Advertisement
PatrZDZ

Fiktiv Belgium - Roularta Media Group

Nov 24th, 2020
63
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 7.03 KB | None | 0 0
  1. Roularta Media Group is een Belgisch uitgeverijconcern en mediabedrijf met hoofdzetel in Roeselare. Het werd in 1954 opgericht door advocaat Willy De Nolf, zijn zoon Rik De Nolf en schoonzoon Leo Claeys werden later gedelegeerd bestuurder. RMG is via joint ventures en eigen projecten in een aantal Europese landen actief en is uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 1.400 medewerkers en een totale gecombineerde omzet van 300 miljoen euro.
  2.  
  3. De R&D-afdeling en de nationale reclame-regie is gevestigd in Zellik. Sinds 2000 zijn de redacties van de magazines gevestigd in het Brussels Media Centre in Haren (1130 Brussel).
  4.  
  5. Naast Vlaanderen verschijnen ook tijdschriften in Wallonië, Nederland en Duitsland.
  6.  
  7. Roularta is ook oprichter van de business tv-zenders Kanaal Z (Nederlandstalig) en Canal Z (Franstalig). Het initiatief was aanvankelijk een JV (met de Tijd) maar na enige tijd werd Roularta 100% verantwoordelijk voor de exploitatie.
  8.  
  9. Roularta verwierf in 2018 50% van Mediafin, de uitgever van de financieel-economische dagbladen De Tijd en L'Echo, in JV met de Brusselse groep Rossel.
  10.  
  11. "Trends Business Information" is gegroeid uit de eigen databank van de Trends Top en de overnames van EuroDB en Coface België Business Information en verschaft data omtrent alle ondernemingen uit binnen- en buitenland.
  12.  
  13. Ook binnen de Belgische commerciële drukkerijwereld is de Roularta Media Group stevig verankerd. Roularta Printing is de grootste drukkerij van het land en produceert bijna alle Belgische wekelijkse weekbladen, newsmagazines, tv-magazines, damesbladen en krantenbijlagen. De capaciteit wordt voor 40% benut voor de eigen publicaties, kranten en tijdschriften van Roularta Media Group en voor 60% voor hoofdzakelijk buitenlandse drukorders: wekelijkse en maandelijkse magazines (zoals The Economist en Bloomberg Business Week voor Europa), catalogi en commerciële opdrachten.
  14.  
  15. De tijdschriften, weekbladen en maandbladen van Roularta worden altijd in het Nederlands en in het uitgegeven. In Franstalige uitgave wordt hieronder tussen haakjes vermeld:
  16. Artsenkrant (Le Journal du Médecin)
  17. Data News
  18. De Apotheker (Le Pharmacien)
  19. De Specialist (Le Spécialiste)
  20. Deze Week (streekkrant)
  21. De Tijd (L'Echo)
  22. De Zondag
  23. Équilibre
  24. Extranet (lokale perstitels)
  25. Feeling met Wonen
  26. Flair
  27. Nouvelles Grafiques
  28. Kanaal Z (Canal Z)
  29. Knack met Weekend & Focus (Le Vif/L'Express)
  30. KW De Krant van West-Vlaanderen
  31. Femmes d'Aujourd'hui
  32. M&C
  33. Nest
  34. Plus Magazine (ook in Nederland via Senior Publications Nederland (met Bayard Presse Benelux)
  35. Steps
  36. Sport/Voetbal Magazine (Sport Foot Magazine)
  37. Télépro
  38. Tijdschrift voor Rechtspersoon en Vennootschap
  39. Trends (Trends-Tendances)
  40.  
  41. ===
  42. Kanaal Z - in Franstalig België actief als Canal Z - is een Belgische televisiezender toegespitst op economische verslaggeving.
  43.  
  44. Kanaal Z verscheen in Vlaanderen op 1 februari 1999 op de, toen nog analoge, kabel. De zender was voor de helft in handen van Roularta en voor de helft in handen van het toenmalige Uitgeversbedrijf Tijd, uitgever van de De Financieel-Economische Tijd. Op 15 mei 2000 ging ook de Franstalige tegenhanger Canal Z van start en in 2001 startte in Nederland RTL Z. In 2001 kwamen Kanaal Z en Canal Z ook in Brussel op de kabel. Tijd wou na een paar jaar de verliezen niet meer dragen en begin 2002 verwierf Roularta een meerderheid van 51%. Op het eind van 2002 kwam Kanaal Z volledig in handen van Roularta.
  45.  
  46. Vanaf 20 april 2009 ging Kanaal Z samenwerken met de VMMa. Kanaal Z maakt gebruik van de technische faciliteiten van VTM, zoals de nieuwsstudio en cameraploegen. De redactie voor het nieuws bevindt zich dan weer in het eerste gebouw van VTM. Ondanks de samenwerking blijft Kanaal Z 100% Roularta-dochter en werd dus niet ondergebracht onder de VMMa (VMMa is gedeeltelijk in handen van Roularta).
  47.  
  48. In 2010 verschoof kabeldistributeur Telenet de zender van de analoge kabel naar het basispakket van zijn digitale kabel. Sinds juli 2016 is de zender bij Telenet in HD te ontvangen.
  49.  
  50. De hoofdmoot van hun programmatie is een journaal met aansluitend beursgesprek dat in een loop iedere 30 minuten herhaald wordt. Andere programma's geven onder andere tips over persoonlijke geldzaken (Geld & Recht), of meer informatie over wat een notaris precies doet (Bij de Notaris).
  51.  
  52. Tijdens het weekend ontvangen Knack en Trends, beide tijdschriften van moederbedrijf Roularta, in een eigen programma, respectievelijk Knack TV en Trends TV, mensen die een rol spelen in de actualiteit. Zowel politiek als economie komen aan bod.
  53.  
  54. Tijdens alle programma's loopt er onderaan het scherm een balk mee waarop de laatste beurskoersen van de belangrijkste aandelen, de koersen van de beursindexen en de hoofdpunten van het journaal te zien zijn.
  55.  
  56. Kanaal Z / Canal Z worden beheerd door de nv Belgian Business Television (BBT), dat deel uit maakt van de Roularta Media Group. De redactie is gelegen in de Luchthavenlaan 22 te Vilvoorde.
  57.  
  58. ===
  59. Knack is een Nederlandstalig Belgisch actualiteitenmagazine, opinietijdschrift en weekblad.
  60.  
  61. Het eerste nummer verscheen in 1971, aanvankelijk als Belgische tegenhanger van TIME Magazine en Newsweek, Der Spiegel, L'Express, Elsevier, Businessweek en Sports Illustrated en andere internationale nieuwstijdschriften. Bij gebrek aan concurrentie, groeide de populariteit gestaag. Uitgever Roularta (stichter Willy De Nolf en later zoon Rik De Nolf) bracht, eveneens in de jaren zeventig, kort na elkaar bladen als Trends en Voetbalmagazine uit. Voor de Waalse markt brachten ze de Franstalige versie van Knack uit: Le Vif/L'Express en ook Trends/Tendances en Sport Foot Magazine.
  62.  
  63. Onder de leiding van Frans Verleyen wist het blad een vaste waarde te worden in de Vlaamse bladenmarkt. Het wordt wekelijks uitgegeven met andere bladen als extra:
  64. Knack Weekend, een blad rond lifestyle, mode, interieur, reizen en gastronomie
  65. Knack Focus, een televisiegids die verder informatie biedt over film, theater, muziek en televisie
  66. De abonnees ontvangen daarbovenop elke 3 maanden MO*, een tijdschrift met een mondiale visie en een bijzondere aandacht voor de ontwikkelingslanden
  67. Zes keer per jaar verschijnt Bodytalk, een gezondheidsmagazine
  68.  
  69. Bij het weekblad hoort ook een Knack-club-lidmaatschap, dat verschillende voordelen voor de leden inhoudt. Daarnaast biedt Knack verschillende extra producten, waaronder boeken, cd's en dvd's, aan zijn lezers aan.
  70.  
  71. Knack heeft een netto betaalde oplage van bijna 115.000 exemplaren (waarvan 94.500 abonnees en de rest losse verkoop).
  72.  
  73. ===
  74. Trends is een Belgisch Nederlandstalig financieel-economisch weekblad, uitgegeven door Roularta Media Group. Trends-Tendances is de Franstalige tegenhanger met een aparte redactie. In 2009 hadden beide samen een oplage van ongeveer 52.000 exemplaren (en een betaalde verspreiding van 38.000). In 2011-2012 bedroeg de oplage 58.000 exemplaren of 248.000 lezers. Binnen Roularta is Trends nauw verbonden met Knack en Kanaal Z.
  75.  
  76. Trends bekroont jaarlijks de Manager van het Jaar en publiceert een top 100.000 van de Belgische bedrijven. Tussen 2004 en 2009 bracht het blad ook een lijst van de 25 machtigste vrouwen in Vlaanderen.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement