SHARE
TWEET

Closed Manipulative Reduction (CMR)

ak47suk1 May 10th, 2017 57 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Closed Manipulative Reduction (CMR)
  2.  
  3. Nampak kan X-ray tangan itu?
  4. Patah, confirm!
  5. Di tulang humerus, iaitu tulang bahu dan berdekatan dengan bahagian siku.
  6.  
  7. Geng-geng orthopedik (tulang) seantara Malaysia dah cukup sinonim dengan kes-kes sebegini. Senang je kami setelkan, bak kata mereka, 4 step je ;
  8.  
  9. 1. Consent (Mintak persetujuan & kebenaran dari pesakit)
  10. 2. Sedation (Menyediakan ubat pelali)
  11. 3. CMR (Closed Manual Reduction, prosedur di mana kita betulkan balik alignment tulang)
  12. 4. Post Xray (Xray selepas prosedur dilakukan untuk perbandingan posisi tulang sebelum dan selepas CMR)
  13.  
  14. Kalau cantik hasil CMR tu,
  15. Maka TCA (temujanji) la jawabnya.
  16. Kalau tidak, kemungkinan pesakit akan memerlukan pembedahan atau dipantau perkembangan pemulihannya.
  17.  
  18. Kalau lihat dalam video yang dia upload tu, macam CMR, tapi bukan. Ada dapat keizinan dan persetujuan bertulis dari pesakit tak?
  19.  
  20. Ke cakap mulut sahaja?
  21.  
  22. Ada bagi sedation atau ubatan tak?
  23. Macam takde je. Bapak ah. Sanggup pulak patient tu tahan, meraung kesakitan.
  24.  
  25. Teknik? Sendiri nilai, betul atau tidak. Jangan tengok hasil, tapi tengok tindakan semasa prosedur dilakukan.
  26.  
  27. Tak buat Post CMR X-Ray ke? Habis tu macam mana nak compare dengan keadaan tulang sebelum prosedur? Tak perlu kot cerita, mesin pun tiada.
  28.  
  29. Jadi yang kami tak faham, kenapa kecam pakar pembedahan orthopedik itu?
  30. Salahkah ke ilmu dan informasi yang diberi?
  31. Tak cukup dengan itu, berterusan menghentam lagi. Ehh bukannya dia tabur sandbae dalam periuk nasi,kan?
  32.  
  33. "Bukan semua patah boleh diurut"
  34.  
  35. Ini namanya Personal Grudge.
  36.  
  37. Atau bahasa mudahnya : Sentap
  38.  
  39. Dalam isu ini kami perhatikan, seseorang ini mengalami "personal grudge" akibat perbuatan orang lain. Walhal tidak di nyatakan secara terang-terangan bahawa personal ini menghentamnya.
  40.  
  41. Entah kenapa terus menerus menyerang,memputarbelit lagi kenyataan dari seorang pakar? Kamu lebih pakar dari pakar? Dari segi apa?
  42.  
  43. Ohh dunia ini luas ilmunya
  44. Itu jawapan kamu?
  45. Maka ini jawapan kami ;
  46.  
  47. "Ilmu itu luas lalu kami perhalusasi setiap satu sehingga jitu,umpama sebuah pedang, mampu membelah sehelai rambut dari satu menjadi tujuh".
  48.  
  49. Fahami semua
  50.  
  51. Ilmu alien angkasa lepas
  52. - Zerg -
  53.  
  54. ___________________________________________________
  55. Glosari :
  56.  
  57. i. CMR - Satu prosedur dimana pesakit diberikan ubatan bagi kesakitan kepatahan yang dialami atau pesakit ditidurkan sementara supaya pengurangan kesan kepatahan dapat di lakukan mengikut anatomi dan fisiologi normal pesakit. Persetujuan bertulis di ambil sebelum prosedur dilakukan
  58.  
  59. ii. TCA - To Come Again. Pesakit diberikan satu tarikh untuk berjumpa dengan doktor/pakar untuk melihat perkembangan pemulihan dan keadaan pesakit
  60.  
  61. iii. Sedation - ubatan yang diberikan agar pesakit mamai atau tidur sementara agar prosedur dapat di lakukan lebih mudah. Selain itu, otot-otot akan berada dalam keadaan rileks, jadi, kurang rintangan dari pesakit.
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
Not a member of Pastebin yet?
Sign Up, it unlocks many cool features!
 
Top