SHARE
TWEET

forex investment malaysian perspective

ak47suk1 Apr 16th, 2017 (edited) 97 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Forex pun salah ikut undang2 malaysia
  2.  
  3. Dah org letak undang2 tak bagi. Xpayah la nak back up kata xkena cukai apa semua.respect the law.byk sbb lain.boleh je kalau kjaan nak buat 1platform forex legal mcm org trade share kat Bursa tapi apsal dia xbuat.pernah terfikir tak?
  4.  
  5.  Gi tanya BNM sendiri.rasa kalau jawap nanti berjela2 jadi.pagi ahad ni org masih atas katil kalau leh nak sambung tido. Undang2 ada untuk di patuhi.Dorg dah kaji dah.Hanya Institusi bank je yg terlibat forex kat malaysia dan dorg ni nyer platform pun kira yg terkawal la maknanya kjaan leh pantau.Yang skrg byk org guna 3rd party platform for forex skrg ni itu diluar radar sendiri tanggung kalau kena tipu. Sbb xdipantau dan tiada badan yang kawal makna pelabur forex diluar tanggung sendiri la risiko ditipu. Kalau rugi sbb real investment tu adat ni kena tipu pergh.tgk je la betapa org suka guna nama forex padahal skim2 cepat kaya berselindung disebalik platform2 forex ni. Pendek kata byk platform 3rd party ni sebenarnya money game je. Entah duit yg dilabur tu silap gaya dorg tak guna pun utk labur forex. Platform forex tu just as a mask je bagi mengaburi pelabur.Ini masalah bila xde pemantauan xde kredibiliti
  6.  
  7. Aisey terpanjang plak.ni yg malas ni.ok sambung tido jap
  8.  
  9. Kalau minat sgt melabur saya cadang buka la CDS akaun pergi la melabur kat bursa. Nak labur oversea pun leh janji guna la platform yang sah. Xde masalah. Kena ingat untung rugi dalam pelaburan itu mmg lumrah la tapi kalau rugi sebab kena tipu itu lain.
  10.  
  11. Pendek kata kalau alasan kjaan xbg forex sbb cukai.then leh je dia wujudkan platform legal then dia kena kan jel la cas macam mana org trade kat bursa skrg. Dia leh je kenakan cas yang sama.
  12.  
  13. Pengurup wang xsama dorg bagi duit fizikal terus.
  14.  
  15. Mana leh bg sama rata.walaupun hakikat dia dari segi konsep patut benda sama.tapi pengurup wang pun kalau nak tukar byk2 skrg ni pun dia minta kita details kan.nampak kat situ dorg pun xleh lari dari undang2 yg kawal dorg.
  16.  
  17. Tapi boleh la kalau nak forex gak kat malaysia gi beratur kat pengurup wang yg tu mmg leh xde hal
  18.  
  19. Antara faktor lain yg jadi perhatian adalah money laundering dlm pelaburan ni. Sbb tu bila guna platform yg xde dlm kawalan mmg xbagi la. Sedangkan yg legal cth unit trust kalau ada pelaburan jumlah yg besar pun akan kena cek dulu.Inikan forex kadang2 berapa minit je dah untung.mmg safe heaven la utk org cuci duit from illegal biz
  20.  
  21. Buat la kalau nak sangat.mmg tu byk scammer guna pun alasan dia platform luar negara
  22.  
  23. Bagi saya kalau u mmg ada jumpa platform yg rasa legal kat luar negara dan ilmu dah cukup gi ar.tapi make sure cukupkan ilmu dulu.sbb bila trading ni satu lagi ancaman bukan dari segi legality tapi tgk rata2 invest sbb ikutan je.ilmu zero.
  24.  
  25. Xpayah pun.gi buat duit dgn ilmu.jgn dikaburi dgn nafsu nak cepat kaya.once ada ilmu senang je nak dapat duit.Pergi la melabur pada ilmu sbb itu la sebaik2 pelaburan.cewah ayat xleh blah
  26.  
  27. 2 tahun tu kira baru lagi tu.biasa kalau nak tau platform tu betul2 leh pakai ke tak kena tggu lama sikit.tapi kalau betul2 jumpa platform yg betul2 buat then syukur je la dah rezeki ko
  28.  
  29. Aku dah 80% lalok balik ni tgk la kalau dah bgn nanti kalau rajin aku jawap. Buat sementara apa kata bg your reason dulu kenapa pilih nak invest forex walau dah tak dibenarkan di malaysia.nak tgk juga dari your perspectif plak. What your reason
  30.  
  31.  Petik bab forex ni, kalau ada yg sah undang2 negara, mcm mana pula dgn undang2 islam, Comply x?
  32. Kalau ada, nk tau jugak forex trading apa yg comply dgn syariah.
  33.  
  34.  Ok saya baru bangun tido. 5tahun forex xleh mengaku masta lagi.Saya dah trade saham 10tahun dan mmg plak dlm dunia pelaburan pun masih terus tuntut ilmu. Yang saya cuba saya sampaikan kalau baru 2tahun dgn sesuatu platform forex tu blm tentu platform tu kita leh kira selamat sbb biasa platform2 yg menipu 2 tahun tu kira still fasa dia collect duit org lagi.tapi ada kemungkinan juga platform tu platform yg legit.cuma hati2. La ye.kalau dah terkena jgn cakap org xnasihat.
  35.  
  36.  Skrg ni kita cuba bincang dari sudut di malaysia. Itu scope dia. Di malaysia forex ada kekangan dari segi undang2 dan juga bagi muslim fatwanya jelas. Rajin2 kan pergi talk pasal pelaburan yg dibuat biasa akan bangkit isu forex. Kalau dari segi fatwa dan agama saya faham sbb dah diterangkan cuma kalau nak terangkan kat sini xberapa ngam sbb mungkin ada hujah2 yg saya sendiri dah xberapa ingat.tapi bila korg gi dgr insyaallah akan agree la
  37.  
  38. Tuan ada akaun cds tak? Pernah try beli saham syarikat? Faham x mksd saham dlm bursa tu?
  39. Sbb setau sy la, saham bmksd “pemilikan”. Anda Ada bhgian dlm syarikat. Bkn beli brg ribawi mcm forex.
  40.  
  41. Sy faham, yg def forex ni sbb dah lama terjebak dgn forex. & byk dah mkn hasil drpd forex. Tp x bermaksd anda x boleh berhenti. Tp kalau xnk berhenti pon, sapa nk paksa. Tiada siapa pon boleh. Jd Terpulang lah. Hanya perkongsian ilmu, nk terima atau xnk, pilihan masing2. Chill
  42.  
  43. 1)Forex mmg sebahagian dari instrumen pelaburan tapi kat malaysia hanya institusi je dibenarkan. Kalau xpuas hati adu kat kjaan buat la kertas kerja minta individu gak leh ada platform.tunjuk la bukti kjaan akan rugi bila xlegalkan forex.
  44. 2)fatwa nya haram mengikut majlis fatwa.
  45. 3)kalau nak forex gak kena guna platform luar tapi risiko sendiri tanggung sbb byk scam suka amik kesempatan.tapi ada yg mmg legit.pandai2 la cari.
  46. 4)Apa2 pelaburan make sure cek background syarikat betul2 jgn sbb dah 2tahun invest tapi still blm ada problem rasa selamat.
  47. 5)Tambahkan ilmu pelaburan baru melabur. Bukan ikut2.risiko tanggung sendiri.
  48. 6)patuhilah undang2.
  49.  
  50. Kalau kita nak menafikan kata forex xleh buat duit pun itu salah sbb forex mmg wujud.isunya diawal perbincangan pasal di malaysia
  51.  
  52.  Saya tidak melabur dalam forex harap maklum.saya citizen yg patuh undang2.
  53.  
  54. Forex trading dgn forex money changer lain le walaupun nama sama
  55.  
  56. Mula2 tgk besar. Jangan konfius. Dari segi global.Yes forex is a trillion dollar market
  57.  
  58. Lepas tu kita gi scope dlm negara. Forex xdibenarkan bagi individu.reason kenapa tanya kjaan malas saya nak bg takut karang terbagi ajaran sesat
  59.  
  60. So option dia kalau nak gak cari sendiri platform luar negara at your own risk.  
  61.  
  62. Awas scammer byk bg tau awal2
  63.  
  64. Skrg ni kita nak dgr gak dari sudut yg pro forex explain la sikit.aku terus terang cakap tak terlibat so teknikal forex aku xtau.
  65.  
  66. Maybe kalau nak di legalkan kena la buat kertas kerja ke apa bentang ke kjaan.kalau tak mmg sampai bila pun xdibenarkan la
  67.  
  68. bb tu kalau baca biografi soros apa yg dia buat dulu mcm seolah2 dia exposekan kelemahan sistem kewangan dunia.he actually take advantage.kira smart guy sbb tu dia xkena apa2 tindakan.salah Bank negara masing2 la
  69.  
  70. Yup I actually kind of admire what he did.dia macam bagi penampar sedas kat dunia kapitalis lepas tu seluruh dunia perketatkan amalan kewangan dan perbankan.
  71.  
  72.  Ok perbincangan dah panjang lebar.izinkan saya mengundur diri di akhir ni izinkan sekali lagi ingatkan. INVEST ON KNOWLEDGE FIRST AND INVEST AT YOUR OWN RISK. jangan salahkan orang kalau rugi.tapi rugi itu lumrah jangan sampai kena tipu. Assalamualaikum.dah nak gi shopping
  73.  
  74.  Muhammad Firdaus saham pemilikan bukanlah dlm kategori yg sama mcm duit.
  75. Are Fiq tuan nk ambik kira dgn bank, tp tuan tau x ada bank conventional & islamic. Kalau conventional bank buat tukaran, nk peduli ape, dia bkn patuh syariah. Tp tuan brani jamin ke yg bank islamic buat urus niaga x patuh syariah.
  76. Sbb mcm kes Abu Al Hafiy, tgk la bliau buat pinjaman islamic atau conventional...
  77. Kalau conv x pelik la..
  78. Tp kalau islamic, mmg ada sistem tu, bak kata imam syafie:
  79. “Lima jika dibayar secara tunai, bersamaan dengan enam jika dibayar secara tangguh.”
  80. ::
  81. Sy pun agak penat nk jwb dgn telfon asyik hang ja.. Tp tuan2 asyik bwk juga soalan mcm nk spin supaya smpai dead end. Mcm mana nk habis. Tp sy brenti smpai sini shj.. TY tuan2 suma atas perkongsian & maaf salah & silap.
  82. (kalau ada salah silap dlm komen sy sblm ni, mohon yg arif tlg perbetulkan)
  83.  
  84. Banyak lagi yang confirm halal n sah, kenapa nak cari yang tak pasti. Kalau lesen tak diluluskan BNM, memang senang nak kena tipu scammer2 yang menggunakan nama forex
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
 
Top