SHARE
TWEET

BOOK REVIEW - Spiritual Midwifery oleh Ina May Gaskin

ak47suk1 Feb 20th, 2017 88 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. BOOK REVIEW - Spiritual Midwifery oleh Ina May Gaskin(first edition 1976, latest 4th edition)
  2.  
  3. "Kadang2 sentuh kelent*t si ibu yg sedang melahirkan boleh buat si ibu semakin tenang. Saya akan tetap bermain disitu dgn dua2 tgn walaupun kepala bayi dah nampak.... "
  4.  
  5. "Bila saya lihat si suami takut nak pegang payuda*a isteri yg hendak bersalin sebab saya ada, maka saya yg pegang payuda*a tersebut, picit2, puji betapa menakjubkan payuda*a si ibu dan buat si suami rasa selesa"
  6.  
  7. "Saya suka cun* hari ni, twa* esok dan lusa pula puss* menjadi perkataan kesukaan saya(semua itu merujuk kepada organ vagina/alat sulit wanita)
  8.  
  9. ****
  10.  
  11. 1) Sebelum ada yang tuduh PW pervert macam Abu Hannah Al-Neneni, semua quote diatas adalah direct translation daripada buku paling terkenal yg ditulis oleh Ina May Gaskin. Yang menjadi salah satu daripada 3 buku rujukan doula douli cikebum tidak kira dakyah doula2 mana pun. Ramai yang panggil ianya sebagai bible kepada gerakan homebirth(melahirkan anak dirumah) dan doula(peneman kelahiran)
  12.  
  13. 2) Zaman 70-an hippies dulu, Ina, suami dia dan rakan2 dia telah menubuhkan pusat kelahiran yang dipanggil sebagai The Farm di US. Mereka ni langsung kelulusan apa pun TIADA tapi masih beroperasi sehingga sekarang!
  14.  
  15. 3) Dia banyak menerbitkan buku tentang kelahiran, penyusuan dan peranan seorang bidan. Walaupun dia TIDAK bertauliah dalam semua bidang2 tersebut. Lepas org ugut ambil tindakan baru dia jadi seorang CPM(bidan tapi dia tiada kelayakan dan tidak belajar ilmu perbidanan macam nurse). Dia sendiri pernah kehilangan seorang anak kerana melahirkan secara medically unassisted homebirth(kelahiran dirumah tanpa bantuan/pemantauan ahli perubatan)
  16.  
  17. 4) Kalau anda perasan doula2 di Malaysia ni seperti masseuse Yatt, kak Che'Ta dan adik Abu Hannah Al Neneni iaitu Nurul Syurga ni banyak sebarkan dakyah merepek atau cakap merapu, sebabnya adalah SUMBER RUJUKAN mereka itu yang kuat merapu. Ke mana tumpah kuah kalau tidak ke nasi ye tak?
  18.  
  19. 5) Buku ini mengangkat martabat seorang bidan seolah oleh mempunyai kuasa sakti(I kid you not. Try reading it. ALL editions). Peranan bidan itu diagung agungkan sampaikan dia buat kesimpulan peranan paling penting bukan si ibu atau suami, tapi bidan itu sendiri. Sebab itu anda boleh perasan doula2 Malaysia ni self absorbed, perasan bajet bagus dan ada delusion of grandeur. Ina ni pun run pusat tu macam cult.
  20.  
  21. 6) Yang memeranjatkan adalah bilangan kes2 yang ada komplikasi ketika di pusat bersalin tersebut hanya lah 30% lagi tinggi daripada yang melahirkan di hospital. Ingatkan lagi teruk so not so bad la kan?
  22.  
  23. TIDAK!
  24.  
  25. 7) Pusat tersebut hanya menerima ibu2 yang dianggap sebagai low risk/risiko rendah(atau sticker putih kat buku pink KKM tu). So kalau anda ada GDM(kencing manis ketika mengandung) ke, pernah czer ke, ada penyakit lain disamping mengandung ke( senang cerita bukan sticker putih/low risk), gerenti kena tendang. Mereka hanya pilih kes2 yang 'selamat' shj. Itu pun masih ada komplikasi. Peratusan itu juga bertepatan dengan purata komplikasi yg mungkin berlaku utk kes2 risiko rendah. Macam tempat2 lain dalam dunia jugak. Dah kalau sama watpe struggle pergi, ye tak? Bukannya free.
  26.  
  27. 8) Buku ini juga tidak sebut pasal komplikasi kelahiran. Seolah oleh ianya tidak wujud. Hanya ceritakan perkara2 yang indah berteman pelangi dan unicorns sahaja. Sebab itu jugalah kalau anda tanya perkara yang sama seperti PPH(tumpah darah) dan SD(bahu bayi sangkut) kepada doula douli cikebum diMalaysia ni, haram mereka pun TAK TAHU. Sebab SUMBER RUJUKAN mereka pun takde cakap. Seolah olah tak wujud. Bagaikan sebuah mitos semata mata.
  28.  
  29. 9) Sebab itu amatlah penting ibu2 mampu menilai kalau nak gali ilmu kelahiran ni. Nak pilih mereka yang hanya baca 3 buku(takyah habis pun boleh copy paste review drpd Google hehe), pergi kelas 21 jam, TENGOK SAHAJA ibu bersalin sama ada secara live atau kat Youtube dan ambil test online OPEN BOOK(boleh bukak buku sambil ambil exam tu) yang gerenti lulus 100%. Dimana bila berlaku sesuatu yang TIADA DALAM BUKU, secara praktikal/realiti(bukan sekadar fantasi/sembang dalam FB) mereka sah2 takde ilmu. Itu sebab pernah jadi kes uri ibu sangkut, sawan sampai berbuih mulut, tak bernafas, doula itu hanya MAMPU TENGOK sahaja macam tunggul. Call ambulance lambat, CPR pun kena diajar oleh paramedic MELALAUI telefon. Dah la caj khidmat tu mahal nak mampus.
  30.  
  31. 10) Atau golongan yang benar2 bertauliah. Di hospital. KKM. Yang bukan setakat sembang je. Yang SETIAP HARI menyambut kelahiran. Yang tiap2 tahun kena renew lesen. Yang sentiasa kerja mereka dipantau dan dinilai. Yang menjadi pakar sambut BERPULUH RIBU kelahiran tak kira apa masalah dan jenis sekalipun. Yang tak kira mereka dicaci dan diburukkan oleh golongan doula douli cikebum macam mana pun, tetap mementingkan keselamatan ibu DAN anak. Pilihan di tangan anda.
  32.  
  33. ****
  34.  
  35. Sebagai kesimpulan tak payah buang masa cari nak beli buku ni. Baca Mastika lagi banyak fakta.
  36.  
  37. Seperti biasa, JANGAN CARI PASAL.
  38.  
  39. -entonox-
  40.  
  41. http://www.skepticalob.com/2013/06/would-you-hire-this-midwife.html
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
Not a member of Pastebin yet?
Sign Up, it unlocks many cool features!
 
Top