SHARE
TWEET

fetal kick chart/count

ak47suk1 Apr 28th, 2017 70 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Takpe kita paham maybe apa yang ingin disampaikan adalah supaya ibu2 peka dengan keadaan kandungan. Jangan ambil ringan dan sentiasa berhati hati.
  2.  
  3. Tapi nak kata boleh detect degupan jantung bayi hanya dengan letak tangan di perut tu agak tak berapa tepat sebab memang susah. Biasanya yang boleh rasa adalah bahagian kepala, punggung dan belakang dia. Jauh sekali nak dapat rasa bahagian thoracic(dada).
  4.  
  5. Bila masuk trimester ke tiga atau bila dah 28 minggu memang akan disarankan supaya mengira fetal kick chart/count. Pakai tu tak pegang apa2 pun takpe sebab sudah pasti si ibu dapat mengira betapa aktifnya sikecil mereka. Kadang org malas buat sebab ianya sedikit sebyk a little bit subjective(confirm ke baby gerak?). Seeloknya buat supaya kita boleh monitor keadaan bayi dengan lebih sempurna.
  6.  
  7. Ketika mengandung juga kebarangkalian untuk berlaku cecair keluar dengan banyak (vaginal discharge) juga agak tinggi so seeloknya pakai yang mana selesa untuk si ibu. Kena tahu beza normal discharge(biasanya lebih likat/viscous), abnormal(ada darah, ketulan, bau lain mcm, warna tak pernah tgk) dan air ketuban(banyak dia mcm air kencing/warna jernih). Terutamanya bagi mereka yang buat pertama kali menimang cahaya mata.
  8.  
  9. Yang pasti sama ada pakai cloth pad ke, disposable(pakai buang) atau tak pakai langsung ke, TIADA KAITAN langsung ye dengan sama baby dalam tu boleh bernafas atau tidak. Bayi tak guna pun paru2 dia lagi. Segala keperluan untuk perkembangan dan kehidupan disediakan melalui placenta(uri).
  10.  
  11. Harmless myths so takde masalah. Just elok kita bendung ketahyulan sebelum ianya berleluasa.
  12.  
  13. -entonox-
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
 
Top