SHARE
TWEET

Siri antivax Malaysia - Part 3 - Clueless

ak47suk1 Jul 27th, 2016 (edited) 63 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Siri antivax Malaysia - Part 3 - Clueless
  2.  
  3. Saya rasa bukan doktor yang clueless tapi golongan yang membuat tohmahan yang tidak berasas ini sebenarnya yang clueless.
  4.  
  5. Lumbar puncture(LP) atau yang selalu disebutkan sebagai 'ambil air tulang belakang' ada indikasinya. Bukan saja2. Tujuannya adalah untuk menganalisa cerebrospinal fluid(CSF) atau 'air kepala/tulang belakang'. Sebab jangkitan yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit antaranya radang selaput otak(meningitis) ataupon demyelination(struktur saraf mula musnah) boleh dikaji untuk pelbagai tujuan.
  6.  
  7. 80% peratus parents dalam Malaysia ni akan tolak buat LP ni(awal2). Lepas tu mereka akan setuju. Sebab apa? Sebab anak itu ada kemungkinan tinggi untuk MATI. Dah separuh nyawa baru setuju. Ada sebab kenapa pihak kesihatan nak ambil dan analisa. Simple je sebenarnya.
  8.  
  9. Ada berpuluh juta kuman dalam dunia ni. Terdapat pula sebahagian yang specific boleh menyebabkan meningitis. Yang betol2 bahaya sebab itu kita sarankan vaccinations(hiB, TB, measles). Yang tak berapa bahaya dan ada ubat kita boleh start broad spec antiobiotic. Yang tak specific utk meningitis tapi boleh cause pulak macam mana? Countless of them. Sebab itu jalan paling tepat dan mudah adalah menganalisa CSF itu sendiri dimana kita boleh kaji supaya kita boleh beri rawatan dengan TEPAT dan CEPAT. Sebab pelbagai kuman yang boleh menyebabkan meningitis ini lah program vaksinasi dijalankan. Kalau tak vaksin? Daripada berpuluh kuman kite kena include sekali kuman2 tersebut dalam differential diagnosis. Tak pasal2 tambah bahaya. Clock is ticking. Ramai yang tak sedar bila anak dijangkiti dengan penyakit, mereka actually turut berlawan dengan masa. Every second is precious.
  10.  
  11. Nak ambil dari tempat lain contohnya daripada darah? Boleh tetapi resultnya hanyalah dapat lambat dan ada yang kena mengambil BEBERAPA hari(culture and sensitivity). By the time dapat result, anak dah tanam kat kubur dah. Ye bunyi macam dramatic tapi itu realitinya. Tapi jangan risau utk yang betol2 bahaya dan laju semua ada vaksin utk jangkitan tersebut. HA! Nak pakai cara apa lagi? Pecahkan air kelapa, ludah dalam baldi dan lihat dalam air nama causative pathogen/kuman tersebut. Kalau ada dah lama dah pakai.
  12.  
  13. Kita tak boleh start antibiotic sebarang je sebab firstly, antibiotic hanya cover utk bacteria. Infection tersebut boleh disebabkan oleh virus, fungi dan parasite. Secondly rawatan itu pula tak cover semua jenis bacteria. Kalau jenis atypical pula bagaimana? Thirdly certain antibiotic boleh menyebabkan fibrosis of the 8th cranial nerve(selepas jangkitan dan rawatan, saraf tersebut boleh rosak dan tidak dapat digunakan lagi - jadi pekak seumur hidup). So kena kasi steroid dahulu sebelom kasi antibiotic tetapi kalau kasi steroid immune system badan akan dikekang. HAA. Cane ni cane ni? Ambil je CSF tu setel semua benda.
  14.  
  15. Banyak ketakutan parents actually and mostly drpd hearsay(dengar cakap orang). Ada risiko buat LP dan ambil CSF ni itu boleh baca sendiri dan berbincang dengan doktor yang melakukannya. Tapi LUMPUH selepas procedure tersebut bukan lah salah tu kesan(ini yang orang ramai selalu takut). Kena faham anatomy ye. Spinal cord(saraf tunjang) kita terminates(berakhir) pada level L1-L2. Tempat yang diambil pula adalah L3-L4. Nak ambil pon memang ada landmarks. Memang takkan boleh silap kecuali kalau yang buat tu memang jenis langsung tak tahu apa2(Ammar Rawi, Abu Hannah, dr Google). Jangan risau. Salah tempat cucuk tu bagaikan anda patut makan dekat kedai makan tapi actually anda berada di rumah mayat. Jauh lokasi dan bezanya.
  16.  
  17. Nak cerita panjang lebar berkenaan meningitis bukan lah scope posting ini tapi ingatlah, semua procedure yang dilakukan adalah ada INDIKASINYA. Takde satu pon yang dibuat tanpa SEBAB atau secara bersahaja.
  18.  
  19. TAPI BUKAN SEBAB CLUELESS. HIKS.
  20.  
  21. Lupa pulak nak tambah. Kanak2 TERUTAMANYA yang masih muda tidak akan menunjukkan symptoms specific meningitis sebab semua organ masih berkembang(in development). Unlike adults(orang dewasa). So kalau ada bayi especially 3 bulan kebawah, ada demam, tak responsive, tak nak feed, nampak longlai je, tak kesah berapa lama pon sila bawa ke hospital dengan segera untuk septic screening.
  22.  
  23. Jazakumullah Khairan Khatira.
  24.  
  25. Reference:
  26.  
  27. https://www.scribd.com/…/malaysia-Paediatric-Protocol-3rd-E…
  28.  
  29. Nelson's Paediatrics 20th Edition
  30.  
  31. http://emedicine.medscape.com/article/80773-overview
  32.  
  33. http://m.kidshealth.org/en/parents/lumbar-puncture.html…
  34.  
  35. http://www.hopkinsmedicine.org/…/lumbar_puncture_lp_92,p07…/
  36.  
  37. https://youtu.be/weoY_9tOcJQ
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
 
Top