SHARE
TWEET

menjawab dakyah antivaksin cellulitis

ak47suk1 Apr 8th, 2017 131 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. For the record, kami bukan recycle post. Kami port over je post2 daripada page yang down. As backup kat sini pulak. Kami ada backup tersendiri. Sebab tu dah kabo, jangan risau semua post2 akan di port over slow2. Boleh orang lain ambil masa nak hadam. SEMUA POST.
  2.  
  3. Antivaks cepat meroyan bila kedangkalan mereka dilondehkan. Itu la masalahnya bila hanya berkiblatkan dan berimankan Google. Bila sesuatu itu TIDAK dapat diexplain berdasarkan search box Google, terus mati kutu. Kesian.
  4.  
  5. Patut mereka tanya Dr Hafiz Sulaiman AEFI(ala yg caj orang harga consultation eczema mcm specialist tapi takde kelulusan sampai budak mati tu) sebab lepas the paediatrician reply kat thread tu, terus dia DELETE the whole post.
  6.  
  7. Delete bukti ke? :)
  8.  
  9. BTW untuk hantu2 MKT yang acah2 nak jadi duktur jadian FB(HAHAHAHAHA), when cellutis is considered as a side effect post vaccination, tempat kena inject tu YANG AFFECTED LA BEBAL. Sebab bila inject ada break in skin barrier. Sebab tu kalau multiple INJECTIONS pun we NEVER give the same SIDE(make sense now?). Same reason why we tell not to tuam/letak ice at the site of injection. Because 99.9% of the time the parents will practice unhygienic methods and thus GIVING the kid a cellulitis.
  10.  
  11. Bersepah kes macam ni dalam ward. Tak kira paeds or adults cellulitis. Setakat Google memang la tak tahu. Adui la kelakar sungguh.
  12.  
  13. Usually anterior lateral of the thigh(tahu tak kenapa?). Kenapa tak medial? Kenapa tak abdominal? Same amount of fat, absorption and efficacy(tanya benda2 basic macam ni SUMPAH ruwaibhidhoh MKT tak ori TAK MAMPU JAWAB).
  14.  
  15. All of them are unilateral LL swelling. All of them follows the classic pathology run of the mill cellulitis. ABX x3/7 settle.
  16.  
  17. Ini masalahnya bila baca vaccine insert tapi mcm mana nak interpret apa yang TERANG2 STATED THERE pun tak tahu. Sebab dia tak pernah handle seorang patient pun.
  18.  
  19. Sejak bila pulak kita inject vaksin dekat belakang budak? HAHAHAHAHAHA. Bodoh bertingkat tingkat. Jenis tak payah londeh dah tunjuk sendiri.
  20.  
  21. Macam mana nak tahu? Jahil tapi suka tunjuk dekat masyarakat umum kejahilan tu. Len kali nak jadi duktur, belajar betul2 dulu patutnya. Bukannya kuat main FB merapu menyesatkan masyarakat. Apa korang antivaks semua ingat tak berdosa ke buat camtu?
  22.  
  23. ****
  24.  
  25. Daripada dulu cerita anak dapat kesan lepas divaksin(AEFI) tapi takde SEORANG pun yang pernah report walaupun dah diberi pelbagai panduan dan cara susulan untuk berbuat sedemikian. Sebab apa? Sebab kalau bila betul org dah siasat dan didapati ianya bukan disebabkan vaksin, tak boleh la mereka suka2 tuduh, membongak dan fitnah sokmo lagi.
  26.  
  27. Rupanya anak tu ada masalah lain tapi in denial. Cuba bayangkan bertahun tahun membongak berjemaah bersama sama antivaksin yang lain salahkan vaksin tapi rupanya bukan salah vaksin tapi benda lain(anemia induced regression, neurodevelopmental delay sebab EEBF tanpa ilmu, multiple deficiencies) tak ke malu macam tu. Oh pernah jadi macam tu.
  28.  
  29. ****
  30.  
  31. Mereka memang sentiasa perlu menakut-nakutkan orang dengan isu vaksin sebab barulah boleh offer makbapak tersebut dengan alternatif kepada vaksin seperti vaksin homeopathy atau makanan2 'real food' yang mereka jual. Yang jual pulak siapa? Geng2 tu jugak. Dulu selalu mereka dapat benefit sebab Abu Hannah Al Neneni tolong promote untuk mereka. Sekarang pervert tu dah menyorok kena marketing sendiri. Pusing2 situ muka yang sama juga. Gozout pun.
  32.  
  33. Incase of people tertanya kenapa kita inject budak dekat belah luar peha(lateral), sebab situ paling banyak white adipose tissue. Kalau budak tu use dan breakdown SEMUA tissue tu utk thermotegulation pun(mereka tak boleh thermoregulate until lepas umur setahun), disitulah paling last sekali affected. Tak kira budak tu malnourished macam mana pun. Kalau jenis peha mcm drumstick ayam goreng MCD, budak tu lagi la tak rasa apa2 pun.
  34.  
  35. Kita tak cucuk belah dalam dalam peha(medial) kat situ ada neurovascular bundle. Unless the person yg inject really know the landmarks for each(artery, vein, nerve), kebarangkalian untuk poke and bleed adalah tinggi.
  36.  
  37. Sama juga dengan kalau cucuk dekat abdomen. Sebab ada kebarangkalian untuk pierce through all 7 abdominal muscles. Kalau tercucuk dekat fascia(lapisan cover otot), ianya tidak mampu activatekan T Cell Dependent immunity response yang semua vaksin perlukan untuk menghasilkan opsonization of memory B cells.
  38.  
  39. Semua benda ni gerenti takde tulis dekat Google. Dalam buku text kena hadam kulit ke kulit baru nampak dan perasan(Nelson's 3k pages).
  40.  
  41. Sebab tu kita buat benda dalam medicine ni takde yang suka2, sesaje atau memandai mandai je. Semua ada indikasi. Sebab apa kita utamakan vaksin untuk kanak2?
  42.  
  43. Sebab yang ramai MATI adalah kanak2(especially under age of 5). Sebab yang byk dpt komplikasi kalau TAK MATI adalah kanak2. Sebab yang cacat seumur hidup lepas kena jangkitan penyakit2 tersebut walaupun TAK MATI adalah kanak2.
  44.  
  45. Nak sengaja pedajal anak orang tak pasal2, there are easier ways to do it.
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
Not a member of Pastebin yet?
Sign Up, it unlocks many cool features!
 
Top