Advertisement
lemon3x

Untitled

Jan 8th, 2014
58
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.38 KB | None | 0 0
  1. Hemoragia uterină disfuncţională
  2.  
  3. Diagnostic şi tratament
  4.  
  5. Diagnosticul de hemoragie uterină disfuncţională se stabileşte atunci când toate celelalte cauze posibile de sângerare vaginală au fost excluse. Analizele sanguine ajută la estimarea pierderilor sanguine. Pentru a pune în evidenţă îngroşarea mucoasei uterine se poate folosi ecografia transvaginală. Dacă riscul de cancer al mucoa-sei uterine (cancer endometrial) este ridicat, înainte de începerea tratamentului, se efectuează o biopsie endome¬trială. Femeile cu risc sunt cele in vârstă de peste 35 ani, cele supraponderale şi cele cu sindromul ovarului polichistic, hipertensiune arterială sau diabet.
  6.  
  7. Tratamentul depinde de vârsta femeii, de gravitatea sângerării, de îngroşarea mucoasei uterine şi de dorinţa femeii de a avea sau nu copii.
  8.  
  9. Dacă mucoasa uterină este îngroşată, dar are aspect normal, se poate face tratament hormonal. Femeile care sângerează abundent pot fi tratate cu contraceptive orale care conţin estrogen şi progestine. Când sângerarea este foarte abundentă, estrogenul poate fi administrat intra¬venos până la oprirea acesteia. Uneori se administrează simultan pe cale orală o progestină, sau 2-3 zile mai târziu. De obicei, sângerarea se opreşte în 12-24 ore. Ulterior pot fi prescrise doze mici de contraceptive orale, timp de cel puţin 3 luni.
  10.  
  11. Tratamentul cu contraceptive orale sau estrogen intravenos nu este indicat la anumite femei (cum sunt cele în postmenopauză şi cele cu factori de risc semnificativi pentru apariţia de boli vasculare sau cardiace). Aceste femei pot primi progestine pe cale orală timp de 10-14 Pe hmă. Pacientelor care doresc să rămână însărcinate li se poate administra clomifen pe cale orală. Acest medicament stimulează ovulaţia.
  12.  
  13. Dacă mucoasa uterină continuă să fie îngroşată sau sângerarea persistă în duda tratamentului hormonal, se impune de obicei efectuarea dilataţiei şi chiuretajului (D&C). Prin această procedură mucoasa uterină este îndepărtată prin raclaj. Dacă aceasta este îngroşată şi conţine celule anormale (în special, la femeile în vârstă de peste 35 ani care nu doresc să aibă copii), tratamentul se începe cu o doză mare de progestină. Dacă celulele anormale persistă după acest gest terapeutic, se practică histerectomia deoarece există riscul de apariţie a cancerului.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement