Advertisement
lemon3x

Untitled

Jan 8th, 2014
55
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.96 KB | None | 0 0
  1. Intoxicaţia cu aspirină
  2.  
  3. Ingestia de aspirină şi de medicamente similare (salicilaţi) poate duce la o intoxicaţie rapidă datorată unei supradoze. Doza necesară apariţiei rapide a intoxicaţiei totuşi este destul de mare. O persoană cu greutatea de 70 kg trebuie să consume peste 30 de tablete de 325 mg pentru a dezvolta o intoxicaţie uşoară. Din aceste motive, intoxicaţia cu aspirină este rareori accidentală.
  4. Intoxicaţia treptată cu aspirină poate apărea în mod neintenţionat prin administrarea repetată de aspirină în cantităţi scăzute. Copiii care prezintă febră şi cărora li se administrează aspirină în doze uşor crescute timp de câteva zile pot prezenta intoxicaţie. Persoanele adulte, în special vârstnicii, pot dezvolta intoxicaţie cu aspirină după câteva săptămâni de administrare. Doza de aspirină recomandată persoanelor suferinde de boala arterelor coronare pentru a reduce riscul apariţiei unui infarct de miocard (o tabletă pentru copii, tabletă sau o tabletă pentru adult pe zi) este mult prea redusă pentru a cauza intoxicaţie treptată.
  5. Cea mai toxică formă de salicilat este uleiul de perişor (salicilat de metil), un component al frecţiilor şi soluţiilor pentru inhalaţii. Un copil mic poate muri în urma ingestiei a mai puţin de o linguriţă pe zi de salicilat de metil. Mult mai puţin toxice sunt produsele eliberate fără reţetă care conţin subsalicilat de bismut (utilizat în tratamentul infecţiilor tractului digestiv), care poate pro¬duce intoxicaţii după câteva doze.
  6.  
  7. Simptome şi semne
  8.  
  9. Simptomele precoce ale intoxicaţiei acute cu aspirină sUnt, de obicei, greţurile şi vărsăturile, urmate de hiperpnee, tinitus, transpiraţii şi hipertermie. Mai târziu, dacă intoxicaţia este gravă, pacientul poate prezenta letargie, somnolenţă, stare de confuzie, convulsii şi tulburări respiratorii.
  10. Simptomele intoxicaţiei Salicilice cronice se dezvoltă în zile sau săptămâni. Somnolenţa, starea de confuzie şi halucinaţiile sunt cele mai frecvente simptome. Pot apărea letargia, hiperpneea şi dispneea.
  11.  
  12. Diagnostic şi tratament
  13.  
  14. In orice laborator se poate obţine concentraţia serică a salicilatului. Alte teste, cum ar fi măsurarea pH-ului sanguin şi nivelul seric al dioxidului de carbon sau al bicarbonatului, pot de asemenea să ajute la determinarea gravităţii intoxicaţiei. Aceste teste se repetă în timpul tratamentului pentru a evalua recuperarea pacientului.
  15. Cărbunele activat reduce absorbţia aspirinei. în cazul intoxicaţiilor salicilice moderate sau grave, se administrează intravenos lichide care conţin bicarbonat de sodiu; dacă nu sunt afectaţi rinichii, se poate administra şi potasiu. Această combinaţie elimină aspirina din sânge în urină. în cazul în care starea pacientului se agravează sub tratament, poate fi necesară hemodializa pentru a accelera eliminarea salicilatului. Pentru a trata problemele hemoragice, se administrează vitamina K.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement