Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
Sep 18th, 2019
121
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 3.48 KB | None | 0 0
  1. Uudet ja vanhat opiskelijat saapuivat syksyllä osin uudenlaiseen kampusympäristöön Jyväskylän yliopistossa. Yliopistossa muutettiin noin 150 wc-tilaa syyskuun alkuun mennessä sukupuolineutraaleiksi.
  2.  
  3. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) on ajanut asiaa yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Opiskelijoiden etua ajava järjestö on pitänyt niin sanottuja unisex-vessoja esillä jo ainakin vuosikymmenen alkupuolelta asti.
  4.  
  5. – Jäsenistöltä on tullut selkeää viestiä, että niitä kaivataan. Yhdenvertaisuussuunnitelmassammekin yksittäisvessojen muuttaminen sukupuolineutraaleiksi on selkeä tavoite, JYY:n hallituksen jäsen ja sosiaalipolitiikan vastaava Markus Kulmala kertoo.
  6.  
  7. IHMINEN KÄY WC:SSÄ USEITA kertoja päivässä. Kulmala sanoo pienen ja simppelin muutoksen parantavan ihmisten jokapäiväistä arkea yliopistolla.
  8.  
  9. – Kyse on kuitenkin niin arkipäiväisestä asiasta, jonka helpottaminen ei ole keneltäkään pois.
  10.  
  11. Yleisten vessojen ovien M- tai N-kirjaimet tai miestä ja naista esittävät hahmot ovat kaikille tuttuja.
  12.  
  13. Sukupuolentutkija Annukka Lahti Jyväskylän yliopistosta näkee perustelluksi näkökulman, jonka mukaan jaottelulla wc-tiloista pyritään tekemään naisille turvalliset ja estämään heidän häirinnän kohteeksi joutumista.
  14.  
  15. Ongelma jaottelu on silloin, jos henkilön sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu ei sovi perinteiseen binääriseen eli kaksinapaiseen sukupuoliajatteluun. Vähemmistöihin kuuluvat esimerkiksi transsukupuoliset, intersukupuoliset ja muunsukupuoliset.
  16.  
  17. – Tällä hetkellä on todella ongelmallista, että ihmiset, jotka eivät tähän kahden sukupuolen malliin sovi, saattavat päivittäin tulla huomautetuksi, häirityksi tai jonkinlaisen aggression kohteeksi, kun he yrittävät mennä vessaan, Lahti sanoo.
  18.  
  19. LAHTI PITÄÄ JYVÄSKYLÄN yliopiston tekemää muutosta tärkeänä. Se koskettaa monia ihmisiä ja helpottaa heidän arkeaan. Vessajako on hänen mukaansa yksi konkreettisimmista yhteiskunnassa edelleen vahvasti vaikuttavan binäärisen sukupuoliajattelun ilmentymistä.
  20.  
  21. Unisex-vessojen käyttöönotto on esimerkki viime vuosien kehityksestä, jonka myötä tämä ajattelutapa on murtumassa.
  22.  
  23. – Sukupuolentutkimuksen teoretisointi ja aktivismi ovat esimerkiksi vaikuttaneet tähän. Sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuus on tullut ihmisten tietoisuuteen ja Pride-tapahtumat keräävät enemmän osallistujia, Lahti pohtii muutoksen taustatekijöitä.
  24.  
  25. LUE MYÖS: Kommentti: Unisex-vessafobia on absurdia ja turhaa
  26.  
  27. POHJIMMILTAAN liberaalimman sukupuoliajattelun taustalla on samanlaisten oikeuksien takaaminen kaikille. Sitä edistääkseen JYY on nyt ajamassa kutsumanimen vaihtamisen helpottamista yliopiston järjestelmissä. Se vaatisi sidonnaisuuden poistamista henkilöturvatunnukseen.
  28.  
  29. – Esimerkiksi sukupuolenkorjausprosessissa oleva opiskelija voi haluta muuttaa uuden nimen yliopiston järjestelmään, mutta se ei ole mahdollista ennen kuin henkilötodistuksessa on uusi nimi. Kyse on opiskelijan identiteetin kunnioittamisesta, Kulmala sanoo.
  30.  
  31. WC-UUDISTUKSESTA JYY on saanut positiivista palautetta, mutta avarakatseisempi sukupuoliajattelu herättää myös närää. Lahti toivoisi tällöin asetuttavan toisen osapuolen asemaan – esimerkiksi niiden, jotka tulevat päivittäin ajetuksi pois vessoista ulkonäkönsä takia.
  32.  
  33. – Minkälaisia vaikutuksia sillä on? Miltä se tuntuu, ettei omaa läheissuhdetta hyväksytä? Nämä kysymykset koskevat monia, oikeita ihmisiä
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement