SHARE
TWEET

difteria 2

ak47suk1 Jun 22nd, 2016 (edited) 62 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Saya tak tahu siapa yang menulis respons tersebut di MKT, tetapi ia sangat mengelirukan. Ia disampaikan siap kononnya dengan references, menyebabkan orang awam mudah terpedaya.
  2.  
  3. Ini jawapan ringkas saya,
  4.  
  5. Antara yang saya dapat kesan;
  6.  
  7. 1. Kuman diphteria memang boleh dijumpai di tanah, di mana2 sahaja. Sama seperti semua pathogen/infectious agent lain yang ada di environment.
  8.  
  9. Tapi bila kita cakap pasal infection, maka ia melibatkan source (infected person) vs susceptible host. Dalam kes infection, jangkitan berlaku adalah kerana direct contact atau air droplet dari orang sakit ke sihat. Patogen di environment tidak sama dengan patogen dari infected person, tidak sama dari segi virulence dan infectious capability.
  10.  
  11. 2. C ulcerans boleh bawa penyakit seperti diphteria. Tapi dalam pengesahan kepada penyakit diphteria di malaysia, kita guna kaedah swab culture dan direct isolation, dan mmg kita grow c diphteriae bukannya c ulcerans (seperti yg berlaku di germany atau negara lain). Begitu kita sahkan jangkitan itu dari c diphteriae, so irrelevent kalau nak kata "c ulcerans pun boleh sebabkan difteria jugak".
  12.  
  13. 3. Pembawa kuman tanpa symptom (asymptomatic carrier) bukan faktor penting, kerana jika ia benar maka tentulah dah lama merebak difteria ini. Sebaliknya orang dijangkiti, infected person, boleh menjangkitkan difteria kepada 6 hingga 8 orang lain (Ro - basic reproduction number).
  14.  
  15. 4. Kadar kematian juga tak tepat. 2.8 ke 5.5 itu adalah termasuk orang dewasa, dan IN VACCINATED GROUP WITH MODERN healthcare. Sebaliknya, kadar kematian bagi kanak2 bawah 5 tahun atau warga emas lebih 65 tahun adalah 20% despite best healthcare. Manakala bagi unvaccinated and untreated, fatality rate boleh mencecah 50%.
  16.  
  17. 5. Ya, vaksin diphteria tidak menawarkan lifelong immunity. Immunity hanya 10 tahun. Sebab itu kita fokus kepada bayi/kanak-kanak, kerana mortality rate mereka lebih tinggi (mencecah 20%). Kalau orang dewasa, cuma 3 ke 5.5% sahaja. Kita galakkan orang dewasa untuk ambil booster shot.
  18.  
  19. 6. Kenapa hanya petik statistik moden 2003,2013,2014,2015? Petik lah sekali statistik ketika era 1980an, iaitu lebih 120 kes difteria setahun dicatatkan. Bahkan incidence rate tahun 1988 mencatatkan 1 in 100,000 berkurangan kepada 0.2 in 100,000 pada tahun 2008. Ini bukti keberkesanan vaksin difteria.
  20.  
  21. 7. Penulis sendiri mengatakan "kita tak tahu jalan ceritanya". Sebaliknya siasatan kes difteria yang dijalankan oleh KKM terhadap kes ini, adalah terperinci. Doktor yang merawat, tahu, adakah datang lambat ke klinik? Mungkinkan dia ada cutaneous diphteria? Blablabla
  22.  
  23. Semua soalan yang beliau ajukan tu, team pegawai kesihatan kita dan siasat dan sudah diambilkira. Bila kita audit, kita masuk mortality meeting, all that sort of questions have been adressed accordingly.
  24.  
  25. Kalau kita nak kata faktor keadaan kehidupan daif yang menyumbang kepada mangsa difteria ini, maka kita boleh juga tanya - di luar sana ada ribuan lagi keluarga lain yang turut sama daif, kita ada gelandangan, etc, kenapa diorang tak dijangkiti difteria?
  26.  
  27. Jawapannya adalah walaupun diorg hidup dalam keadaan daif, mereka masih dilindungi herd immunity. Sebab itu pentingnya kita yang sihat, yang hidup selesa tak daif, untuk memvaksin diri dan anak-anak. Supaya kita turut sama melindungi golongan yang miskin daif ini.
  28.  
  29. 8. Ironinya penulis suruh hentikanlah tuduh menuduh, tapi dia juga yang petik "kenapa tak salahkan _____". Sampai majlis perbandaran dsb.
  30.  
  31. Kita tak menuduh antivaksin membuta. The evidence shows that. Meningkat golongan antivaksin, maka kes2 begini pun meningkat juga. Kita follow evidence.
  32.  
  33. 9. Invest on better antibiotic/antitoxin, seru penulis. Padahal seluruh dunia menumpukan ke arah preventive medicine.
  34.  
  35. 10. Kebersihan, pemakanan, persekitatan, pendidikan goes along the way. Tak pernah pun bila kita fokus kepada vaksin, maka kita abaikan lubang2 lain.
  36.  
  37. 11. Penulis nampak sangat sekadar memetik jurnal/paper tanpa memahami pun apa yang ada didalamnya. Sehinggakan jurnal bertarikh tahun 1925, 1972 pun dia petik. Bab C. ulcerans, seolah-olah dia cuma enter keyword " c ulcerans" dalam search box PubMed sahaja.
  38.  
  39. Namun tentulah, orang awam apabila baca, akan mudah terpedaya.
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
Not a member of Pastebin yet?
Sign Up, it unlocks many cool features!
 
Top