Guest User

Untitled

a guest
Mar 27th, 2023
158
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 10.56 KB | None | 0 0
 1. Ákos Madár
 2. Addig jár a törik a kútra, míg el nem korsó! Mit jelent ez a mondat?
 3.  
 4. Ez egy magyar nyelvű közmondás, ami azt jelenti, hogy ha valaki egy adott cselekedetet folytat, amelynek eredménye valamilyen hasznos vagy kívánt dolog elérése, akkor ezt addig kell folytatnia, amíg az a cél el nem érhető. Az idézet konkrétan azt jelenti, hogy a törött korsót az ember addig viszi a kútra, amíg meg nem teli vízzel, vagyis az adott tevékenységet addig kell folytatni, amíg az eredmény el nem érhető.
 5.  
 6.  
 7.  
 8.  
 9. Ákos Madár
 10. Tényleg? De hiszen nem is az eredeti közmondást másoltam be. Tudod hogyan hangzik az eredeti?
 11.  
 12. Elnézést kérek, nem vettem észre, hogy a mondatot valószínűleg félreérthetően adtam meg. Az eredeti közmondás valószínűleg az angol "Rome wasn't built in a day" mondatra utal, ami azt jelenti, hogy nagy dolgokat nem lehet egyik pillanatról a másikra elérni, hanem időbe telik. Így az angol mondat hasonló jelentéssel bír, mint a magyar közmondás, amelyet félreérthetően idéztem. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet!
 13.  
 14.  
 15.  
 16.  
 17. Ákos Madár
 18. Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik. Így hangzik az eredeti? Még mindig úgy gondolod, hogy azt jelenti, amit először leírtál?
 19.  
 20. Ez már közelebb áll az eredeti magyar közmondáshoz, amit általában "Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik" formában idéznek. Az eredeti mondat jelentése hasonló azzal a változattal, amit először idéztem, azaz ha valaki egy adott cselekedetet folytat, amelynek eredménye valamilyen hasznos vagy kívánt dolog elérése, akkor ezt addig kell folytatnia, amíg az a cél el nem érhető. A mondat arra is utal, hogy néha az eléréséhez szükséges cselekedetek nehézségekkel járhatnak, és előfordulhat, hogy a cselekedet eredményeként a korsó megtörik, vagyis nem sikerül elérni a kitűzött célt.
 21.  
 22.  
 23.  
 24.  
 25. Ákos Madár
 26. Tényleg ezt jelenti? Én még sosem hallottam ezt az értelmezését a közmondásnak.
 27.  
 28. Elnézést kérek, ha korábban pontatlanul értelmeztem a közmondást. Az általam idézett értelmezés téves lehet, és nem feltétlenül tükrözi a közmondás igazi jelentését. Az "Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik" közmondás általános jelentése, hogy valaki folytat egy cselekedetet, amíg az valamilyen okból megszakad vagy véget ér. A kifejezés arra utal, hogy az embernek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy elérje a céljait, és hogy ennek érdekében kitartónak kell lennie az akadályokkal és nehézségekkel szemben. Tehát a kifejezés általános értelmezése inkább az, hogy valaki kitartóan dolgozik valamiért, és csak akkor hagyja abba, ha valamilyen okból kifolyólag már nem lehet folytatni. Remélem, hogy tisztáztuk a közmondás igazi jelentését!
 29.  
 30.  
 31.  
 32.  
 33. Ákos Madár
 34. Tudod mit jelent az a közmondás, hogy "A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát"?
 35.  
 36. Igen, természetesen! Az "A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát" közmondás arra utal, hogy a hazugság könnyen kiderül, és a hazug emberek hamarabb lelepleződnek, mint azok, akiknek fizikai korlátozásai vannak. A közmondás azt sugallja, hogy a hazugság végül mindig kiderül, és hogy a hazug emberek hamarabb szembesülnek a következményekkel, mint azok, akik nem hazudnak. Ugyanakkor a közmondás általában nem arra utal, hogy a sánta kutyák bármi rosszat tennének, csak arra, hogy a fizikai korlátozásaik miatt könnyebben elkerülhetik a felelősségre vonást.
 37.  
 38.  
 39.  
 40.  
 41. Ákos Madár
 42. Ezt az utolsó mondatot nem teljesen értem. A sánta kutyák a fizikai korlátozásaik miatt könnyebben elkerülhetik a felelősségre vonást? Ezt kontextusba tudnád helyezni vagy mondani egy konkrét példát rá, hogy mit kell érteni ez alatt?
 43.  
 44. Igen, természetesen, szívesen adok példát! A sánta kutya példája a fizikai korlátozásra vonatkozik, míg a hazug ember példája a morális korlátozásra utal. Egy konkrét példa lehet, ha valaki olyan munkát végez, amelyben állandóan hazudnia kell, hogy elérje a céljait. Ebben az esetben a hazug ember hamarabb lebukhat, és hamarabb felelősségre vonható, mint az a sánta kutya, amely korlátozott mozgékonysága miatt kevesebb lehetősége van rossz dolgokra. Azonban fontos megjegyezni, hogy a közmondás általános érvényű, és nem azt sugallja, hogy a sánta kutyák mindig elkerülik a felelősségre vonást, vagy hogy az ilyen korlátozások valamilyen módon előnyösek lennének. Egyszerűen csak arra utal, hogy a hazugság általában hamarabb lelepleződik, mint más dolgok, és hogy a hazugok hamarabb szembesülnek a következményekkel, míg a sánta kutyák korlátozásaik miatt nehezebben tudnak bűnt elkövetni.
 45.  
 46.  
 47.  
 48.  
 49. Ákos Madár
 50. Még mindig nem értem. A sánta kutya fizikailag korlátozott. Eddig oké. De mit vonnának felelősségre egy sánta kutyán?
 51.  
 52. Elnézést, ha félreértés történt, az előző válaszomban hibásan fogalmaztam. A közmondás nem arra utal, hogy a sánta kutyák valamilyen módon felelősségre vonhatóak lennének, vagy hogy a sántaságuk miatt könnyebben elkerülnék a felelősségre vonást. A közmondás lényege inkább a hazug emberek lebukásának gyorsaságára, és az ilyen emberek hamarabb történő felelősségre vonására utal, mint a sánta kutyákra, akik korlátozott mozgékonyságuk miatt kevésbé képesek rossz dolgokat tenni. Egyébként a közmondásban említett sánta kutya a korábbi időkbeli vadászkutyákra utalhat, akik esetleg sérültek a vadászat során, és ennek következtében nem tudták teljes mértékben ellátni feladataikat. A közmondás tehát arra utal, hogy a fizikai korlátokkal küzdő emberek és állatok esetében kevésbé valószínű, hogy visszaélnek a helyzetükkel, míg azok, akik nem korlátozottak, könnyebben elkövetnek olyan cselekedeteket, amelyeket később megbánnak.
 53.  
 54.  
 55.  
 56.  
 57. Ákos Madár
 58. Tehát ha jól értem, akkor véleményed szerint a közmondás implikálja azt, hogy egy fizikai korlátokkal küzdő ember kevésbé valószínű, hogy hazudik másoknak?
 59.  
 60. A közmondás nem feltétlenül arra utal, hogy a fizikai korlátokkal küzdő emberek kevésbé valószínű, hogy hazudnak, hanem inkább arra, hogy kevésbé valószínű, hogy olyan cselekedeteket követnek el, amelyeknek negatív következményei lehetnek számukra. Azok a emberek, akiknek vannak korlátaik, tudják, hogy bizonyos dolgokat nem tudnak megtenni, és ennek megfelelően az ilyen cselekedetek elkövetése kevésbé valószínű. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy a közmondás általánosító jellegű, és nem minden esetben igaz, hogy a fizikai korlátokkal küzdő emberek mindig becsületesek és megbízhatóak lennének.
 61.  
 62.  
 63.  
 64.  
 65. Ákos Madár
 66. Tehát a közmondás nem szó szerint a hazug emberről szól, hanem minden olyan emberi cselekedetről, ami elítélendő?
 67.  
 68. A közmondás lényege inkább az, hogy azok, akiknek nincsenek korlátaik, könnyebben elkövetnek olyan cselekedeteket, amelyeknek negatív következményei lehetnek számukra. Ez nem csak a hazugságra, hanem általában a rossz cselekedetekre is vonatkozhat. Azok az emberek, akiknek van korlátjuk, lehet, hogy óvatosabbak és meggondoltabbak a cselekedeteikben, mert tudják, hogy bizonyos dolgokat nem tudnak megtenni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a fizikai korlátokkal küzdő emberek mindig jó emberek vagy becsületesek lennének. A közmondás általános érvényű tanulsága inkább az, hogy a korlátok és a nehézségek megtanítanak bennünket az óvatosságra és a felelősségteljes viselkedésre, míg azok, akiknek nincsenek korlátaik, könnyebben elkövetnek olyan hibákat, amelyeknek negatív következményei lehetnek.
 69.  
 70.  
 71.  
 72.  
 73. Ákos Madár
 74. Tudsz erre egy valós példát mondani? Kezdem érteni.
 75.  
 76. Igen, természetesen. Például az alkoholizmus vagy a drogfüggőség korlátokat jelenthetnek az érintettek számára. Azok az emberek, akik küzdenek ezekkel a problémákkal, tudják, hogy bizonyos dolgokat nem tudnak megtenni, mert azok súlyosabb következményekkel járhatnak. Az alkoholista tudja, hogy ne igyon alkoholt, mert az rossz hatással lehet az egészségére és a kapcsolataira. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden alkoholista ember becsületes vagy jó ember lenne, de a korlátokkal küzdő emberek általában nagyobb figyelmet fordítanak a döntéseikre és cselekedeteikre, mert tudják, hogy azoknak nagyobb súlyuk van az életükre nézve. Azok az emberek viszont, akiknek nincsenek ilyen korlátaik, könnyebben engedhetnek a kísértésnek és hajlamosabbak lehetnek olyan döntéseket hozni, amelyeknek súlyos következményei lehetnek számukra.
 77.  
 78.  
 79.  
 80.  
 81. Ákos Madár
 82. Érdekes. Tudod jellemezni az alkoholistákat?
 83.  
 84. Az alkoholizmus egy krónikus betegség, amely súlyos következményekkel járhat az érintettek és környezetük számára. Az alkoholisták általában nem tudnak mértékkel inni, és ha egyszer elkezdenek, akkor nehezen tudnak abbahagyni. Az alkoholisták viselkedése változó lehet, és sok különböző tényező befolyásolhatja azt. Az alkoholizmus hosszú távon negatív hatással lehet az érintett személy életére, munkájára, kapcsolataira és egészségére. Az alkoholisták gyakran megpróbálják tagadni az alkoholproblémájukat, és nehéz lehet elérni, hogy elismerjék és szakember segítségét kérjék. Azonban az alkoholisták számára is van lehetőség a kezelésre és a gyógyulásra, és sokan képesek teljesen felépülni az alkoholizmusból, ha időben és megfelelően kezelik a betegségüket.
 85.  
 86.  
 87.  
 88.  
 89. Ákos Madár
 90. Tehát mindent összevetve, az alkoholista tudja, hogy ne igyon alkoholt, mert az rossz hatással van rá?
 91.  
 92. Az alkoholista valószínűleg tisztában van vele, hogy az alkohol negatívan befolyásolja az életét, de az alkoholizmus olyan betegség, amelyre az érintetteknek nagyon nehéz ellenállni. Az alkoholisták számára az alkohol gyakran nem csak egy kellemes élmény, hanem egy szükséglet, amelyet kielégítés nélkül nem tudnak élni. Az alkoholizmus egyfajta ördögi kör, amelyben az alkohol okozta rövid távú megkönnyebbülés miatt az alkoholisták hosszú távú problémákkal néznek szembe, például az egészségük, a munkájuk és a kapcsolataik elvesztése. Bár az alkoholisták tudják, hogy az alkohol ártalmas számukra, gyakran nem tudnak ellenállni a késztetésnek, hogy ismételten használják az alkoholt. Az alkoholizmus egy komplex betegség, amely sok tényezőtől függ, és nem lehet egyszerűen meghatározni, hogy az alkoholista tudja-e, hogy ne igyon alkoholt vagy sem.
Add Comment
Please, Sign In to add comment