ak47suk1

Antara Tik Tok, Sugarbook, Zouk dan Nealofa..

Apr 9th, 2020
45
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
 1. Antara Tik Tok, Sugarbook, Zouk dan Nealofa..
 2. Semalam aku cukup pelik melihat reaksi pendokong dan pemimpin PAS..mereka lebih lunak dari UMNO menyentuh tindakan Menteri Pendidikan tinggi yang menyeru anak muda turut sama bertiktok..
 3. Bukan hanya ketiadaan suara dari kelompok ISMA dan para asatizah yang sebelum ini pantas menghukum.. hatta pemimpin PAS cukup lunak dengan Tiktok..hatta lebih lunak dari pemimpin Bersatu dan UMNO yang menentangnya...
 4. Berbeza reaksi mereka dahulu ketika mana, tercetusnya Kontroversi seorang pelakon Nealofa menjadikan kelab malam Zouk sebagai tempat mempromosikan jualan Hijab..Ketika itu pelbagai gelaran, kata nista keluar dari mulut pemimpin PAS dan para Asatizah..
 5. Masa itu alasan Nealofa sama lah seperti hari ini.. tujuannya baik untuk memberi mesej baik di kelab malam tidak boleh terima para usatizah dan para pelaknat.. sedangkan dia seorang selebriti..bukan lah satu yang janggal..
 6. Tiba tiba hari ini yang melakukan seruan kepada anak muda bertiktok..pantas Pemimpin PAS mengeluarkan pelbagai dalil..antaranya menyamakan Tiktok seperti aplikasi sosial yang lain seperti Whatsapp,faecbook dan Instagram.. hebat mereka hari ini..
 7. Begitu juga baru baru ini melibatkan aplikasi Sugarbook..hampir setiap hari mereka memainkan sentimen Agama, biarpun pengasasnya mengatakan ianya adalah aplikasi seperti facebook.. dan Applikasi ini tak berkaitan langsung dengan pemimpin PH..tetapi PH dan Menteri Agama pula yang disalahkan..
 8. hari ini hilang Hujjah2, dan dalil yang sellau keluar dari Ulama' PAS dan ISMA.. hanya kerana seruan itu datang dari kelompok mereka..dari kalangan bani melayu rakan tawwun PAS.. kerajaan Melayu Islam dambaan Mufti Utara..
 9. Aku akui, memang banyak negara seperti China, Mereka jadikan medium Tik Tok sebagai satu saluran menyampaikan mesej kebaikan " kindness " , Contoh contoh baik..sketsa kehidupan dalam bentuk Jenaka.. apa yang membezakan kita dengan mereka..adalah sosio Budaya masyarakat kita majority Muslim.. dri sudut Waqi; dan Urufnya..ia tak bertepatan..
 10. Persoalannya mengapa perlu Tiktok jika ada pilihan saluran lain yang lebih baik seperti Youtube,Instagram dan Facebook ? mengapa pelru tiktok yang mungkin berlakunya pendedahan kepada aksi aksi tidak senonoh..lebih malang contoh dari menteri dengan tarian itu sendiri bukan satu contoh yang baik..lainlah dia buat Sketsa atau Dialog.. Klip Video Menteri itu sendiri terkinja kinja menari kesana kesini.. apehalnya ?
 11. Gambaran Tiktok ini sama seperti Kelan Malam Zouk, memang kita boleh menyampaikan mesej dakwah.. nilai nilai baik di dalamnya..tetapi mengikut kaedah fiqh " saddu al-zarai' Seperti kata Ulama Imam malik..
 12. وسد أبواب ذرائع الفساد..
 13. "Menutup pintu-pintu dan jalan kearah kerosakan "
 14. " menutup pintu keburukan itu lebih utama..kerana media seperti ini 90% nya berkaitan dengan tarian dan aksi tidak senonoh sama seperti video klip menteri ini.. Bila tujuan kita baik, tetapi bertembung dengan pintu kerosakan yang besar..apalagi kedudukan Menteri itu sebagai Menteri Pengajian Tinggi.. kata Ulama dalam satu kaedah Fiqh..
 15. درء المفاسد اولى من جلب المصالح فاذا تعارض مفسدة ومصلحة قدم دفع المفسدة غالبا
 16. " Menolak kerosakan lebih diutamakan daripada menarik maslahah, dan apabila berlawanan antara perkara mafsadah dan maslahah maka yang didahulukan adalah menolak mafsadahnya... "
 17. Tapi itulah PAS, mereka bukan benar benar berjuang kerana Islam, Segalanya hanya bertujuan untuk meraih keuntungan Politik.. inilah kelompok yang Sheikh Dr Said ramadhan Al Bhuti katakan mereka yang menjadikan Syariat Islam sebagai alat ataupun Khadam..
 18. Ipohmali
 19. Jumaat
 20. 10 April 2020
 21.  
 22. https://www.facebook.com/pemudapas.tamanmeru/posts/3058522184169551
RAW Paste Data