SHARE
TWEET

kaitan vaccines dengan airway

ak47suk1 Apr 28th, 2016 (edited) 83 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Sebagai cleaner yang bertauliah, saya ditugaskan dan ditempatkan di pelbagai tempat. Setakat ni takde rezeki nak dapat award employee of the month kat dept lain tapi saya akan cuba sedaya upaya saya. Persekitaran bersih baru lah patient semua sihat dan kuat! Tapi tempat favourite saya nak menyapu or sental tingkap di hospital nun adalah di jabatan kecemasan (A&E, ED). Sebab saya dapat banyak buat permerhatian disitu dan saya paling tertarik tengok kes2 yang ada masalah AIRWAY(salur pernafasan) sebab time tu boleh tgk semua perawat even specialist pon menggelupur panik nak selamatkan orang. Especially ANAK orang yang dia langsung tak kenal. Struggle berpeluh ketiak beb.
  2.  
  3. Dalam setiap kes trauma, perkara paling penting adalah make sure airway tu takde masalah. Doesnt matter which protocol, guidelines or SOPs that you used, the most paramount thing adalah to sure laluan pernafasan itu tidak terjejas. Tak kesah la dtg patah dua2 kaki dan tgn ke, accident terhantuk kepala ke, bisul dua bijik timbul kat bontot sebab AEFI lepas kena vax ke, semua tu hanya akan dinilai selepas making sure that the airway is patent(berfungsi).
  4.  
  5. Ever heard that you cant live without love? Oxygen is more important. Tapi kalau saya post ni dekat group lagi satu tu, mesti ada yang putar belit asal boleh. Mesti ada yang cakap kajian mana yang cakap oxygen tu penting? Big pharma jual oxygen drpd org Yahudi. Doktor sekian2 nama yang haram saya tak kenal pon cakap oxygen ni tak penting. Oxygen drpd pokok yang ada taik khinzir ada unsur2 syubhah tak kalo kita hirup udara tu? Sounds far stretched atau absurd? That is how orang yang kuat merapu without the proper knowledge sounds like. Now replace the oxygen with vaccinations.
  6.  
  7. Apa kaitan vaccines dengan airway ni pulak you might ask. The reason is the majority of the vaccines in the Malaysia's Immunization Schedule 2016 consist of diseases yang akan affect airway tersebut. Not all obviously tapi dimasukkan for that very reason. Apa pasal kasi at certain intervals or period saya dah pernah mentioned sebelom ni.
  8.  
  9. For the first year of a baby's life, functionality of the kid's lungs hanya lah 1/8 berbanding dengan an adult. Size paru2 dia kecik skek je drpd our hand if we make a fist. Jantung dia size mcm bola pingpong. Airway dia lagi pendek berbanding adults (1/6). The lungs will undergo further development which starts to optimize at the age of 6-8 years old. That is why the majority of childhood asthma occurs at this age (the smooth muscles responsible for the bronchoconstriction tu lagi developed so lagi senang kena). Same reason why bapak2 atau ibu2 yang merokok kat luar umah atau jauh drpd anak2 pon lepas abeh isap rokok kalo tak pakai PPE terus pegang anak boleh gerenti anak tu akan ada recurrent chest infection or airway problems. Senang cerita semua benda masih developing. So senang kena all sort of things.
  10.  
  11. So just take a look at measles. Merbahaya but not as scary or menangis TENGOK kalo budak2 kena as pertussis. Still dangerous sebab virus ni akan cause necrosis and death of the respiratory tract epithelium. Dalam erti kata lain, dia akan BUNUH cell2 dan tissue salur pernafasan. Remember what i said about airway ans it's importance? Yes the path lining it will be DEAD and dead tissues can cause all sort of problems. Dah la boleh kena viral pneumonia sebab virus measles itu sendiri, more often than not nanti akan kena pulak secondary bacterial infection AT THE SAME TIME. Double trouble.
  12.  
  13. Like ALL the diseases dalam jadual imunisasi negara kita, measles ni dier tak DISCRIMINATE. So tak kesah la baby Islam ke, kaya ke, fully breastfeed ke, IC biru ke, rumah atas pokok ke, ada tiga tgn ke, comel kuci2 olololo macam Mira Filzah ke, semua dia tibai sama rata. Tapi extra dangerous kalau malnourished macam ramai baby2 yang dtg nak amek vax kat Sabah tu naik bot drpd ntah mana2. Sebab tu kat situ kita kasi at 6 months walopon seroconversion lower compared berbanding kasi later. In poor third world countries with poor healthcare, 1/5 kids with measles will DIE. Worldwide 30% of paediatric age yang kena measles akan develop pneumonia. Haa kira patient:
  14.  
  15. Satu, dua, tiga, empat, lima, enam, tujuh, ha ko, ko dengan ko ada pneumonia.
  16.  
  17. ATLEAST.
  18.  
  19. Majority of the time more than the expected rate. Lebih2 lagi bila ada orang merapu dan canang kat parents yang measles ni NO BIG DEAL. Quarantine je. Haa lungs anak ko mereput ko nak penjarakan dalam rumah kasi homeopathy je *facepalm*. Belom cerita self diagnosed sendiri behtu bila dah start sawan or sebab prolonged seizure baby dah start kaler biru sebab kasi virgin coconut oil je baru nak bawak ke hospital. ADEEEE.
  20.  
  21. Itu baru cerita pasal pneumonia. Belom severe diarrhea, severe dehydration( selalu jadi sebab ada ulcers mmg taknak minum, ibu pulak taknak kasi air masak sebab nak maintain ebf), blindness, ear infection, encephalitis( lagi senang kena sebab skull babies time tu belom fused and the brain masih rapidly membesar). 35% of the kids will have some sort of long term COMPLICATIONS. Sebelom zaman vaccinations, lagi ramai orang PEKAK DAN BUTA disebabkan post measles infection complications drpd mereka yang naturally born deaf and blind.
  22.  
  23. Itu baru cerita measles. Belom full list dalam schedule lagi.Tapi yang selalu kita lihat bila buat contact tracing untuk infectious disease camni akan trace balik unvax kid as the patient zero/index patient. Starting point. Bukan cerita dongeng. Bukannya pecahkan air kelapa behtu ludah kat air dalam baldi nampak rupa siapa sebarkan virus tu. Orang KKM ketuk pintu rumah satu persatu nak make sure vaccinate bukan anak derang pon nak struggle camtu. Apsal derang nak kesah paru2 anak ko nak mereput. Oh i wonder why.
  24.  
  25. Seperti saya selalu cakap, personally, i dont blame the parents. They do want the best for their child. Takde rasanya ibubapa saja2 nak pedajal anak sendiri. Yang diperangi adalah golongan2 yang merapu dan menghasut parents ni. Hasut taknak vaksin ok lagi. Ini disogok pula dengan product alternative atau servis. Atau perkara dan perbuatan yang bukan sahaja MENGARUT malah membahayakan nyawa anak itu sendiri. Remember, they wont be around to help you when complications arises.
  26.  
  27. Contoh terbaik golongan tu adalah seperti si malaun dlm gambar ni. Dah la selalu merapu hasut org jgn vaksin either directly or indirectly, bila ada kes camni boleh pulak dier nak blame sebab tak vaksin. Akak amek byk sgt ketum ni kak. Vaksin yang dalam jadual pon ko taknak amek, boleh nak BLAME KKM sebab tak masukkan satu disease yang low incidence morbidity and mortality, mahal harganya, tiap2 hari jumpe dlm ward dan ada definitive treatment dan ubat kalo kena. Unlike measles. Merapu tahap gaban naik 7 petala langit.
  28.  
  29. When i told the Godfather of Anesthesia and Critical Care (ICU) in Malaysia, Prof Emeritus Dato Alex Delilkan about the current antivaxx situation, he had a good laugh since he was already intubating children with AIRWAY complications caused by those diseases in the pre vaccination era. He said:
  30.  
  31. "That is your generation's problem. Back in my days we didnt have that issue because people were not ignorant "
  32.  
  33. Ignorance is bliss. Until you have problems that is.
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
 
Top