SHARE
TWEET

transcutaneous bilimeter

ak47suk1 May 3rd, 2017 66 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Ramai pulak yang tanya. Betul transcutaneous bilimeter ni boleh menilai paras bilirubin(kuning) kalau anak kena jaundice selepas lahir. Tak payah cucuk ambil darah untuk menilai. Dah lama dah benda ni ada tapi tidak digunakan secara meluas atas beberapa sebab:
  2.  
  3. 1) Kosnya adalah dalam RM 30000-40000 seketul(tiada lifetime warranty)
  4.  
  5. 2) Hanya accurate(tepat) untuk bayi yang mengalami jaundice, dilahirkan selepas 35 minggu. Kalau kurang dan tak cukup bulan daripada tu, tak tepat.
  6.  
  7. 3)Hanya selepas 24 jam dilahirkan. Maksudnya hanya mampu menilai paras PHYSIOLOGICAL jaundice(yang jenis akan turun dengan sendiri slowly dengan masa). Sebelum daripada jangkamasa tu tak tepat.
  8.  
  9. 3) Tidak dapat menilai dengan tepat PATHOLOGICAL jaundice yang berlaku dalam 24 jam/hari pertama bayi dilahirkan. Yang disebabkan oleh pelbagai punca yang merbahaya(ABO incompatibility, G6PD hemolysis, sepsis etc)
  10.  
  11. 4) Kalau lebih drpd 250 micromol/L atau 14.7 miligram/dL atau kuning dah sampai tapak tgn dan kaki, ianya tidak lagi tepat. Ini bahaya sebab kalau dah 15miligram/dL, kita perlu start beri rawatan phototherapy(lampu biru tu). Kalau anak dah start rawatan phototherapy, alat ini juga akan jadi tidak tepat.
  12.  
  13. 5) Disebabkan juga oleh limitations yang disebutkan ini, sebab itulah ianya TIDAK digunakan di hospital kerajaan kerana tidak cost efektif. Last2 kena nilai melalui darah juga.
  14.  
  15. 6) Ramai complain kalau ada benda alah ni apsal dok amek darah utk cek kuning. Kita ambil pun bukan berbotol botol. Cek darah nak kasi baik bukan sesaje nak pedajal anak orang tak pasal2.
  16.  
  17. 7) KKM sendiri ada buat penilaian berkenaan ini. Boleh lihat disini:
  18.  
  19. http://www.moh.gov.my/…/database_sto…/attach_download/347/18
  20.  
  21. 8) Nak guna sebagai screening untuk jenis jaundice tidak merbahaya boleh la. Untuk diagnose yang merbahaya tidak berguna dan tidak tepat. So buat apa beli mahal2 tapi byk limitations. Tak masuk akal untuk guna atau beli. Kat private lain cerita.
  22.  
  23. 9) Better be safe than sorry. Lagi elok pakai sesuatu yg tepat berbanding yang lebih selesa. Nanti bila anak tu ada masalah perkembangan, masalah neurology atau masalah pembelajaran sebab severe jaundice masa kecil jangan blame vaksin bagai apa semua kelak.
  24.  
  25. -pethidine-
  26.  
  27. https://web.facebook.com/PseudoscienceWatch/posts/283751045415975
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
 
Top