Guest User

Untitled

a guest
May 12th, 2017
203
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 9.49 KB | None | 0 0
  1. LAUSUNTO TAIVALKOSKEN KOULUJEN SISÄILMAONGELMASTA
  2. Olen saanut Taivalkosken kunnan perusopetuksen tiloista seuraavat tutkimusraportit ja tiedot:
  3. Inspecta Oy:n raportti Kirkonkylän esikoulusta.
  4. Esikoulun raportti on päivätty 16.3.2017. Ko. rakennus on valmistunut v. 1990. Kyseessä on puurunkoinen puupaneelilla verhoiltu rakennus jossa on harjakatto ja maanvarainen alapohja. Rakennus on tutkittu käyttäjien oireilun vuoksi. Kattorakenteissa olevat vesijohdot ovat vuotaneet.
  5. Lattiarakenteiden pinnoite on rikki ja kohdassa on havaittu hajuhaittaa. Väliovien alaosat ovat huonokuntoiset ja vesipisteiden kalusteet kuluneet. WC-tilojen silikonisaumat ovat ratkenneet ja levypintojen liittymissä on halkeamia.
  6. Alakattojen rakenne on kipsilevyä ja yläpohjan villatilassa on havaittu hajua. Yläpohjan höyrynsulku on puutteellinen, mikä mahdollistaa kostean ilman pääsyn eristetilaan ja kondensoitumisesta johtuvan kosteusvaurion. Villatilan haju on epätavallinen löydös. Hyöyrynsulussa on kosteusjälkiä ja villassa tummentumia. Mikrobikasvustoa ei voi aistinvaraisella tarkastelulla poissulkea.
  7. Ulkoseinän ja lattian liittymissä on kuvissakin näkyviä rakoja ja ilmavirta käy huonetilaan päin. Ilmavirrassa on todettu mikrobiperäinen haju. Kattoikkunassa on vuotojälki ja keittiön seinä ja lattialaattojen liittymässä viitteitä mikrobikasvustosta.
  8. Akustiikkalevyjen ja äänenvaimentimien pinnat ovat rikkoutuneet ja näin voi päästä mineraalivillakuituja ilmaan. Käytävän lattiapinnoite on paikoin irti. Tämä voi viitata kosteuteen lattiapinnoitteen alla. Rakennuksessa on ns. valesokkelirakanne. Kun seinän ja alapohjan liittymä ei ole tiivis ja ilmanvaihto on alipaineinen, rakennuksen alta pääsee mikrobeja ja muita epäpuhtauksia sisäilmaan. Rakennuksen ulkopuolella on kosteusrasitusta lisääviä tekijöitä, kuten maanpinnan vietto rakennukseen päin ja kasvillisuutta rakennuksen vierellä. Kaikki em seikat voivat johtaa kosteus- ja mikrobiongelmiin.
  9. Suositukset
  10. Mikrobinäytteitä ei ole otettu eikä oirekyselyjä tehty. Suosittelen mikrobinäytteiden ottamista yläpohjan villatilasta, vuotopaikoista (kattoikkunan ympäristö sekä höyrynsulun aukkopaikat) sekä rakenteista joihin on kohdistunut kosteusrasitusta. Mikrobinäytteitä ja toksisuusnäytteitä voidaan ottaa laskeutuneesta pölystä. Lisäksi suosittelen käyttäjäkyselyjen tekemistä sekä henkilökunnalle että lapsille.
  11.  
  12. Taivalkosken alakoulu
  13. Rakennuksesta on käytettävissä Inspecta Oy:n 14.3.2016 päivätty tarkastuskertomus. Rakennus on 1950-luvulla valmistunut kivirakenteinen koulu, jossa on 1990-luvulla valmistunut lisäsiipi. Ongelmia on ollut pääasiassa rakennuksen vanhassa osassa.
  14. Rakennuksessa on todettu rakentamisajankohdalle tyypillisiä vaurioita (kreosootti, maanvastaisten osien puutteellinen vedeneristys ja mikrobivauriot sekä puutteellinen ilmanvaihto). Rakenneteknisen tutkimuksen mukaan rakennus on laajan peruskorjauksen tarpeessa, koska monet rakenteet ja talotekniset järjestelmät ovat käyttöikänsä päässä. Rakennuksessa on todettu hajuhaittoja ja käyttäjillä on ollut ainakin paikallisesti oireita. Rakennuksessa on havaittu mm. kellarimaista hajua. Rakennuksessa on ollut kattovuotoja. Kohteessa on tehty myös otsonointi, josta on ollut ohimenevää apua. Nykyisten suositusten mukaan otsonointia ei saa käyttää homekorjauksissa morvaamaan mikrobikasvustojen poistamista (THL:n ja TTL:n yhteinen suositus 2016).
  15. Kattorakenteissa on Inspectan raportin kuvien mukaan näkyvää mikrobikasvustoa vanhojen kattovuotojen jäljiltä. Vesikaton kermi on hyväkuntoinen, mutta vuotojen vaurioittamia rakenteita ei ole vaihdettu kattokorjauksen yhteydessä.
  16. Kellaritiloissa oli aistittu mikrobiperäistä hajua. Käytävätiloissa oli kreosootin hajua. Rakenneavauksissa on todettu kosteutta, hiekkatilassa on todettu lähes 100 % kosteus. Vedeneristeessä on niin runsaasti PAH-yhdisteitä, että rakenne on luokiteltavissa ongelmajätteeksi. Seinän ja lattian liitoskohta ei ole tiivis. Putkikanaaleissa on voimakas mikrobiperäinen haju. Aikaisempien korjausten yhteydessä ei vanhoja materiaaleja ole poistettu, vaan puujätettä on jäänyt betonivalun sisään ja rakenne on mikrobivaurioitunut. Rakenteessa on useita heikosti vesihöyryä läpäiseviä kerroksia peräkkäin. Rakenteen kosteustekninen toiminta on Inspectan lausunnon mukaan kyseenalainan ja alapohjan täyttöhiekka on märkä.
  17. Ikkunariveet ovat mikrobivaurioituneet. Ikkunarakenteet eivät ole tiiviit ja mikrobipitoistua ilmaa pääsee sisälle. Myös purueristeissä on todettu mikrobikasvustoa (vahva viite vauriosta). Välipohjissa on eristeenä rakennusjätteeksi luokilteltavaa materiaalia.
  18. Tarkastuksen yhteydessä on otettu 13 materiaalinäytettä ja yhtä lukuun ottamatta kaikissa oli mikrobikasvustoa. On otettava huomioon, että vain osa mikrobeista on kasvatettavissa kasvualustoilla. Vedeneristenäytteen PAH-yhdisteiden pitoisuus oli erittäin korkea (ongelmajätettä). PAH-yhdisteet ovat syöpävaarallisia.
  19. Ilmanvaihtojärjestelmässä oli puutteita ja suodattimissa ohivuotoja. Neljä ilmanvaihtokonetta on teknisen käyttöikänsä lopussa Inspectan arvion mukaan. IV-järjestelmässä on suojaamatonta eristevillaa näkyvillä. Kanavistossa on suodattimien jälkeen havaittavissa valumajälkiä ja hyvin paljon likaa. Osa tiivisteistä ja suodattimista oli pois paikoiltaan. Kiinteistössä on paljon tiloja joiden ilmanvaihto on puutteellinen tai sitä ei ole lainkaan. Kellarin korvausilmareitit ovat epäpuhtaita. Osa laiteasennuksista on tehty väärin. Pesutiloissa on näkyviä kosteusvaurioita.
  20. Materiaalinäytteissä havaitut mikrobisuvut ovat suurelta osin ns. kosteusvaurioindikaattoreita. Joukossa on tavanomaisia mikrobisukuja kuten Penicillium, mutta joukossa on myös epätavallisia mikrobeja (Botryotrichum) ja potentiaalisesti toksiineja tuottavia terveydelle haitallisiksi tiedettyjä allergisoivia ja toksisia mikrobeja (esim Chaetomium, aktinobakteerit eli sädesienet). Ulocladiumin ja Scopularioksiksen terveysvaikutuksia ei tunneta, mutta molemmat ovat indikaattoreita. Penicillium on allergisoiva ja voi tuottaa toksiineja.
  21. PAH-yhdisteet ovat syöpävaarallisia. Homeiden ja PAH-yhdisteiden yhteisvaikutuksia ei ole tutkittu.
  22. Suositukset
  23. Suosittelen oirekyselyn tekemistä sekä oppilaille että henkilökunnalle. Tämän jälkeen tehdään riskinarviointi koskien rakennuksen tulevaa käyttöä. On huolellisesti pohdittava, onko rakennus korjattavissa. Vaurioita on todettu sekä kattorakenteissa, seinissä ja ikkunarakenteissa että alapohjassa ja ilmanvaihtojärjestelmissä. Vuosikymmenien saatossa huokoisiin kivirakenteisiin imeytyneitä kemiallisia ja mikrobiologisia epäpuhtauksia on erittäin vaikea poistaa rakenteista. Nykyisten ohjeiden mukaan tiivistyskorjauksia ei suositella ilman haitallisten mikrobien ja muiden haitta-aineiden poistamista. Hajunpoistoa otsonoinnilla tai muilla biosideilla ei suositella korvaamaan vaurioituneiden materiaalien vaihtamista (THL:n ja TTL:n suositukset, AVATER-hankkeen loppuraportti).
  24.  
  25. Taivalkosken yläkoulu
  26. Käytettävissä on o.llut Inspecta Oy:n 25.8.2016 päivätty tutkimusraportti. Kohde on valmistunut vuonna 1979 ja osa rakenteista on 1960-luvulta. Seinärakenteissa on tiili-villa-tiilirakenne. Kantava rakenne on teräsbetonia. Rakenteet ovat epätiiviit ja villatila on mikrobivaurioitunut. Alapohjan ja seinien liittymät ovat epätiiviit ja lattiamatoista haihtuu sisäilmaan haitallisia yhdisteitä (VOC). Rakennuksen vanhassa osassa on kattovuotoja ja yläpohja on vauriotunut. Hajuja tulee myös kellaritiloista, jossa on märkä lattia ja pinnoitteet ovat vaurioituneet. Myös ilmanvaihdossa on havaittu puutteita.
  27. Rakennuksen vanhan osan alueella toimenpiteisiin on ryhdyttävä viipymättä. Rakennuksen käyttäjillä on ollut oireilua. Myös uudessa osassa on merkittäviä kosteusvaurion merkkejä.
  28. Otetuista 13 mikrobinäytteestä 9 osoitti merkkejä mikrobivauriosta ja neljä näytettä oli melko puhtaita. Näytteissä on todettu runsaasti aktinobakteereita eli sädesieniä ja lisäksi on havaittu useita potentiaalisesti toksiineja tuottavia mikrobisukuja: Aspergillus ochraceus, Aspergillus versicolor, niukasti Fusariumia ja Aspergillus restrictii. Lisäksi yleinen ulkoilmahome Cladosporium on myös allergisoiva ja Penicillium allergisoiva ja usein toksiinia tuottava. VOC-näytteet osoittavat lattiapinnoitteen hajoamisesta aiheutuvaa kemiallista päästöä ja hajuongelmaa. 2-etyyliheksanolin VALVIRAN toimenpideraja ylittyy 10-kertaisesti. Kokonais-voc-pitoisuus oli koholla. Inspectan raportissa on käytetty TT:n tulkintaohjetta, joka ei ole viranomaisohje.
  29. Suosittelen oirekyselyn toteuttamista sekä oppilaille että opettajille. Vanhan rakennusosan käytön jatkamista tulee huolellisesti harkita todettujen vaurioiden ja terveyshaittojen vuoksi. Korjauksia odotettaessa uudella puolella voisi käyttää cTrap-mattoa poistamaan alapohjan ja seinien alaosien vaurioiden aiheuttamia mikrobiologisia ja kemiallisia haittoja. Ilmanvaihtokojeiden suodattimien vaihtoväliä tulee lyhentää. Suodattimissa on havaittu ohivuotoa ja epäpuhtauksia tuloilmakammioissa suodattimen jälkeen. Kanavistot tulisi nuohota. THL ei suosita tiivistyskorjauksia mikrobikasvustoja poistamatta. Näistä on seurantatutkimuksissa ollut huonoja kokemuksia. Em. toimenpiteiden jälkeen tehdään riskinarviointi ja rakennuksen käyttäjien terveysseurantaa tulee jatkaa.
  30. Turussa, 2.5.2017
  31.  
  32. Tuula Putus
  33. työterveyshuollon erikoislääkäri
  34. työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori
  35. Turun yliopisto
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment