SHARE
TWEET

Siri AEFI - Eczema: Part 1(etiology)

ak47suk1 Jun 21st, 2016 (edited) 78 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Siri AEFI - Eczema: Part 1(etiology)
  2.  
  3. source: https://www.facebook.com/ibn.freena/posts/156695191413331
  4.  
  5. Majority ibubapa yang tidak mahu vaksin kan anak adalah kerana ditakut-takutkan dengan isu AEFI(Adverse Effect Following Vaccinations). Adakah ia wujud? YA. Adakah ia dinafikan? TIDAK SAMA SEKALI. Tetapi chances untuk anak kena panah petir adalah lebih tinggi drpd kena MAJOR AEFI.
  6.  
  7. Maka ramai yang menyatakan the most common AEFI adalah eczema. Sejauh mana kebenaran tersebut? Adakah ia benar2 kerana divaksin? Kajian telah menunjukkan ia tidak benar sama sekali. Sebab kanak2 yang TIDAK divaksin pon kena eczema. So untuk menuduh sesuatu untuk itu just because it occurs around the same time during vaccinations(sama macam tuduhan vaksin causes autism), kita harus menilai sesuatu itu secara scientific dan objective.
  8.  
  9. SAYA PON ADA ECZEMA. Very bad ones during my childhood. I outgrew it. Most of the children does(90% resolved by puberty). Isu Eczema ini juga sebenarnya tidak besar dikalangan antivax diluar negara berbanding rakyat Malaysia. Mereka lebih focus kepada issue 'vaccine injury'. Itu lagi mengarut. Proven sebab apa. Ada sebabnya. Scientifically.
  10.  
  11. ********************
  12.  
  13. Eczema ni adalah salah satu drpd hypersensitivity disorder. Maksudnya badan kita terlalu sensitive dan akan OVER react apabila berhadapn dengan antigen/foreign object/kuman yang semuanya tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Terdapat 4 jenis hypersensitivity disorder(Coombs and Gell classification) iaitu:
  14.  
  15. 1)TYPE 1 - Allergy ( eczema, asthma, resdung atau rhinitis, anaphylaxis atau severe reaction). Bila ada trigger, ada pelbagai reaksi drpd immune system kita sendiri(basophils working, histamine release, mast cell activation etc)
  16.  
  17. 2)TYPE 2 - Cytotoxic antibody dependent (autoimmune hemolytic anema, graves disease). Senang cerita antibodi badan kita react lain mcm dan menyebabkan kemudaratan kepada cell2 dlm tubuh bdn kita.
  18.  
  19. 3)TYPE 3 - Immune complex (SLE, Rheumatoid Arthritis). Antibodi badan kita jadi mereng macam Ayu Raudhah dan start buat masalah dalam organ macam Ayu Raudhah jugak.
  20.  
  21. 4)TYPE 4 - cell mediated, antibody independent (contact dermatitis, organ rejection). Tanpa melibatkan antibody tetapi immune system jadi tingtong mcm Ayu Raudhah so again organs will be affected.
  22.  
  23. So frequency untuk menghadapi hypersensitivity disorder tersebut kita panggil ATOPY. Atau ATOPIC diseases yang merangkumi rhinitis(resdung), asthma dan eczema. Kebarangkalian(chances/risk factor) untuk anda mengalami atopy adalah LEBIH DARIPADA 70% kalau ada first degree relatives (parents,adik bradik parents, makbapak parents, adik beradik kita). So it has a high genetic predisposition(senang kena). Kalau takda dalam family history? PON BOLEH KENA JUGAK. Just kalau ada dalam family history LAGI LAH SENANG KENA. Point ni yang selalu antivax missed.
  24.  
  25. Macam kita tau itu semua? Sebab kajian telah menunjukkan certain gene dalam DNA badan kita akan buat lebih predisposed(lebih senang) untuk kena atopy. Antara gene2 tersebut adalah:
  26.  
  27. OVOL1
  28. ACTL9
  29. IL4-KIF3A
  30. FLG
  31. ERCK
  32. IL3-PYI
  33. TRH39
  34.  
  35. Gene2 yang di affected ini boleh diwarisi(inherited, genetic, hereditary) ataupon drpd mutasi gene yang berlaku secara spontan(spontaneous mutation). Ye boleh berlaku. Sebab cancer pon start camtu jugak(gene mutation of the cell). Bukan bermaksud kita jadi X-Men atau mutant tapi semuanya boleh ditrace. TAK PERCAYA? Sila pergi pathology lab dan buat ujian DNA profiling. Mahal beb. Kita tak buat pon dalam kes eczema sebab ianya tidak mengubah management(cara dan rawatan) pesakit tersebut. Jangan confuse dengan allergen test(check badan allergic pada sesuatu) pulak ye. Itu lain. Itu tidak semahal DNA profiling tetapi still cost quite considerable sum.
  36.  
  37. *********************
  38.  
  39. Untuk bercerita lebih lanjut pasal hypersensitivity ni, kita kena paham apa itu konsep 'HYGIENE HYPOTHESIS'. In simple words, kita skrg hidup dalam dunia atau persekitaran yang terlalu bersih. So immune system akan bertindak lebih drpd sepatutnya(terhadapa ancaman kuman sehingga mudaratkan diri sendiri) dan over react.
  40.  
  41. Contoh 1:
  42. 50 tahun lepas, ramai yang masih dilahirkan dan dibesarkan di kampung. Main dengan benda tak begiu bersih. Pergi sekolah jalan kaki berbatu batu. Sekolah jauh. Mandi pon belom tentu bersabun. Enviroment juga lebih terdedah kpd alam semulajadi. Jadi tiap2 hari, badan kita boleh exposed to 20-30 ribu antigen/kuman/foreign object/microbes. Tiap2 hari sebegitu.
  43.  
  44. TAPI jangan confuse kita terdedah kepada amount of microbes dengan VIRULENCE of the antigen(betapa ganasnya kuman tersebut didalam bdn kita - contohnya measles)
  45.  
  46. Contoh 2:
  47. Kanak2 generasi sekarang lahir di enviroment yang lebih bersih. Lebih sterile. Pakai sabun antimicrobial. Pakai body wash. Lahir di hospital. Duduk di bandar. Tak perlu jalan kaki jauh nak pergi mana2. Persekitaran lebih kepada bangunan buatan manusia drpd alam semulajadi. So setiap hari kita hanya terdedah kepada sedikit shj microbes dalam 1k macam tu. Walhal badan kita berkemampuan untuk melawan atau diexposed kpd 20k antigen.
  48.  
  49. Jadi apabila badan bertemu dengan sesuatu microbes yang boleh merangsang immune system tersebut(allergen - habuk ke, pollen ke, ubat ke), immune system kita yang selama ini underworking akan tiba2 kasi reaction yang berlebihan. Sebab dia tak pernah utilize utk 20k capacity itu sepenuhnya. They tend to over react.
  50.  
  51. That in essence is what hygiene hypothesis is. Disebabkan Malaysia adalah negara yang masih membangun, dprd satu generasi ke satu generasi yang lain, kita akan mengalami perubahan. Kes2 hypersensitivity adalah jarang sekali jumpa di dalam negara first world atau negara2 maju seperti UK, US, Germany dan Japan. Sebab mereka sudah bergenerasi hanya diexposed pada 1k microbes setiap hari. Di negara2 mundur pula seperti Papua New Guinea ke, Burkina Faso ke(Abu Hannah asal org sana), kes2 hypersensitivity juga jarang jumpa sebab mereka every generation exposed to 20k microbes daily. You can google all these sendiri kalau tak percaya.
  52.  
  53. For the next part(pathophysiology) i will discuss about macam mana hypersensitivity ini berlaku, specifically untuk eczema dan melibatkan fungsi helper T cell yang fungsinya goes haywire and lead to improper development thus the hypersensitivity condition. Abit heavy on the immunology part so might need to brush up on that.
  54.  
  55. JazakAllah.
  56.  
  57. References:
  58.  
  59. Nelson's Paediatrics 20th Edition
  60.  
  61. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841828/
  62.  
  63. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1448690/
  64.  
  65. http://www.medicinenet.com/script/main/mobileart.asp…
  66.  
  67. http://www.nhs.uk/…/…/are-we-too-clean-for-our-own-good.aspx
  68.  
  69. http://www.m.webmd.com/eczema/eczema-causes
  70.  
  71. http://www.hindawi.com/journals/isrn/2014/354250/
  72.  
  73. http://aacijournal.biomedcentral.com/…/10…/1710-1492-7-S1-S4
  74.  
  75. http://mobile.journals.lww.com/…/oaks.j…/articleviewer.aspx…
  76.  
  77. http://m.ep.bmj.com/content/89/2/ep35.full
  78.  
  79. http://www.jacionline.org/cont…/collection_atopic_dermatitis
  80.  
  81. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042307/
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
Not a member of Pastebin yet?
Sign Up, it unlocks many cool features!
 
Top