SHARE
TWEET

MKT lubuk menyesatkan

ak47suk1 May 6th, 2016 (edited) 76 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Contoh terbaik mengapa MKT itu tempat lubuk yang menyesatkan. Apabila seorang admin itu sendiri TIDAK TAHU malah menyebarkan dakyah sesat lagi memudaratkan. Kalau TAK TAHU tak mengapa. Tiada siapa nak marah. Tapi jangan merapu dan menyebarkan. Walhal perkara ini kalau nak google pon tak sampai seminit pon. ITU PON MALAS hahaha. Dah berapa kali dah malaun dalam gambar bawah ni menyebarkan information yang tidak factual seperti ini. This is only ONE EXAMPLE. Banyak lagi bersepah.
  2.  
  3. Pneumonia(jangkitan paru paru) boleh disebabkan oleh banyak microorganism(kuman). Vaccine pneumococcal(yang mcm dalam soalan tu) yang tidak ada dalam jadual imunisasi Malaysia adalah untuk microorganism(kuman) STREPTOCOCCUS PNEUMONIAE. Tapi itu bukan satu satu nya kuman yang boleh menyebabkan PNEUMONIA. Contoh kuman2 lain yang boleh menyebabkan pneumonia adalah MEASLES, PERTUSSIS, DIPHTHERIA, HAEMOPHILUS INFLUENZAE. Sounds familiar? Yes sebab semua kuman2 tu ADA DALAM JADUAL imunisasi Malaysia. That is why they are included in the first place(facepalm).
  4.  
  5. Tapi malaun ni sebab dia benda basic macam ni pon dia taktau( even first year medical students can point that out), dia main tibai je cakap kerajaan/KKM bingai sebab tak kasi percuma vaccine pneumococcal tapi benda lain kasi pulak. Dia buat assumption sendiri(haa ni ramai buat dalam tu) just because nama kuman tu streptococcus PNEUMONIAE(bunyi lebih kurang-qalqalah sughra lebih kurang), malaun tu ingat itu sahaja kuman akan yang cause pneumonia. Tidak sama sekali. Nampak tak putar belit dia bila merapu? Masalahnya ada parents yang percaya dahtu join condemn KKM apsal tak masukkan dalam jadual. Ya rabbi.
  6.  
  7. 2 main reasons actually apsal takde dalam jadual. First the cost. Mahal vaccine ni. Untuk budak2 dia cover 13 strains. Utk adults, elderly, diabetic and COPD patients 23 strains. Semua boleh didapatkan di private healthcare centre(tapi yang murah pon you hasut org supaya jangan ambil yang mahal ko marah pulak bila tak masukkan ek?).
  8.  
  9. Secondly jangkitan pneumonia yang disebabkan oleh kuman streptococcus pneumoniae ni kita classify as TYPICAL pneumonia. Morbidity(dpt penyakit) dan mortality(arwah) rate dia rendah. Dekat hospital 7/10 dprd pesakit yang kena adalah jenis typical pneumonia. Ada ubat dia. Ada definitve treatment. Most patients would recover fully without any long term damage. Atypical pneumonia lagi sikit kes tapi itu pon kita ada deifinitive treatment.
  10.  
  11. Tapi bila kita cerita pasal kuman2 yang boleh cause pneumonia dalam jadual imunisasi(measles, diphtheria) contohnya SUSAH untuk clearkan kuman2 tersebut daripada paru2. Sebab tu kite PREVENT in the first place instead of buat/cari CURE. Sebab cara2 kuman tu replicate mostly. Susah nak clearkan drpd lungs. Dah la paru2 budak2 ni size tgn anda bila buat fist je. Thus the brilliant idea of VACCINATION in the first place.
  12.  
  13. Saya tak tahu apa salah saya kena permanent ban kat sana. Maybe for speaking the truth? Just pointing out the facts. Tapi tolong lah yang merapu macam ni kat dalam tu bersepah. Celah mana nak berlapang dada dan meraikan 'perbezaan ilmu' when you purposely mislead, misinform dan menyesatkan masyarakat. Ingat akhirat nanti tiadakah? Bekalan apa yang nak dibawa kesana? A bag of lies and half truths? Shame on them.
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
Not a member of Pastebin yet?
Sign Up, it unlocks many cool features!
 
Top