Advertisement
PatrZDZ

Fiktiv Netherlands - FD Mediagroep

Oct 24th, 2020
48
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 19.11 KB | None | 0 0
  1. De FD Mediagroep (ook wel afgekort als FDMG) is een Nederlandse mediagroep. De groep is ontstaan uit Het Financieele Dagblad, maar omvat ook BNR Nieuwsradio, Energeia en ESB. De nieuwssite Z24.nl was ook onderdeel van de groep, maar is in juli 2010 zelfstandig verdergegaan. In januari 2010 heeft HAL Investments de aandelen van Willem Sijthoff overgenomen, waardoor HAL 98,25% van de aandelen in handen heeft gekregen. De overige 1,75% blijft in handen van de directie van de FD Mediagroep.
  2.  
  3. ===
  4. BNR Nieuwsradio is een Nederlandse commerciële radiozender met non-stop nieuws. Vanuit de studio’s in Amsterdam en Den Haag brengt BNR dagelijks op ieder heel en half uur nieuwsbulletins met de actualiteiten uit binnen- en buitenland. Daarnaast is er een complete verkeersinformatieservice met de files en de snelheidscontroles. Sinds 2003 is BNR onderdeel van de FD Mediagroep. De afkorting BNR stond oorspronkelijk voor Business Nieuws Radio. Zo heette het station tot 2004. BNR Nieuwsradio wordt gemaakt door een redactie onder leiding van hoofdredacteur Mireille van Ark. Naast eigen presentatoren, verslaggevers en redacteuren beschikt het station over een wereldwijd netwerk van correspondenten.
  5.  
  6. De voorgeschiedenis van de zender BNR Nieuwsradio speelt zich af rond de middengolffrequentie AM 1395 kHz, 215 m. Deze frequentie werd in de herfst van 1993 verdeeld, waarna ze werd toebedeeld aan een nieuwszender die gedragen zou moeten worden door Veronica en de uitgeverij Quote. Op 16 oktober 1995 werd begonnen met uitzenden, via een zendmast in Mastwijk-polder in Montfoort, onder de naam Veronica Nieuws Radio. Men kwam erachter dat het bereik van de zender erg slecht was. De luistercijfers waren dan ook erg slecht. Iedere maand werd ongeveer 300.000 gulden verlies geleden. Daarom besloot uitgever Quote om uit de onderneming te stappen. Daarop werd het station op 10 mei 1996 gestopt en failliet verklaard. De Manaus Investeringsgroep, onder andere eigenaar van de Palthe-stomerijen en Jazz Radio, nam de frequentie over om in eerste instantie Jazz Radio door te geven.
  7.  
  8. Op 1 januari 1997 nam een nieuw privaat radiostation deze plaats over: TalkRadio 1395AM. Bekende presentatoren waren: Theo van Gogh, Willem de Ridder, Willem Ekkel, Bas van Werven, Eddie Schekman en Paul Haenen. TalkRadio zond 24 uur per dag amuserende praatradio uit, zonder muzikale onderbrekingen. De zender richtte zich op de oudere luisteraar tussen de 25 en 49 jaar, met nadruk op de middel- tot hoogopgeleide man en vrouw. Het probleem met het bereik van de frequentie was gebleven, maar TalkRadio was ook op enkele kabelnetten in stereo te ontvangen.
  9.  
  10. Op 21 september 1998 ging TalkRadio 1395 AM verder als Business Nieuws 1395 AM. Er werd dagelijks tussen 06:00 en 20:00 uur nieuws uitgezonden in blokken van 20 minuten. Hierin was veel aandacht voor financieel nieuws. Op 9 juni 1999 werd de toevoeging "1395 AM" geschrapt uit de naam van de zender omdat het FM-pakket van JFK FM (voorheen Jazz Radio) werd overgenomen, waarna dit jazzstation ophield te bestaan. In de nachtelijke uren werd jazzmuziek uitgezonden via het FM- en kabelnetwerk. In 2001 begon Hans Dulfer met zijn programma Dulfer Jazz. Eind september dit jaar werd de zendlocatie voor het gebruik van de 1395 kHz verplaatst van de gemeente Montfoort naar Trintelhaven. Dit ligt halverwege op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Voor Business Nieuws Radio betekende dit dat de ontvangst in het noorden en oosten van Nederland werd verbeterd.
  11.  
  12. In maart 2003 werd Business Nieuws Radio overgenomen door de FD Mediagroep. Twee maanden later kwam het station, tijdens de herverdeling van etherfrequenties, in het bezit van het FM-frequentiepakket dat was gereserveerd voor een zender voor "nieuws, actualiteiten en informatie". Dit kavel werd vanaf 1 juni gebruikt en kan 60 procent van de Nederlanders bereiken. De middengolffrequentie moest bij de herverdeling worden afgestaan.
  13.  
  14. In februari 2004 veranderde het station van naam en formule. De nieuwe naam luidt BNR Nieuwsradio. Sindsdien wordt dag en nacht nieuws uitgezonden.
  15.  
  16. Hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten trad op 1 januari 2007 terug en werd opgevolgd door Paul van Gessel. Op 24 september 2007 werd onder diens leiding de programmering drastisch gewijzigd, o.a. het programma Dulfer Jazz werd geschrapt, en lanceerde BNR haar campagne: "BNR bespaart je de onzin". In 2011 werd de slogan hernoemd naar "Niets houdt je tegen". Vanaf 2013 was de slogan "BNR Nieuwsradio. Zet je aan." Deze slogan verviel na een jaar en maakte plaats voor de hashtag '#ikhoorbijBNR'. Deze hashtag paste beter bij de nieuwe online-strategie die de nieuwszender nu hanteert.
  17.  
  18. BNR Nieuwsradio is de landelijke nieuwszender die 24 uur per dag, zeven dagen per week, live uitzendt. Luisteraars kunnen ieder moment van de dag of nacht het laatste nieuws volgen op het gebied van economie, politiek, sport, weer en verkeer en daarnaast nieuws uit binnen- en buitenland. Doordeweeks wordt het nieuws scherp, bondig en snel gebracht, volgens een strakke horizontale programmering, met op vaste tijden het nieuws, weer, verkeer, beurs en sport. Het weekend wordt gevuld met achtergrondprogramma's over o.a. politiek, kunst en cultuur, sport, de beurs, media en reclame. Met ieder heel en halfuur uiteraard een nieuwsbulletin.
  19.  
  20. BNR Nieuwsradio heeft in Nederland een potentieel bereik van 1,2 miljoen luisteraars. Steeds meer mensen ontdekken de kracht van het station. Non-stop toegang tot de laatste ontwikkelingen in de wereld: compact, volledig, snel en overzichtelijk. In combinatie met enkele spraakmakende columnisten maakt dit BNR Nieuwsradio onmisbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in het laatste nieuws en de achtergronden.
  21.  
  22. BNR Nieuwsradio startte in 1998 als Business Nieuws Radio 1395 AM met een groep jonge, ambitieuze redacteuren in de studio's aan de hoofdstedelijke Vondelstraat. Na een periode van uitzenden op de AM en sinds medio 2000 in de Randstad ook op FM, volgde in 2003 een belangrijk keerpunt: BNR Nieuwsradio verkreeg één van de negen landelijke FM-frequentiepakketten, het enige kavel dat beschikbaar werd gemaakt voor nieuws. De volgende fase wordt ingeluid door het samengaan met Het Financieele Dagblad. De radioredactie wordt versterkt door de experts van de krant en het bijbehorende internationale correspondentennetwerk. Vandaag de dag bestaat de radioredactie, uit ruim veertig fulltime journalisten, een tiental freelance presentatoren en correspondenten in twintig landen. Vanuit Amsterdam werken radio, krant en internetredactie intensief samen om ondernemend Nederland non-stop van nieuws en achtergronden te voorzien.
  23.  
  24. BNR Nieuwsradio is onderdeel van de FD Mediagroep Het radiostation vormt één van de drie pijlers van de FD Mediagroep. De FD Mediagroep bestaat uit de kanalen print, radio en online. Het Financieele Dagblad vormt, samen met het opiniërende magazine 'FD Strategie ' en de boeken van Het Financieele Dagblad, de printmedia. De websites FD.nl en BNR.nl geven online toegang tot het nieuws en de achtergronden. Op deze manier kan iedereen voortaan op elk gewenst moment, op elke gewenste plek en op verschillende manieren het nieuws naar behoefte tot zich nemen: visueel, auditief en interactief. De FD Mediagroep is dominant binnen de doelgroep ondernemende mensen, die actief, werkend, mobiel en nieuwsgierig zijn. Ze zijn hoger opgeleid, kapitaalkrachtig en in het dagelijks leven beslissers, zowel zakelijk als privé. In het opbouwen van naamsbekendheid, het genereren van responscampagnes voor deze doelgroep of voor specifieke adverteerdersproposities is BNR Nieuwsradio dé radiozender bij uitstek.
  25.  
  26. Van maandag tot en met vrijdag is BNR Nieuwsradio van zes uur 's ochtends tot en met acht uur 's avonds horizontaal geprogrammeerd volgens een strak format. U hoort het laatste nieuws uit binnen- en buitenland, met op vaste tijdstippen het economisch nieuws, sportnieuws, verkeersnieuws, beursnieuws en de politieke berichten. Radiocommercials kunnen overdag worden ingezet in korte reclameblokken, die garant staan voor maximale aandacht. Het nieuws - altijd een krachtig Umfeld - wordt afgewisseld met zes reclameblokken per uur in de spitsen en twee blokken daarbuiten.
  27.  
  28. Vaste onderdelen:
  29. Uitgebreid nieuwsoverzicht: op het hele en halve uur
  30. Weersverwachting: twee keer per uur actueel
  31. Verkeersinformatie: vier keer per uur in de spitsen (06:00-10:00 en 16:00-19:00) en twee keer per uur daarbuiten
  32. Beursnieuws: kwart voor en kwart over
  33. Sportnieuws: vlak voor het heel en vlak voor het half
  34.  
  35. Een uur BNR Nieuwsradio (tussen 06.00 en 20.00 uur):
  36. :00 Nieuws
  37. :05 Weer & Verkeer
  38. :06 Nieuws
  39. :09 Reclameblok
  40. :10 Nieuws
  41. :15 Beursnieuws
  42. :16 Nieuws
  43. :19 Reclameblok
  44. :20 Verkeer
  45. :21 Nieuws
  46. :24 Reclameblok
  47. :25 Sport
  48. :30 Nieuws
  49. :35 Weer & Verkeer
  50. :36 Nieuws
  51. :39 Reclameblok
  52. :40 Nieuws
  53. :45 Beursnieuws
  54. :46 Nieuws
  55. :49 Reclameblok
  56. :50 Verkeer
  57. :51 Nieuws
  58. :54 Reclameblok
  59. :55 Sport
  60.  
  61. Van acht uur 's avonds tot zes uur 's ochtends is er ieder heel en halfuur een nieuwsbulletin: een samenvatting van het belangrijkste nieuws van de dag. Rond de klok van elf uur 's avonds bieden we doelgroepgerichte achtergrondprogramma's, zoals Mediazaken, The Elevator Pitch en Voorkennis. Daarnaast ontwikkelen we ook nieuwe formats, zoals het programma 'Juridische zaken', waarbij luisteraars vragen kunnen stellen aan een specialistisch juristenpanel en gratis juridisch advies krijgen.
  62.  
  63. In de avondprogrammering staat de interactie met de luisteraar vaak centraal. Service- en achtergrondprogramma's vormen een ideaal Umfeld voor specifieke proposities of campagnes die respons bij een selectief publiek moeten genereren.
  64.  
  65. Zaterdag en zondag staan in het teken van doelgroepgerichte achtergrondprogramma's over o.a. politiek, de beurs, sport, media, kunst en cultuur. In het weekend blijft BNR Nieuwsradio uiteraard ook alert op het nieuws: met ieder halfuur - de klok rond - een nieuwsbulletin, waardoor de luisteraar het belangrijkste nieuws nooit zal missen.
  66.  
  67. ===
  68. Het Financieele Dagblad (FD) is een dagelijks verschijnende, Nederlandse krant, gericht op economie en bedrijfsleven. Het FD is een van de oudste dagbladen van Nederland, met wortels die teruggaan tot 1796. Het hoofdkantoor is gevestigd aan het Prins Bernhardplein in Amsterdam. Het maakt deel uit van de FD Mediagroep, waar ook BNR Nieuwsradio onderdeel van is.
  69.  
  70. Het Financieele Dagblad is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, als gevolg van een onder druk van de Duitse bezetter tot stand gekomen fusie tussen het Amsterdamsch Effectenblad van S.G. Appeldoorn (1880-1968) en De Dagelijkse Beurscourant van H.A.H. Sijthoff (1915-2000). Het eerste nummer verscheen op 15 september 1943.
  71.  
  72. De oudste wortel aan de stamboom van Het Financieele Dagblad, het Amsterdamsch Effectenblad, is de voortzetting van de Prys-Courant der Effecten. Deze eerste regelmatig verschijnende, zelfstandig gepubliceerde, officiële effectenprijscourant in Nederland werd in 1796 gesticht door de Amsterdamse drukker, uitgever en boekhandelaar Nicolaas Cotray. Uitgaande van dit oprichtingsjaartal, vierde Het Financieele Dagblad in 1996 het 200-jarig jubileum.
  73.  
  74. Het Financieele Dagblad, een uitgave van Hendrik Sijthoffs Financieele Bladen, begon zijn bestaan als beurskrant voor beleggers in het pandje van de Dagelijksche Beurscourant aan de Nieuwezijds Voorburgwal, ooit de Fleet Street van Amsterdam. Eind 1951 verhuisde het tiental redacteuren en de administratie naar het uit 1609 daterende gebouw Rokin 113. Hoofdredacteur was toen F. Spittel, die deze functie bekleedde van 1950 tot 1967. Hij was na S.G. Appeldoorn en B.H.A. Meijerink de derde hoofdredacteur van HFD.
  75.  
  76. Het was onder Spittels leiding dat Het Financieele Dagblad zich langzaam maar zeker verbreedde tot een weliswaar in het economische terrein gespecialiseerde, maar toch meer algemene krant. Dit streven kreeg onder meer vorm in de rubriek ‘Lijnen in kunst en samenleving’, waarmee halverwege de jaren zestig werd begonnen en die een voorloper is van het huidige zaterdagkatern Persoonlijk.
  77.  
  78. Net als de andere kranten uit die tijd werd Het Financieele Dagblad in lood gezet, waarvoor Linotype-zetmachines werden gebruikt. Vanaf 1960 beschikte Het Financieele Dagblad over een eigen drukkerij annex zetterij in de Beursstraat/Warmoesstraat. De krant sloot ‘s middags; het grootste deel van de oplage bereikte de circa 10.000 abonnees de volgende dag via de post. De advertentieacquisitie was uitbesteed bij A. van Weezenbeek en zijn zoons met hun Bureau voor Publiciteit Plaats in Den Haag.
  79.  
  80. Het op winstmaximalisatie gerichte beleid van eigenaar H.A.H. Sijthoff, directeur J.F. Richard en de Van Weezenbeeks legde het primaat van HFD bij de adverteerders en niet bij de redactie. Dit werd zichtbaar in de zogenoemde speciale pagina’s: een regelmatig verschijnende, paginagrote rubriek gewijd bepaalde bedrijfstak. Ongeveer de helft van de pagina was volgens een vast patroon gevuld met advertenties. Het heeft tot eind 1987 geduurd voordat deze "speciale pagina’s" met het beëindigen van het contract met Van Weezenbeek afgeschaft konden worden.
  81.  
  82. Hoofdredacteur Spittel werd in 1967 opgevolgd door drs L. Metzemaekers, die vanaf 1969 werd bijgestaan door adjunct-hoofdredacteur C. Berendsen. Onder dit duo ontwikkelde Het Financieele Dagblad zich steeds meer tot een professionele nieuwskrant. In 1977 brak een conflict uit tussen eigenaar en algemeen directeur H.A.H. Sijthoff en het personeel over de opvolging van directeur Richard. Dit conflict vormde de ouverture tot een hele reeks verwikkelingen.
  83.  
  84. Zo werden in 1978, een jaar nadat Christiaan Berendsen Louis Metzemaekers was opgevolgd als hoofdredacteur, besprekingen geopend over de mogelijke verkoop van Het Financieele Dagblad aan Sijthoff Pers in Den Haag. Het personeel van de onderneming sprak zich unaniem uit tegen deze overname en het plan was daarmee van de baan.
  85.  
  86. In 1981 deed een nieuwe directeur zijn intrede: ir J.K. Hylkema. Onder zijn leiding begon de onderneming aan een technische en commerciële inhaalslag. Per 1 april 1982 nam Het Financieele Dagblad, als laatste dagblad in Nederland, afscheid van het lood en ging over op fotografisch zetten. Als gevolg van de nieuwe techniek kon het sluitingstijdstip van de krant steeds verder naar achteren worden geschoven. Vanaf 1985 begon de traditionele bezorging per post plaats te maken voor handbezorging. Begin 1988 waren de speciale pagina’s nog maar amper afgeschaft of directeur Hylkema vertrok; zijn plannen over de richting waarin de onderneming zich zou kunnen ontplooien vonden geen vruchtbare voedingsbodem meer.
  87.  
  88. Er brak een periode van interim-management aan. Eind 1990 maakte de familie Sijthoff officieel bekend Het Financieele Dagblad te willen verkopen. Vanaf 1995 hebben commissarissen, ondersteund door interim-management, gewerkt aan wat wordt genoemd ‘de normalisering van de verhoudingen binnen HFD’. Zo werd de zaak van de firma Van Weezenbeek afgehandeld, werden er afspraken gemaakt met de familie Sijthoff, vond een reorganisatie plaats ten behoeve van de integratie van redactie en techniek en werd een nieuwe directeur benoemd (Ria Kuip), en een managementteam gevormd.
  89.  
  90. Eind 1995 werd Fred Bakker benoemd tot hoofdredacteur. Het zou nog tot 1997 duren voordat er voor de certificaten van aandelen kopers werden gevonden. Dit waren het beursgenoteerde HAL Investments en SWF Holding BV, de BV van Willem Sijthoff. HAL en SWF zeggen toe dat zij voor een periode van tien jaar hun participatie in stand zullen houden, waarbij een ondergrens geldt van 51%.
  91.  
  92. De afgelopen jaren ontwikkelde het FD zich verder in de richting van een multimediale uitgeverij. Ria Kuip werd na een interim directeurschap van hoofdredacteur Fred Bakker opgevolgd door Nico van ’t Zet. De onderneming maakte, mede door de gunstige conjunctuur, een stormachtige groei door. De krant werd veelzijdiger in haar onderwerpkeuze, op zaterdag verscheen het weekeindkatern Persoonlijk en er werd een maandageditie ingevoerd. Naast de krant werd de internetsite www.fd.nl ontwikkeld.
  93.  
  94. Na opnieuw een interim-periode trad in het najaar van 2002 nieuw management aan. Philip Alberdingk Thijm werd algemeen directeur en Ruud Bergervoet CFO. Samen met hoofdredacteur Fred Bakker, vormden zij de leiding van de FD Mediagroep.
  95.  
  96. Sinds 4 september 2007 heeft Het Financieele Dagblad een nieuw uiterlijk gekregen, zo is onder andere het logo veranderd en is het het eerste dagblad in Nederland dat wordt gedrukt op zalmroze papier.
  97.  
  98. Sinds 26 maart 2013 verschijnt het nieuwe FD op het berlinerformaat.
  99.  
  100. Het Financieele Dagblad is dé nieuwsbron voor iedereen die op de hoogte wil blijven van economie en bedrijfsleven. Dagelijks geeft de krant met een herkenbare signatuur bedrijfseconomische betekenis aan ontwikkelingen in de wereld. Dankzij een uitgebreide en goed ingevoerde redactie en een sterk internationaal correspondentennetwerk is Het Financieele Dagblad in Nederland toonaangevend op het gebied van zakelijke berichtgeving. De krant heeft een langdurige reputatie van onafhankelijkheid en integriteit.
  101.  
  102. Lezers waarderen de verhelderende visies, de scherpe analyses en de onverwachte invalshoeken, die altijd in een internationale context worden geplaatst. Niet alleen vanwege de kwaliteit van het beurs-, financieel of economisch nieuws, maar ook vanwege de specifieke kijk op het nieuws en de achtergronden in de breedste zin van het woord. Het Financieele Dagblad houdt altijd een helder onderscheid aan tussen feiten, analyse en commentaar. Het accent ligt in alle gevallen op de bedrijfseconomische invalshoek.
  103.  
  104. Van businessprimeur tot beursschommeling, van kunstrubriek tot het nieuws op het Binnenhof: de krant biedt dagelijks een breed scala aan onderwerpen waarmee de lezer zakelijk en privé in zijn nieuwsbehoefte kan voorzien. Het eerste katern concentreert zich op algemeen, Nederlands, Europees en internationaal nieuws. Het tweede katern is gewijd aan Beurs en Bedrijf. Op zaterdag verschijnt het katern Persoonlijk.
  105.  
  106. Het Financieele Dagblad vormt samen met het opiniërende magazine 'FD Strategie' en de boeken het printkanaal van de FD Mediagroep. Samen met BNR Nieuwsradio en de internetsites FD.nl en BNR.nl beschikt de FD Mediagroep over de mediumtypen print, radio en online. Bovendien organiseert de FD Mediagroep regelmatig netwerkevents. Deze multimediale aanpak is nieuw en uniek in Nederland en stelt ondernemende mensen in staat om op elk gewenst moment van de dag het nieuws naar behoefte te volgen: visueel, auditief of interactief. Als onderdeel van de FD Mediagroep is en blijft Het Financieele Dagblad een toegankelijk én onmisbaar medium voor zakelijk Nederland.
  107.  
  108. Naast de reguliere onderwerpen wordt iedere dag van de week aandacht besteed aan een vast thema. Op maandag is dat het thema 'Vastgoed', op dinsdag 'Technologie', op woensdag ‘Marketing', op donderdag ‘Carrière‘ en op vrijdag ‘Strategie'. De themapagina's worden zeer hoog gewaardeerd en bieden een ideaal Umfeld voor adverteerders in specifieke branches.
  109.  
  110. Gemiddeld een keer per maand brengt Het Financieele Dagblad een speciale bijlage uit, met alle ins en outs over een actueel onderwerp. De bijlagen verschijnen in fullcolour en op tabloidformaat, waardoor ze de uitstraling krijgen van een magazine. De gerichte aandacht voor een actueel onderwerp verschaffen een kwalitatieve omgeving met advertentiemogelijkheden voor specifieke branches.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement