SHARE
TWEET

nurul syurga

ak47suk1 Apr 15th, 2017 106 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Adik beradik ni memang kuat betul mengarut.
  2.  
  3. Siapa Nurul Syurga ni? Dia merupakan adik kepada Lokman Mohsid aka bapa/suami terbaik Malaysia aka Abu Hannah Al Neneni.(ingatkan kakak sebab nampak lebih berusia, admin mintak maaf). Dia juga merupakan seorang doula SAHAJA. Bukan staff nurse, bukan doktor, bidan jauh sekali. Bukan juga dietician mahupun counselor breastfeeding. Ape semua tu pun tiada kelulusan.
  4.  
  5. Sebab si Lokman tu dah menyorok sekarang, kawan2 dia(golongan ruwaibhidhoh) terpaksa marketing lebih sedikit drpd biasa. Yela dulu tiap kali Lokman post dia tlg iklankan sekali, sekarang dah takde mereka terpaksa buat sendiri. So kena la tunjuk pandai memandai mandai lebih sikit, baru orang nak ambil servis ye tak? Bape kerat sgt orang nak upah anda sebagai PENEMAN kelahiran sahaja ye tak? Kena la lebih sudu drpd kuah.
  6.  
  7. 1) Delayed cord clamping/DCC(lambatkan clamp tali pusat bayi) tidak mengelakkan ibu daripada kena post partum hemorrhage/PPH(tumpah darah). Walhal takde kaitan pun. Ini MASALAH DIA bila membongak sembrono sembang pung pang main petik je. Sebab dia sendiri TAK PERNAH jumpa, tengok, kena handle atau kena bertanggungjawab keatas pesakit yang kena tumpah darah ni. Sebab mereka hanya berpandukan 3 buku(dalam tu pun takde cerita pasal PPH seolah olah tak wujud) memang la tidak tahu menahu. Minggu depan kami up post berkenaan review buku2 yang dijadikan rujukan mereka ni. Semuanya indah bertemankan pelangi dan unicorns sahaja.
  8.  
  9. 2) Dia tak tak tahu bila kita berdepan dengan masalah tumpah darah yang teruk(full blown PPH) depan mata, kita serabut nak pergi bilik bedah nak kena clamp arteri(salur darah) yang bekalkan darah kepada uterus(rahim tersebut).
  10.  
  11. Sebab darah mengalir macam AIR PAIP. 700ml boleh keluar dalam seminit. Biasanya jumlah darah ibu ketika itu roughly dalam 6.5 liter. Dalam masa 3 minit boleh enter shock(darah tak cukup utk disalurkan ke organ lain seperti jantung, otak dan buah pinggang). Dalam 5 minit boleh arwah.
  12.  
  13. 3) Dekat bilik bedah pula, kes2 kecemasan yang buat kes2 pembedahan lain kena tunggu atau tangguh, majoritynya adalah kerana untuk memberi laluan kepada kes2 kecemasan kelahiran SEPERTI INI. Sebab kita taknak lose the mother AND the child.
  14.  
  15. Sebab itu kita tidak memandai mandai dalam hal kelahiran. It is a big deal. Doula sambut bayi PUN TAK PERNAH(kalau pernah pun bayi/ibu terkorban) sah2 tak tahu menahu pasal benda ni tapi tetap nak membongak tentang perkara yg mereka tidak berilmu. Duit punya pasal.
  16.  
  17. 4) Tak payah nak cuba kaburkan mata ibu2 lain semua dengan mengatakan amalan Lotus Birth(tak clamp tali pusat dan biar ianya tanggal dengan sendiri) adalah amalan orang Islam. TIADA YE. Itu amalan Hindu sejak bertahun lamanya. Menggunakan nama Rasullullah SAW semata mata untuk kepentingan sendiri, neraka tempatnya kelak. Menggunakan tokoh2 Islam yang lain ingat tak berdosa jugak ke demi $$$ semata mata. TIADA ASAS MAHUPUN DALIL yang mengatakan ianya amalan orang Islam. Jangan nak membongak.
  18.  
  19. Doula douli cikebum ini hanya buat semua benda ni sebab rujukan mereka yang SURUH buat. Sebab APA buat pun mereka TIDAK TAHU.
  20.  
  21. 5) Nak buat DCC tu pun kita bagi sampai satu-tiga minit. Lebih drpd tu pun tiada benefit. Buat lebih lama banyak mudaratnya. Sebab darah berlebihan mampu membuatkan darah bayi itu jauh lebih pekat(hyperviscous/polycythemic).
  22.  
  23. Terutamanya sekali untuk bayi yang dilahirkan oleh ibu yang ada gestational diabetes/GDM(kencing manis ketika mengandung). Yang boleh menyebabkan pelbagai masalah. Nanti budak tu perkembangan lembap, belajar slow, ada disability pergi blame vaksin pulak. Padahal yang menzalimi anak sendiri adalah ibubapa tersebut. Kalau dangkal ilmu menyusahkan diri sendiri takpe lagi tapi ini dia SEBARKAN kepada orang ramai. Dapat duit pulak tu. JANGAN CARI PASAL.
  24.  
  25. 6) Bayi baru lahir tiada masalah anemia, sebab turnover darah daripada jenis HbF(hemoglobin yang dihasilkan ketika dalam kandungan oleh hati) akan mula diganti oleh HbA(hemoglobin dihasilkan untuk kehidupan luar rahim). Ada sebabnya. Kalau terlalu banyak akibat DCC daripada yang berlanjutan itu akan menyebabkan kuning lebih tinggi dan lama. Darah yang lama itu pula lebih senang musnah dan memyebabkan kuning tinggi akibat aktiviti 2,3-Biphosphoglyceric Acid(2,3-BPG) yg lebih bila dapat oxygen bukan daripada placenta(uri)
  26.  
  27. Lepas tu kalau jaundice(kuning) pun kita tak ambil berbotol botol. Itu masalahnya benda orang buat tiap2 hari pun dia tak tahu. Ini masalahnya bila hanya pergi kelas 21 jam, layan Youtube mcm geng2 FE je, berkiblatkan 3 buku dan lepas tu berlagak acah2 expert dalam bidang kelahiran. Buat bisnes pulak tu. Memang memudaratkan masyarakat.
  28.  
  29. 7) Ramai doula douli ni pula mereka akan suruh anda sendiri buat Lotus Birth tersebut. Kalau anak kena neonatal sepsis akibat masih bersambung tali pusat dan uri tu kucing jilat pun sudah pasti anda tidak tahu. Ada sebabnya.
  30.  
  31. Sebab last time ada doula tolong buatkan Lotus Birth tersebut, dia GAGAL untuk bawak keluar uri tersebut. Lepas tu menggelabah bila tekanan darah ibu itu semakin naik akibat uri masih tertinggal dalam rahim. Yang menyebabkan ibu itu sawan TANPA BERHENTI. Sampai tak bernafas. Sampai arwah. Doula tu TENGOK SAHAJA semua ini berlaku. Bila si ibu dah tak bernafas baru dia menggelabah sekali lagi nak call ambulans dan buat CPR. Tapi tak reti. Paramedics terpaksa ajar MELALUI TELEFON.
  32.  
  33. Ya.
  34.  
  35. Itu yang berlaku ketika doula Yatt buat Lotus Birth untuk arwah AK. Nak ikut? Admins PW sikit pun tak rugi nak tarbiah pasal benda ni. Tapi untuk ibu2 yang cerdik sikit, JANGAN CARI PASAL.
  36.  
  37. -entonox-
  38. Foto PW.
  39. Foto PW.
  40. Foto PW.
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
 
Top