linjaaho

Oppikirjamaraton tukee Fröken Senjaa

Sep 1st, 2012
1,171
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
 1. Lehdistötiedote 1.9.2012
 2. Vapaa julkaistavaksi heti
 3.  
 4. ***Rahankeräyslaki ei saa estää luovan työn tukemista internetissä – Oppikirjamaraton tukee Fröken Senjaa***
 5.  
 6. Poliisihallitus pyysi äskettäin rahakeräystä koskevaa lausuntoa Senja Larsenilta, joka on kirjoittanut internetissä joukkorahoitettua ruotsin kielen oppikirjaa. [1] Senja opettaa sinulle ruotsia -kirjaan oli haettu rahoitusta Yhdysvaltalaisen Kickstarter-palvelun kautta [2], ja tällaista rahoitusmuotoa epäillään lainvastaiseksi.
 7.  
 8. Oppikirjamaraton on tämän vuoden syyskuun viimeisenä viikonloppuna toteutuva tapahtuma, jossa joukko matematiikan opettajia ja opiskelijoita kirjoittaa yhdessä viikonlopussa lukion matematiikan oppikirjan. Senjan oppikirjaprojektin häiritseminen nykyaikaan kelvottomalla rahankeräyslailla koskee myös meitä Oppikirjamaratonissa mukana olevia luovan alan tekijöitä, koska haluamme tehdä työmme tukemisen mahdollisimman helpoksi.
 9.  
 10. "Tietenkin suunnittelemme rahallisen tuen vastaanottamista myös oppikirjaprojektiamme varten. Sillä ei pitäisi olla väliä, kutsutaanko sitä sponsoroinniksi, lahjoituksiksi vai ennakkotilauksiksi. Byrokratia ei saa estää talkootyön ja kulttuuriteosten tukemista", vaatii yksi projektin vetäjistä, matematiikan opettaja Joonas Mäkinen.
 11.  
 12. Oppikirjamaratontiimissä ihmetellään myös sitä, miksi poliisi kiinnostui joukkorahoitushankkeesta vasta nyt, vaikka kyseessä ei ole ensimmäinen tapaus laatuaan. Esimerkiksi Iron Sky -hittielokuva ja Wishbone-kuulokejohdonpidin rahoitettiin aikanaan joukkorahoituksella. Myös Myrskyn sankarit -roolipeliin kerätään joukkorahoitusta internetissä.
 13.  
 14. "Koko rahankeräyslain tarpeellisuus pitäisi näin internet-aikana arvioida uudelleen", esittää lehtori Vesa Linja-aho, yksi Oppikirjamaratonin vetäjistä. "Ennen huijauksista oli vaikea saada tietoa, mutta nykyään "nettietsivät" paljastavat huijaukset jo ennen kuin viranomaiset ehtivät ottaa sormen pois nenästään. Esimerkiksi Wincapita-huijauksen paljastivat MuroBBS-keskustelupalstan aktiivit ennen kuin poliisi oli asiasta kuullutkaan."
 15.  
 16. Lisäksi on ristiriitaista, että jos Larsen olisi kerännyt oppikirjaan rahaa rautatieasemalla pahvimuki kädessä, se olisi ollut laillista. Mutta kun saman tekee internetissä - ja vieläpä vastikkeellisesti, viranomaiset työntävät lusikkansa soppaan.
 17.  
 18. Oppikirjamaratonin toiminnan tukemiseen on suunniteltu käytettävän esimerkiksi Flattr-mikromaksupalvelua [3], jonka tarkoitus on tehdä ketä tahansa kiinnostavien projektien rahoittaminen mahdollisimman helpoksi. Palvelun laillisuus on kuitenkin edelleen epäselvä. Kirjoitustiimi on kuitenkin samaa mieltä eri alojen professoreiden kanssa [4] siitä, että nykyaikainen erityisesti internetissä tapahtuva joukkorahoitus ei vastaa rahankeräyslain tarkoitusta ja määritelmiä. Esimerkiksi liiketaloustieteen professori Saara Taalas kertoo seuraavaa: "Poliisihallituksen tulkinta markkinatalouden toiminnasta ei kuvasta nykyaikaisen markkinatoiminnan tuntemusta, mikä on tavattoman huolestuttavaa."
 19.  
 20. "Lopuksi haluan kiittää maratontiimin puolesta Poliisihallitusta kirjaprojektille tarjotusta markkinointiavusta", sanoo Linja-aho.
 21.  
 22. Lisätietoja antavat:
 23. Joonas Mäkinen
 24. opettaja
 25. 040 700 5190
 26.  
 27. Vesa Linja-aho
 28. lehtori
 29. 040 487 0869
 30.  
 31. [1]
 32. Senja opettaa -tiedote:
 33. http://senjaopettaa.fi/2012/09/01/joukkorahoitus-lausuntopyynto-poliisihallitus/
 34. [2]
 35. Fröken Senja opettaa ruotsia
 36. http://www.kickstarter.com/projects/senja/senja-teaches-you-swedish-and-finnish
 37. [3]
 38. Flattr-mikromaksupalvelu
 39. http://flattr.com/
 40. [4]
 41. "Onko joukkorahoitus lainvastaista?" Professorit vastaavat
 42. http://senjaopettaa.fi/2012/09/01/joukkorahoitus-professorit-vastaavat/
RAW Paste Data