Advertisement
KingSkrupellos

İnternet Teknolojisi Faydaları Zararları ve Mobil Yaşam

Oct 3rd, 2017
133
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 13.02 KB | None | 0 0
  1. Yazar => KingSkrupellos - Cyberizm .Org Digital Security Team
  2. Konu => Mobil Yaşam ve Günümüzdeki Internet Teknolojisi Avantajları – Dezavantajları – Önemi
  3. İlk olarak, Geçtiğimiz yüzyılın sonlarında ortaya çıkan bilgisayar, yine aynı yıllarda ortaya çıkan fakat asrımızda büyük bir sıçrama gösteren internet ile birlikte insanların en çok yararlandığı bilimsel ve teknolojik gelişmeler olmuştur. Teknolojinin internetle birlikte hayatımıza bu kadar çabuk ve etkili bir biçimde girmesi ve kalıcı hale gelmesi yararlar ve zararlar barındırmaktadır. Makalemizin ayrıntısına geçmeden evvel şunu söylemeliyim ki kısacası ; İnternetin yararları, hızlı, güvenli, rahat ve ucuz olarak insanların iletişimi sağlaması, mesafeleri ortadan kaldırması, bilgiye ulaşmayı kolaylaştırması, bilginin saklanması, korunması gibi ihtiyaçları sağlaması bakımından önemlidir. İnternetin zararları, güvenlik duvarlarının kırılmasıyla özel hayatın deşifre edilmesi, bağımlılıklara yol açması, hastalıklara yol açması, enerji tüketimini arttırması gibi nedenlerle insanlığı etkilemektedir. İnternetin zararları hem bilime hem de insana zarar vermektedir. Şimdi Mobil Yaşam deyince ilk akla gelen kesinlikle internet ve iletişim ağlarının tüm Dünyada yaygınlaşması akla gelir. Yani bir başka deyişle Devinimli, hareketli, taşınabilir nesnelerin tamamı internet teknoloji dünyasına girebilir. İkinci olarak akıllı telefonlar, Bilgiyarımızda yüklü olan Skype, RaidCall gibi sohbet programları ve eskiden kullanılan MSN Messenger üzerinden iletişimi kolaylaşmıştır .Ve artık insanların koca Dünya gördüğü bu küçük Dünyada internet ve cep telefonları hayatımızı çok kolaylaştırmış ve ve eskiden ahizeli devasa telefonların yerine telefonlar cebe sığar hale gelmiş ve de giderek giysilerimizden geçip bedenimize yerleşme yolunda bilgisayarlarla birçok alanda sürdürülebilen iş yaşamı, depolama olarak kullanılan bulut uygulamalarıyla gerçek hayattaki fiziksel kaplamaya gerekmeden kitaplıkları dolduran bilgiler kitaplık raflarına bile gerek kalmadan cebimizde taşır hale gelmişiz. Ve aynı zamanda internet ve teknoloji dünyası insanları çok cezbetmiş onu Dünyanın neresinde olursak olalım her zaman istediğimiz zaman kullanabilme lüksüne sahip olabilmişizdir. Meseal herhangi bir ülkede yaşanan haberleri, toplumsal tepkileri, heyecanları, sevinçleri, hüzünleri hep bu buluşmaları tartışmaları zamandan ve mekândan sıyırabilen sosyal medya Facebook Twitter ve bunlara benzer birçok başarılı yayınların kanıtladığı gibi, habercilikten TV yayıncılığına kadar sesli ve görüntülü bireysel ve mobil medya üzerinden , kısaca çok katmanlı bir mobil evren gözümüzün önünde şekillenip ucu bucağı gözükmeden gözlerimizin önünde büyüyü gitmektedir. Bugünden yarına teknoloji ile kendimizi donatmamız gerekiyor ve bu yaygınlaşma yolundaki yeni yaşam biçimleri ise göçebeliğe, yeni adıyla ‘mobilite’ye zorlamasa bile en azından önemli ölçüde özendirmekte olduğunu düşünüyorum.
  4.  
  5. Bunun yanında, gerçek hayattan örnek vermek gerekirse, Kendinize itiraf edin, bazen insanlar çalıştığı işyerlerinde mesai saatleri dışında o çok sevdiğiniz işinizi artık görmek ya da duymak istemiyorsunuzdur Bunun için kimse size suçlayamaz yada herhangi bir şey söylemeye hakkı kesinlikle yoktur çünkü son derece yoğun, bunaltıcı özetle kötü iş günleri geçiriyorsunuz. Ancak mesai saatleri dışında ya da ofis dışındayken de işe vakit ayırırsanız, masanızda işlerden bitap düşmekten ya da mesai boyunca beyninizin küçük bir bölümüyle zevk almadan otomatik iş yapmaktan kurtulabilirsiniz. Sıkı dostunuz olmak isteyen mobil teknolojiyle tanışın, o hayatınızı daha iyi bir hale getirebilir. Hatta ve hatta, sabah kahvenizi içmek için gittiğiniz kafede; dizüstü bilgisayarıyla ve akıllı telefonuyla uğraşan takım elbiselilere bakıp “gerçekten çalışmıyorlar” diye içinizden geçiriyor bile olabilirsiniz. Çalıştıklarından emin olabilirsiniz, çünkü onlar mobil teknolojilerin fırastlarını keşfetmiş insanlar ve keşfeden kişiler bundan mahrum kalmanın ne denli büyük bir eksiklik olduklarını çok iyi bilirler. Evet, teknoloji size bu fırsatı sunuyor. Ofisi kritik işleriniz için kullanın ya da haftanın 3 günü ofise gidin, diğer günler sevdiğiniz ve sessiz bir yerde uzaktan çalışın. Tüm bu yöntemleri uygularsanız başta baş düşmanınız stresten kurtulur, yaratıcılığınızı artırır, zamandan ve paradan tasarruf edersiniz.
  6.  
  7. Ayrıca, İnternet Teknolojisi ve Mobil Hayatın bize neleri kazandırıp nelerden fedakarlık yapmamız gerektiğine ve aynı zamanda zamanımızı nasıl harcadığımıza hep birlikte bakalım. Ve şu mesajı da vermek gerekirse ; İnternet teknolojisi hayatımızın her alanında. Asıl mesele hayatımıza girmeyi başarmasıyla beraber özel hayatımızı da baltalaması. Yeni teknoloji ve internet hayatımızı o kadar kolaylaştırıyor ki, özel hayatımıza bu kadar girilmesi çoğumuzun pek de umurunda değil. Adeta uyuşuyoruz ve hiçbir şeyi fark etmiyoruz. Fark etsek bile kendimizi bu kolay hayattan alıkoyamıyoruz. Aslına bakacak olursak bizi buna yapmaya mecbur bırakan güçler olmasa, alıkoymamalıyız da. Hepimiz internetle iç içeyiz, hepimiz telefonlarımızı bir saniye bile yanımızdan ayıramaz hale geldik. Aslında yaptığımız her şey, konuştuğumuz her şey kayıt altında. Kendimize ait bir hayatımız var sanıyoruz ama aslında yok. Şirketler bile insanların hal ve hareketlerini izler oldu. İnsanların hobilerini, tarzlarını daha yakından tanımak şirketlerin nasıl üretim yapmaları gerektiğini onlara daha iyi gösteriyor. Bu teknoloji üreticilerin, devletin, bilgisayar korsanlarının işine gelirken, biz özel hayatlarımızı kaybediyoruz. Bunlardan ayrı olarak da artık insanoğlunun bu internet ve teknoloji olmadan yaşamasının, neredeyse imkansız olduğunu düşünüyorum. İşte bu yüzden özelimize girilmesi umurumuzda değil. Rahat hayata, istediğimize tek tuşla ulaşmaya o kadar alıştık Devlet ya da herhangi bir kuruluş insanların hayatlarına bu kadar kolay girmemeli. Teknolojinin özel hayatı katletmek için olmadığını devlet ve kuruluşlar hatırlamalı, teknolojiden yararlanan sıradan masum insanlar değil. İnternet ve teknoloji insanların özgürlüğüdür ve bunu kullanan birkaç kuruluş yüzünden de hayatımızı kolaylaştıran bu teknolojiden uzak kalmaya, gelişimi durdurmaya niyetimiz yok. Durdurulacak birileri ve bir şey varsa o da bu teknolojinin, insanların özel hayatları üzerinde kullanımı ve onu bu yönde kullananlardır. Bunun sonucuna bakacak olursak ne ilerleyen teknolojide, ne de bundan faydalanan insanoğlunda suçlayacak bir şey var. Bu teknolojiyi kötüye kullanmak da ondan legal bir şekilde faydalanmak da insanların elindedir. Garip bir Dünyanın Garip bir Yolcusu gibi bu Dünya’nın zevklerinden heleki Internet Teknolojisinden yararlanmaya devam ediyoruz. Nereye kadar bu böyle devam edecek tabiî ki herşey iyi yada yada kötü ; yararlı yada zararlı olarak kullanmak insanların elindedir.
  8. Son olarak söylemek gerekirse ; İnternet ve günümüzdeki Mobil Yaşam Ağı bize tüm insanoğlun diğer kültürleri ve ideolojileri keşfetmek için mümkün olan aracılığıyla ortak bir platform ortaya koyulmuştur. İnternet bir bilgi hazinesidir; hangi alanda arama yaparsanız yapın sınırsız çerçevede herhangi bir konu hakkında bilgi detaylı vermektedir ve bir deryadır içinden çıkabilene aşk olsun. Eğlence arayan insanlar Web’de sörf tercih nedeni önde gelen nedenlerden biridir. Ve günümüzdeki en büyük tehdit unsuru ise Sosyal Medya siteleridir. Sosyal ağ, aynı zamanda gibi düşünen kişilerle bağlantı ve ilginç gruplar ve topluluklar bir parçası olmak için büyük bir aracı olarak ortaya çıkmıştır.Internet bize Gidemediğimiz Göremediğimiz Her yer Hakkında Bilgi Edinmemizi Sağlar. İnternet, artık eğlenceli geçirebileceğiniz çok yönlü bir özelliktir. En sevdiğiniz TV şovlarını, TV dizilerini veya filmleri izlemek için bazı web sitelerini ziyaret edebilir veya arkadaşınızın güncellemelerini ve resimlerini keşfetmek için sosyal medya web sitelerine göz atabilirsiniz.Ve aynı zamanda iş sahibi olduğumuzda veya işveren isek internet pazarlamacılığı ile istediğimiz ürünleri istediğimiz kişilere, devletlere, holdinglere, şirketlere, esnaflara kolay yoldan tanıtabilme yolunu bize sunmaktadır. Aynı zamanda günümüzde Türkiye’de E-Devlet gibi Devlet işlerini Devlet Ofis Binalarına gitmeden çok basit bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz. Öğrenciler ve Bilgi Öğrenmek isteyenler için mükemmel bir Sanal Bilgi Bankası desek tam yerine oturur herhalde. Soru sorma, Araştırma kabiliyeti, problem çözme, çözümleri kurgulama gibi bir çok faydaya da sahiptir. Bilgiye anında erişim sayesinde zamandan tasarruf edebiliriz.Dolayısıyla İnterneti her zaman büyük bir kütüphane olarak görmüşümdür. Okunacak o kadar çok bilgi var ki!.. Ne yazık ki okumaya vakit ve ömür yetmiyor. Internet Dezavantajlarına gelecek olursak mesela Bankacılık, sosyal ağ, ya da diğer hizmetler için internet kullanımı, sık sık kişisel hesapların ele geçirilmesi olaylarını kişisel bilgilerin savunmasız kalması gibi istenmeyen olaylara neden olur ve biz bunları haber sitelerinde ve Hack ve Güvenlik forumlarında eğer ilgileniyorsak sık sık duyarız veya şahit oluruz. Hack olayı aslında iyi yönde kullanılırsa karşı tarafın sadece Güvenlik açıklarını kendilerine bildirmek olarak düşünebiliriz ve bu kesinlikele suç yada dini olarak günah olmaz. Ama kötü yönde kullanılırsa karşı taraf hem mağdur olur hemde kul hakkına girilmiş olur. Ayrıca İnternette tam güvenliği sağlamak pek mümkün değildir. İnternet üzerinden bulunan milyonlarca zararlı site nedeniyle gençler ve çocuklar kötü yola düzebilir ve psikolojileri bozulabilir. İnternet üzerinden bulunun yüzlerce oyun bulunmaktadır. Bunların bazıları yararlı bazıları da zararlıdır. Eğer zararlı oyunlar ile zaman geçirilirse çocuklar ve gençlerde zamanla şiddete yönelme ve bağımlılık yaparak büyük zamanlar harcanmasına neden olur. Hepsinin dışında sağlık olarak da büyük zararlara sebebiyet verir ve interneti ahlaksızlığa yönelten müstehcen resimlere ve videolara bakmakda toplumda oldukça tehlikelidir ve insanı kötü yola düşürebilir ve Ahirette hesabı çok çetin olur. Bilgisayar başında geçirilen onca saat ve her gün bunun tekrarlanması sonucunda bel boyun el bilekleri ve gözlerimizde sağlık sorunları görünmeye başlar. Kitap okuma alışkanlığı olan insanların kitap okumasını azaltır ve engeller ve uyku düzeniniz kesinlikle bozar. Dolandırıcılar ve Sahtekarlar sizi Devlet Görevlisi olarak tanıtıp paranıza göz dikebilir aman dikkat edelim. Ama websitelerin güvenlik açıklarını sahiplerine bildirmek suç ve günah değildir. Ayrıca çocukların çok fazla internet – telefon ve bilgisayar başında durmaları hem sağlık açısından hemde yalan dolan websitelerinde gezmeleri toplumsal açıdan tehlikelidir. Türk Toplumu olarak bizler geleceğe çok ciddi adımlar atmamız ve ülkemizi teknoloji ve sanayi alanlarında en üst seviyeye getirerek diğer devletleri geçememiz gerekiyor o yüzden kendimizi – ailemizi ve sevdiklerimizi – tanıyıp tanımadıklarımızı ve bu milletin değerli çocuklarını uyandırmamız gerekiyor. Düşünsenize bir kere eskiden atalarımızdan duyduklarımıza göre internet ve mobil teknoloji dünyası olmadan evvel şu sözleri duyardık onlardan.
  9. Buram buram hasret kokan, samimi, sıcak mektuplar alırdık. Mektup arkadaşlığı diye bir şey vardı. Fikirlerimizi, duygularımızı paylaşırdık. Postacıyı görünce tatlı bir heyecan duyardık. Mektuplar edebiyatımızda önemli bir yer işgal ederdi. Postacılara bile şiirler yazılır şarkılar bestelenirdi.Askerde; yavuklusuna hasretini, sevgisini anlatan sıcacık mektuplar yazardı gençler. Buram buram hasret kokardı, sevda kokardı. Oysa şimdi elektronik posta (e-mail) denilen soğuk mektuplarda bunları yaşama ve hissetme imkanı kalmamıştır. Hasretin yerini abuk sabuk karakterler, sevdanın ve diğer duyguların yerini sırıtan yuvarlak kafalar şeklinde acaip grafikler aldı. Uzun uzun yazılan duygu dolu mektuplar yok artık. Birkaç kelimelik buz gibi elektronik postalar var. Dolayısıyla interneti yararlı yada zararlı yönde kullanmak insanların elinde olup ve bu dünyamızı daha güzel yapmak ve oluşturmakta insanların elindedir. Teknoloji hızla ilerlemekte ve bizlerde internete ve mobil yaşama gerektiği kadar önemi vermemiz gerekir.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement