Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
Nov 12th, 2017
103
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 3.20 KB | None | 0 0
  1. Hiponatremia este o anomalie electrolitica frecventa care poate fi observata in insolatie sau drept complicatie pentru alte afectiuni severe.
  2.  
  3. Sodiul este un cation extracelular dominant si nu poate circula liber transmembranar. Homeostazia sa este vitala pentru functia normala a celulelor. Nivelul normal seric de sodiu este 135-145 mEq/l.
  4.  
  5. Hiponatremia este definita ca nivel seric al sodiului sub 135 mEq/l si este considerata severa atunci cind sodiul este sub 125 mEq/l.
  6.  
  7. Hiponatremia semnificativa clinic are prezentare neobisnuita si nespecifica, de aceea trebuie considerati pentru diagnostic pacientii cu simptome constitutionale sau status mental alterat.
  8.  
  9. Diferentele patofiziologice dintre pacientii cu hiponatremie acuta si cronica determina diferente importante in mortalitate si morbiditate. Pacientii cu hiponatremie acuta, dezvoltata sub 48 de ore, sunt subiectul unor grade variate de edem cerebral.
  10.  
  11. Cauza principala de mortalitate si morbiditate este hernierea cerebrala si compresia mecanica a structurilor principale ale creierului. Identificarea si corectarea rapida a nivelului seric de sodiu este necesara la pacientii cu hiponatremie acuta severa, pentru a preveni hernierea cerebrala si decesul.
  12.  
  13. Pacientii cu hiponatremie cronica, dezvoltata dupa 48 de ore, prezinta grade diferite de edem cerebral. Hernierea cerebrala nu a fost observata la acestia. Cauza principala de deces si morbiditate sunt status epilepticus si mielinoliza cerebrala pontina. Diferenta dintre hiponatremia acuta si cea cronica are implicatii critice in termeni de morbiditate si mortalitate si in terapia adecvata.
  14.  
  15. Hiponatremia hipervolemica apare cind in organism cresc depozitele de sodiu. Acest fenomen are loc prin cauze renale, cum este insuficienta renala acuta, cind rinichii nu mai pot elimina sarea. Hiponatremia poate fi cauzata si de numeroase medicamente.
  16.  
  17. Pentru pacientii hipovolemici se administreaza solutie salina pentru a inlocui volumul intravascular contractat. Pacientii cu hiponatremie dupa diuretice necesita corectarea potasiului. Pacientii care sunt hipervolemici sunt tratati cu diuretice si restrictie pentru apa si electroliti. Agentii farmacologici pot fi utilizati in unele cazuri pentru sindromul secretiei inadecvate de ADH.
  18.  
  19. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  20.  
  21. Patogenia hiponatremiei
  22. Homeostazia sodiului este vitala pentru functia normala a celulelor. Nivelul normal seric de sodiu este 135-145 mEq/l.
  23. Concentratia sodiului seric si osmolaritatea serica normale sunt mentinute sub control precis de catre mecanismele homeostatice implicind stimularea setei, secretia de hormon antidiuretic - ADH si filtrarea renala a sodiului.
  24. Concentratia de sodiu serica este reglata prin stimularea setei, secretia de ADH, mecanisme de feedback ale sistemului renina-angiotensina-aldosteron si variatii ale filtrarii renale ale sodiului. Cresterea osmolaritatii sodiului peste limita normala (280-300 mOsm/kg) stimuleaza osmoreceptorii hipotalamici care determina sete si cresterea ADH. ADH creste reabsorbtia apei libere din urina. ADH este secretat ca raspuns la hipovolemie, durere, frica, greata si hipoxie.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement