. Sport, series en eigen producties zoals Liefde is... (met Nance Coolen) en de Rabo Top 40 (met Annette Barlo) werden de pijlers van de zender.
  66.  
  67. Toen Veronica zich in 1995 aansloot bij de zenders van RTL, om samen de Holland Media Groep te vormen, had dit ook veel gevolgen voor RTL 5. Jongeren zouden voortaan worden bediend door Veronica. RTL 5 werd geacht klein te blijven en vooral geen kijkers af te snoepen van de twee andere zenders. Dit beleid werd onderschreven door de Europese Commissie. Omdat de Holland Media Groep een te groot machtsblok op de Nederlandse televisiemarkt vormde, werd bedongen dat RTL 5 een doelgroepzender moest worden, met een marktaandeel dat niet hoger mocht zijn dan vier procent. Vanaf 2 januari 1997 werd RTL 5 daarom omgevormd tot nieuwszender, die de ondertitel “Nieuws en Weer” kreeg. Een volwaardige nieuwszender zou RTL 5 nooit worden, tot grote ergernis van concurrent SBS6. De zender bleef dagelijks ook speelfilms uitzenden, zij het dat deze werden onderbroken door korte nieuwsbulletins.
  68.  
  69. Met de start van Net5 in 1999 gooide de zender het roer wederom om. De zender ging zich meer profileren om de voorkeurspositie 5 te behouden op de Nederlandse afstandsbedieningen. Het profiel van de zender werd verbreed. De ondertitel “Nieuws en Weer” verdween en presentatrices Rémi van der Elzen, Mylène de la Haye en Maya Eksteen werden aangetrokken. Door de veranderende concurrentiemarkt verviel in september 2000 ook de restrictie van de Europese Commissie. De zender mocht vanaf die datum weer een hoger marktaandeel dan vier procent halen.
  70.  
  71. Op 6 juni 2001 ging RTL Z van start met zijn financieel-economische nieuwsuitzendingen. RTL Z was een samenwerkingsverbond tussen de Holland Media Groep en Belgian Business Television. De uitzendingen waren elke werkdag tussen 09.00 uur en 18.00 uur op RTL 5. Ook waren er in de begindagen 's avonds nog korte updates.
  72.  
  73. De grootste verandering van de zender vond op 12 augustus 2005 plaats. De zender Yorin zou die dag zijn uitzendingen staken. De meeste programma's van Yorin werden verhuisd naar RTL 5. De toenmalige programma's van RTL 5 (waaronder de uitzendingen van RTL Z) verhuisden naar de nieuwe zender RTL 7, die vanaf die dag op de uitzendfrequentie van Yorin te zien was. Juridisch gezien was RTL 7 een nieuwe (Luxemburgse) zender. Voor de kijker was het echter enkel een verwisseling van zender: Yorin werd RTL 5 en RTL 5 werd RTL 7.
  74.  
  75. Sinds “het nieuwe” RTL 5 van start is gegaan, is het marktaandeel van de zender flink gegroeid. Na Nederland 1, RTL 4 en SBS6 is het de best bekeken zender van Nederland. Op het nieuwe RTL 5 werden de succesvolle series van Yorin geplaatst, zoals CSI: Miami en CSI: NY. Maar ook ging het dagelijkse succesvolle praatprogramma van Robert Jensen van start. Na het samengaan van Talpa en RTL in 2007 werden de succesvolle programma's De Gouden Kooi en Deal or No Deal geplaatst op RTL 5. Hiermee werd de vooravond flink verstevigd.
  76.  
  77. Het huidige RTL 5 richt zich op de primaire doelgroep van 20 tot 34 jaar. Het is daarmee na RTL 4 de tweede brede zender van RTL Nederland. RTL 5 had in 2008 een marktaandeel van 9,1 procent in deze doelgroep. (In 2007: 10,1 procent.) De zender richt zicht op zowel mannen als vrouwen, maar door programma's als Holland's Next Top Model heeft hij ook wel een licht vrouwelijk profiel. De zender biedt een gevarieerd aanbod aan Nederlandstalige programma's en buitenlands drama, actie, comedyseries en films. Daarnaast heeft RTL 5 sinds 2014 steeds meer maatschappelijk betrokken programma's, zoals Levenslang met dwang? en Project P. RTL 5 staat ook bekend om zijn (reality)soaps van onder anderen Roy Donders en Samantha de Jong.
  78.  
  79. Een half uur per dag zendt RTL 5 in het Luxemburgs uit. RTL Nederland is als Luxemburgse licentiehouder immers verplicht op een van haar televisiekanalen de nieuwsuitzending RTL De Journal, geproduceerd door de op Luxemburg gerichte zusterzender RTL Télé Lëtzebuerg, uit te zenden. Momenteel is dit programma 's ochtends op RTL 5 te bekijken, telkens tussen half zes en zes uur.
  80.  
  81. Dankzij de Luxemburgse status van RTL 5 kan het bepaalde Nederlandse regelgeving (bijvoorbeeld met betrekking tot reclame en sponsoring) ontwijken door het gebrek aan toezicht, sanctieprocedures en een toezichthouder, aangezien Luxemburg die niet kent. Zo kan RTL 5 zich makkelijk aan de Europese mediawetgeving onttrekken, terwijl zenders met een Nederlandse licentie wel gecontroleerd worden (door het Commissariaat voor de Media) en beboet worden indien zij de (Europese) mediawetgeving overtreden.
  82.  
  83. ===
  84. RTL 7 is een Nederlandstalige Luxemburgse commerciële televisiezender die per 12 augustus 2005 de televisiezender Yorin heeft vervangen.
  85.  
  86. RTL 7 werd de mannenzender. Onder meer RTL Z en vele sportuitzendingen verhuisden van RTL 5 naar RTL 7. De zender zendt, in tegenstelling tot Yorin, net als RTL 4 en RTL 5 via de Luxemburgse zendmachtiging uit. Dankzij de Luxemburgse status van RTL 7 kan het daardoor bepaalde Nederlandse regelgeving (bijvoorbeeld met betrekking tot reclame en sponsoring) ontwijken. Dit mede dankzij het gebrek aan toezicht, sanctieprocedures en een toezichthouder, aangezien Luxemburg die niet kent. Zo kan RTL 7 zich makkelijk aan de Europese mediawettelijke regels onttrekken, terwijl in Nederland vergunde zenders wel gecontroleerd worden (door het Commissariaat voor de Media) en boetes ontvangen indien zij (Europese) mediawettelijke regels overtreden.
  87.  
  88. Het allereerste programma was een blik op het komende wintertelevisieseizoen. RTL7 Darts en de UEFA Europa League zijn de grote kijkcijferkanonnen van de zender. Tot 2018 was dit ook Voetbal Inside. De vaste gezichten van dit programma (Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee) verhuisden echter naar Veronica. De naam Voetbal Inside wordt sindsdien gebruikt bij de wedstrijden om de Europa League.
  89.  
  90. Het kanaal startte in september 1995 als Veronica. Toen Veronica in 2000 besloot zijn aandelen in de Holland Media Groep (nu RTL Nederland) te verkopen, werd afgesproken dat de HMG de naam Veronica nog ruim een jaar lang mocht gebruiken op radio en televisie. Daarom moest men op zoek naar een nieuwe naam. Eerst werd besloten de naam Me te gebruiken, maar dat was juridisch onmogelijk (kledingketen WE spande succesvol een kort geding aan). Uiteindelijk werd dat Yorin. Op 2 april 2001 werd eerst de radiozender en later de televisiezender omgedoopt.
  91.  
  92. Na 12 augustus 2005 bleef de radiozender nog enige tijd de naam Yorin FM voeren. Op 4 januari 2006 werd de radiozender verkocht aan SBS Broadcasting, en op 18 april 2006 veranderde radiozender in de naam Caz!.
  93.  
  94. Op 6 september 2010 veranderde RTL 7 de vormgeving met gele en zwarte schuine strepen.
  95.  
  96. In 2011 won het RTL 7-programma Voetbal International de Gouden Televizier-Ring.
  97.  
  98. ===
  99. RTL 8 is een commerciële Nederlandstalige Luxemburgse televisiezender die sinds 18 augustus 2007 in Nederland te zien is. De benamingen RTL+ en RTL 10 deden de ronde als mogelijke naam, maar uiteindelijk is gekozen voor RTL 8. De zender heeft een vrouwelijk profiel maar laat ook ruimte voor experimentele televisie.
  100.  
  101. Alhoewel de zender formeel een nieuwe zender is, is RTL Nederland erin geslaagd om in korte tijd landelijke kabeldistributie te realiseren. Op de kabel is RTL 8 gaan uitzenden op de plek waar voorheen Tien (daarvoor Talpa TV) uitzond. Op satelliet is Tien vanuit Luxemburg van start gegaan op de plek waar voorheen Hallmark Channel vanuit Luxemburg werd opgestraald (deze is naar een andere frequentie verhuisd). RTL Nederland heeft formeel de zender Tien niet overgenomen, maar onderdelen van Talpa Media Holding NV waaronder een aantal programma's inclusief één seizoen Eredivisie voetbalrechten alsmede Radio 538. De overname van de Talpa-onderdelen werd officieel op 26 juni 2007 bekendgemaakt door RTL Group en Talpa Media. RTL Nederland heeft de eerste rechten op alle televisieprogramma's die door Talpa Content worden gemaakt, waarvan een aantal succesvolle programma's en series meegegaan zijn naar RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8.
  102.  
  103. Op 26 juli 2007 werd door RTL Nederland een presentatie gegeven voor pers en adverteerders over de programmering van haar stations. Op 13 augustus 2007 werd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) toestemming gegeven voor het starten van de zender. De zender is op 18 augustus 2007 gestart. De nieuwe zender valt onder RTL Nederland, samen met RTL 4, RTL 5 en RTL 7. Op de vraag waarom niet gekozen is voor de naam RTL 6, antwoordde toenmalig directeur Fons van Westerloo: "Ik wil niet het getal 6 gebruiken omdat SBS6 dat cijfer al gebruikt. Ik wil de kijkers niet met een probleem opzadelen".
  104.  
  105. RTL 8 zendt vooral herhalingen uit van eerder uitgezonden programma's van RTL 4, 5 en in mindere mate 7. Sinds zaterdag 22 september 2007 zendt RTL 8 zo'n 17 uur per dag telewinkelprogramma's uit onder de naam Teleshop 8.
  106.  
  107. Dankzij de Luxemburgse status van RTL 8 kan het daardoor bepaalde Nederlandse regelgeving (bijvoorbeeld met betrekking tot reclame en sponsoring) ontwijken. Zo kan RTL 8 zich makkelijk aan de Europese mediawettelijke regels onttrekken, terwijl in Nederland gelicenceerde zenders wel gecontroleerd worden (door het Commissariaat voor de Media) en boetes ontvangen indien zij (Europese) mediawettelijke regels overtreden.
  108.  
  109. In maart startte RTL 8 de eerste drie seizoenen van de populaire serie The Tudors. In oktober startte de zender het kinderblok RTL Telekids voor de kleinste kinderen met series als Bassie & Adriaan, De Fabeltjeskrant en de Bibaboerderij. Eind 2010 behaalde RTL 8 zijn record met de oude filmklassiekers van de filmreeks Home Alone. Daarnaast kocht RTL 8 ook de soap The Bold & The Beautiful aan nadat SBS6 hiermee gestopt is. Daarna volgde The Young and the Restless.
  110.  
  111. ===
  112. RTL Z is een Nederlandstalige Luxemburgse commerciële 24-uurs zender van RTL Nederland. Op werkdagen is er algemeen en financieel-economisch nieuws te zien. In het weekend zijn documentaires te zien over thema's als techniek, innovatie, bedrijven, lifestyle en financiën. RTL Z heeft ook vaak autoriteiten aan tafel en interviewt beleidsmakers en bestuurders. Jarenlang zond RTL Z alleen overdag uit via RTL 5 (2001-2005) en RTL 7 (2005-2015).
  113.  
  114. RTL Z is in tegenstelling tot RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 niet algemeen beschikbaar voor alle tv-huishoudens. RTL Z is bij circa 98% van de Nederlandse huishoudens te ontvangen.
  115.  
  116. RTL Z is officieel, net als de rest van de Nederlandse RTL-familie, een Luxemburgse zender die zich niet aan de Nederlandse Mediawet hoeft te houden. Aangezien Luxemburg geen echte toezichthouder kent, wordt op de zender geen toezicht gehouden.
  117.  
  118. RTL Z biedt nieuws, afgewisseld met gesponsorde programma’s. Met RTL Z blijft de kijker non-stop op de hoogte van de meest actuele ontwikkelingen in de wereld, of het nu gaat om algemeen nieuws of om financieel-economische nieuwsfeiten. Uniek voor Nederland zijn de tickertape met de headlines van het laatste binnen- en buitenlandse nieuws en de real time beurskoersen (AEX en Midcap) die tijdens alle uitzendingen worden getoond.
  119.  
  120. Van calamiteiten, zoals wereldschokkende rampen of binnenlandse crises, maakt RTL Z direct melding. Door de infrastructuur van RTL Z en de volledige integratie met de redactie van RTL Nieuws en haar netwerk van correspondenten, beschikt RTL Z over de mogelijkheid om snel en adequaat te reageren.
  121.  
  122. RTL Z biedt ruimte voor gesponsorde programma’s, zoals Business Travel Nieuws. Met televisieproductie-maatschappijen worden gesponsorde programmaformules ontwikkeld die binnen de omgeving van RTL Z passen.
  123.  
  124. ===
  125. RTL Lounge is een op Nederland gerichte digitale televisiezender van RTL Nederland die sinds 2 oktober 2009 te zien is via Ziggo, KPN en UPC en sinds 3 december 2013 ook via Canal Digitaal.
  126.  
  127. RTL Lounge richt zich op jonge vrouwen en zendt 24 uur per dag nationale en internationale programma's uit. Vanaf begin 2019 staat Soaps en series onder het logo. Daarnaast zijn er diverse series aan het uitzendschema toegevoegd, zoals Kees & Co (1997-2006) en SamSam. Ook wordt Goede tijden, slechte tijden vanaf het begin uitgezonden.
  128.  
  129. RTL Lounge is officieel, net als de rest van de Nederlandse RTL-familie, een Luxemburgse zender die zich niet aan de Nederlandse mediawet hoeft te houden. Aangezien Luxemburg geen echte toezichthouder kent, wordt op de zender ook geen toezicht gehouden.
  130.  
  131. ===
  132. RTL Crime is een digitale televisiezender van RTL Nederland. De zender bestaat sinds 1 september 2011. De zender RTL Crime is vooral bedoeld voor de detective- en misdaadkijkers van alle leeftijden vanaf 16 jaar. In Duitsland bestaat een gelijknamig kanaal sinds 27 november 2006. De zender lijkt erg op MisdaadNet dat per 1 september 2011 gestopt is met uitzenden.
  133.  
  134. RTL Crime is officieel, net als de rest van de Nederlandse RTL-familie, een Luxemburgse zender die zich niet aan de Nederlandse mediawet hoeft te houden. Aangezien Luxemburg geen echte toezichthouder kent, wordt op de zender ook geen toezicht gehouden.
  135.  
  136. RTL Crime zendt series en documentaires uit die te maken hebben met misdaad, zoals onder andere de oude serie Baantjer, Bones, CSI: New York, Blauw blauw, Prison Break, Van Speijk, en de Amerikaanse hitserie 24 (televisieserie). Tegenwoordig worden er ook series van de Nederlandse Publieke Omroep uitgezonden op RTL Crime.
  137.  
  138. ===
  139. RTL Telekids is een digitale televisiezender voor kinderen van RTL Nederland, te ontvangen via de kabel. Daarnaast is RTL Telekids ook te zien als jeugdblok op de televisiezender RTL 8. Net als de rest van de Nederlandse RTL-familie is RTL Telekids officieel een Luxemburgse zender die zich niet aan de Nederlandse mediawet hoeft te houden. Aangezien Luxemburg geen echte toezichthouder kent, wordt op de zender ook geen toezicht gehouden.
  140.  
  141. Op 19 augustus 2010 gaf RTL aan dat de naam RTL Telekids gebruikt zou gaan worden voor een nieuw jeugdblok bij RTL 8. Een groot verschil met het vroegere Telekids is dat de uitzending niet meer door een presentator vanuit een studio wordt gedaan.
  142.  
  143. Oorspronkelijk zou men van start gaan op 4 oktober 2010. Op 1 oktober vond er echter op de A59 een aanrijding plaats waarbij een vrouw en drie kinderen omkwamen die op weg waren naar de Efteling, waar opnamen zouden plaatsvinden voor het programma De Schatkamer, dat onderdeel is van RTL Telekids. Daarom werd de start van RTL Telekids uit respect voor de slachtoffers twee weken uitgesteld tot 18 oktober 2010.
  144.  
  145. Het digitale kanaal RTL Telekids is sinds 3 september 2012 te ontvangen via Ziggo en Caiway, ook is het sinds 1 juli 2015 te ontvangen via KPN en Telfort. Het is het derde digitale kanaal van RTL.
  146.  
  147. ===
  148. TV 538 is een Nederlandse digitale televisiezender, die ontstaan is uit het radiostation Radio 538. De televisiezender, die op 4 juli 2011 begon met uitzenden is eigendom van RTL Nederland.
  149.  
  150. Radio 538 startte op 4 juli 2011 in Nederland een televisiezender met de naam TV 538. De zender wordt doorgegeven via UPC en sinds september 2011 ook door Ziggo. Op 4 juli startte TV538 met een live uitzending van Barry Paf. Elke werkdag worden de radioprogramma’s Evers Staat Op, de Coen en Sander Show en Daniël Lippens live uitgezonden. Op vrijdag tussen 17.30-18.00 uur is De Week Van 538 te zien, tussen 18.00-21.00 uur De Frank en Vrijdag Show met Frank Dane en op zaterdag tussen 19.00-21.00 uur Top 40 met Jeroen Nieuwenhuize, waarin alleen de populairste clips worden vertoond. In het weekend is het radioprogramma van Barend van Deelen te zien. Ook zijn de programma’s Release Reacties, Lovers X Haters en The Beat te zien op de zender.
  151.  
  152. Eerder was ook tussen 18.00-19.00 uur het radioprogramma Ruuddewild.nl te zien op de zender en tussen 00.00-03.00 uur het radioprogramma 53N8CLUB.
  153.  
  154. De nadruk ligt vooral op non-stop clips die aangevraagd kunnen worden door luisteraars. Daarnaast zendt het station entertainment, actualiteiten, live optredens, interviews en evenementen uit, begeleid door de dj's van 538. De live uitzendingen worden zowel uitgezonden vanuit een tv-studio als op locatie, bijvoorbeeld tijdens 538Koningsdag, 538liveXXL, 538JingleBall en het 538DJHotel.
  155.  
  156. ===
  157. SLAM!TV is een Nederlandse digitale televisiezender, die ontstaan is uit het radiostation SLAM!. De televisiezender, die op 1 februari 2007 begon met uitzenden, is eigendom van RTL Nederland. De zender wordt door de meeste providers van digitale televisie doorgegeven.
  158.  
  159. De zender richt zich vooral op jongeren en zendt voornamelijk videoclips uit. Maandag t/m donderdag van 19:00 tot 22:00 is Club Ondersteboven live te volgen op de zender. Vrijdag en zaterdag van 20:00 tot 1:00 komen de beste DJ-Sets uit de SLAM! Mix Marathon voorbij. Zaterdag 18:00 tot 20:00,zondag 20:00 tot 22:00 en maandag van 16:00 tot 18:00 is de SLAM!40 te volgen met de populairste tracks van het moment.
  160.  
  161. ===
  162. Radio 538 (uit te spreken als 'radio-vijf-drie-acht') is een commerciële Nederlandse radiozender die behoort tot RTL Nederland (voorheen Holland Media Groep/HMG). Het is was jarenlang qua luistercijfers het sterkste radiomerk van Nederland. Radio 538 draait voornamelijk hits en richt zich op jongeren en volwassenen die een voorkeur hebben voor pop-, dance-, rock- en r&b-muziek.
  163.  
  164. Radio 538 is de opvolger van Sky Hitradio, een zusterstation van Sky Radio dat van juli tot 10 december 1992 uitzond. Radio 538 is een initiatief van een aantal voormalige Radio 3 diskjockeys van de Veronica Omroep Organisatie onder leiding van Lex Harding. 538 verwijst naar de golflengte waarop Veronica in de jaren 70 uitzond vanaf zee (538 meter op de middengolf, ca. 557 kHz). Presentatoren van het eerste uur waren Rick van Velthuysen, Wessel van Diepen, Erik de Zwart, Michael Pilarczyk, Will Luikinga en Corné Klijn.
  165.  
  166. De uitzendingen van Radio 538 werden aanvankelijk gemaakt in Studio Concordia in Bussum, een gebouw dat in de jaren 50 werd gebruikt als televisiestudio en in de jaren 80 en 90 werd gebruikt door het Veronica-programma Countdown. Eind jaren 90 verhuisde Radio 538 van Bussum naar Hilversum, waar het een studiocomplex betrok dicht bij het gemeentehuis. Sinds 1 december 2012 huisvest de gehele 538 Groep in het 4.400 m² grote voormalige NCRV-pand aan de Bergweg 70 in Hilversum.
  167.  
  168. Radio 538 wist in tien jaar tijd een flink marktaandeel te bemachtigen. In 2004 stootte de zender de jarenlange marktleider Sky Radio van de troon. Het marktaandeel ligt tussen de 10 en de 12 procent. Tot en met 2018 was de zender vaak, behalve in de kerstperiode, de marktleider van de alle landelijke Nederlandse radiozenders. In 2019, nadat Edwin Evers de zender heeft verlaten, stond de zender vaker op de nummer twee positie achter NPO Radio 2. In 2020 verloor Radio 538 marktaandeel, waardoor de andere commerciële radiozenders Radio 10 en Qmusic de zender hebben ingehaald en na vele jaren niet meer de meest beluisterde commerciële radiozender is van Nederland is. In 2002, 2004 en in 2009 won Radio 538 de Marconi Award voor de beste radiozender.
  169.  
  170. In Vlaanderen werd in februari 1999 op de kabel een Vlaamse versie van Radio 538 gelanceerd, in afwachting van de etherfrequentieverdeling voor landelijke commerciële radio, die eind jaren 90 door de Vlaamse overheid voor 2000 was aangekondigd. Toen in 2000 nog geen duidelijke procedure voor een frequentieverdeling was bepaald, trok Radio 538 zich terug uit Vlaanderen.
  171.  
  172. De zender richtte zich in het begin vooral op jongeren met slogans als The station of a young generation. Met de komst van diskjockeys als Edwin Evers werd de doelgroep uitgebreid en werd het station breder. Wekelijks wordt er een nieuwe Dancesmash gedraaid. Tot eind 2018 werd ook de nieuwe Alarmschijf gedraaid, deze is samen met de Top 40 op 1 januari 2019 verhuisd naar Qmusic om plaats te maken voor een eigen hitlijst: de 538 Top 50. Vanaf juni 2020 werd de 538 Favourite geïntroduceerd ter vervanging van de Alarmschijf. Ook kan de luisteraar meebepalen wat er wordt gedraaid in het programma "Maak 't of kraak 't" en in het verleden de Top 538. De vaste station-voices van Radio 538 zijn Wessel van Diepen en Celine Huijsmans. Het format bestaat uit dance, r&b en hits uit een jong verleden, aangevuld met informatie en vermaak door dj's.
  173.  
  174. De eerste jaren zond Radio 538 alleen uit op de kabel. In 1994 werd een verzoek om ook in de ether uit te mogen zenden nog afgewezen ten gunste van een aantal kleinere stations (ook Sky Radio kreeg geen frequentie). Radio 538 begon hierop een mediacampagne. In totaal werden 320.000 handtekeningen verzameld. In 1995 kreeg Radio 538 de felbegeerde FM-etherfrequentie (103,0 MHz, vanuit Lelystad). Op 1 januari 1998 verhuisde het station naar een ander frequentiepakket, bestaande uit verschillende fm-frequenties per regio.
  175.  
  176. De twee belangrijkste pijlers uit de doordeweekse programmering zijn de ochtendshow De 538 Ochtendshow met Frank Dane (06.00-10.00 uur), die vanaf januari 2019 op de zender is te horen (van april 2000 t/m december 2018 presenteerde Edwin Evers op dit tijdsslot het programma Evers Staat Op) en de middagshow De Coen en Sander Show met Coen Swijnenberg en Sander Lantinga (16.00-19.00 uur). Tussen 10.00 en 16.00 uur presenteren respectievelijk Mark Labrand, Wietze de Jager en Ivo van Breukelen ieder een programma van twee uur. In de avond zijn Barend van Deelen (19.00-22.00 uur) en Mart Meijer (22.00-01.00 uur) te horen. 's Nachts zijn Daniël Lippens en Bas Menting afwisselend te horen.
  177.  
  178. Op vrijdagmiddag is er een afwijkende programmering met de 538 Top 50 (eerder de Nederlandse Top 40) met Ivo van Breukelen (14.00-18.00 uur). De vrijdagavondprogrammering bestaat uit Weekend Wietze met Wietze de Jager (18.00-21.00 uur) en Global Dance Chart (21.00-23.00 uur).
  179.  
  180. Op zaterdag overdag bestaat de programmering uit Het beste van de 538 Ochtendshow met Frank Dane (08.00-12.00 uur), Niek van der Bruggen (12.00-15.00 uur) en Daniël Lippens (15.00-18.00 uur). Op zaterdagavond presenteert Igmar Felicia (18.00-21.00 uur) zijn programma, gevolgd door Dance Department met Dennis Ruyer en daarna verschillende danceprogramma's. Op zondag overdag presenteren respectievelijk Bas Menting (08.00-12.00 uur), Niek van der Bruggen (12.00-15.00 uur) en De 538 Top 50 Non-stop onder begeleiding van Daniël Lippens (15.00-18.00 uur). Op de zondagavond zijn achtereenvolgens Igmar Felicia en Mart Meijer te beluisteren. Danny Blom hoort men op zaterdag en zondag van 06.00 tot 08.00 uur.
  181.  
  182. Ieder uur (tijdens de ochtend- en middagshow ook op het halve uur) wordt het 538 Nieuws uitgezonden, dat wordt ondersteund door RTL Nieuws en Talk Radio.
  183.  
  184. ===
  185. Radio 10 (voorheen Radio 10 Gold en Radio 10 FM) is een Nederlandse commerciële radio-omroep die behoort tot RTL Nederland (voorheen Holland Media Groep/HMG). Het station is een van de oudste, nog bestaande, commerciële radiostations van Nederland. Het station speelt een brede mix van pop- en dansmuziek van het midden van de jaren 1960 tot de jaren 2000, samen met geselecteerde actuele hits.
  186.  
  187. Het station is een initiatief van voormalig VARA en TROS Radio 3 -diskjockey Jeroen Soer en begon op 4 april 1988 met uitzenden. Commerciële radio was in Nederland niet toegestaan. Het station omzeilde dat met de zogenaamde U-bochtconstructie, gebruikmakend van de mogelijkheid dat commerciële zenders uit het buitenland op de Nederlandse kabel toegelaten werden. Daartoe werden in Amsterdam gemaakte programma's via satelliet naar Italië gestuurd, waar het Milanese mediabedrijf Rete Zero een zender had. Via een uplinkstation in België van de televisieabonneezender FilmNet werd het signaal naar de Nederlandse kabelnetten gestuurd. Door deze constructie waren er enkele Italiaanse jingles te horen op het station. Diskjockeys van het eerste uur waren onder anderen Ferry Maat, Adam Curry, Daniël Dekker, Peter Rijsenbrij, Jeroen Soer en Roderick Veelo.
  188.  
  189. Op 15 augustus 1990 werd het station overgenomen door de Arcade-groep en de naam werd gewijzigd in Radio 10 Gold. Hoofdthema van de vernieuwde zender werd "gouwe ouwen", waarmee Radio 10 voorheen op de zondag al succes had. Nederlandse commerciële radio was inmiddels toegestaan en Radio 10 zond in het noorden van Nederland ook via de ether uit. Dit gebeurde via een zogenoemde "restfrequentie". Dat zijn frequenties die niet of nog niet in gebruik waren bij de publieke omroep. In 1994 kreeg Radio 10 Gold de middengolffrequentie 675 kHz toegewezen. De Arcade-groep breidde haar activiteiten in deze periode uit met de zenders Concert Radio (klassiek) en Power FM (jongerenzender).
  190.  
  191. In 1998 nam uitgever Wegener het entertainmentbedrijf Arcade over, waartoe Radio 10 Gold behoorde. Op 1 januari 1999 kreeg Radio 10 Gold als FM-frequentie 103 MHz en later dat jaar werd de naam gewijzigd in Radio 10 FM. Binnen de programmering kregen recentere hits een meer prominente plaats dan voorheen. Mede daarom ontstond de tot op heden gebruikte slogan "De grootste hits aller tijden". De twee andere zenders van Arcade werden afgestoten.
  192.  
  193. In februari 2003 kocht Talpa Radio International, een onderneming van John de Mol, Radio 10 FM. Onder de vernieuwingen die het station meemaakte, waren onder meer de terugkeer van Ferry Maat en de versterking door Bart van Leeuwen. Een herziene programmering en een nieuw logo zagen op 5 mei van dat jaar het levenslicht. De grootste uitdaging waarvoor de organisatie zich die periode gesteld zag, was het behouden van de FM-frequentie. FM betekent een groter bereik aan luisteraars dan met AM (middengolf) en daarmee hogere reclameopbrengsten. Het mocht niet baten. Slechts luttele weken na het ingaan van de vernieuwingen verloor Talpa de "103 FM" (ook wel kavel A02) aan Sky Radio tijdens de veiling van etherfrequenties, die haar op 1 juni 2003 in gebruik nam voor Radio 103 De Gouwe Ouwe Zender. Door het verlies van de FM-frequentie kwam Radio 10 FM acuut in financiële problemen. Aanvankelijk was er sprake van dat Sky Radio de zender en medewerkers van Talpa over zou nemen, maar deze fusie ketste af. In eerste instantie zond vanaf 1 juni 2003 Radio 10 FM nog uit op de 103 FM. Na een paar dagen, op 5 juni 2003 haalde Sky Radio, Radio 10 FM uit de ether. En startte Sky Radio vanaf dan op de FM-frequenties van 103 FM (kavel A02) met het uitzenden van Radio 103 De Gouwe Ouwe Zender. Radio 10 FM was daardoor vanaf die datum per direct niet meer via de FM-ether te ontvangen. Vervolgens, moest Talpa flink snijden in het personeelsbestand en Radio 10 zag zich genoodzaakt haar intrek te nemen in de studio's van zusterzender Noordzee FM. Kort na het verlies van 103 FM kon Talpa voor Radio 10 ("Gold" in plaats van "FM") de AM-frequentie 1395 kHz huren van de toenmalig rechthebbende, en begon vanaf 7 juni 2003 hierop uit te zenden. Radio 10 Gold zou deze golflengte tot 1 augustus 2004 benutten. In juni 2004 wist Talpa Radio de licentie voor de AM-frequentie 828 kHz = 362 m (golflengte) over te nemen en vanaf eind juli 2004 was Radio 10 Gold in heel Nederland en daarbuiten op deze golflengte te ontvangen. Daarnaast zond Radio 10 Gold uit via de kabel en inmiddels ook via internet en via satellietpositie Astra 23,5°O.
  194.  
  195. In december 2005 zond Radio 10 Gold voor het eerst de Top 4000 uit ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Nederlandse Top 40 en mogelijk ook naar aanleiding van het succes van de Top 2000 van Radio 2. De lijst heeft sindsdien een vaste plaats gekregen in de programmering in de maand december. Het station kreeg in 2005 de Marconi Award voor beste radiozender, omdat het ondanks het gemis van een FM-frequentie nog immer grote aantallen luisteraars aan zich wist te binden.
  196.  
  197. In 2006 en 2007 waren onder meer de volgende dj's aan het station verbonden: Jos van Heerden, Peter Holland, Peter Rijsenbrij en Thorvald de Geus. In 2005 was ook Albert Verlinde aangetrokken voor een showrubriek. De zender verloor in deze periode Dave Donkervoort aan 100%NL; weerman Jan Visser werd wegbezuinigd, terwijl Tom Mulder om gezondheidsredenen moest bedanken.
  198.  
  199. Niet lang na het vertrek van de weerman moesten meerdere medewerkers het bedrijf verlaten, daar Talpa op 5 maart 2007 aankondigde flink te moeten bezuinigen. Een combinatie van hoge kosten voor het gebruik van de frequentie en tegenvallende reclameopbrengsten bracht het moederbedrijf tot deze ingrepen. Opnieuw moest de zender omschakelen op meer recente muziek in de hoop meer adverteerders te trekken, maar ook uren inruimen voor non-stop muziek om de kosten te drukken. Medio 2007 verkocht Talpa Radio 10 aan RTL Nederland.
  200.  
  201. Begin 2010, RTL Nederland plannen had haar een van de vrijgekomen FM-frequenties van Arrow Classic Rock toe te wijzen. Medio oktober van dat jaar werd echter de keuze gemaakt om door te gaan met uitzenden op AM-frequentie: 828 kHz.
  202.  
  203. Op 2 augustus 2013 werd bekendgemaakt dat Radio 10 Gold als Radio 10 terugkeert op de FM. RTL Nederland, kreeg het etherfrequentiepakket kavel A7 toebedeeld. Op deze kavel zond tot 11 maart 2009 Arrow Classic Rock uit. Omdat de onderhandelingen nog niet helemaal afgerond waren bleef Radio 10 Gold nog tot 23 september 2013 uitzenden via 828 kHz op de middengolf. Op de FM-frequenties was in de tussentijd al een non-stop versie van Radio 10 te horen.
  204.  
  205. Op 1 december 2019 ging Radio 10 Brabant de lucht in. RTL Nederland kocht een groot deel van de Frequenties van Radio 8FM over. Radio 10 was nog niet in Brabant te beluisteren, met deze speciale editie van de zender zijn ze nu ook in Brabant te beluisteren.
  206.  
  207. ===
  208. SLAM! (eerder SLAM!FM) is een Nederlands commercieel, landelijk radiostation die behoort tot RTL Nederland (voorheen Holland Media Groep/HMG). Een meerderheid van programmering bevat een grote hoeveelheid EDM-producties, maar zal af en toe ook muziek buiten dat genre afspelen zoals pop en urban. Mixshows van verschillende DJ's zijn elke vrijdag en zaterdag van 19 tot 6 uur te beluisteren. De zender is te ontvangen via de ether op FM, internet (via een livestream te beluisteren), en op de kabel. Het pand van SLAM! is gevestigd in Naarden. In 2012 werd bekend dat SLAM! het grootste marktaandeel heeft onder de jongeren: 16,8%.
  209.  
  210. De zender begon halverwege de jaren 90 van de 20e eeuw met uitzenden onder de naam New Dance Radio. Toentertijd was de zender uitsluitend via de kabel te ontvangen en de muziekkeuze bestond voornamelijk uit dancemuziek (techno, trance, hardcore). In 2000 werd de zender overgenomen door ID&T, dat hem vervolgens omdoopte in SLAM!FM. Destijds met Koen van Tijn, Emile van Schaik en Lucas Degen. Een jaar later kreeg de zender alweer een nieuwe naam, ID&T Radio, en Robin Albers werd aangenomen om het station te leiden.
  211.  
  212. Na de radiofrequentieveiling van 2003 kwam ID&T Radio in juni van dat jaar in de ether. Aanvankelijk werd nog volgens het oude format uitgezonden, maar vanaf eind 2004 werden ook gepresenteerde programma's uitgezonden en ging de zender meer Top 40-muziek draaien, al dan niet in alternatieve 'remixen' om te voldoen aan de regels die aan hun etherfrequentie-kavel waren opgelegd. Eind 2005 verkocht Duncan Stutterheim (ID&T) 66% van de aandelen van de zender aan Lex Harding en Ruud Hendriks. Op 31 januari 2005 kreeg de zender de naam weer terug die het eerder al een jaartje had: SLAM!FM. De zender ging zich vooral op jongeren richten.
  213.  
  214. Ook nadien volgden nog diverse lichte formatwijzigingen. Tegenwoordig wordt er niet meer alleen maar dance en R&B, maar ook pop en rock uitgezonden.
  215.  
  216. Tijdens de periode tussen kerst en nieuwjaar 2005 zond SLAM!FM de SLAM!500 uit, waarin "de 500 beste dancehits van Nederland worden uitgezonden".
  217.  
  218. In juni 2006 spanden Harding en Hendriks een rechtszaak aan tegen Stutterheim, omdat ze weigerden de overige 33% van de SLAM! FM-aandelen te kopen voor 2,5 miljoen euro. Ze vonden dat ze voor het eerdere pakket al te veel betaald hadden. De rechter was het daarmee eens.
  219.  
  220. Op 1 februari 2007 is SLAM!TV opgericht. SLAM!TV is televisie voor en door jongeren, een interactief jongeren-tv-kanaal met de populairste muziekclips. Daarnaast kunnen kijkers hun zelfgemaakte filmpjes, foto’s en geluidsbestanden uploaden en beschikbaar stellen voor vrienden en/of alle andere bezoekers van de site.
  221.  
  222. Op 20 maart 2007 verbood de rechter SLAM! om nog langer op oneigenlijke wijze met Radio 538 te concurreren door 're-edits' en remixen van muziek uit de hitlijsten te draaien. SLAM!FM zendt namelijk uit op een geclausuleerde frequentie waarop dat niet is toegestaan. Ook telde de zender volgens de rechter onterecht achtergrondmuziek bij gesprekken mee als muziek, waardoor het dacht te kunnen voldoen aan de eis dat er tussen 7 en 19 uur overdag 95% van de tijd muziek gedraaid moet worden. In hoger beroep bij het CBb is hierin op 5 december 2007 uitspraak gedaan en heeft SLAM!FM gelijk gekregen qua "te veel spraak" maar ongelijk gekregen qua 're-edits'. De uitspraak heeft echter geen consequenties voor de huidige muziekinvulling omdat SLAM! al geruime tijd geen eigen edits meer uitzendt.
  223.  
  224. De voormalige jingles werden gemaakt door ReelWorldEurope. Dat jinglepakket is een resing op dat van het Amerikaanse radiostation WKTU in 2005. Die jingles zijn echter vervangen door een custompakket.
  225.  
  226. Op 19 november 2008 werd bekendgemaakt dat SLAM!FM gaat reorganiseren. Door de kredietcrisis lopen ook de mediabestedingen en inkomsten van bedrijven terug. Aandeelhouder 2HMedia stelde geen extra budget beschikbaar, waardoor SLAM!FM noodgedwongen efficiënter met personeel moet omgaan. Van de gemiddeld 31,6 mensen die er in 2007 een volledig dienstverband hadden, blijven er na de reorganisatie nog ongeveer 20,4 over. In totaal verlaten 14 mensen het radiostation, waaronder meerdere diskjockeys zoals Daniël Lippens en Timo Kamst. Ook zijn een aantal personeelsleden hun aflopende contract niet verlengd.
  227.  
  228. Op 27 april 2011 werd bekend dat RTL Nederland het Zerobase Kavel A05 heeft overgenomen. Deze overname is per 1 juni 2011 geëffectueerd.
  229.  
  230. ===
  231. Talk Radio is een Nederlandse commerciële radiozender die behoort tot RTL Nederland (voorheen Holland Media Groep/HMG) die sinds 8 juli 2006 landelijk op FM uitzendt. Talk Radio zendt 24 uur per dag nieuws- en actualiteiten uit, zonder muzikale onderbrekingen. De zender gericht zich op de oudere luisteraar tussen de 25 en 49 jaar, met nadruk op de middel- tot hoogopgeleide man en vrouw.
  232.  
  233. De originele versie van het zender bestond tussen januari 1997 en september 1998, voortgekomen uit het failliete Veronica Nieuws Radio, aangezwengeld door Martijn Roos en Willem de Ridder, en grotendeels gefinancierd door Hans Krouwels en de Manaus-groep. De zender zond uit op de middengolf 1395 kHz, 215 m, maar was ook te vinden op de FM via diverse lokale kabelradio systemen, alwaar het signaal in stereo te beluisteren was.
  234.  
  235. Door de voor adverteerders niet interessante doelgroep, en vanwege het feit dat Talk Radio enkel uitzond via de middengolf en de kabel, stopte het station in september 1998 abrupt met haar uitzendingen. Aan het begin van de avond werd om 18:30 in plaats van het nieuws een doorlopende jingle op de zender gezet met de aankondiging voor de start van Business Nieuws 1395 AM, nu BNR Nieuwsradio.
  236.  
  237. Op februari 2006 werd bekendgemaakt dat Talk Radio terug zal keren. Met enkele maanden vertraging lanceerde Talk Radio op de voormalige frequenties van RTL FM (Kavel A09) op zaterdag 8 juli 2006.
  238.  
  239. Talk Radio is het enige commerciële nieuws- en praatradiostation in Nederland. Elke dag 24 uur per dag nieuws, autonieuws, financieel nieuws, actualiteiten, amusement, sport, weer, verkeer en verhalen van luisteraars. Via de FM en DAB+ heeft Talk Radio een landelijk bereik. Het profiel van de luisteraars van Talk Radio geschetst worden als: 35 tot 49 jaar, welstandsklasse AB1, met een lichte nadruk op mannen. Het Business to Business segment is bovengemiddeld vertegenwoordigd. In de grote steden en Zuid is sprake van een significant hogere luisterdichtheid.
  240.  
  241. Overdag heeft Talk Radio een gemiddelde luisterdichtheid van ruim 3.1%. Het marktaandeel varieert van 3.3% tot 4.2%. Hierbij moet worden aangetekend dat 'de luisterintensiteit' van Talk Radio hoger ligt dan bij een muziekzender. Talk Radio is duidelijk een voorgrondzender waarbij de interactiviteit voorop staat.
  242.  
  243. Talk Radio brengt ze van zeven tot negen in de morgen, van twaalf tot één 's middags en van vier tot zeven 's avonds haar selectie van het nieuws. De rest van de tijd wordt gevuld met 'talkradio' waarin luisteraars moeten reageren op prikkelende nieuwsstellingen van een presentator.
  244.  
  245. Op het hele uur wordt een nieuwsbulletin van tien minuten uitgezonden. Op het halve uur wordt een kort nieuwsoverzicht te horen. Elk kwartier in de spitsen (07:00-09:00 en 16:00-19:00) en twee keer per uur daarbuiten is er verkeersinformatie van de ANWB.
  246.  
  247. De nieuwsuren van Talk Radio bestaan uit twee blokken nieuws van 15 minuten en 10 minuten achtergrondrapporten. De rest wordt gevuld met sport-, weer- en verkeersinformatie, met acht minuten reclamespots.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement