SHARE
TWEET

speech delay

ak47suk1 Jan 31st, 2017 88 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Masalah anak2 speech delay(lambat bercakap) ni semakin hari semakin banyak, bukan sebab incidence naik(kes baru meningkat) tapi sebab assessment(penilaian) tu lambat atau tak dinilai oleh mereka yang bertauliah. By the time ada nampak masalah tu, budak tu pon dah besar.
  2.  
  3. Speech delay sebabnya ada banyak. Sebab tu perlu penilaian yg teliti kalau tak nanti anak tersebut akan ada masalah bertimbun timbun, hasil daripada tidak mampu berkomunikasi dengan baik. Paling common sekali(dan paling byk org miss) adalah kerana tongue tied(ada bahagian bwh lidah tu bermasalah).
  4.  
  5. Selalu ada juga masalah nak breastfeed dan bila cuba bercakap pelat/masalah certain words. Doktor pon kadang bila cek pun boleh miss apetah lagi mereka yang acah2 expert macam Lokman Mohsid ni?
  6.  
  7. Ianya boleh disebabkan oleh masalah pendengaran(kadang memang ada masalah, kadang taik telinga keras ya rabbi). Sebab TANPA deria pendengaran yang baik, si anak tidak MAMPU belajar bercakap dan bertutur dengan sempurna.
  8.  
  9. Ada masalah neurodevelopmental seperti autism juga boleh menyebabkannya maka penilaian AWAL dan TEPAT perlu dilakukan. Bukan memandai mandai dan sumbat makanan sakti dan ajaib semata mata.
  10.  
  11. Pasal urat putus jadi pelupa tu dia membongak 100% macam biasa. Tak reti2 nak bertaubat.
  12.  
  13. ***
  14.  
  15. Ramai pulak yang bertanya pasal petua2 menyusu karut marut Abu Hannah ni. Admin nak ingatkan semua orang yang dia ni MENGARUT je lebih. Tiada kelulusan. Tiada kelayakan. Kalau anda IKUT saranan dia, kalau dapat mudarat, jangan HARAP dia nak bertanggungjawab. Pernah jadi kes.
  16.  
  17. Nak bertanya pasal hal2 penyusuan, dapatkan khidmat di klinik dan hospital. Free of charge. Nak cari PAKAR bab penyusuan pula, dapatkan khidmat breastfeeding drpd counselor yang bertauliah. Bukan mat tetek mcm Lokman Mohsid ni. Punya la ramai ibu2 dok tanya soalan kat dia. Pelik betul fetish dia ni. Tak senonoh.
  18.  
  19. Macam mana nak tau siapa yang pakar? Boleh cari mereka yang mempunyai kelayakan IBCLC(International board certified lactation consultant). Tak mahal pon khidmat mereka. Ini baru betul pakar laktasi. Bersepah dalam Malaysia ni. 99% wanita. Yang bagi servis free pon ada. Mereka dah counsel BERIBU RIBU ibu2 ni baru boleh iktiraf sebagai pakar. Setiap 5 tahun kena renew lesen. Kerja sentiasa dipantau dan dinilai. Kelayakan ini juga adalah WORLDWIDE(boleh berkhidmat dimana mana negara).
  20.  
  21. Yang Asiah antivaks tu pon bukan pakar ye. Itu TAKDE kelulusan apa pon sendiri cop diri sendiri pakar. Nak kenal yang BENAR2 pakar pun mudah sahaja. Golongan yang betul2 expert takkan perlu jual produk sekali nak bantu dalam hal2 menyusu. Yang kononnya dapat membantu dalam menambahkan susu dan sebagainya.
  22.  
  23. Sumber acah2 'ilmu' yang mamat ni dapat pula hanya berdasarkan pemerhatian anak dia seorang je. Yang halus mulus bak failure to thrive tu. Tapi skrg dia kurang sikit nak caci, hina dan fitnah golongan ahli perubatan sebab tahun ni juga Hannah bakal dapat adik. So sama ada dia kena pergi private bayar mahal, suruh adik dia doula Nurul Syurga tolong sambut buat homebirth atau telan balik ludah berbaldi baldi selama ini tebalkan muka pergi hospital KKM jugak yang RAMAI dah kenal dia ni siapa.
  24.  
  25. Antara orang paling merbahaya sekali membongak dalam FB ni si dia ni lah.
  26.  
  27. JANGAN CARI PASAL.
  28.  
  29. -entonox-
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
 
Top