SHARE
TWEET

types of antivax in malaysia

ak47suk1 May 1st, 2016 (edited) 91 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. So sempena berakhirnya Minggu Imunisasi Kebangsaan Malaysia 2016(the last week of April), diharap masyarakat lebih arif tentang kepentingan imunisasi dan tidaklah Masyarakat Kena Tipu (MKT wink2). Berbincang berdasarkan fakta dan reference yang digunakan seluruh dunia untuk menyelamatkan nyawa. Saya pasti ibubapa mahukan yang terbaik untuk anak2 mereka. Malangnya terdapat golongan2 malaun yang mengambil kesempatan untuk mengelirukan parents tanpa memikir balasan akhirat kelak. So as a reminder dalam bentuk parody, saya tolong listkan types of antivaxxers dan bagaimana hendak cam, identify and recognize golongan2 tersebut from a mile away. Kalo ada masa, saya design infographic.
  2.  
  3. 1) The seller. Yang ni akan cakap takyah vaksin dahtu pakai product atau service yang mereka jual boleh ganti vaksin malah ada yang lebih baik efficacynya. Mereka akan condemn berbakul bakul berbulan bulan pasal vaksin. Ada jugak yang jual 'vaksin alternative'. Comes in all types and forms. Dalam group tu pon banyak. Yang share kat FB pon ada. Ada jugak yang direct nak tolak ganja. Wak lu der.
  4.  
  5. 2) The veteran. Dah jadi antivaxx for awhile tapi ilmu tang tu jugak. Biasanya ada pengalaman buruk dengan perubatan allopathy samada dia salah paham atau dia assume macam2. Ye KKM pon bukannya perfect. Sebab tu ade M&M review meeting. Kalo suspect negligence pon memang akan disiasat. Yang pasti takkan lepas tangan.
  6.  
  7. Golongan ni kalo perasan kalo ada discussion kerja dia takde tambah fakta atau input dalam perbincangan pon. Nak tambah macam mana dier takde ilmu. Mainly role dia akan provoke, putar belit dan take out of context apa orang lain yg reply dgn fakta. Ayat mereka gerenti akan ada 'hihi, hehe, huhu, yawn, smirks, lol', banyak pakai smiley, bila kasi soalan dijawab dgn soalan jugak(sebab dia taktau nak explain), bila kita cakap A dia akan cakap B and imply about B for the rest of the discussion, bila geng dia post something dia akan 'thumbs up' dan cakap bagus walopon haram tak paham pasal post tu pon, akan buat character assassination based on poster punya profile picture ataupon FB content (belom ada anak lagi bley la ckp besar), tekan butang agama(semua benda qada dan qadar ataupon kluar ayat kita orang Islam - stating the obvious).
  8.  
  9. 3) The 'tak-faham-la-tulis/translate-bm-bley-tak'. Atau pon yang kalo dier tulis in English kita baca 10 kali pon tak paham ape benda dia cakap or cuba sampaikan. Or tak jumpa point dia. Saya bukan hina orang tak fasih English atau taraf pendidikan tak tinggi mana. My England also samtaims ai also kenot understang. Saya juga masih belajar. Tapi yang buat saya pelik, kalau orang yang explain in basic English tahap SPM pon you susah nak paham, macam mana you cakap you buat RESEARCH pasal vaccines dengan study journals and study research? Mind you majority orang yang Band 5 MUET pon tergaruk bontot nak paham apa yang ditulis by those journals and research . So bila you RESEARCH and study those journals tu how much yang you PAHAM. Tu belom masuk cerita medical and technical terms lagi. Ke baca reti baca headlines je behtu buat conclusion sendiri? Hiks.
  10.  
  11. 4) The Dunning-Kruger types. Yang ini bahaya. Sebab dia tak tahu ataupon apa yang dia btol2 tahu limited. TAPI dia ingat dia tahu. Tu takpe lagi kalo tak menyusahkan orang. Masalahnya dia akan SEBARKAN maklumat tidak tepat( hba1c 4 kali sehari), hasut orang lain(jgn vaksin anak sis nanti kena AEFI), merapu mengarut sangat sampai orang yang berilmu baca boleh kena buasir(vaksin bukan imunisasi, breastmilk itu imunisasi), semua benda sebab side effect vaksin(like that EB case), bila dah ketandusan idea dia akan cakap kita taksub (suruh berlapang dada dan terima perbezaan).
  12.  
  13. Idiot proof way nak kenal this type senang je. Suruh je dia elaborate point yang dia cakap. Mesti fail. Sebab basic pon takde apatah lagi nak cakap pasal perkara2 technical ataupon lebih mendalam lagi. Cuba la try kalau tak percaya. Just tanye soalan direct abes tiada ruang untuk gebang. Contohnya:
  14.  
  15. "Macam mana nak monitor progress labour kalau tak buat VE?"
  16. "Macam mana nak tingkatkan immune badan kita secara natural?"
  17. "Macam mana parasit itu membiak asexually ataupon kalau parasit itu gay ketika bulan mengambang ya mufti abu hananana"(ok i made this one up)
  18.  
  19. Bila you tanya soalan2 yang menyentuh mechanism of action ke, pathophysiology ke, benda2 yang directly tulis dalam search box google susah nak dapat jawapan ke, haa time tu you got them by the balls. So dia akan deflect dan paling best dia akan cakap:
  20.  
  21. "Don't believe what i say BUT research what i say"
  22.  
  23. Eh kepala bana ko la. Ko TAK TAHU cakap jela tak tahu. Tiada siapa nak marah. Jangan BUAT2 tahu dahtu MERAPU. Then sebarkan kepada masyarakat purposely misinforming and misleading them. Keji btol.
  24.  
  25. 5) The maze runner. Yang ini tak bahaya sangat tapi banyak amek space or kacau your concentration dalam satu post tersebut sebab dia akan tulis panjang2 tapi takde point. Ada jugak yang akan shift the goal post 20 kali dalam satu perenggan. Lari keliling kampung. You baca slow2 10 kali pon still tak nampak point dia. Ataupon dia tulis 10 points tapi each points tu takde kena mengena. Contoh dalam satu perenggan dia akan sentuh pasal AEFI, kita orang Islam, TPPA, kenapa zina masih berleluasa, dinding rumah kaler pink, kucing dia gemok, repair aircond pakai google, spender dia koyak, kebaikan semuanya natural secara alami dan kenapa Mira Filzah comel.
  26.  
  27. Ah sudah. You nak reply soalan dia pon kadang2 you taktau nak start kat mana walaupon you tahu nak jawab. Lepas you dah post jawapan, dia akan reply dengan 10 points lain merapu lagi HAHAHA. ADEEEE.
  28.  
  29. 6) The copy paster. Dier akan copy paste links, articles, research ntah mana2, testimonials, cerita tok wan dua pupu jiran seblah kampung yang hanya fit views dan opinions dia(cheery picking). Bila ditanya lebih lanjut atau extra skek dia akan terus diam. Kalo cucuk lebih skek nak tau jugak dier akan delete comment, remove poster from the post and group dan lastly akan masukkan penyoal tersebut dalam banlist. Saya da kena 4 kali camtu. By the day makin ramai masuk banlist sebab that reason. Dia boleh pulak menganjing "takde perawat ke nak comment post sy ni ahaks?". Dah sorang2 ko campak dalam banlist celah mananya nak jawab badigolllllll.
  30.  
  31. 7) The manipulator. Ini PALING bahaya. Contoh terbaik si Lokman tu. Dia PURPOSELY akan provoke dengan post2 yang merapu tahap syaiton dimana anyone with some decent medical knowledge akan rasa gatal tgn nak reply (geraham bukan gigi la, vaksin bukan imunisasi la, parasit beromen time ikut bulan la).
  32.  
  33. Then consultant, specialist, registrar, mo, ho, medical student or a cleaner like me will start posting about his comment. Tapi dia LICIK. Dia takkan jawab semua point2 tu tapi dier akan GUNA all those points and spin about it. It will go on and on. Berderet deret. Nampak tak? Dia taktau apa2 pon tapi sebab dia guna balik apa point org cakap and spin it indefinately, orang yang tak tahu or abit naive akan nampak macam dia berilmu cakap panjang berjela tapi in reality ape pon takde.
  34.  
  35. Bila start kene himpit dia akan ckp kena hack la ape semua and if u are abit observant, dia akan mainkan isu breast feeding and breast milk roughly every 10 days. Sebab dia tau ibu2 abit emotional about this issue. Just nak mainkan perasaan ibu2 supaya dia gain some support. Nanti orang akan cakap tak baik hentam breast feeding advocate tawww. Tapi aritu dia terlebih spin dan merapu about exclusive breastfeeding topic sampai penyokong tegar dia drpd group lama pon tibai dia HAHAHHA cuak ko lokman. Smp kena closed thread tu tak boleh comment dah. Pengikut tegar dier tu pulak spin apa yang si Lokman ni cakap. SPINCEPTION. Haa baru ko tahu ape perasaan dia bila apa ko cakap orang lain spin.
  36.  
  37. 8) The acah2 antivaxx or fence sitters(atas pagar). Not exactly anti vaxxers tapi lebih menjurus kepada taknak vax sebab dicanang dan disogok dengan cerita2 merapu pasal vaccines (AEFI la, eczema la, death following vaccination la, vaksin ni ada kandungan merapu alami lebih baik la, breastfeeding bley ganti vaccine la, can cause autism la, semuanya jari2 halus yahudi Rockefeller and Rothschild illuminati Dajjal Al Masseh la dan sebagainya kalo nak tulis smp besok tak abeh sebab apparently semua benda salah vaccines)
  38.  
  39. TAPI golongan ni paling PENTING. Dan paling RAMAI. Bila saya menulis dan share something actually ni saya punya TARGET AUDIENCE. Bukan antivaxx kuat merapu tu. Sebab golongan ni yang actually go out of their way to seek knowledge about vaccinations. Bagus actually. Tapi masalahnya mereka disogok dengan information yang tidak benar dan yang tidak dapat nak diverify kebenarannya. Parents yang macam ni yang kita perlu approach dan embrace sebelom golongan malaun mislead dan meracun pemikiran mereka.
  40.  
  41. 9) The main FB je types. Ala depa semua vax je anak saje je ckp mcm2 kat dalam FB nak troll orang. Bukak buku vax anak tgk semua lengkap. Saja boring2 post benda merapu sambil minum teh petang2.
  42.  
  43. 10) The list to look out for in no particular order. Sharingan(kalo jumpa ular dengan dia tepi jalan baling slipar kat dia dulu). Akak tgh doa matahari background die(tapi kena tgk btol2 nama sebab ramai je yg pakai gambar tu). Purdah labuci(comfortable ke kak). Kucing belang coklat dan putih(cakap A paham B). Anak landing kat kepala dia(certified gold scammer). Gold particles( itu breastmilk viewed under a microscope - yang merapu pasal EB). French fries(yawn, lol, smirks).
  44.  
  45. Akak pakai purdah anak men seblah( yang sibuk nak add sy). Pray for turkey background itam (blajar google 9 jam lagi power drpd korang semua muahahahaha). Gambar dgn husband dia yg bley tahan ensem(certified AJ agent - verified by her brother in law who is a friend of mine). Everywhere rabia(tanye balik tak pernah boleh jawab. Kuat post meme je). Purdah itam kat meja makan(hba1c 4 kali sehari). Pray for turkey background merah(kuat shift goalpost).
  46.  
  47. Bergambor tepi tebing(loyar). Tabung doctor figurine(tanya details terus block sy). Selfie kaler oren(org tanya balik akan terus diam - busy katanya). Bunga2 doula douli (doula sakti lagi syumul). Selfie tudung dan baju purple( list nama dr prochoice). Peluk anak background putih(she thought asthma, bronchitis and bronchiolitis were the same thing). Chocolate drink with brown sugar(kalo anak saya tak pandai math jugak boleh refund tak?).
  48.  
  49. Semua ni gerenti ada mostly semua post. Yang lain just join the bandwagon most of them time. The types can overlap obviously. Like any good proponent of science, i developed a scoring system to determine how severe the antivaxx condition is and to determine prognosis. I call it the MKT-s(Merapu Kelangit Tahyul score). One point each for the 9 types and add them all.
  50.  
  51. At and >6 points (tak dapat den nak tolong dah)
  52. At and >3 points (50/50 chance of survival)
  53. < 3 points (good outcome and end results)
  54.  
  55. The first thing that the angel Jibrail said to our Prophet s.a.w.
  56. Read.
  57. Divine revelations.
  58. Sebab membaca itu tunjang kepada ilmu. Supaya ilmu itu bermanfaat. Nak gain knowledge kena ada adab digarisan yang benar. Sumber ilmu itu kena make sure la sebab kalo belajar tak berguru itu namanya belajar dgn syaiton. Dan syaiton ni sentiasa recruiting. Especially orang2 yang kuat hasut.
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
 
Top