Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
Mar 21st, 2019
62
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.97 KB | None | 0 0
  1. 1. Miksi nuoret lukevat vähemmän?
  2.  
  3. Nuoret eivät nykypäivänä lue paljon kirjoja? Mielestäni kaikella on rajansa lukeminenkin voi olla ongelma, miksi ei? Ismo Leikola vitsailee asiasta stand up komedia esityksessään ja vertaa että nuorten alkoholin käyttö korvautuisi lukemisella. Mitä jos kirjoja ei lueta ollenkaan. Silloin syntyy ongelma, nuoret eivät kehity psyykkisesti tunnistamaan tiettyjä asioita tai eivät pysty samaistumaan toisten elämän tilanteisiin. Kirjat opettavat ja antavat hyviä eväitä elämään ja tunteiden käsittelyyn. Se ei ole välttämätöntä, mutta se helpottaa paljon tietyissä tilanteissa, kun osaa lähteä käsittelemään vaikea elämäntilannettaan paremmin.
  4.  
  5. Ismo Leikola ottaa leikkimielisesti esille myös, että lisääntyisikö nuorten lukeminen jos se kiellettäisiin kokonaan. Itse aloin kuvittelemaan, että mitä jos kävelen ravintolaan ja haluaisin tilata jotain mutta en saisi lukea ruokalistaa ja joutuisin silti tilaamaan. Tässä tilanteessa tuntisin oloni erittäin epämukavaksi jos tilaisin kalliin aterian eikä se olisi mieluinen itselleni, koska en ollut tietoinen mitä tilasin. Lukea pitää ja saakin. Mutta silti opiskelijat katsovat mieluummin elokuvan kun koulussa pitäisi lukea kirja. Tämän elokuvan pohjalta he tekevät kirja-arvostelun tai kirjavinkkauksen. Itse uskon että nuorilla on muutakin mihin heidän tulee keskittyä ja asettavat nämä asiat lukemisen edelle. Se toimii lyhyellä tähtäimellä, mutta myöhemmin elämässä heille olisi hyötyä enemmän lukemisesta. He saattavat jopa tiedostaa tämän alitajunnassaan. Mutta lukiossa nykyään hoetaan että teemme tätä kaikkea omaa tulevaisuuttamme varten. Mutta mitä kun asioita tehdään liikaa yhtä aikaa pitkälle tähtäimelle. Tasapaino pitäisi löytää. Koska jos ei huomaa työnsä tulosta lyhyellä aikavälillä niin se laskee motivaatiota. Uskon kaikkien nuorien tajuavan että se palkitsee pitkällä juoksulla, mutta alitajunnassamme meidän kiinnostus laskee kun teemme koko ajan asioita tulevaisuuttamme varten emmekä nykyhetkeä varten. Jos lähdemme taas asettamaan pieniä "palkintoja" matkan varrella kiinnostuksen ylläpitämiseksi niin tulee miettiä etteivät ne saa olla "turhia". Jos näillä ei ole mitään virkaa nuorelle ja saavuttaa sen silti niin siitä tulee vain turhautuneisuutta. Asia on vaikea, mutta siihen olisi tärkeä löytää tasapaino.
  6.  
  7. Aleksis Salusjärven artikkelissa, "Katoaako lukutaito?" tulee esille että maailmassa joka kuudes on silti lukutaidoton. Nämä ihmiset ovat usein köyhistä maista ja näkevät nälkää. Heidät elämä pakottaa keskittymään nykyhetkeen, jokaisesta päivästä selviytymiseen. Heillä ei välttämättä ole vaihtoehtoa suunnitella asioita pitkällä tähtäimellä. Näille nuorille olisi tärkeä saada turvattua selviytyminen ja että he voisivat keskittyä tulevaan enemmän. Kaikkeen tulisi löytää tasapaino, vaikka se onkin erityisen vaikeaa yleensä.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement