ak47suk1

antivaksin eczema

Jun 25th, 2016
114
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
 1. Antivaksin memang suka jadikan eczema sebagai modal AEFI mereka. Tanpa benar2 mengetahui apakah itu eczema, ramai orang awam terpengaruh dengan dakwaan mereka itu.
 2.  
 3. Eczema pada bayi dipanggil sebagai 'atopic eczema'. Part of 'atopic diseases' yang merangkumi penyakit2 seperti asthma dan juga resdung (allergic rhinitis).
 4.  
 5. Punca utama adalah sejarah keluarga. Andaikata ibu bapa atau salasilah keluarga ada sejarah 'atopic diseases' maka anak itu cenderung untuk dapat eczema atau 'atopic diseases' yang lain
 6.  
 7. Dakwaan antivaks, mengapa sekarang terlalu ramai anak2 yang kena eczema sedangkan mak pak tok tokwan tak ada sejarah? Ada satu teori dipanggil 'hygiene hypothesis'. Ringkasnya, apabila kadar kebersihan sesuatu tempat itu meningkat, maka sistem imun tubuh tidak terdedah kepada natural irritants macam debu/tanah/kuman dsb, maka dia jadi terlebih sensitif kepada perkara2 tersebut. Debu tak bahaya, tapi sekiranya anak itu duduk di rumah yang dibersihkan 3x sehari- tubuhnya apabila kena debu akan anggap itu 'bendasing' dan menghasilkan reaksi imuniti terhadap debu tersebut. More on hygiene hypothesis-
 8.  
 9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841828/
 10.  
 11. Eczema ada tiga komponen penting utk dirawat- 1. Kekeringan kulit 2. Alahan 3. Radang (inflamasi). Jadi utk mengawal eczema perlukan pemakaian kerap pelembap, krim antiradang seperti steroid apabila ada 'flare' dan elakkan bahan2 yang pesakit alah spt habuk/debu/detergen dll.
 12.  
 13. Nanti ada masa saya sambung lagi.
RAW Paste Data