Advertisement
Guest User

Transkribering av P3 Nyhetsguidens inslag om HPV-vaccin 2012

a guest
Jan 1st, 2013
1,170
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 18.73 KB | None | 0 0
  1. P3 Nyhetsguiden Onsdag 18 april 2012
  2. Tid i programmet 15.00-25.00
  3. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/47855?programid=4278&date=2012-04-18
  4.  
  5. Emmy: Från och med i år så erbjuds alla flickor mellan elva och tolv att vaccinera sig med HPV-vaccin. Och det här skyddar mot vissa typer av humant pappili... vad heter det? Pappili?
  6. Valeria: Papilom.
  7. E: Virus. Just det. Och det viruset kan ge livmoderhalscancer. Så att man kan säga att det här vaccinet skyddar mot, i förlängningen att det här skyddar mot livmoderhalscancer. Och i Sverige så blir nästan 500 kvinnor om året sjuka i livmoderhalscancer, och 160 av dem dör. Och det här är den tredje vanligaste cancern för unga kvinnor. Men nu så finns alltså vaccinet då, Gardasil, med i barnvaccinationsprogrammet. ”Mmm, bra” kan man tänka. Men på internet så florerar en del rykten om vaccinet, och det finns till och med en hel hemsida för att avskräcka om vaccinet Gardasil. Men vi ska lyssna lite på vad som sägs på internet om Gardasil.
  8. Uppspelning: The danger I want to talk to you about today is the so called cervical cancer vaccine. Gardasil. / The HPV vaccine cause blindness and stroke symptoms. / A medical risk that could hurt you or your child.
  9. E: Mhm, Valeria? Okej det här är människor som inte tycker Gardasil är bra. Vi hörde man kan få stroke eller bli blind. Eller såhär, ja... Men okej det finns alltid konspirationsteorier tänker jag. Det här kan vara galenpannor som bara är rädda. Men – det är bra att vi har dig Valeria för jag undrar: finns det något korn av sanning i den här kritiken mot vaccinet Gardasil?
  10. V: Mmm. Ja, jag har kollat lite på det här nu och för det första så är det ju, det sälj väldigt, väldigt mycket av det här vaccinet, alltså det är flera miljoner doser som har sålts hittills. Men – det finns också många rapporter om biverkningar, och till och med dödsfall, på flera ställen i världen. Jag har pratat med Jaqueline här i Sverige, hon är 17 år och hon tog tre sprutor Gardasil för två år sedan. Och det blev inte riktigt som hon hade tänkt sig.
  11. Uppspelning: Jaqueline: Jag har skakningar i mina händer och hela benen och fötterna. Vissa dagar när det är jättesvårt så skakar allting typ när jag äter och sådär. Då kan vattnet skvalpa ur glaset och sånt. Mina händer skakar ju så mycket så jag kan inte måla ordentligt då. Och sen gillar jag att fota men det går inte heller för att kameran skakar så mycket. Och sen så svimmar jag jättelätt.
  12. E: Okej så Jaquline har börjat skaka väldigt mycket?
  13. V: Mmm. Och svimmar lätt.
  14. E: Beror det här på att hon har vaccinerat sig?
  15. V: Ja, det undrar ju hon och hennes föräldrar också. Och de sökte hjälp, och fick faktiskt kontakt med en läkare som har varit med om flera liknande fall.
  16. Uppspelning: Jaqueline: Och sen så frågade han om jag hade tagit vaccinet och då sa jag att jag hade gjort det. Och då berättade han att han träffat flera ungdomar, eller tjejer då, som hade fått, alltså, också skakningar utav vaccinet då så man antog att det var ifrån, eller ja, eftersom det var så mycket var prövat då samt att han hade träffat andra ungdomar som också tagit vaccinet och fått likadant då så trodde han att det var därför.
  17. Valeria: Fast det tog två år att fastställa att det var, eller inte fastställa men komma fram till att det är mest troligt att det beror på vaccinet då. Och enligt Jaquelins läkare så är det många som inte förstår att det är just biverkningar av vaccinet som de upplever.
  18. E: Okej, de gör inte den kopplingen liksom?
  19. V: Nej, precis.
  20. E: Nej, men får man reda på att man kan få sådana här biverkningar, som skakningar, när man tar vaccinet?
  21. V: Mmm, det fick inte Jaquelin i alla fall.
  22. Uppspelning: Jaquelin: När vi tog det här jag och min syster så var det ju liksom ”det här är så himla bra” och ”ni måste ta det här” och ”alla borde verkligen ta det” och så. Och det var alltså inget utav alltså, som de nämnde några biverkningar över huvud taget. Om man går in och läser på deras hemsida så står det bara att du kan få feber och sånt. Och det står liksom inga långvariga biverkningar utan det får man leta upp själv. Vi tänkte ”det är väl jättebra det här” eftersom alla säger att det är bra. Så vi kollade inte på internet eller någonting. Vi visste inte att det här kunde hända det är ju någonting som jag har fått reda på senare när jag själv suttit och sökt.
  23. V: Och det är läkemedels hemsida – Läkemedelsverkets hemsida – hon refererar till. Där står det att de flesta biverkningarna är milda och snabbt övergående, och de sällsynta är andningssvårigheter och nässelutslag. Men ingenting om skakningar eller svimningar. Och det är just den här infon då som skolsköterskor använder sig av när de informerar föräldrar och barn då, om vaccinet.
  24. E: Det som står på Läkemedelsverkets hemsida?
  25. V: Precis.
  26. E: Men, jaha! Någon är ansvarig för det här, vad säger de?
  27. V: Eftersom det ingår i barnvaccinationsprogrammet så är det Sveriges kommuner och landsting som köper in det och distribuerar det. Och jag har ringt dem, och vi ska höra vad de säger strax.
  28.  
  29. E: Vi pratar om vaccinet Gardasil här. Och vaccinet ingår nu i barnvaccinationsprogrammet och syftet är så klart att inga unga kvinnor ska få livmoderhalscancer och dö. Och vi hörde om Jaquelin som har vaccinerat sig, och hon har fått skakningar och svimningsattacker efter att hon tagit de här tre sprutorna med Gardasil. Och hon fick ingen information om att hon kunde få de här biverkningarna.
  30. V: Nej, precis. Och hon är ju inte ensam om att ha fått biverkningar heller. Alltså, Läkemedelsverket har fått in över 160 anmälningar om biverkningar av Gardasil.
  31. E: Okej. Och vem är ansvarig för det här?
  32. V: Ja, alltså, det ingår ju nu som du sa i barnvaccinationsprogrammet, och det är Sveriges kommuner och Landsting då som köper in och ger till skolor och så. Och det är de som ska informera om det också. Och handläggare för läkemedelsfrågor på Sveriges kommuner och Landsting är Bo Claesson, och han tycker inte att man ska oroa sig för biverkningar.
  33. Uppspelning: Bo: Det är ju så om du vaccinerar miljontals flickor så är det antingen någon som blir påkörd av en bil, eller får en konstig annan sjukdom som händer ungefär samtidigt, och då är det svårt att säga vad som är äpplet och päronen. Och det är väl inte helt omöjligt att någon gång kan det verkligen vara beroende på vaccinet men det är väldigt ovanligt.
  34. V: Så om man vaccinerar många så händer det ibland att någon får biverkningar. Men Jaqulin hade ändå velat veta om riskerna i förväg.
  35. Uppspelning: Jaquelin: Ja jag ångrar ganska mycket att jag tog den sprutan faktiskt. Jag har ju fått biverkningar, och jag vet ju fler som fått biverkningar, och enligt min läkare vet ju också fler som har fått det så jag tycker inte att det är säkert. Jag blir liksom rädd när mina vänner säger att de ska ta det för jag vill ju inte att de ska få samma helvete som jag har.
  36. E: Okej Valeria, jag förstår. Det här låter ju inte så bra, eller liksom att man inte kan hålla i ett glas vatten som Jaqulin säger att hon inte kan göra. Men jag tänker, hur ska man se på det? Om det står mellan att ”okej, jag skakar, kan inte hålla ett glas vatten” eller ”jag får livmoderhalscancer och dör”?
  37. V: Ja det är klart.
  38. E: Det är ett val. Och vi har också fått en kommentar om det här från, på våran webb, från en som kallar sig kemist-Johan. Han skriver såhär: ”De flesta vaccin har biverkningar. Och därför görs alltid en bedömning av risk mot nytta. När det gäller HPV-vaccin så överväger nyttan.” Ja, nyttan är alltså att inte dö, av livmoderhalscancer. Han skriver också att det är fel att måla upp en bild av att vaccinet är jättefarligt när det inte är det och... ja. Ska vi se, vad skriver han här då, att hm, ja, men andra vaccin har kunnat utrota sjukdomar som till exempel polio och så.
  39. V: Absolut. Alltså, jag säger inte att det är fel med vaccin över huvud taget. Men man har väl rätt till att få all information som finns om ett läkemedel som man ska ta, tycker man.
  40. E: Ja. Och alla biverkningar man kan få.
  41. V: Och alla biverkningar som man skulle kunna få.
  42. E: Ja.
  43. V: Det tycker jag ändå att man ska ha rätt till. Och sen, utifrån den informationen, kan man själv göra en bedömning. Om man tycker det är värt det eller inte.
  44. E: Precis. Jag fattar.
  45. V: Mmm.
  46. E: Mmm.
  47. E: Va? Ska vi gå vidare med det här på något sätt? Är det någon som...?
  48. V: Förlåt! Eh, i morgon ska vi prata med Läkemedelsverket då, för det är ju de som har hand om att ge ut information om läkemedel. Och Gardasil då. Och vilka biverkningar man kan få.
  49. E: Och vad är det du ska fråga dem? Är det såhär ”ni borde skriva mer om biverkningar” - alltså de här som till exempel Jaquline fick de står ju inte med på Läkemedelsverkets hemsida.
  50. V: Nej, precis. Jag ska fråga dem varför informationen om biverkningarna av Gardasil är så knapphändig.
  51. E: Mmm, bra. Ja. Om du som lyssnar har någon tanke om det här med Gardasil, eller om det här med liksom valet: ja, du kan få skakningar, eller cancer, ja. Vad tänker du om det nya vaccinet Gardasil och biverkningarna? Du kanske själv ska vaccinera dig, eller vaccinera dina barn, berätta för oss vad du tänker. Sms:a på 72250 inled med P3 och ett mellanslag. Eller gå in på våran site, du hittar den om du googlar P3 Nyhetsguiden.
  52.  
  53.  
  54. P3 Nyhetsguiden Torsdag 19 april 2012
  55. Tid i programmet: 9.50-15.00
  56. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/47814?programid=4278&date=2012-04-19
  57.  
  58. E: Du, igår Valeria så pratade du vi om något som du har kollat närmare på, nämligen vaccinet Gardasil.
  59. V: Mmm, just det.
  60. E: För att från och med i år så ingår det i barnvaccinprogrammet här i Sverige. Så att alla flickor i elva-tolvårsåldern erbjuds det här vaccinet. Och det skyddar då mot HPV-virus, som ju i förlängningen kan ge livmoderhalscancer. Och det är den tredje vanligaste cancerformen för unga kvinnor. Så det här kan man tänka – vad bra! Att vi vaccinerar mot livmoderhalscancer. Men som vi hörde igår så alla är inte jättenöjda med det här vaccinet.
  61. V: Nej. Jag har ringt och pratat med sjuttonåriga Jaquelin, och hon tog vaccinet för ett par år sedan. Och efter det började hon skaka okontrollerat och svimmar titt som tätt. Och hon tyckte att hon hade fått alldeles för dålig info innan hon tog det här vaccinet.
  62. Uppspelning: Jaquelin: När vi tog det här När vi tog det här jag och min syster så var det ju liksom ”det här är så himla bra” och ”ni måste ta det här” och ”alla borde verkligen ta det” och så. Och det var alltså inget utav alltså, som de nämnde några biverkningar över huvud taget. Om man går in och läser på deras hemsida så står det bara att du kan få feber och sånt. Och det står liksom inga långvariga biverkningar utan det får man leta upp själv. Vi tänkte ”det är väl jättebra det här” eftersom alla säger att det är bra. Så vi kollade inte på internet eller någonting. Vi visste inte att det här kunde hända det är ju någonting som jag har fått reda på senare när jag själv suttit och sökt.
  63. V: Och Jaquelin säger att om hon hade vetat om de här riskerna i förväg så skulle hon inte ha tagit vaccinet. Om hon hade vetat då att hon kunde få skakningar och svimningar. Och hon fick ingen info om det av sin läkare, och hon kunde inte heller hitta den här infon på Läkemedelsverkets hemsida. Så vi säger nu hej till Kerstin Claesson, klinisk expert på Läkemedelsverkets grupp för medicinsk information. Hej!
  64. Kerstin: Hej, hej.
  65. V: Hej. Vilket ansvar har ni som jobbar på Läkemedelsverket att informera om biverkningar av olika läkemedel?
  66. K: Svenska Läkemedelsverket och då även andra länders läkemedelsmyndigheter ska först och främst bedöma företagens ansökningar om registrering av nya läkemedel. I det så ingår det att vi ska se till att patientinformationen och produktinformationen är riktiga och fullständiga. Sen uppdateras den här informationen efter hand av företaget, det ser vi till. Det är också Läkemedelsverkets ansvar att ta emot och analysera de rapporter om biverkningar av läkemedel som kommer in. Men, den som har det primära ansvaret att informera patienter om verkningar och biverkningar av ett vaccin, det är ju den som ger vaccinationen.
  67. V: Okej. Men skolsköterskor till exempel vänder ju sig till er när de ska ta reda på vilken info de ska ge, innan de vaccinerar.
  68. K: Det finns nu en standardiserad information som Socialstyrelsen har gått ut med till skolsköterskor, och det har varit utbildningar för skolsköterskor. Och vi svarar från Läkemedelsverkets sida på förfrågningar från skolsköterskor och från patienter och andra myndigheter, och alla som frågar oss.
  69. V: Mmm. Men tycker du ni borde vara tydligare med vilka biverkningar som kan uppstå av Gardasil på er hemsida?
  70. K: Ja på hemsidan så finns det dels allmän information, och där står bara de vanligaste biverkningarna uppräknade. Där ska ju rymmas mycket. Men på hemsidan så finns det också länk till patientinformationsbladet, och där finns mer detaljerad information listad. Och för att det ska bli ännu lättare att hitta den informationen så har vi ganska nyligen lagt in en direktlänk från informationen om livmoderhalscancer, till patientinformationsbladet om Gardasil. Sen har vi också på Socialstyrelsens hemsida motsvarande information.
  71. V: Jag tänkte bara på att på FASS till exempel så hittar man ju en lista på biverkningar. Och förutom de som ni nämner så finns även, på FASS då, med svimningar, skakningar, stelhet, svullna körtlar, Guillain-Barrés syndrom och allmän sjukdomskänsla. Varför har ni inte den här informationen direkt på er sida?
  72. K: Det handlar helt enkelt om att vi har på den allmänna delen lagt de vanligaste biverkningarna, och hänvisar för mer detaljer i alla delar vad det gäller patientinformationen till den, så att säga, originalinformationsbladet. Det som står i FASS, vill säga.
  73. V: Men hade det inte bara varit lika enkelt att lägga upp alla biverkningar på er sida direkt?
  74. K: Ja det kan man ju kanske tycka, men det har varit vår strävan att göra det så enkelt som möjligt.
  75. V: Okej. Alltså, Jaquelin som var med i gårdagens program, hon tyckte att det hade varit svårt att hitta biverkningar, som hon hade kunnat få då, på er sida. Vad skulle du vilja säga till henne?
  76. K: Att vi har gjort det lättare att hitta länken sedan hon vaccinerades, och att vi har kompletterat och förnyat informationen som ligger på hemsidan. Det har vi gjort alldeles nyligen.
  77. V: Okej. Ja. Ja men, tack ska du ha då Kerstin Claesson från Läkemedelsverket för att du ville vara med här i P3 Nyhetsguiden. Och diskussionen om Gardasil fortsätter på vår hemsida www sverigesradio.se och klicka dig fram till P3 Nyhetsguiden.
  78.  
  79. P3 Nyhetsguiden Måndag 23 april 2012
  80. Tid i programmet: 08.30-17.45
  81. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/47694?programid=4278&date=2012-04-23
  82.  
  83. E: Förra veckan så pratade vi om att Sverige har fått ett nytt vaccin, som heter Gardasil. Robin, du var inte här och jag förstår om du inte har någon koll men vet du någonting om Gardasil?
  84. Robin: Det blir mycket förhör på mig idag!
  85. E: Ja men det är för att du varit borta!
  86. R: Det är ett vaccin mot livmoderhalscancer som jag vet att man ger till unga flickor va?
  87. E: Ja, perfekt! Du kunde det mycket bättre än miljöministern.
  88. R: Ja men det var jag beredd på.
  89. E: Mmm, och det kan man tycka är konstigt, att det finns ett vaccin mot cancer, för det brukar det ju inte finnas. Men det är inte riktigt mot cancer utan det skyddar mot HPV-virus som kan orsaka livmoderhalscancer. Så det är från och med i år med i allmäna vaccinationsprogrammet och ges till, eller erbjuds, alla tjejer som är elva till tolv år. Och förra veckan så hade du Valeria, du pratade med en tjej som hette Jaquelin. Och hon hade tagit det här vaccinet och också fått biverkningar som skakningar och svimningar. Och hon tyckte att hon hade inte fått tillräcklig information om att man kunde få det. Och så pratade du också med läkemedelsverket, som, ja men lite grann, sa att ja, då när Jaquelin tog vaccinet, då var det lite kassare info. Det var lite otydligt. Men nu har det blivit bättre. Ja. Sen har det också varit en massa sådana här tjafs och bråk om, innan det bestämdes att vi skulle ha det här vaccinet, för det var ju två olika tillverkare som ville sälja till landstingen. Det tog flera år innan de kunde bestämma sig. Sen blev det då till slut Gardasil. För en kostnad av 110 miljoner kronor per år. Det här är alltså det dyraste vaccinet vi har i allmänna vaccinationsprogrammet.
  90. V: Ja precis. Och det är då Sveriges kommuner och landsting som får 110 miljoner per år från staten för att genomföra vaccinationerna. Öh, och det, Bo Claesson som är handläggare för läkemedelsfrågor på Sveriges kommuner och landsting håller med om att det är dyrt.
  91. Uppspelning: Bo: Pneumnokockvaccinen kostar väl ungefär lika mycket men om du tittar på vanlig sådan här Röda hund och mässling, de priserna ligger mellan 20 och 50 kronor, och de här kostar ju närmare 600 kronor. Så det här är drygt tio gånger dyrare än många vanliga barnvaccin.
  92. /.../ (Diskussion om nyttan kontra kostnaderna för Gardasil, intervjuer med SBU, SKL och med Socialstyrelsen.)
  93.  
  94. P3 Nyhetsguiden onsdag 25 april 2012
  95. Tid i programmet: 18.00-29.10
  96. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/47602?programid=4278&date=2012-04-25
  97.  
  98. E: Vi ska nu återkomma till Sveriges nyaste vaccin Gardasil. Det ingår ju i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn från och med i år. Och skyddar mot HPV-virus som kan leda till cancer. Till exempel livmoderhalscancer. Och vi har ju här i Nyhetsguiden under veckan berättat att det finns en del kritik mot vaccinet. Vi pratade med Jaqueline som hade fått skakningar och svimningar som en biverkning, och hon tyckte hon hade inte fått, det var ingen som hade sagt till henne att man kunde få det. Och vi har också pratat om att det här nya vaccinet Gardasil är superdyrt. Det dyraste vaccinet vi har i vaccinationsprogrammet.
  99. V: Precis.
  100. E: Men, Valeria, nu ska vi sluta vara såna gnällapor.
  101. V: Okej då. Om du insisterar.
  102. /.../(Diskussion om varför inte killar vaccineras med Gardasil. Intervju med Agneta Holmström från Socialstyrelsen som tillbakavisar påstående om att tjejerna får agera ”labbråttor” i väntan på att man kan vara säker på att vaccinet verkligen är bra, innan man ger det även till killarna. Förklarar att 60-70 miljoner doser redan har delats ut i världen, och däribland även till killar.)
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement