SHARE
TWEET

aluminium vaksin NIOSH

ak47suk1 Jan 3rd, 2017 (edited) 97 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Kami terjumpa perbincangan ini di dalam page wall antivaksin.
  2.  
  3. Ramai drpd kutu antivaksin merasa bangga dgn penemuan tersebut.Tapi ini hanya menunjukkan betapa rendahnya pengetahuan mereka. Oleh itu mari kita kaji perkara yg mereka perkatakan.
  4.  
  5. Ini adalah pernyataan salah seorg pakar vaksin di alam maya(Nurul ***)
  6.  
  7. ----------------------------------------
  8. ALUMINIUM HYDROXIDE
  9.  
  10. Permissible Exposure Limit Time Weighted Average in 8 hours for inhalation by CDC = 1.5 mg / m3
  11.  
  12. Compared to 500 000 mg/m3 of Al(OH)2 been inserted through the muscle concentrated in vaccine.
  13.  
  14. FORMALDEHYDE
  15.  
  16. Permissible Exposure Limit Time Weighted Average in 8 hours for inhalation by CDC: 0.75 ppm
  17.  
  18. Compared to 162 601 ppm of CH2O been inserted through the muscle concentrated in vaccine.
  19. -------------------------------------------------------
  20.  
  21. Klu dilihat secara kasar, ini menunjukkan bahawa banyak nye kuantiti formaldehyde dan aluminium dicucuk ke dalam badan kita melalui vaksin melebihi kuantiti yg boleh disedut melalui udara.
  22.  
  23. Tapi perbincangan belum terhenti disini. Kita lihat pulak drpd mana bacaan2 berkenaan dgn kuantiti aluminium dan formaldehyde yg boleh disedut drpd udara itu diambil.
  24.  
  25. Ini adalah link kpd aluminium
  26. http://www.cdc.gov/niosh/ipcsneng/neng0373.html
  27.  
  28. Ini adalah link kpd formaldehyde
  29. http://www.cdc.gov/niosh/npg/npgd0293.html
  30.  
  31. Disini kita lihat kedua-dua link ini merujuk kpd NIOSH(National institute occupational safety and health/Pertubuhan kesihatan dan keselamatan pekerja) dibawah pentadbiran CDC.
  32.  
  33. Suka untuk saya beritahu bahawa NIOSH merupakan salah satu pertubuhan yg ditubuhkan untuk mengambil berat terhadap kesihatan pekerja. Maka dgn tertubuhnya persatuan ini, mereka perlu mengenal pasti faktor2 ditempat kerja yg boleh menyebabkan pekerja mendapat penyakit.
  34.  
  35. Salah satu faktor utk pekerja mendpt penyakit adalah melalui udara persekitaran di tempat pekerjaan. Jika sesorg itu berkerja di lombong arang, maka dia boleh terhidu arang tersebut dalam kuantiti yg banyak. Pendedahan kpd perkara ini dalam satu tempoh yg lama akan menyebabkan suatu penyakit yg di namakan pneumoconiosis. Di mana sel2 paru-paru akan dirosakkan oleh srang tersebut. Begitu juga jika terdedah kpd aluminium yg akan membawa kpd penyakit aluminosis.
  36.  
  37. Penyakit inilah yg dinamakan sebagai 'Occupational lung disease' yang menjadi tanggungjawab kpd NIOSH. Di bawah occupational lung disease ini ia mempunyai pelbagai pecahan yg banyak lagi sperti pneumoconiosis, silicosis, aluminosis, asbestosis dan etc.
  38.  
  39. Bukan itu shj, para pekerja akan terus dpt symptom irritasi pada mata dan sistem pernafasan apabila menghidu udara tersebut melebihi kadar yg telah ditetapkan(seperti yg NIOSH tetapkan)
  40.  
  41. --------------------------------
  42. ADA KENA MENGENA KE DGN VAKSIN?
  43.  
  44. Jawapan kami ianya tidak boleh di pukul rata seperti itu. Ini kerana sel2 di saluran pernafasan adalah sesuatu yg sgt sensitif. Jika ianya terkena sedikit serbuk cili pun, ia akan bertindak untuk melindungi sistem pernafasan tersebut. Sebagai cthnya pesakit akan mengalami hidung berair, batuk dan etc hanya untuk menjaga saluran pernafasan itu. Berlainan pula jika kita makan serbuk cili tersebut.
  45.  
  46. Nombor2 yg dikeluarkan oleh NIOSH itu adalah sebagai suatu 'guideline' untuk mengelakkan para pekerja daripada terkena irritasi pada saluran pernafasan mahupun boleh membawa kesan yg lebih buruk lagi jika terlebih drpd itu.
  47.  
  48. -------------------------------------
  49. YANG PALING PELIKNYA
  50.  
  51. Tetapikan, yang paling peliknya adalah mereka menukarkan unit tersebut menjadi mg/m3 atau ppm(parts per million) hanya untuk menyamakan dgn unit yg diguna pakai dalam NIOSH. Ketahuilah bahawa yg diguna pakai dalam niosh itu adalah konsentrasi dalam udara bukan dalam cecair.(it is mg per cubic meter in air not in fluid). Ape kena mengena konsentrasi dalam cecair dan udara. Klu nak kira konsentrasi di dalam udara, kena ambil kira suhu dan tekanan atmosfere berapa dan lain2 lagi.
  52.  
  53. Lagipun mg/m3 digunakan sebab ianya ada kena mengena dgn kesihatan pekerjaan mengenai pernafasan. Bukan kena mengena dgn vaksin pun. Vaksin diberi dalam bentuk cecair bukan melalui udara.
  54.  
  55. Alahai. Main pukul rata je puak2 nih. Kata CDC tu dibayar oleh big pharma bagai. Tapi cedok jugak ilmu drpd situ. Dah la salah.
  56.  
  57. Adoyai
  58.  
  59. --DM--
  60.  
  61. Sebenarnya tak payah nak cerita panjang dah sbb perbandingan tu tak valid. Mana boleh nak banding cucukan dengan pernafasan? Seolah2 bandingkan pemakanan dengan pernafasan la. Jgn kata sbb kita makan nasi sepinggan dan minum air segelas itu selamat, maka kita cuba nak sedut nasi dan air tu masuk ke paru2....
  62.  
  63. Tapi for the sake of perbincangan, kita cerita gak la sikit... Yg Nurul Ain cerita tu ttg concentration. Tapi kena tgk jumlah sebenar Al(OH)2 tu pada kedua2 keadaan perbandingan. Utk kiraan, kita ambik exposure pada workers utk selama 8 jam bekerja. Breathing rate pekerja tu kita ambik 40 liter/minute (standard kiraan utk SCBA), jadi dalam 8 jam, pekerja tersebut sedut
  64.  
  65. 40 liter/minute x 60 minute/jam x 8 jam = 19,200 liter = 19.2 m3 udara.
  66.  
  67. Jika jumlah concentration Al(OH)2 pada masa tu ialah 1.5mg/m3, maka pekerja tersebut telah menyedut 1.5mg/m3 x 19.2m3 Al(OH)2 iaitu 28.8 mg.
  68.  
  69. Bandingkan pulak dengan vaksin. Concentration Al(OH)2 adalah 0.25mg/0.5ml. Jumlah vaksin diambil ialah 0.5ml. Maka jumlah Al(OH)2 yg diambil ialah 0.25mg.
  70.  
  71. Jadi perbandingan jumlah Al(OH)2 exposed:
  72. vaksin (0.25mg) < pekerja (28.8mg)
  73.  
  74. -VN-
  75. -dengan nasihat dan tunjuk ajar dari Jurutera Kimia Jemputan PW (Chemical Plant Process Engineer, Qualified Authorized Gas Tester and Entry Supervisor for Confined Space Entry)-
  76.  
  77. ***
  78.  
  79. Reti ka dia ni baca MSDS sheet. Dalam MSDS sheet diterangkan kesan pendedahan bahan kimia secara sentuhan di kulit, termakan, terkena mata, terhidu dan lain-lain. Walaupun bunyi formaldehyde tu macam menakutkan, ia bahaya jika terhidu berbanding jika tertelan atau terkena kulit pada kuantiti yang sama. Sebab tu orang buat ujian toksik nak tahu threshold limit kesan yang membahayakan bahan-bahan kimia ni jika berlaku contact melalui pernafasan, makan, kulit dan lain-lain. Dan sememangnya dos yang toksik untuk bahan kimia yang sama terhadap contact yang berbeza adalah berbeza. Mcam formaldehyde, terhidu banyak boleh sesak nafas. Terkena tangan rilek saja pi basuh kat singki dibawah air yang mengalir. Tak adalah panik pi lari dapatkan oksigen ka apa. Hihi. Asas keselamatan pun tak tau
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
 
Top