Advertisement
lemon3x

Untitled

Jan 8th, 2014
191
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 3.81 KB | None | 0 0
  1. Poliartrita reumatoidă juvenilă
  2.  
  3. Poliartrita reumatoidă juvenilă este o inflamaţie articulară persistentă sau recidivantă similară poliartritei reumatoide a adultului A, dar care debutează înainte de vârsta de 16 ani.
  4. Poliartrita reumatoidă juvenilă este o boală rară, caracterizată prin inflamaţia articulaţiilor sau ţesutului conjunctiv. Cauza este necunoscută. Deşi nu este considerată o boală ereditară, factorii genetici pot creşte predispoziţia copilului de a o prezenta.
  5.  
  6. Simptome şi complicaţii
  7.  
  8. Există mai multe tipuri de poliartrită reumatoidă juvenilă, fiecare având caracteristici diferite, Tipurile de poliartrită reumatoidă juvenilă sunt determinate de simptomele dezvoltate in primele luni de boală şi de numărul de articulaţii afectate.
  9. în poliartrita reumatoidă juvenilă oligoarticulară simt afectate maximum patru articulaţii, de obicei la nivelul membrului inferior. Prima articulaţie afectată este de obicei genunchiul. Şoldurile şi umerii sunt cruţate în general. Ocazional, un singur deget (de la mână sau de la picior), articulaţia pumnului sau cea temporo-man- dibulară devin rigide şi tumefiate. De asemenea, poate fi afectată coloana vertebrală. Durerea şi tumefacţia articulară pot persista sau pot fi intermitente.
  10.  
  11. Poliartrita reumatoidă juvenilă poliarticulară presupune afectarea a mai mult de cinci articulaţii (frecvent între. 20 şi 40). Artrita tinde să fie simetrică. Articulaţia temporo-mandibulară, coloana cervicală şi articulaţiile pumnului pot fi afectate. Simptomele se dezvoltă, de obicei, lent; pot apărea febra, hipertrofia splinei şi a ganglionilor limfatici. Inflamaţia poate afecta şi tendoanele şi ţesutul conjunctiv din jurul articulaţiilor (tenosinovită), producând durere, tumefacţii şi căldură locală.
  12.  
  13. In boala sistemică (boala Still), artrita poate afecta un număr variabil de articulaţii. Inflamaţia poate fi prezentă şi în alte structuri ale organismului. Ficatul, splina şi ganglionii limfatici pot fi măriţi de volum; uneori, inflamaţia poate fi prezentă şi la nivelul membranei care înveleşte inima (pericardită). Rareori, rinichii se pot inflama. înainte de apariţia durerii şi tumefierii articulare, pot apărea febra şi erupţia.
  14. Febra este oscilantă şi poate dura până la două săptămâni, fiind frecvent mai înaltă după-amiaza sau seara, revenind apoi la normal. Un copil cu febră se poate simţi obosit şi lipsit de energie. Erupţia este formată de macule de culoarea somonului răspândite pe trunchi, pe braţe şi pe coapse, apărând timp de câteva ore; poate reapărea câteva zile mai târziu într-o altă zonă a organismului.
  15.  
  16. Pacienţii cu orice tip de poliartrită reumatoidă juvenilă pot prezenta redoare articulară, cu tumefacţie şi căldură locală. Mai târziu, poate apărea durere articulară, dar aceasta nu este atât de intensă pe măsura tumefacţiei. Durerea se agravează la mişcarea articulaţiei, de aceea, copilul poate refuza să meargă. Durerea articulară poate persista săptămâni sau chiar luni.
  17. Orice tip de poliartrită reumatoidă juvenilă poate afecta creşterea fizică. Frecvent, pot apărea deformări ale articulaţiilor. Dacă este influenţată creşterea maxilarelor, poate apărea micrognatia (bărbie retractată) . Inflamaţia pe termen lung (cronică) a articulaţiei poate cauza în final deformare sau lezarea permanentă a articulaţiei afectate,
  18. Inflamaţia irisului (iridociclită) se poate asocia cu poliartrita reumatoidă juvenilă, dar cel mai frecvent apare asociată cu poliartrita juvenilă poliarticulară. Iridociclită poate determina inflamaţia conjunctivală, durere şi fotofobie, ca şi pierderea vederii, dar poate fi şi asimptomatică. Dacă nu este tratată, iridociclită poate duce la lezare oculară permanentă.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement