daily pastebin goal
17%
SHARE
TWEET

Untitled

a guest Sep 11th, 2011 224 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
 1.  
 2. 1.      Vad är en systemenhet, förklara?
 3. Systemenheten är namnet för självaste datorn. I systemenheten finns all elektronik eller hårdvara som behövs för att bearbeta all data.
 4.  
 5. 2.      Förklara vad ett moderkort är och vilken funktion det har i en dator?
 6. Moderkortet är en av datorns mest viktigaste delar. Det är en metallplatta som sitter i datorn och nästan alla datorns delar är anslutna till den. Man säger att det är den centrala delen i datorn. Moderkortet fungerar som datorns kommunikationscentral, eftersom nästan alla datorns delar är kopplade dit, och det kan man också säga är moderkortets huvudsakliga uppgift, att helt enkelt ha hand om datorns alla delar och se till att det funkar.
 7.  
 8. 3.      Förklara vad en processor är och vilken funktion den har i en dator?
 9. Proccesorn är den del som styr över nästan allt som händer i datorn. Man brukar säga att det är datorns hjärna. Proccesorn jobbar med allt data som den får in och när den har jobbat klart med just den datan, skickar den den vidare.
 10.  
 11. 4.      Förklara vad RAM är och vilken funktion det har i en dator?
 12. RAM står för Random Acces Memory och kan liknas med vårat arbetsminne. Datorn använder sig av två typer av minne: Primärminne och sekundärminne
 13.  
 14. Primärminnet används för att lagra datorprogram och dess data när programmen används. Minnet är litet, osäkert och dyrt. Det kräver även ström för att minnas.
 15.  
 16. Sekundärminnet är tvärtom. Långsamt,stort,säkert och billigt. Allt som sparas på datorn arkiveras i sekundärminnet.
 17.  
 18. 5.      Vad är skillnaden mellan hårdvara och mjukvara?
 19. Hårdvara är fasta saker som man kan ta på. Det kan t.e.x vara delar inuti datorn såsom ett moderkort, proccesor, fläkt etc. Mjukvara är program såsom operativsystem, spel, applikationer osv. Det är saker som man inte kan ta på och är lagrade intu datorn.
 20.  
 21. 6.      Vad är ett operativsystem, förklara?
 22. Ett operativsystem är det som gör så att vi faktiskt kan använda datorn. Utan ett operativsystem så skulle inte proccesorn veta vad den skulle göra och datorn skulle inte fungera alls. Ett operativsystems uppgift är att styra datorn.
 23.  
 24. 7.      Nämn tre olika OP.
 25. Dem tre största och mest kändaste är:
 26.  
 27. •     Windows
 28. •     Mac OS
 29. •     Linux
 30.  
 31.  
 32.  
 33.  
 34.  
 35.  
 36. 8.      Vad är skillnaden mellan ett grafiskt och ett textbaserat operativsystem, förklara?
 37. Ett grafiskt operativ system är t.e.x. Windows. Allt man trycker på och gör händer automatiskt.
 38.  
 39. Ett textbaserat operativsystem är Unix och MS DOS. För att kunna öppna mappar och sådana enkla saker måste man skriva in kommandos manuellt i ett program.
 40.  
 41. 9.      Vad är ett applikationsprogram, förklara?
 42. Ett applikationsprogram är någonting som är installerat på datorn. (förutom ett operativsystem) Det är beroende på ett operativsystem. Utan det fungerar dom inte.
 43.  
 44. 10.     Nämn 3 olika typer av applikationsprogram.
 45. Microsoft Office, Mozilla Firefox, Alla Spel, Photoshop, Itunes etc.
 46.  
 47. 11.     Vad menas med kringutrustning, förklara och ge några exempel på kringutrustning?
 48. Kringutrusning är som det låter, utrustning runt om datorn. Det kan vara en bildskärm, tagentbord, mus etc. Utan det hade vi inte kunnat styra datorn.
 49.  
 50. 12.     Beskriv en superdator, förklara t ex hur många processorer, hur mycket minne mm som den kan bestå av?
 51. En superdator är en speciell dator som är består av flera sammankopplade datorer. Alla dom tillsammans fungerar som en enhet. Man brukar använda dom för att simulera olika saker. Exempel på saker en superdator kan simulera är vädret, jordbävningar, kärnvapen och flyg.
 52.  
 53. Exempel på superdator: Tianhe-1A
 54.  
 55. 122400 Cores.
 56. 229376 GB
 57.  
 58. 13.     Vad är skillnaden mellan en superdator och en stordator?
 59. En stordator är en typ av dator som har högre kapacitet är en vanlig persondator och är oftast kopplade till tusentals andra datorer. Man använder det till stora hemsidor, t.e.x Facebook, men även till banker m.m. Man hittar stordatorer på offentliga ställen och inom företag. För att få det så snabbt som möjligt brukar man installera ett grafiskt operativsystem.
RAW Paste Data
Pastebin PRO BLACK FRIDAY Special!
Get 60% OFF on Pastebin PRO accounts!
Top