Advertisement
lemon3x

Untitled

Jan 8th, 2014
40
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.19 KB | None | 0 0
  1. Cancerul de corp uterin
  2.  
  3. Diagnostic şi tratament
  4.  
  5. Principalul tratament la femeile cu cancer endometrial este histerectomia, adică extirparea chirurgicală a uterului. Dacă neoplasmul nu s-a răspândit dincolo de uter, extirparea uterului asociată cu cea a trompelor uterine şi ovarelor (salpingo-ooforectomie) vindecă aproape întotdeauna cancerul. De obicei se scot şi gan¬glionii limfatici din vecinătate. Toate ţesuturile scoase se examinează de către un specialist în patologie pentru a se determina dacă tumora s-a răspândit şi cât de mult. Cu ajutorul acestor informaţii, medicul poate stabili dacă după operaţie mai este necesar vreun alt tratament (chimioterapie, radioterapie sau administrare de progestine). t
  6. După intervenţia chirurgicală se poate face tratament citostatic, chiar dacă neoplasmul nu pare a se fi răspândit, deoarece este posibil ca unele celule tumorale să rămână neidentificate. Peste jumătate din femeile cu cancer limitat ia nivelul uterului nu necesită radioterapie. Dacă însă cancerul s-a răspândit, radioterapia se foloseşte aproape întotdeauna după efectuarea operaţiei.
  7.  
  8. Progestinele sunt adeseori eficace (acestea sunt medicamente de sinteză similare hormonului proges¬teron, care blochează efectele estrogenului la nivel uterin). Când cancerul s-a răspândit dincolo de uter, este necesară administrarea de doze mari. La 15-30% din femeile cu cancer extins progestinele reduc dimensiunile tumorii şi controlează răspândirea acesteia timp de 2-3 ani sau chiar mai mult. Tratamentul cu progestine este continuat atât timp cât dă rezultate. Printre efectele secundare se numără variaţii ale stării de dispoziţie şi creştere ponderală din cauza retenţiei de apă.
  9.  
  10. Dacă neoplasmul s-a răspândit, nu răspunde la trata¬mentul cu progestine sau reapare, în locul radioterapiei sau uneori în asociere cu aceasta se poate face tratament citostatic (cu medicamente precum cisplatin, ciclofosfamidă, doxorubicină şi paclitaxel). Aceste medicamente sunt mult mai toxice decât progestinele şi au multe efecte secundare. însă în peste 50% din cazuri ele reduc dimensiunile tumorii şi controlează răspândirea acesteia.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement