Advertisement
lemon2xx

Untitled

Dec 12th, 2013
60
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.72 KB | None | 0 0
  1. Stenoza tricuspidiană
  2.  
  3. Stenoza tricuspidiană reprezintă îngustarea orificiului valvei tricuspide, ceea ce creşte rezistenţa la curgerea sângelui din atriul drept în ventriculul drept.
  4. Cu timpul atriul drept se măreşte din cauza faptului că fluxul sanguin prin valva îngustată este parţial blocat, ceea ce face să crească volumul de sânge din atriul drept. Această creştere a volumului conduce la creşterea presiunii în venele care aduc sângele la inimă din tot organismul (cu excepţia plămânilor). Totuşi ventriculul drept se micşorează deoarece cantitatea de sânge pe care o primeşte din atriul drept este redusă. Rareori poate apărea şi regurgitaţie tricuspidiană.
  5. Aproape toate cazurile sunt cauzate de RAA, aceasta fiind în prezent o boală rară în America de Nord, în Australia şi Europa de Vest. Rareori cauza este o tumoră în atriul drept, o boală de ţesut conjunctiv, sau şi mai rar o malformaţie cardiacă congenitală.
  6. Simptomele sunt de obicei moderate. Acestea includ palpitaţii (perceperea bătăilor cardiace), senzaţie de disconfort la nivelul gâtului, tegumente reci şi fatiga- bilitate. Poate apărea durere abdominală, dacă presiunea crescută din vase conduce la mărirea ficatului.
  7. Cu ajutorul stetoscopului medicul poate auzi sufluri caracteristice pentru stenoza tricuspidiană. Radiografia toracică arată că atriul drept este dilatat. Ecocardiografia poate oferi o imagine a orificiului valvular îngustat şi poate determina cantitatea de sânge care trece prin valvă, stabilind astfel severitatea stenozei. Electrocardiograma * arată modificările de suo» asolicitare atrială dreaptă.
  8. Stenoza tricuspidiana este rareori atât de severă încât să fie necesara interven 11 chirurg'tală.
  9.  
  10. Stenoza pulmonară
  11. Stenoza pulmonare f 1 "zmta îngustarea orificiului valvei pulmonare, a ace n dwo la creşterea rezistenţei la trecerea sângelui dir t>- n'> drept în artera pulmonară.
  12. Stenoza pulmonu 1 - . t >ală ară la adulţi-este de cele mai multe ori cauzaiă T- < malformaţie congenitală •. Când este semnific ttivi -sie dv obicei diagnosticată în timpul copilăriei deoart- c produce un zgomot puternic. Stenoza pulmonară severa poate produce insuficienţă cardiacă la tineri, dar de cele mai multe ori este asimpto- matică până când pacientul ajunge la maturitate.
  13. Copiii cu această afecţiune necesită frecvent inter-venţie chirurgicală. La adulţi sau la adolescenţi se poate practica valvuloplastia cu balon. Prin această intervenţie valva este lărgită folosind un cateter care are in vârf un balon şi care se introduce prin sistemul venos până în inimă. Ajuns la nivelul valvei balonul se umflă şi separă foiţele valvulare lipite între ele.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement