ak47suk1

Masih kena ban dengan Facebook. My thought right now.

Aug 18th, 2021 (edited)
48
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Seni politik di Malaysia ini pelik, pertama sekali apa yang
  2. aku dapat, kedua baru apa yang rakyat dapat.
  3. Baik kita bercerita pasal worst kes scenario, apa akan jadi
  4. kalau Mail Sabri jadi PM.
  5. 1) Perikatan Nasional sudah pasti akan terbubar; its BN 2.0
  6. now. Mana-mana MP UMNO yang melompat keluar akan cuba masuk
  7. balik. Mail akan terima demi timbal balas sokongan, tapi
  8. ahli bawahan umno akan marah.
  9. 2) Banyak ahli bawahan UMNO tak setuju sebab Mail di lihat
  10. hanya sebagai puppet Mahiadin. Jadi ada kebarangkalian yang
  11. ahli bawahan umno akan undi protes pada PRU1S.
  12. Apa akan jadi pada Bersatu? Bersatu ini asal dia ada 12
  13. kerusi sahaja, yang lain dia curi dari PKR dan UMHO. Cara
  14. dia curi ada 2, bagi insentif atau dengan ugutan. So bila
  15. Mahiadin tadi bukan lagi Perdana Menteri, MP-MP yang di ikat
  16. dengan cara ini pasti akan cari jalan keluar.
  17. Kalau yang di ikat dengan insentif dan ganjaran, maknanya BN
  18. kena counter offer benda yang sama. Kiranya scheme of things
  19. 2.0.
  20. Kalau yang di ikat dengan ugutan, takkan mereka nak
  21. di ugut pula oleh tuan yang baru? Hidup pasti tak tenang.
  22. Contohnya hamba abdi kalau tuan dia mati, adakah dia akan
  23. setia atau akan melarikan diri bila ada peluang? Bodohlah
  24. kalau dia setia dan jadi hamba abdi orang lain.
  25. PAS bila sokong UMNO, mereka terpaksa jilat balik kata-kata
  26. nereka sebab yang sokong umno sekarang ini adalah
  27. kleptokrat. Dan majoriti kerusi pas di parlimen adalah dari
  28. Pantai Timur. Bila PRU15, pas most likely akan kalah tak
  29. kiralah pas berkompromi dengan umno untuk 1 (pas/umno) lawan
  30. 1 (PH) atau pun 2 penjuru (pas) vs (UMNO) vs (ph). Kalau ini
  31. terjadi, banyak pengundi PAS akan lari untuk undi parti yang
  32. betul-betul nak lawan ummo.
  33. BN2.0 juga Akan echo kegogalan PN. Sifir dia senang, sebab
  34. BH2.0 terpaksa retain menteri yang sana. ,ada 13 kabinet
  35. menteri pasti dari orang yang sama, except few shuffle macam
  36. MOF, KDN dan Pertahanan ( Kenenterian lubuk Duit). Itu belum
  37. masuk bab tpm. Siapa yang Mail nak ambil tpm sebab dalam kem
  38. bersatu pun ada 2 puak. Mezah tak suka dengan Jemin dan
  39. likewise. Kalau Jenin jadi tpm, that is the end of umno as
  40. hell. Orang bawah umno pasti akan memberontak.
  41. Not to mentioned yang selama 15 bulan ini adalah testiment
  42. kepada the whole cabinet. Cuba cerita negara mana yang nak
  43. melabur kalau pm dia sendiri tak ada orang kenal?
  44. Dengan tak ada satupun agency rating antarabangsa yang favor
  45. Mail, Malaysia kebarangkaliannya akan masuk ke tahap kemelesetan ekonomi.
  46. On the flipside, kalau GPS betul berkecuali dan serah pada
  47. ydpa, Insyallah masih PH masih lagi ada harapan.
  48. Belum YDPA buat keputusanpun mereka dah derhaka mengambil
  49. wewenang baginda, declare Mail sebagai pemenang, berpolitik
  50. macam tak ada adab.
  51. Sebab itu kena baca surat istana negara yang terkini ada
  52. beberapa point yang penting ( sama macam apa yang Anwar
  53. sebut dalam sidang media semalam secara live, bukan penakut
  54. macam PM bacadoa.PDF):
  55. 1) Rakyat tak wajar di bebankan dengan kemelut politik yang
  56. tak berkesudahan dalam negara bergelut dengan isu kesihatan
  57. dan pendemik. ( Ingat Mail Sabri adalah punca kita semua
  58. berada dalam PKP2.0 sampai sekarang tak boleh balik kampung.
  59. Azmin pula jadi punca yang bagi kilang di buka tanpa ada SOP
  60. yang jelas dan terbukti hampir 96% kluster adalah daripada
  61. kluster tempat kerja)
  62. 2) Kesepakatan dan kejujuran ahli dewan rakyat sangat perlu
  63. (ini yang tak ada dalam kabinet of thieves PN dulu, sebab
  64. itu hancur walaupun bloated)
  65. 3) Perancangan untuk membangun balik negara, program
  66. menangani pendemik COVID-19 ( PN selama ini merancang
  67. secara auto-pilot), dan pelan pemulihan negara ( idea Anwar
  68. yang di copy paste oleh PM bacadoa.PDF)
  69. Baginda dan MRR akan berbincang secara lanjut tentang
  70. Perdana Menteri. Bila MRR masuk campur dalam suasana
  71. istisyarah, saya yakin hasilnya pasti akan akan baik untuk
  72. rakyat jelata.
  73. Kepada Allah kita berserah.
RAW Paste Data