SHARE
TWEET

Vaksin bukan imunisasi?

ak47suk1 Apr 25th, 2016 (edited) 85 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Credit tu our follower Muhamed Qadri for the wonderful explanation regarding vaccine as well as breastmilk.
  2.  
  3. Walaupun post beliau sangat panjang, tapi banyak yg boleh kita belajar drpdnya.
  4.  
  5. ------------------------------------------------
  6. Saya bukan la consultant perubatan, doctor mahupon bomoh. Saya hanya lah seorang cleaner cabuk yang pernah menang award employee of the month peringkat ward tingkat 4 hospital saya. Saya memang mudah terhibur tetapi sempena Minggu Imunisasi Peringkat Kebangsaan Malaysia 2016 dan tengok morbidity and mortality reports camni, saya jadi sebak. Dan kena hemorrhoids. Tak payah cerita data taun2 lepas, the first 3 months of this year je da enough to make Tun Siti Hasmah worried for our generation.
  7.  
  8. 1) Vaccine ni a victim of it's own success. Kalau lah smallpox masih lagi berleluasa, memang takkan ada isu antivaxx ni. Kalau ibu bapa sendiri boleh tgk depan mata macam mana ADULTS and CHILDRENS suffered to their death due to the smallpox virus, saya boleh gerenti kalo nak jab vaccine tu 20 30 kali pon ibubapa sanggup. Because it was a horrible disease. But thanks to vaccinations an AIRBORNE disease dah lenyap drpd muka bumi ni. Unless in military labs. For research purposes. Penyakit yang took so many lives for THOUSANDS of years, now gone.
  9.  
  10. Nikmat manakah yang kamu dustakan?
  11.  
  12. 2) Mostly yang menolak adalah parents2 drpd Generasi Y, yang rata2 dah jadi mak bapak orang skrg ni. Second generation dimana widespread infectious diseases didnt kill some of their families or relatives. Zaman atuk nenek dulu memang anak ramai smp berbelas belas orang. Tapi mesti ada lobang2. Majority meninggal under age of 5 and mostly due to aspiration pneumonia which was the NUMBER ONE killer/complications of those preventable diseases. Sekarang ni top 10 pon tak.
  13.  
  14. Ya ibu2 dan bapa2, org KKM STRUGGLE ketuk pintu rumah satu persatu sebab those diseases dalam schedule imunisasi are terrible. Bukan anak derang pon.
  15.  
  16. Nikmat manakah yang kamu dustakan?
  17.  
  18. 3) Tak reti beza FACTS(fakta) dengan OPINIONS(pendapat). Bila tak sama dikatakan taksub atau berkiblatkan WHO. Kalo anak akak profuse blood loss, dia akan enter hypovolemic shock kak itu FACTS. Kalo anak abang increase intracranial pressure midline shift smp herniate, itu FACTS. Kalo kena measles behtu kena secondary bacterial infection which can lead to full blown pneumonia, itu FACTS.
  19.  
  20. Kalo rasa Mira Filzah tu comel ke tidak or baju raya kaler merah lagi popular tahun ni banding kaler ijau ke or adakah Manchester United main lemau sebab LVG ke, haaa itu baru OPINIONS.
  21.  
  22. Masalah dia bila diberi fakta taknak terima, ilmu itu luas byk cabangnya la, terima allopathy just tak terima vaksin la kononnya, ingat orang study ikut buku text je takde clinical expertise la. Please ibu2 dan bap2, guidelines and SOPs are devised purposely for the sole purpose of your child's BENEFIT. Ramai je consultant yang tabligh dan ada group usrah sendiri yang contribute towards the references. Quacks jugak yang diikut.
  23.  
  24. Nikmat manakah yang kamu dustakan?
  25.  
  26. 4) Jadi salah SIAPA? Ibu bapa? That is actually hard to believe sebab saya percaya tiada parents yang SENGAJA nak bawak mudarat kpd anak2 mereka sendiri. Betol. Saya percaya jugak all parents want the best for their little ones. Jadi salah siapa? I have never blamed the parents as they are always looking for what's best for their children. Jadi salah siapa? The major contributor to this problem are obviously mereka mereka yang PURPOSELY misinformed, mislead, blindsiding gullible parents yang hanya nak look out for their kids. Contoh terbaik golongan ini adalah malaun dalam gambar bwh ni.
  27.  
  28. Malaun ni buat benda macam akhirat esok takde.
  29.  
  30. 5) Golongan ni bila diterangkan dgn detail tentang isu yg mereka sendiri bertanya dia akan lari keliling kampung tuko tajuk lain. Shifting the goal post. Sampai kadang mereka sendiri taktau goalpost tu dekat mana. Sampai ulama yang JUGA doktor dikatakan sesat, MUFTIs ramai2 pon dikatakan jahil, medical personnel dan research ditaja oleh jari2 halus yahudi Rockefeller and Rothschild (mcm xde dr Islam), semua benda dicover up oleh Big Pharma (mcm takde doctors or researchers yang vaksinkan anak). So literally everyone else ada agenda tersendiri. Except golongan malaun. Tu nak tolak product alternative dan servis yang ada.
  31.  
  32. Nikmat manakah yang kamu dustakan?
  33.  
  34. 6) Analogi bagi siapa yang tak paham2 lagi pasal vaccinations. Saya copy paste je la sebab pernah tulis pasal ni.
  35.  
  36. A)I always thought the term immunization is a misnomer. Sebab bila kita translate to BM:
  37.  
  38. Immune = Kebal
  39.  
  40. When the reality is not exactly that. Just because you dah vaccinate the baby doesnt mean the child is immune(kebal) towards the infection ataupon melantun lantun organism tu drpd budak. Sebab tu dgr parents selalu akan ckp:
  41.  
  42. "Eh apsal anak aku da vax against chicken pox/measles/rota/whatvever pon still bley kene lagi/jugak?"
  43.  
  44. When in reality the baby merely IMMUNIZED/SENSITIZED towards the infection. Mcm mane immune system tu function bley google sendiri tapi in a nutshell, disebabkan the kid penah exposed to the infection, the immune system lebey pandai, cepat dan berkesan melawan infection tersebut. So your baby wont suffer severe complications (pneumonia, encephalitis just to name a few) of the diseases sebab the immune system dah well prepared.
  45.  
  46. So bila sejarah mungkin berulang, they wont suffer from the full blown effect of the disease. Plus the vax themselves consist of weakened or dead version of the real deal. Just enough to make the system learn. Therefore immunization =/= kebal melantun lantun from disease causing microorganisms. You still can get them albeit with a less severe and debilitating sequelae.
  47.  
  48. B) Nak sng kite pakai analogy ni:
  49.  
  50. i) You tdo bilik atas. Behtu dgr ade grill umah bunyi krikkrik bising mcm org nak pecah masuk (highly specific antigen). So u turun nak cek slow2 bwk baseball bat seketol acah2 mcm gangster. Slow2 mcm pengantin jalan time nak bersanding. Cuak2 sebab kalo intruder lebey drpd sorang for sure you kene rumble. So your response towards that threat is slow, inadequate and inefficent. Mcm tu jugak la when your immune system encounter invading microbes for the first time. Malu2 mcm Mira Filzah gitu.
  51.  
  52. ii) Now sebab you dah ade pengalaman org pecah masuk umah, next time ade bunyi camtu lagi(highly specific antigen), rumah u dah siap machine gun installed ready to fire, alarm system yg akan trigger straight call polis dtg umah, grill ade karen siap, guard dog dah siap gigit bontot intruder tu sebab derang patrol 24/7, by the time u turun bwh nak cek dgn AK47 or MP4 or AWP yang you baru beli, intruder tu dah lunyai kene tala. Sebab you had the EXPERIENCE. Because you are better PREPARED.That is also how the immune system works after being exposed the second time around. Fast, Efficent and more than enough to combat the infection.
  53.  
  54. C) Ni belom masuk cite pasal parents miscopception yg kalo x vax biler kene full blown infection kasi jela ubat. Takpon amek nasihat org yang tak bertauliah atau bukan ahli. Ayoyo karawale prevention better than cure. Plus the kid's immune system might not be able to mature enough/no seroconversion yet to fight the invading disease. Belom masuk bab post-infection complications yg totally preventable in the first place.
  55.  
  56. Takyah klepet la u dah study giler babeng pasal immunology kalahkan consultant. Mintak MC cari Dr. Kene buasir besor 5 kupang lama tu cari Dr jugak. Rambut gugur cari Dr. Takley tdo malam cari Dr jugak. Bini tak masak lauk feveret ko pon ko complain dengan Dr. Benda lain semua bley percaya cakap Dr. Kecuali about vaccination. Tang tu terus doktor-doktor ni jadi agen yahudi mcm Anwar Ibrahim dan semuanya bersubahat dengan Dajjal Al Masseh nak menghancurkan umat Islam.
  57.  
  58. Buat ape kasi keris biler kite bley ajar dan equipped dier dgn machinegun?
  59. Buat ape biar kena pukul mcm pondan bila kite bley trainkan jadi sado?
  60. Buat ape kerja sungguh2 biler kite bley goyang kaki tunggu org kasi derma rm2.6billion je? (ok yg ni xde kaitan)
  61.  
  62. Nikmat manakah yang kamu dustaka
  63.  
  64. 7) Semua benda sebab vaccines. Taknak vaccinate sebab cause semua ni. AEFI(bangla tukang kebun yang diagnosed ke). Autism (sebab Wakefield or anyone COULDNT recreate his fraudulent study - AHA). Kandungan haram(padahal culture medium je). Kandungan toxic (u get more of it from food btw). Kalo betol ada masalah atau pertanyaan, tanya la properly trained medical personnel an discuss further. Bukan tanya penjual stevia atau certified scammer emas. Why would you want risk your child's long term future by asking people who certainly have no idea what the hell they are talking about.
  65.  
  66. 8) Breast feeding cant replace vaccination. Nak merapu pon pakai la otak. Ini pakai lutut mcm malaun atas ni. ORANG zaman dulu2 lagi tinggi rate breastfeeding SEBAB DULU RAMAI HOUSEFWIFE JE. For THOUSANDS of years. Memang akan brestfeed for longer periods. Gerenti for every child. Kalo tak dapat cari ibu susuan. Itu bukan konsep exclusive orang Islam. AND YET THEY STILL died of these preventable diseases dlm schedule immunization. Saya copy paste sebab apa penyakit mcm measles pon BF tak dpt TOLONG.
  67.  
  68. Have you ever wondered apsal berpuluh ribu organism we only vaccinate for a select few? Or apsal all the 18 vaccines we give at certain intervals and period. Apsal tak one shot time lahir bagi semua. Bukan sebab immune system overwhelmed ke ape. We barely use the whole damn thing at that age anyway. Plus vaccines only trigger the nascent circulating t cells and formation of memory cells. Seciput je pakai humoral and cell mediated immunity.
  69.  
  70. Breast milk is an amazing thing. Sebab tu dalam Quran pon mentioned disarankan. It does have limitations. Calorie one part once demand out strip supply. Sebab tu kena supplement. Another thing except during colostrum secretion(which contain some IgG and IgM), the main protective mechanism are the secretory IgA, yang hanya line up mucosal surfaces macam intestinal tract dan respiratory tract.
  71.  
  72. Measles la sng cerita. We give at >9mo sebab below that, the maternal antibodies will neutralize the vaccine. Maternal antibodies(IgG) ni hanya boleh dapat during PREGNANCY through transplacental transfer. Bende ni pulak hanya rapidly pass to the child at the beginning of the third trimester. Barely present dalam breastmilk after colostrum secretion. Sebab tu baby kalo lahir premature number one cause of death adalah sepsis. Or multi organ failure due to reduced perfusion secondary to sepsis. Dont believe it try sneezing at a premiee. You will kill the kid with your barely harmless adenovirus due to the lack of maternal antibodies.
  73.  
  74. By 9 months however the amount of IgG will drop drastically. Thats why u see the highest incidence of measles cases are at that age pre vaccination era. Kat Sabah due to the illegal immigrants, they give it at 6 months walopon seroconversion of the child immune system will not be >90%. They will still get mmr at 9months anyway. By that age >90 seroconversion. Without systemic antibodies, the measles virus will over run the body. Neonate punya immune system running at 20% capacity. Siap replicate dalam lungs. That is why it was so deadly alongside smallpox(dulu kalo cite measles mesti mention skali smallpox sebab derang have a long history between them)
  75.  
  76. That is also the reason why if u mix the breastmilk from 20 different females and unless they consumed something allergenic, you can give all those milk to a SINGLE kid without triggering a hypersensitivity reaction. Because 90% of it will contain secretory IgA. They are not systemic.
  77.  
  78. Transplacental maternal antibodies for those interested in further reading.
  79.  
  80. Ini semua facts. Bukak nelson's pasal measles. Dato Dr Hussain Imam, HOD Paeds HKL yang contribute that chapter. Nikmat manakah yang kamu dustakan?
  81.  
  82. 9) Nak belajar kena ada guru. Kalau tak namanya belajar dengan syaiton. Syaiton mmg suka tambah pengikut dia. Lagi2 yang kuat hasut.
  83.  
  84. 10) Taknak vaccinate tak mengapa tiada siapa pon boleh paksa tapi jangan terikut ikut je. Jangan bila pressure terus mengalah. Jangan sikit2 tanya macam mana nak delay vax la, nak explain kat nurse apsal taknak vax la, camne nak saiko bini atau suami sendiri supaya tak payah vax la, mcm mana nak letak point buat surat tolak vax la(eh impress la the doctor with your outstanding immunology knowledge mengalahkan consultant).
  85.  
  86. Aik kalau yakin dengan ilmu itu sendiri BENAR, tak perlu ragu2. Tak perlu tanya sana sini. Kalo rasa ilmu itu cukup didada, tak perlu gusar apa orang kata. Kalau sendiri rasa benar ilmu itu SAHIH, tak perlu TAKUT DENGAN BAYANG BAYANG SENDIRI. Sebab apa2 jadi your child's bloods will be on YOUR hands.
  87.  
  88. Taknak vaksin walau ilmu sendiri tak cukup takpe. Tapi jgn merapu hasut orang lain. Sebab kalau ada complications atau masalah nanti, percaya lah mereka golongan malaun ni takkan bertanggungjawab. Medical personnel yang dicaci dan dimaki itu jugak yang struggle helping out your child. Itu pon kalau boleh sustain bayar singgit punya healthcare dapat macam2. Once model healthcare ni dah tak sustainable dan dah takde, baru tahu nilai sesuatu itu. Pergi la private tgk dia amek darah je dah bape ringgit kena caj. Belom EVALUATE lagi darah tu.
  89.  
  90. Really. Nikmat manakah yang kamu dustakan?
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
Not a member of Pastebin yet?
Sign Up, it unlocks many cool features!
 
Top