Advertisement
lemon2xx

Untitled

Dec 12th, 2013
88
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 2.78 KB | None | 0 0
  1. Arterioscleroza
  2.  
  3. Simptome şi semne
  4.  
  5. De obicei aterosderoza nu produce simptome până când interiorul unei artere nu se îngustează cu peste 70%. Simptome!" diferă în funcţie de localizarea îngustării sau blocajului arterial", care pot fi localizate oriunde în organism. Dacă sunt îngustate arterele care deservesc inima (arterele coronare) poate apăre'k durere cardiacă (angină). Dacă aceste artere sunt complet blocate poate apărea infarctul miocardic. Se poate instala insuficienţa cardiacă şi se pot dezvolta tulburări de ritm. Blocarea unei artere care irigă creierul (arterele carotide) poate produce accident vasctilar cerebral. îngustarea arterelor de la nivelul mem brelor inferioare poate produce crampe (claudicaţie intermitentă A). La persoanele în vârstă de peste 55 de ani arterele care vascularizează unul sau ambii rinichi pot fi îngustate sau blocate, provocând uneori insuficienţă renală sau tensiune arterială periculos de mare (hipertensiune malignă ■).
  6.  
  7. Simptomele apar deoarece procesul aterosclerotic îngustează din ce în ce mai mult o arteră, ceea ce face ca ţesutul deservit să nu mai primească suficient sânge şi oxigen. Primul simptom al unei artere îngustate poate fi durerea sau crampele care apar în momentele în care fluxul sanguin nu poate face faţă necesităţilor crescute de oxigen ale ţesutului. De exemplu, în timpul unei efort o persoană poate resimţi durere toracică deoarece la inimă nu ajunge suficient oxigen; la mers pot să apară crampe musculare deoarece fluxul sanguin către membre este insuficient. în general, simptomele apar gradat, pe măsură ce placa de aterom îngustează lent lumenul arterei. Totuşi primele simptome pot apărea şi brusc atunci când obstrucţia se produce dintr-o dată ~ de exemplu când un cheag de sânge care s-a desprins dintr-o arteră îngustată de un aterom produce un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.
  8.  
  9. Profilaxie şi tratament
  10.  
  11. Pentru, a preveni aterosderoza, fiecare persoană tre-buie să fie conştientă de factorii de risc care pot fi modi-ficaţi - de exemplu fumatul,-nivelul sanguin crescut de colesterol, hipertensiunea arterială, lipsa de activitate fizică. Aşadar, în funcţie de factorii de risc individuali, profilaxia aterosclerozei constă. în renunţarea la fumat ▼ , scăderea colesterolului sanguin •, scăderea tensiunii arteriale scăderea în greutate▼ şi începerea unei program- de exerciţii fizice ► .
  12. Atunci când aterosderoza devine suficient de severă pentru a produce complicaţii, acestea trebuie tratate. Complicaţiile includ angina pectorală, infarctul miocar-dic, tulburările de ritm cardiac, insuficienţa cardiacă, insuficienţa renală, accidentul vascular cerebral, crampele musculare (claudicaţia intermitentă).
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement