Advertisement
Guest User

Politie aanwezig bij gekraakt gebouw in hartje Utrecht, eigenaar houdt nu zelf krakers tegen

a guest
Oct 1st, 2022
140
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 4.27 KB | None | 0 0
 1. AD/UN
 2. Politie aanwezig bij gekraakt gebouw in hartje Utrecht, eigenaar houdt nu zelf krakers tegen
 3.  
 4. Het gekraakte pand aan de Oudegracht 106-108 stond juist níet leeg. Dat zegt de eigenaar van de etages boven de Intersport in hartje Utrecht, dat sinds vanmorgen is behangen met spandoeken van krakers. De eigenaar heeft aangifte gedaan.
 5. Josselin Gordijn 01-10-22, 17:40
 6.  
 7. Dat zegt hij zaterdagmiddag, terwijl hij binnenin zijn pand eigenhandig probeert te voorkomen dat er meer krakers binnenkomen. „Ik zit bij de deur en zorg ervoor dat ze niet meer door het trappenhuis van de Intersport, de onderburen, naar boven gaan.” De vastgoedondernemer wil anoniem blijven.
 8.  
 9. Het pand, dat aan de Potterstraat staat, is sinds vanmorgen behangen met drie grote spandoeken. ‘Nood breekt wet’, staat er op eentje. Achter de ramen van het kantoorpand zijn regelmatig mensen te zien, sommigen met roze bivakmutsen om hun hoofd, anderen met donkere gezichtsbedekking.
 10.  
 11. De actie trekt veel bekijks. Passanten maken foto's en wijzen naar de reuring rondom het pand, dat bestaat uit sportwinkel Intersport op de begane grond en kantoorruimtes erboven.
 12. Kraakwet
 13.  
 14. De krakers brachten vanmorgen naar buiten dat ze het pand afgelopen donderdag al zijn binnengegaan. „Dat is bewust vandaag pas bekend gemaakt, omdat het vandaag 12 jaar na de ingang van de kraakwet is”, zegt één van de krakers. „Iedereen weet dat er een woningcrisis is, een hele grote, maar ondertussen staan er nog steeds veel panden leeg. Dat willen we aankaarten. Kijk om je heen en zie hoeveel er leeg staat in het centrum van de stad.”
 15.  
 16. Hij gebaart naar het grote pand op de hoek van de Neude en de Lange Jansstraat, de kantoren boven kantoorvakhandel Lorjé. Op de grote ramen zijn blauwe makelaarsborden bevestigd. „We willen graag met de eigenaar in gesprek, over wat zijn plannen zijn en hoe wij er in de tussentijd hier gewoond kan worden.”
 17.  
 18. De eigenaar zit niet te wachten op zo’n gesprek. „Je kunt hier niet wonen. Dit is een kantoorpand, het heeft geen woonbestemming, maar een kantoorbestemming dus. Om dat aan te passen verwijs ik ze graag door naar de gemeente.”
 19. De krakers dragen gezichtsbedekkende kleding.
 20. De krakers dragen gezichtsbedekkende kleding. © Angeliek de Jonge
 21. Verhuurd
 22.  
 23. In 2019 was er hier een plan voor de vestiging van een rooftop-restaurant, en er zijn vergunningen aangevraagd voor het verbouwen van het kantoor tot hotel. Volgens de krakers zijn deze vergunningen geweigerd en worden sindsdien de twee verdiepingen boven de Intersport nog steeds niet gebruikt. De eigenaar, een Utrechtse vastgoedontwikkelaar, heeft vanmorgen aangifte gedaan.
 24.  
 25. „De ruimte is verhuurd, aan een stichting voor duurzaam bouwen. De krakers hebben hun onderzoek naar potentiële te kraken woningen dus niet goed gedaan. Dit pand is reeds opgeknapt aan de binnenkant, zo is er onder andere nieuwe elektra aangelegd. De huurder had meubilair binnen staan. Dat is door de krakers vernield. Ze hebben het onder andere gebruikt om vluchtwegen te blokkeren.”
 26.  
 27. Danielle Vossebeld @dmvdesign
 28. Kraken boven de InterSport in <a href="https://twitter.com/hashtag/Utrecht?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Utrecht</a>. 👍🏼 <a href="https://t.co/MgKQcFkOxR">pic.twitter.com/MgKQcFkOxR</a>
 29.  
 30. Meer locaties
 31.  
 32. Agenten houden de situatie op straat in de gaten. Een woordvoerder zegt zaterdagmiddag nog niets te weten over een eventuele actie om de krakers eruit te krijgen. Sinds 1 juli 2022 is de Wet handhaving kraakverbod in werking getreden, wat ervoor zorgt dat de periode tussen aankondiging en daadwerkelijke ontruiming van een gekraakt pand verkort is. Eerder kon de ontruiming maximaal tot acht weken op zich laten wachten, maar sinds deze zomer kan er binnen drie dagen worden ontruimd. Het is niet duidelijk of en wanneer dat aan de Oudegracht gaat gebeuren.
 33.  
 34. Om hoeveel krakers het gaat is onduidelijk. Zowel de eigenaar van het pand als de krakers rondom het pand zeggen het niet precies te weten.
 35.  
 36. Ook op andere locaties in Utrecht wordt er door krakers aandacht gevraagd voor de woningnood. Op meerdere plekken in Utrecht zijn banners op gebouwen en boven de snelweg gehangen, als aan het in de laatste jaren meermaals gekraakte gebouw aan de Archimedeslaan 16. ‘Ontruimen voor leegstand is vragen om weerstand’, hangt daar.
 37.  
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement