SHARE
TWEET

intramuscular vaccine bagaimana berfungsi

ak47suk1 Apr 25th, 2017 72 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1.  Maaf bertanya.
  2. Saya bukan antivaks, tapi saya ada keliru sikit dengan poin (8).
  3. Bukan untuk evoke penghasilan antibody ni melibatkan sel darah putih? Kalau vaksin tak disuntik masuk ke salur darah, macam mana sel darah putih bertindak untuk hasilkan antibody?
  4.  
  5. Very very very good question saudara. Vaksin ni ada beberapa jenis. Ada yang cucuk dekat kulit/intradermal(influenza,BCG), intramuscular/otot(majoriti vaksin) dan oral/minum(oral polio, rotavirus). So saya explain yang majority kita bagi - intramuscular.
  6.  
  7. Kita beri kat situ ada sebab. Antaranya adalah lokasi yang selalu kita beri ada good amount of white fat tissue collection(anterior lateral thigh). Kat peha tu. Sebabnya kalau org kebulur dan malnourished macam mana pun, tetap ada lemak disitu untuk memainkan peranan utama, iaitu aktivate dan stimulate immune system.
  8.  
  9. Dalam badan kita ada sejenis sel immune nama dia nascent T cells. Kerja dia mcm pakguard. Dia ronda2 jalan2 seluruh badan untuk apa2 yang dia musykil utk disiasat. So bila kita inject dekat muscle, kandungan adjuvant dalam vaksin akan membuatkan cell ini detect vaksin tersebut. Nascent T cells ini pula akan panggil boss dia, T helper cells yang akan turun padang. Cell ni pulak akan panggil sejenis lagi cells iaitu B cells yang akan menghasilkan antibodi yang specific kuman dalam vaksin tersebut.
  10.  
  11. B cells ini turut akan menghasilkan 'memory cells' dimana dimasa hadapan bila dia jumpa mcm 'fingerprints' kuman dalam vaksin tersebut, ianya mampu menghasilkan antibodi dengan banyak DAN cepat. Berbanding bila ianya bertemu dengan kuman tersebut buat pertama kali kalau orang tu tak pernah divaksin atau mengalami jangkitan secara natural.
  12.  
  13. Sebab itu tempat kena cucuk tu mudah untuk mengalami keradangan sebab disitu pelbagai cytokines(chemical mediators) tengah kenduri ramai2 nak menghasilkan antibodies.
  14.  
  15. I hope that answers your question.
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
 
Top