Advertisement
Guest User

artikel

a guest
Nov 21st, 2019
202
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 3.97 KB | None | 0 0
  1. Zat zijn zonder ook maar één druppel te drinken? In een café in de Gentse Overpoort kunnen klanten een ballon alcohol bestellen: 5 euro, één keer diep inademen en je bent behoorlijk teut. “Totaal onverantwoord”, vindt Marijs Geirnaert van VAD, het Vlaamse Expertisecentrum voor Alcohol en Illegale Drugs. “De zoveelste manier om alcohol op een ‘hippe’ manier aan jonge mensen te slijten.”
  2. Het Nederlandse MistyShot maakt - waar anders? - op de Horecabeurs in Gent reclame voor de Misty Machine, een toestel voor alcoholconsumptie ‘next generation’. Het principe is komen overwaaien uit de Verenigde Staten waar het in 2014 werd ontwikkeld. “Misty vult ballonnen met alcoholmist, noem het alcoholnevel, waarbij minuscuul fijne druppels alcohol worden gemengd met lucht”, zegt Stanely Lalu, algemeen directeur van MistyShot. “Je krijgt direct een euforisch, warm gevoel en wordt wat licht in het hoofd doordat de alcohol rechtstreeks in de bloedbaan wordt opgenomen. Het gaat om een erg kleine hoeveelheden alcohol; met een fles van 0,75 liter kan je namelijk 1.500 ballonnen vullen.”
  3.  
  4. MistyShot mikt op de 18- tot 28-jarigen en volgens de website ook op jongedames die op hun lijn letten, want daar wordt benadrukt dat één MistyShot slechts 1/60ste van de calorieën van een normaal shot alcohol bevat.
  5.  
  6. VAD, het Vlaams Expertsiecentrum voor Alcohol en Illegale Drugs, reageert onthutst. “Dit is totaal onverantwoord en de zoveelste manier om alcohol op een ‘hippe’ manier aan de jeugd proberen te slijten”, zegt VAD-directeur Marijs Geirnaert. “De nadruk wordt heel erg op het roeseffect, op de euforische werking van alcohol en dat mag nooit de bedoeling zijn. Wij willen alcohol niet demoniseren, want an sich is er niks mis met een glas wijn.”
  7.  
  8. VAD stoort zich ook heel erg aan de combinatie van alcohol met een ballon. “De jongste jaren stapelen de incidenten op over jongeren die experimenteren met lachgasballonnen. Nu wordt ook alcohol in ballonvorm aangeboden en dat is echt een slecht signaal”, zegt Geirnaert.
  9.  
  10. “Je kan de MistyShot niet vergelijken met die lachgasballonnen die op een ongecontroleerde manier aan de man worden gebracht”, repliceert Lalu. “Wij werken samen met horecazaken en talloze onderzoeken in de VS hebben aangetoond dat de alcoholballon ongevaarlijk is. De microdruppels zijn nog altijd vloeibaar en veranderen niet in gas. Misty is dan ook totaal niet hetzelfde als vapen of lachgas.”
  11.  
  12. Niet veiliger dan drinken
  13. Toxicoloog Christophe Stove van de UGent kent het fenomeen al langer. “Het inhaleren van alcohol maakt dat het vrijwel meteen in het bloed wordt opgenomen en naar de hersenen gaat”, zegt hij. “Jij krijgt een soort instant piek. Wanneer je gewoon drinkt, wordt de alcohol maar geleidelijk in je lichaam opgenomen. Nu dringt de alcohol via de celwand van de longblaasjes meteen binnen, in plaats van te absorberen via de maag. Ik zou niet durven stellen dat dit veiliger is dan gewoon een glas drinken. We weten niet in welke mate dit een druk legt op de hersenen en plotse hoge pieken zijn doorgaans geen goede zaak. Bovendien is het moeilijk uit te maken hoe lang iemand onder invloed blijft. Zelfs bij een ‘safe’ resultaat in het bloed kan er immers nog altijd een effect in de hersenen zijn. Dit werd nog niet grondig wetenschappelijk onderzocht.” Volgens Lalu is het effect na tien minuten, een kwartiertje alweer uitgewerkt. “Toch raden we af om na de MyShot achter het stuur te kruipen. Laten we eerlijk zijn: een MistyShot gebruik je op café en dan is de kans groot dat je nog wat anders drinkt.”
  14.  
  15. In de Gentse studentenuitgaansbuurt de Overpoort heeft café LUXX inmiddels een machine staan. Gisteren probeerden heel wat studenten de alcoholballon uit, 5 euro per ballon. Horeca Vlaanderen is nog niet vertrouwd met het nieuwe concept. “Dat er verstandig wordt omgegaan met alcohol is voor ons essentieel”, zegt Matthias De Caluwe. “Ik heb geen idee of alles conform de regels is, dat moet de FOD Volksgezondheid nagaan.”
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement