Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
Jul 26th, 2013
604
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 82.53 KB | None | 0 0
  1. iiii EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE FFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF
  2. i::::i E::::::::::::::::::::E F::::::::::::::::::::F
  3. iiii E::::::::::::::::::::E F::::::::::::::::::::F
  4. EE::::::EEEEEEEEE::::E FF::::::FFFFFFFFF::::F
  5. iiiiiii E:::::E EEEEEE F:::::F FFFFFF
  6. i:::::i E:::::E F:::::F
  7. i::::i E::::::EEEEEEEEEE F::::::FFFFFFFFFF
  8. i::::i E:::::::::::::::E F:::::::::::::::F
  9. i::::i E:::::::::::::::E F:::::::::::::::F
  10. i::::i E::::::EEEEEEEEEE F::::::FFFFFFFFFF
  11. i::::i E:::::E F:::::F
  12. i::::i E:::::E EEEEEE F:::::F
  13. i::::::i EE::::::EEEEEEEE:::::E FF:::::::FF
  14. i::::::i E::::::::::::::::::::E F::::::::FF
  15. i::::::i E::::::::::::::::::::E F::::::::FF
  16. iiiiiiii EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE FFFFFFFFFFF
  17.  
  18. This is our world now. The world of the electron and the switch; the beauty of the baud.
  19. We exist without nationality, skin color, or religious bias.
  20. You wage wars, murder, cheat, lie to us and try to make us believe it's for our own good,
  21. yet we're the criminals.
  22. Yes, I am a criminal. My crime is that of curiosity.
  23. I am a hacker, and this is my manifesto
  24.  
  25. //=======Follow Us On Twitter;
  26. //=========@Amenefus
  27. //=========@IsraeliElite
  28.  
  29. ======================================================================================================
  30. Dear Iran people,
  31. when i went into some servers i found somthing weird . it was in a private pc .
  32. Info;
  33. Host 79.175.164.152
  34. Location IR IR, Iran, Islamic Republic of
  35. City -, - - [???! ]
  36. Organization AFRANET Co. Tehran, Iran
  37. ISP Afranet [NS10.AFRANET.COM]
  38. AS Number AS25184 AFRANET Co. Tehran, Iran
  39. Latitude 32°00'00" North
  40. Longitude 53°00'00" East
  41.  
  42. Afranet is a hosting company and internet solutions. why this info was there?
  43. folders and folders , and than!
  44. geomilitary -> military science.
  45.  
  46. Enjoy Reading. :) [it contains info about nuclear environment, diseases and many geological places to bomb]
  47.  
  48.  
  49. 1. کبالت فلزی است سفید با علامت شیمیایی Co، شبیه نیکل ولی با ته رنگ آبی به جای ته رنگ زرد نیکل. از لحاظ شیمیایی فعالتر از نیکل است. در اسید سولفوریک و اسید نیتریک محلول و به کندی تحت تأثیر قلیایی‌ها قرار می‌‌گیرد. یرعت اکسایش کبالت ۲۵ برابر نیکل است. قدرت آن در سفید کردن آلیاژ‌های مس کمتر از نیکل بوده، ولی مقادیر کمی از آن در آلیاژهای نیکل- مس ته رنگ زرد نیکل را حنثی و آنها را سفید تر می‌‌کند.
  50.  
  51. کبالت فلزی است سفید با علامت شیمیایی Co، شبیه نیکل ولی با ته رنگ آبی به جای ته رنگ زرد نیکل. از لحاظ شیمیایی فعالتر از نیکل است. در اسید سولفوریک و اسید نیتریک محلول و به کندی تحت تأثیر قلیایی&zwnj;ها قرار می&zwnj;&zwnj;گیرد. یرعت اکسایش کبالت ۲۵ برابر نیکل است. قدرت آن در سفید کردن آلیاژ&zwnj;های مس کمتر از نیکل بوده، ولی مقادیر کمی از آن در آلیاژهای نیکل- مس ته رنگ زرد نیکل را حنثی و آنها را سفید تر می&zwnj;&zwnj;کند. این فلز مانند نیکل دیامغناطیس بوده ولی تقریباً دارای ۳ برابر حداکثر نفوذ پذیری آن است. مانند تنگستن دارای خاصیت اضافه کردن سرخ سختی به آلیاژهای برشکاری است. همچنین به میزان بیشتر از نیکل سخت می&zwnj;&zwnj;کند به ویژه در مجاورت کربن، در آلیاژها می&zwnj;&zwnj;تواند بیشتر از نیکل ترکیبات شیمیایی دهد. کبالت در جدول تناوبی.کبالت دارای وزن مخصوص ۷۵۶/۸، نقطه ذوبی برابر ۱۴۹۳ درجه سانتی گراد، سختی برینل ۸۶، رسانایی الکتریکی حدود ۱۶ درصد مس است. استحکام کششی کبالت ریختگی خالص ۲۴ کیلوگرم بر میلیمتر مربع، ولی با اضافه کردن۲۵/۰ درصد کربن به ۵/۴۳ کیلوگرم بر میلیمتر مربع افزایش می&zwnj;&zwnj;یابد. این فلز در آلیاژهای برشکاری و فولادهای ابزار در آلیاژهای مغناط 9b5 یسی بکار می&zwnj;رود. عنصر کبالت از جمله عناصر مهم و تعیین کننده در اقتصاد صنایع متعددی به شمار می آید. روش قدیمی و سنتی بازیابی کبالت به طور متعارف مستلزم تغلیظ کانی و به دنبال آن پالایش در دما و فشار بالا طی یک سری از فرآیندهای شیمیایی و مراحل جداسازی می باشد< با توجه به اینکه عنصر کبالت عمدتاً در کانیهای سولفیدی و سولفوآرسنیکی وجود دارد، عملیات متداول برای استخراج آن شامل تشویه کانی در حضور اکسیژن هوا می باشد. در اثر تشویه ، سولفور موجود در کانی به SO2 گازی و آرسنیک موجود به اکسید آرسنیک (III) اکسید می شود. این مراحل علاوه بر نیازمند بودن به کنترل دقیق شرایط واکنش، سرمایه هنگفت و هزینه عملکرد، سبب آلودگی محیط با گازهای خروجی می شوند. تیو باسیلوس فرواکسیدانز و تیو باسیلوس تیو اکسیدانز باکتریهایی هستند با ظرفیت قابل ملاحظه در اکسیداسیون آهن و گوگرد که در فروشویی زیستی کانیهای سولفیدی نقش موثری دارند. در این تحقیق، هدف به کار گرفتن این باکتریها در فروشویی زیستی کبالت از کانی کبالت دار اقلید فارس در سیستم نا پیوسته می باشد. مقدار کبالت استخراج شده با این روش برای کشت مخلوط 97 درصد و برای کشت تک تیو باسیلوس فرواکسیدانز 67 درصد می باشد. همچنین مطالعات مقدماتی بر روی کانی کبالتیت قمصر کاشان به منظور استخراج کبالت به طریق فروشویی میکربی صورت گرفته است.
  52.  
  53.  
  54.  
  55. 2.آمریکیم ( Americium ) این عنصر توسط G.T.Seaborg / A.Ghiorso / R.A.James / L.O. Morgan و در سال 1945 در ایالات متحده آمریکا کشف شد . آمریکیم چهارمین عنصر بعد از اورانیم در گروه اکتینیدها است. ایزوتوپ 241 این عنصر در سال 1944 از واکنش نوترونی ایزوتوپ پولوتونیم در راکتورهای هسته ای حاصل شد. این عنصر در حالت تازه بسیار درخشان به رنگ سفید و نقره ای است و آماده سازی این عنصر شبیه پولوتونیم و نپتونیم است.
  56.  
  57.  
  58. آمریکیم ( Americium این عنصر توسط G.T.Seaborg / A.Ghiorso / R.A.James / L.O. Morgan و در سال 1945 در ایالات متحده آمریکا کشف شد . آمریکیم چهارمین عنصر بعد از اورانیم در گروه اکتینیدها است. ایزوتوپ 241 این عنصر در سال 1944 از واکنش نوترونی ایزوتوپ پولوتونیم در راکتورهای هسته ای حاصل شد. این عنصر در حالت تازه بسیار درخشان به رنگ سفید و نقره ای است و آماده سازی این عنصر شبیه پولوتونیم و نپتونیم است. این عنصر بسیار چکش خوارتر از اورانیم و نپتونیم است و در دمای معمولی اتاق تیره می شود. این عنصر بسیار سمی است و در موقع استفاده از آن باید دقت زیادی به عمل آورد. فعالیت اشعه آلفا این عنصر سه بار بیشتر از رادیم است. از ایروتوپ آمریکیم 241 برای منابع سبک اشعه گاما استفاده می شود. همچنین از این عنصر برای ساخت شیشه های رادیواکتیو با ضخامت بالا در صنایع شیشه سازی صفحه تخت و به عنوان منابع یونیزاسیون برای ردیابهای گازی استفاده می شود. ساختار بلورى عنصر Am اثرات امریکیم بر روی سلامتی : امریکیم ترکیبی است که به طور طبیعی به مقداربسیار اندک وجود دارد. این ماده به طور تصادفی و از راه دستگاههای تولید هسته ای منتشر می شود. انسان از راه غذا، تنفس یا تماس پوستی و به خاطر انتشار امریکیم در طی تولیدات اتمی در معرض غلظت بالاتری از امریکیم قرار می گیرد. افرادی که در دستگاههای نیروی اتمی کار می کنند و افرادی که در نزدیکی دستگاههای نیروی اتمی زندگی می کنند، بیشتر با امریکیم تماس دارند. تابشهای ناشی از امریکیم جذب شده، نخستین عامل ایجاد عوارض و بیماری است. امریکیم بعد از جذب به سرعت در بدن حرکت می کند و مدتی طولانی در استخوانها تجمع می یابد. در طی این تجمع، امریکیم به آهستگی تجزیه می شود و از خود ذرات رادیواکتیو و اشعه ساطع می کند. این اشعه ها باعث تغییر ماده ژنتیکی و سرطان استخوان می شوند. احتمال آسیب اندامها در اثر تماس با امریکیم بسیار زیاد است زیرا امریکیم طی زمان اندکی در اندامها تجمع می یابد. عنصر Am در طبيعت خواص فیزیکی و شیمیایی عنصر آمریکیم : عدد اتمی:95 جرم اتمی:239.0522 نقطه ذوب : C&deg;1176 نقطه جوش : C&deg;2607شعاع فلزی : pm173 ظرفیت:3و4و5و6 رنگ:سفید نقره ای حالت استاندارد: جامد رادیو اکتیو نام گروه:اکتنید انرژی یونیزاسیون : Kj/mol 599.3 شکل الکترونی :Rn5f 7 7s2 شعاع یونی : &Aring; 0.982 الکترونگاتیوی:1.3 حالت اکسیداسیون:3و4و5و6 دانسیته : g/cm313.67 گرمای فرو پاشی : Kj/mol14.4 گرمای تبخیر : Kj/mol238.5 مقاومت الکتریکی : Ohm m0.022&times;106 دوره تناوبی :7 شماره سطح انرژی : 7 اولین انرژی : 2
  59.  
  60.  
  61.  
  62.  
  63.  
  64.  
  65.  
  66. 3. کبالت فلزی است سفید با علامت شیمیایی Co، شبیه نیکل ولی با ته رنگ آبی به جای ته رنگ زرد نیکل. از لحاظ شیمیایی فعالتر از نیکل است. در اسید سولفوریک و اسید نیتریک محلول و به کندی تحت تأثیر قلیایی‌ها قرار می‌‌گیرد. یرعت اکسایش کبالت ۲۵ برابر نیکل است. قدرت آن در سفید کردن آلیاژ‌های مس کمتر از نیکل بوده، ولی مقادیر کمی از آن در آلیاژهای نیکل- مس ته رنگ زرد نیکل را حنثی و آنها را سفید تر می‌‌کند.
  67.  
  68. کبالت فلزی است سفید با علامت شیمیایی Co، شبیه نیکل ولی با ته رنگ آبی به جای ته رنگ زرد نیکل. از لحاظ شیمیایی فعالتر از نیکل است. در اسید سولفوریک و اسید نیتریک محلول و به کندی تحت تأثیر قلیایی&zwnj;ها قرار می&zwnj;&zwnj;گیرد. یرعت اکسایش کبالت ۲۵ برابر نیکل است. قدرت آن در سفید کردن آلیاژ&zwnj;های مس کمتر از نیکل بوده، ولی مقادیر کمی از آن در آلیاژهای نیکل- مس ته رنگ زرد نیکل را حنثی و آنها را سفید تر می&zwnj;&zwnj;کند. این فلز مانند نیکل دیامغناطیس بوده ولی تقریباً دارای ۳ برابر حداکثر نفوذ پذیری آن است. مانند تنگستن دارای خاصیت اضافه کردن سرخ سختی به آلیاژهای برشکاری است. همچنین به میزان بیشتر از نیکل سخت می&zwnj;&zwnj;کند به ویژه در مجاورت کربن، در آلیاژها می&zwnj;&zwnj;تواند بیشتر از نیکل ترکیبات شیمیایی دهد. کبالت در جدول تناوبی.کبالت دارای وزن مخصوص ۷۵۶/۸، نقطه ذوبی برابر ۱۴۹۳ درجه سانتی گراد، سختی برینل ۸۶، رسانایی الکتریکی حدود ۱۶ درصد مس است. استحکام کششی کبالت ریختگی خالص ۲۴ کیلوگرم بر میلیمتر مربع، ولی با اضافه کردن۲۵/۰ درصد کربن به 9a8 ۵/۴۳ کیلوگرم بر میلیمتر مربع افزایش می&zwnj;&zwnj;یابد. این فلز در آلیاژهای برشکاری و فولادهای ابزار در آلیاژهای مغناطیسی بکار می&zwnj;رود. عنصر کبالت از جمله عناصر مهم و تعیین کننده در اقتصاد صنایع متعددی به شمار می آید. روش قدیمی و سنتی بازیابی کبالت به طور متعارف مستلزم تغلیظ کانی و به دنبال آن پالایش در دما و فشار بالا طی یک سری از فرآیندهای شیمیایی و مراحل جداسازی می باشد با توجه به اینکه عنصر کبالت عمدتاً در کانیهای سولفیدی و سولفوآرسنیکی وجود دارد، عملیات متداول برای استخراج آن شامل تشویه کانی در حضور اکسیژن هوا می باشد. در اثر تشویه ، سولفور موجود در کانی به SO2 گازی و آرسنیک موجود به اکسید آرسنیک (III) اکسید می شود. این مراحل علاوه بر نیازمند بودن به کنترل دقیق شرایط واکنش، سرمایه هنگفت و هزینه عملکرد، سبب آلودگی محیط با گازهای خروجی می شوند. تیو باسیلوس فرواکسیدانز و تیو باسیلوس تیو اکسیدانز باکتریهایی هستند با ظرفیت قابل ملاحظه در اکسیداسیون آهن و گوگرد که در فروشویی زیستی کانیهای سولفیدی نقش موثری دارند. در این تحقیق، هدف به کار گرفتن این باکتریها در فروشویی زیستی کبالت از کانی کبالت دار اقلید فارس در سیستم نا پیوسته می باشد. مقدار کبالت استخراج شده با این روش برای کشت مخلوط 97 درصد و برای کشت تک تیو باسیلوس فرواکسیدانز 67 درصد می باشد.
  69.  
  70.  
  71.  
  72.  
  73. 5.کاربرد نظامى طلا: انواع آلياژهاى طلا در صنعت ارزش روزافزونى پيدا کرده است. طلا در صنايع و نيز سيستم هاى دفاعى با تکنولوژى بسيار مدرن کاربرد دارد. اين فلز در انواع زيادى از لوازم الکترونيکى حالت جامد، در وسايل ثبت و کنترل صنعتى و تجهيزات مقاوم به خوردگى، در فرآيندهاى شيميايى به کار برده مى شود. مصرف صنعتى طلا در سال 1983 حدود يک ميليون اونس بوده اما مصرف آن در کاربردهاى حساس مستقيم مانند الکترونيک و سخت افزار نظامى، احتمالا به طور قابل ملاحظه اى کمتر مى باشد.
  74.  
  75.  
  76.  
  77. انواع آلياژهاى طلا در صنعت ارزش روزافزونى پيدا کرده است. طلا در صنايع و نيز سيستم هاى دفاعى با تکنولوژى بسيار مدرن کاربرد دارد. اين فلز در انواع زيادى از لوازم الکترونيکى حالت جامد، در وسايل ثبت و کنترل صنعتى و تجهيزات مقاوم به خوردگى، در فرآيندهاى شيميايى به کار برده مى شود. مصرف صنعتى طلا در سال 1983 حدود يک ميليون اونس بوده اما مصرف آن در کاربردهاى حساس مستقيم مانند الکترونيک و سخت افزار نظامى، احتمالا به طور قابل ملاحظه اى کمتر مى باشد. در ميان موارد استفاده ى استراتژيک و صنعتى طلا، مهم ترين استفاده ى آن در لوازم الکترونيکى به ويژه در بردهاى مدار چاپى اتصالات کنتاکتورهاى اصلى، مدارهاى مينياتورى و به عنوان يک دو پانت در بعضى از نيم رسانا ها را مى توان نام برد.دستگاه هاى الکترونيکى حالت جامد مدرن از قبيل کامپيوترها نياز به کنکتورها، کنتاکت هاى سوئيچ، اتصالات لحيم کارى شده و ساير اجزاى معينى دارند که بايستى کاملا عارى از هر گونه لايه و فيلم کدر و تيره با مقاو d18 ت زياد باشند و ديگر آنکه به جهت عمر دستگاه بايستى از نظر شيميايى و متالوژيکى پايدار باقى بمانند. در سيستم هاى الکترونيکى نظامى و شهرى پيچيده، به صورت روزافزونى از طلا براى مطمئن شدن از عمليات وابسته تحت يک محدوده ى وسيع از شرايط عملى(عملياتى) استفاده مى شود. از طلا در ساخت ديودها، ترانزيستورها و بعضى قطعات الکترونيکى که مى بايستى داراى مقاومت شيميايى و حرارتى در موقع ساخت باشند استفاده مى شود. آلياژهاى طلا از ديرباز در تجهيزات الکتريکى معينى به کار برده شده اند از جمله مى توان به اجزاى ويژه اى از دستگاه پتانسيومترها و در جاهايى که توليد مجدد، دوبله کردن و دوباره خوانى از ديدگاه صنعت الکترونيک دربلند مدت امرى اساسى مى باشد، اشاره کرد. سيم هايى از آلياژ ( طلا- پالاديم ) در ترموکوپل ها مورد استفاده قرار مى گيرند به ويژه آنهايى که براى اندازه گيرى دماهاى بالا در بعضى از فرآيندهاى صنعتى و موتورهاى هواپيما، مورد استفاده واقع مى شونديکى از مهمترين علوم اميد بخش پزشکى بحث ليزر يونى است، سطوح داخلى که بوسيله طلا پوشيده شده تمرکز اشعه را کنترل مى نمايد. در گسترش ليزر، بخار ليزر طلا مى تواند نور قرمز با دانسيته بالا که نياز به طول موج بالا دارد، توليد کرده و سلول هاى سرطانى را بدون هيچ زخمى در مجاورت سلول هاى سالم نابود سازد. ليزر کم وزن جديد، بوسيله افراد نظامى طراحى شده و درمحل تماس صفحات طلا استفاده ميشود و براى زخم هاى ايجاد شده در مناطق جنگى استفاده مى شود، به موجب آن از دست دادن خون کاهش يافته و شانس زنده ماندن در مورد زخم هاى جدى افزايش مى يابد. در بيمارستان ها، اين طرح جديد اجازه مى دهد تا در صدمه هاى شديد و اورژانسى و بدون حرکت دادن بيمار، شانس زنده ماندن افزايش يابد
  78.  
  79.  
  80.  
  81.  
  82. 6. رودخانه ها: تاثير رودخانه در عمليات نظامى مربوط به وضع طبيعى شکل و مسير آنها در صحنه عمليات است نيروهاى تهاجمى زمينى که از استعداد تحرک سريع برخوردارند چنانچه فاقد امکانات پشتيبانى هوايى باشند , بناچار بايستى خود را با شنا يا با استفاده از قايق و در مواردى با احداث پل از رودخانه وسيع بگذرانند بدون اينکه از سرعت پيشروى خود بکاهند و در اين حالى است که نيروهاى پدافندى دشمن در ساحل ديگر استقرار يافته اند .عبور رزمندگان اسلام از اروند رود در عمليات والفجر 8(فاو -20بهمن سال 64 ) نمومه ى اين عمليات شجاعانه و طراحى عالى نظامى بود .
  83.  
  84.  
  85. تاثير رودخانه در عمليات نظامى مربوط به وضع طبيعى شکل و مسير آنها در صحنه عمليات است نيروهاى تهاجمى زمينى که از استعداد تحرک سريع برخوردارند چنانچه فاقد امکانات پشتيبانى هوايى باشند , بناچار بايستى خود را با شنا يا با استفاده از قايق و در مواردى با احداث پل از رودخانه وسيع بگذرانند بدون اينکه از سرعت پيشروى خود بکاهند و در اين حالى است که نيروهاى پدافندى دشمن در ساحل ديگر استقرار يافته اند .عبور رزمندگان اسلام از اروند رود در عمليات والفجر 8(فاو -20بهمن سال 64 ) نمومه ى اين عمليات شجاعانه و طراحى عالى نظامى بود خصوصيات مهم نظامى رودخانه ها عبارت است از : 1. عرض رودخانه : عرض رودخانه که بر حسب فوت , يارد و متر از ساحل به ساحل اندازه گيرى مى شود 2. عمق رودخانه: از سطح آب تا کف رود خانه تعيين مى گردد 3. شدت جريان رودخانه: معمولا بر حسب فوت يا متر در ثانيه اندازه گيرى مى شود و به شيب بستر رودخانه بستگى دارد .شدت جريان با 7تا 9متر در ثانيه , سريع محسوب مى شود در صورتى که شتاب 1تا 2 فوت در ثانيه يا کمتر از آن کند قلمداد مى گردد . عميق ترين و سريع ترين جريان معمولا در کانال اصلى پديد مى ايد که در بالاى بستر رودخانه واقع شده است و به همين دليل ساحل و بستر رودخانه به منزله ى ترمز هاى اصطکاکى عمل مى کنند . جريان رودخانه در امتداد پرچم هاى بيرونى شتاب پيدا مى کنند . طراحان و برنامه ريزان نظامى , نوسانات فصلى از جمله طغيانهاى ساليانه در امتداد دره ها را پيش بينى مى کنند و کاملا آگاهى دارند که رودخانه در اثر جاذبه ى ماه روزانه دستخوش جذر و مد مى شوند با وجود اين همه نمى توان سيلهاى ويرانگر را پيش بينى نمود .نيروهاى پدافندى آلمان در نوامبر 1944 ميلادى سد هايى بر روى رودخانه ى روئر در ناحيه ى شميت را منفجر نمودند تا پيشروى ارتش متفقين را به تاخير بيندازند . رود خانه هايى که کناره هاى آنها موانع شنى , گل و لاى و صخره هاى بيرون زده هستند براى رسيدن به کرانه بخصوص در امتداد چم هاى بيرونى از موانع طبيعى به شمار مى آيند . اجسام شناور و تخنه يخهاى شناور در رود خانه مى تواند براى قايق ها و پلهاى خطر ناک باشند و بالعکس چنانچه تخته يخهاى شناور قطور نيز باشند به طورى که وزن سربازان , خودروهاى نظامى و تانک ها را حمل کنند , مى توانند مفيد واقع شوند . محل عبور از عرض رود خانه : محل عبور از عرض رودخانه در بسيارى از مکانهاى واقع در جبهه هاى وسيع , توانايى دشمن را جهت تجمع قدرت تدافعى قاطع در برابر اهداف اسيب پذير به حداقل مى رساند .محل هاى مطلوب جهت عبور از عرض رود خانه داراى خصوصيات زير مى باشد : 1. جاده ها ى مناسب به موازات و نزديک رودخانه وجود داشته باشد تا نيرو هاى تهاجمى بتوانند بتوانند به بهترين محل عبور از رودخانه دسترسى پيدا کنند 2. بر خوردارى از مناطق وسيع با پوشش خوب جهت نگهدارى نيروهاى پشتيبانى که هر آن براى تقويت امواج هجومى در آماده باش به سر مى برند . 3. برخوردارى از شيبهايى که به راحتى بتوان به آبهاى رودخانه در ساحل, نزديک و به خشکى طرف ديگر رودخانه دسترسى پيدا کرد . 4. محلهاى باريک در رودخانه ها که عبور و مرور و تردد نيروها و نيز احداث پل ها ى رزمى را تسهيل مى بخشد . 5. سرعت جريان رودخانه کمتر از 5/5 کيلومتر در ساعت , انحراف مسير در پايان رودخانه را محدود مى سازد 6. محلهاب پاياب رود خانه (گدار رودخانه ) پيوسته کم عمق هستند و بستر آنها به اندازه ى کافى مستحکم مى باشند که توانايى تحمل عبور و مرور سنگين را دارند 7. رودخانه هايى که پهناور هستند به اندازه ى کافى عمق دارند تا قايق ها را شناور نگه دارند در اينگونه رودخانه على القائده موانعى همچون يخ , اجسام شناور , ديوار شنى , سنگهاى نوک تيز در ته رودخانه , جاها ى پر آب و جاهاى کم عمق وجود ندارد . 8. جزايرى که در اينگونه رودخانه ها قرار گرفته اند مى تواند به عنوان پايه هاى سنگى نياز هاى پلهاى رزمى را تامين نمايند. معمولا از بهترين محلهاى عبور رودخانه به شدت دفاع مى شود و شرايط واقعى آنها مطلوب نمى باشد .در جنگ جهانى دوم لشکرهاى زرهى المان در روسيه پيوسته خود را در مقابل اراضى پست باتلاقى مى ديدند که دو طرف رودخانه را پوشيده بودند , رسوبات ناشى از سيلابها با نفوذ به درون موتور , باعث توقف و پيشروى تانکها مى شد و در هر بهار يخهاى شناور پلهاى رزمى را مورد ضربات خرد کننده خود قرار مى دادند و خودروهاى نظامى بعد از بارانهاى سيل آساى تابستانى در شيبهاى متوسط همچون سورتمه اى بر روى يخ سر مى خوردند با اين وجود طراحان و متخصصين نظامى کار آزموده بر چنين ناملايماتى فائق آمدند و در يافتند که پياده کردن نيرو در محل هاى غير مشخص , امکان موفقيت را افزايش مى دهد . >نيروهاى نظامى در زمان صلح ودر جنگ , خواه فعات و يا غير فعال در تاسيسات ثابت يا متحرک در صحرا نياز به مقدار زيادى آب دارند .در مناطق خشک و صحرايى , بويژه هنگامى که نيروهاى نظامى به استعداد يک لشکر در حرکت هستند تامين آب بسيار دشوار است .آب آشاميدنى بايد خوش طعم (رنگ, بو و طعم آب را بايد مد نظر داشت) باشد و بايد عارى از آلودگى و از باکتريهاى بيماريزا باشد تا از امراض مسرى جلوگيرى شود .فرايند تصفيه وقت گير و پر هزينه است منابع سطحى و زير سطحى مکمل همديگر هستند زيرا هيچ يک از اين دو منبع به تنهايى کفايت نمى کند . هر دو منبع آبى سطحى و زير سطحى به تامين آب کمک مى کند و با متناسب با مقدار (کميت و کيفيت) , زمان و مکان داراى درجات مختلفى است.آبهاى سطحى رودها, درياچه ها و برخى از آبهاى داخلى منابع وسيعى از آبهاى شيرين در سطح زمين بشمار مى روند . ذخاير کوچکتر شامل استخر, رودخانه هاى کوچک و چشمه ها است . برخى منابع آبى جهت تامين آب , همواره از قابليت اطمينان برخوردارند ليکن سيلابهاى شديد و خشکسالى فصلى در برخى مکانها ميزان آب قابل استفاده را به کمترين وضعيت مى رسانند . تخليه و تهى سازى غير قابلپيش بينى که بوسيله ى طبيعت ويا اقدامات دشمن صورت مى گيرد ,آب مورد نياز را بدون هيچ هشدارى از قبل تنزل مى دهد لذا بايستى فرماندهان پيش از اينکه با بحران کمبود آب مواجه شوند منابع جايگزين را شناسايى نمايند
  86.  
  87.  
  88.  
  89.  
  90.  
  91. 7. اکثر دهليز ها و تنگه ها زاويه اى را با سطح اصلى تشکيل مى دهند . در بعضى مواقع اين زاويه ها به پرتگاههايى تبديل مى گردد اين پرتگاهها يا در اثر عوامل جوى بوجود آمده است يا در شکل گيرى اوليه زمين بوده است که اکثر دامنه هاى پرتگاهها از لحاظ جنس زمين سست بوده که اين امر در عبور ادوات زرهى محدوديت ايجاد مى نمايد
  92.  
  93.  
  94. 8. بررسى تنگه ها مانند دهليز ها و گردنه ها از اهميت بالايى در عمليات نامنظم برخوردار است. تنگه ها در جهت عمليات غافلگيرى ، کمين ، مين گذارى و تله گذارى عليه يگان هاى منظم محل مناسبى مى باشد
  95.  
  96. بررسى تنگه ها مانند دهليز ها و گردنه ها از اهميت بالايى در عمليات نامنظم برخوردار است. تنگه ها در جهت عمليات غافلگيرى ، کمين ، مين گذارى و تله گذارى عليه يگان هاى منظم محل مناسبى مى باشد تنگه ها از نظر استقرار جهت نيروهاى چريک به صورت گروهى و هم چنين در امان ماندن از آتش هاى زمينى و هوايى محل مناسبى مى باشد . بعضى از ديواره هاى تنگه به علت سست بودن ،بعد از عبور دو يا سه دستگاه تانک،ريزش نموده و تنگه بسته مى شود .
  97.  
  98.  
  99.  
  100.  
  101. 9. نظاميان بيش از ديگران، از ديدن تصاوير ماهواره‌اى با توان تفکيک بالا به وجد مى‌آيند. چرا که فرآيند کسب اطلاعات ارزشمند نظامى با روش‌هاى متعارف فرآيندى پيچيده، پرهزينه و اغلب خطرناک است و در ثانى پس از تحمل پيچيدگى، هزينه و خطر کسب چنين اطلاعاتى صحت و درستى آن‌ها را نمى‌توان چندان معتبر دانست.درحالى که کسب اطلاعات با استفاده از سنجش از دور ماهواره‌اى فرآيندى سريع، مطمئن و با قابليت‌هاى پردازش رقومى و ديگر امکانات کار با اطلاعات رقومى همراه است. پيشينه استفاده از فناورى سنجش از دور در کاربردهاى نظامى، داستان طولانى و پر افت و خيزى دارد. که پيشينه آن به دوران جنگ جهانى اول و شتاب گرفتن آن به دوران جنگ سرد بازمى گردد. در ابتدا امکانات هوانوردى و عکس‌بردارى و تجهيزات، تعبير و تفسير محدودى در اختيار داشت، و نخستين گام‌ها با مشکلات فراوانى دست به گريبان بود.
  102.  
  103.  
  104. نظاميان بيش از ديگران، از ديدن تصاوير ماهواره&zwnj;اى با توان تفکيک بالا به وجد مى&zwnj;آيند. چرا که فرآيند کسب اطلاعات ارزشمند نظامى با روش&zwnj;هاى متعارف فرآيندى پيچيده، پرهزينه و اغلب خطرناک است و در ثانى پس از تحمل پيچيدگى، هزينه و خطر کسب چنين اطلاعاتى صحت و درستى آن&zwnj;ها را نمى&zwnj;توان چندان معتبر دانست.درحالى که کسب اطلاعات با استفاده از سنجش از دور ماهواره&zwnj;اى فرآيندى سريع، مطمئن و با قابليت&zwnj;هاى پردازش رقومى و ديگر امکانات کار با اطلاعات رقومى همراه است. پيشينه استفاده از فناورى سنجش از دور در کاربردهاى نظامى، داستان طولانى و پر افت و خيزى دارد. که پيشينه آن به دوران جنگ جهانى اول و شتاب گرفتن آن به دوران جنگ سرد بازمى گردد. در ابتدا امکانات هوانوردى و عکس&zwnj;بردارى و تجهيزات، تعبير و تفسير محدودى در اختيار داشت، و نخستين گام&zwnj;ها با مشکلات فراوانى دست به گريبان بود. اما پيشرفت صنايع هوانوردى و پس از آن فناورى فضانوردى و رواج و توسعه رايانه و امکان ساخت دوربين هاى رقومى،CCD &zwnj;ها، تجهيزات مخابراتى و توسعه روش&zwnj;هاى پردازش تصوير و ساخت سنجنده&zwnj;هاى ويژه&zwnj;اى که فقط در محدوده باند موجى معينى عمل مى&zwnj;کردند، سنجش از دور نظامى را شتاب تازه&zwnj;اى داد و آن را به عامل معتبر و با اهميتى در شناسايى نظامى تبديل کرد. هماورد سياسى ـ نظامى جنگ سرد بين دو قدرت شوروى (سابق) و ايالات متحده، مهم&zwnj;ترين عامل رشد سنجش از دور نظامى در سه دهه پس از جنگ جهانى دوم بود. و به ساخت و پرتاب ماهواره&zwnj;هاى تصويربردارى با توان تفکيک بالا با کاربردهاى نظامى شتاب فوق العاده&zwnj;اى داد. نگرانى&zwnj;هاى اتمى و تلاش براى کشف توانمندى&zwnj;هاى هسته&zwnj;اى در سراسر جهان، به ويژه در شوروى سابق و برخى کشورهاى جهان سوم، کنجکاوى براى آگاهى از آرايش نيروهاى دريايى و بخصوص ناوها و زير دريايى&zwnj;هاى هسته&zwnj;اى و ديده&zwnj;بانى، مناقشات منطقه&zwnj;اى نيز از عوامل تشديد کننده رو آوردن به فناورى سنجش از دور بوده است. سنجش از دور نظامی سنجش از دور نظامی ـ به طور کلی ـ با تفسیر عکس&zwnj;هایی آغاز شد، و پس از آن با ساخت هواپیماهای دور پرواز و بلند پرواز با تجهیزات ویژه عکس&zwnj;برداری با توان تفکیک بالا ادامه یافت. اما استفاده از هواپیما برای عکس&zwnj;برداری از مناطق هدف، محدودیت&zwnj;ها و مشکلات فراوانی دارد. امکان عکس&zwnj;برداری منظم با هواپیما محدود است، امکان عکس&zwnj;برداری بی درنگ، یعنی دیدن منظره درست پس از عکس&zwnj;برداری ممکن نیست. و از همه مهم&zwnj;تر، خطر سقوط و حمله به هواپیمای عکس&zwnj;برداری از سوی دشمن وجود دارد. افزون بر این موارد، امکان گسیل سریع هواپیماهای جاسوسی عکس&zwnj;برداری و دیدبانی منظم همه مناطق وجود ندارد. همین سنجش از دور نظامی از آن جا معلوم می&zwnj;شود که در اواخر دهه&zwnj;ی پنجاه میلادی یعنی نزدیک به بیست سال پیش پس ار پرتاب نخستین ماهواره دورسنجی منابع زمینی موسوم به لندست1، نخستین ماهواره جاسوسی نظامی به فضا پرتاب شد. همان طور که اشاره شد جنگ سرد میان شوروی سابق و ایالات متحده، هر دو طرف را وادار کرد تا در زمینه فناوری سنجش از دور نظامی اقدامات جدی و گسترده&zwnj;ای انجام دهند. در این کشمکش، شوروی&zwnj;ها آغاز کننده رقابت جاسوسی ماهواره&zwnj;ای بودند، و موفق شدند تا در اکتبر سال 1957 نخستین ماهواره دورسنجی موسوم به اسپوتنیک1 را در مدار قرار دهند. که تمام جهانیان و ـ به خصوص ـ دانشمندان و فرماندهان نظامی ایالات متحده را شگفت&zwnj;زده کرد. اما ا 2000 ریکایی&zwnj;ها نیز با شتاب و دوراندیشی فراوان و از هراس پیش افتادن نظامیان شوروی در رقابت&zwnj;های فضایی و نظامی ماهواره&zwnj;ای برنامه&zwnj;های فضایی و ماهواره&zwnj;ای خود را ادامه دهند، و سرانجام این تلاش ها در 21 ژانویه سال 1959 به ثمر رسید. 21 ژانویه سال 1959، روز موعودی بود که برنامه شناسایی و جاسوسی فضایی ایالات متحد، عروج خود را از دفاتر اداری و مطالعاتی شرکت&zwnj;های مطالعاتی و شرکت &laquo;لاکهید&raquo; نیروی هوایی و سیا به سوی فضای لایتناه آغاز کرد. ماهواره &laquo;دیسکاور1&raquo; در این روز، در سکوی پرتاب پایگاه هوایی &laquo;واندنبرگ&raquo; آمریکا، در انتظار پرتاب به فضای بی پایان و قرار گرفتن در مدار بود. هرچند پرتاب &laquo;دیسکاور1&raquo; چند روز به تاخیر افتاد، اما سرانجام پرتاب آن با موفقیت انجام شد. از آن زمان تا به امروز، صدها ماهواره مختلف از این دست ساخته و توسط نیروهای شوروی سابق و ایالات متحده در مدار قرار گرفته است؛ که هدف اصلی آن، تهیه تصویر&zwnj;های ماهواره&zwnj;ای با توان تفکیک بالا از مناطق مختلف زمین بود. در ابتدا توان تفکیک ماهواره&zwnj;ها چندان مطلوب نبود، و عمر ماهواره&zwnj;ها نیز کوتاه بود، و از همه مهم&zwnj;تر آن که سیستم بازیافت تصویر و فیلم های مربوط با روش بازیافت تصویری بود، که از ماهواره رها می&zwnj;شد؛ اما امروز ، روش&zwnj;ها از اساس دگرگون شده است، و اصل این فرآیند خیلی مهم رقومی است. توان تفکیک به معنای کوچک&zwnj;ترین بعد قابل تشخیص بر روی تصاویر ماهواره&zwnj;ای و ویژگی&zwnj;های مداری و گردشی ماهواره و نیز ویژگی&zwnj;های طیفی که دوربین یا سنجنده نصب شده در یک ماهواره در آن محدوده کار می کند، از جمله مهم&zwnj;ترین عوامل موثر در بکارگیری یک ماهواره یا سنجنده برای کاربردهای نظامی است. به این ترتیب برای درک بهتر امکانات ماهواره&zwnj;های دورسنجی موجود در جهان، شناخت سکوها و سنجنده های موجود ضروری است. لازم به ذکر است که در مورد ماهواره&zwnj;های نظامی و جاسوسی اطلاعات زیادی در دست نیست. و آن&zwnj;چه در این گزارش آمده است تنها دربر گیرنده تمام سکوها و سنجنده&zwnj;های موجود تا سال 2002 میلادی است، که بخشی از آن&zwnj;ها از جمله ماهواره&zwnj;های با &laquo;توان تفکیک بالا&raquo; و &laquo;رادار&raquo; و پاره&zwnj;ای از اطلاعات دیگر می&zwnj;تواند کاربرد نظامی داشته باشد. امروز نظامیان در جهان غرب تعداد بی&zwnj;شماری ماهواره&zwnj;های نظامی عکس&zwnj;بردار و هواشناسی و شنود رادیویی در اختیار دارند، که اطلاعات آن&zwnj;ها بسیار محرمانه است. اطلاعات بیشتر در مورد شناسایی و جاسوسی ماهواره&zwnj;ای و پیشینه تاریخی آن را، می&zwnj;توان در کتاب &laquo; چشمان مخفی امریکا در فضا و برنامه ماهواره&zwnj;های جاسوسی ایالات متحد آمریکا &raquo; ترجمه رضا حائز، انتشارات اطلاعات مطالعه کرد. کاربرد تصاوير ماهواره اى در عمليات زمينى امروزه استفاده نظامى از تصاوير ماهواره اى ، به چند گروه تقسيم مى شود.طراحى نظامى ،مستلزم اطلاعات جاسوسى ، براى ايجاد اطمينان از امکان بکارگيرى نيروها در يک منطقه ناآشناست.اين اطلاعات هرقدر کارآمدتر و امن تر باشند ،براى وارد آوردن حداکثر خسارات به نيروهاى مقابل مفيدتر خواهد بود.بستر زمين هميشه ار اهميت ويژه اى برخوردار بوده است ، نشان دادن خطوط پيشروى و عقب نشينى ، تعيين محل سلاح هاى دورزن و جمع آورى اطلاعات از محل هاى امن و منابع آب و غذا و تجهيزات قبل از انجام عمليات خيلى مهم اند.اين کار مستلزم نقشه هاى دقيق توپوگرافى ،شناسايى ساکنان ، پوشش و طبيعت زمين از نظر ترابرى و هدايت عمليات است. در عصر موشک هاى کروز و بمب هاى هوشيار ، جزئيات زمين و توپوگرافى ، با دقت يک متر لازم است.موشک هاى کروز داراى سيستم هاى هوشيارى هستند.که در طول مسير انها را از برخورد با هر عارضه طبيعى و يا مصنوعى محفوظ نگه مى دارد. اهداف مورد حمله اين موشک ها از طريق ماهواره هاى شناسايى صورت گيرد ، و مختصات دقيق انها را ماهواره هاى GPS اندازه گيرى مى کنند.مختصات هدف در سيستم کنترل موشک تعريف مى شود ، و موشک از زمان پرتاب و در تمامى لحظات ، موقعيت خود را با استفاده از ماهواره GPS کنترل مى کند و خود را به سمت هدفى که مختصات آن را در سيتم دارد ،پيش مى برد. به واسطه داشتن سيستم کنترل ماهواره اى است که اين موشک قادر به گريز از سيستم هاى ضد موشک است ، و پس از تغيير ارتفاع و مدار در مناطق با توپوگرافى خشن دوباره تجديد مدار مى کند ، و هيچ گاه هدف خود را از دست نمى دهد. درباره سيستم هاى کنترل ماهواره اى ، مسايل بسيار پيچيده اى مطرح است که از حوصله اين مقاله خارج است.آگاهى از موقعيت نيروى انسانى دشمن ، وسايل و ساختار دفاعى به صورت کمى و کيفى امتياز خوبى خواهد بود. در جنگ هاى تن به تن اين اطلاعات بايد شامل مکان دقيق کماندوهاى تکى ، محل اختفاى سلاح ها و وسايل ضدنفر باشد.با اين ديدگاه ، مهم ترين کاربردهاى نظامى اطلاعات ماهواره اى در عمليات زمينى به شرح زير است : 1- مطالعات جوى و پيش بينى وضع هوا در زمان جنگ 2- رهگيرى و تعيين موقعيت و آرايش يگان هاى پياده دشمن و تشخيص سنگرهاى تجمعى و برآورد استعدادهاى آنها از نظر نيرو و امکانات 3- تشخيص موقعيت و آرايش يگان هاى زرهى دشمن و برآورد استعداد آنها 4- بررسى و تشخيص موقعيت مراکز فرماندهى ، قرارگاه ها و مراکز لجستيکى دشمن 5- مطالعات زمينى و بررسى کيفيت و بافت زمين براى برآورد امکان يا عدم امکان نقل و انتقال يگان ها و ادوات و کاربرد مهندسى رزمى و مکان ياب 2000 ى مراکز نظامى 6- تشخيص نقل و انتقالات نظامى اعم از نيرو و ادوات زرهى و فعاليت هاى مهندسى رزمى دشمن 7- بررسى نتايج عمليات زمينى ،هوايى و موشکى و برآورد خسارات وارده به دشمن ، ناشى از عمليت زمينى ، موشکى و هوايى 8- بررسى وضعيت و آرايش نيروهاى خودى و بررسى نقاط ضعف نيروهاى خود و تشخيص محل هاى شکاف و ايجاد هماهنگى بين يگان ها 9- دستيابى به اطلاعات مربوط به موقعيت و وضعيت مراکز حساس مانند پل ها ،راه هاى ارتباطى ،مراکز پشتيبانى ، صنايع و نقاط استراتژيک در عقبه دشمن و تعيين نقش هريک از آنها در تامين و پشتيبانى نيروهاى جبهه 10- تشخيص موانع طبيعى اعم از دپوها ، کانال هاى حفر شده توسط دشمن ، ميدان هاى مين ،کمينگاه ها و تشخيص مراکز استتار و اختفا 11- تشخيص سيستم ها و شيوه هاى آفندى و پدافندى دشمن 12- استفاده از سيستم تعيين موقعيت جهانى GPS2 در ناوبرى و هدايت نيروها ، تعيين ژئوييد و تبديل سطح مبنا براى پرتاب موشک 13- توليد عکس نقشه براى آشنايى با منطقه عملياتى در اين روش نيروها قادر خواهند بود قبل از ورود به يک منطقه آن موقعيت را به طور دقيق مورد بررسى قرار دهند ، و کليه عوارض را به صورت بصرى مشاهده و تحليل کنند. 14- استفاده از تصاوير با ديد سه بعدى منطقه عمليات براى اندازه گيرى شيب مناطق راه ها ، و همچنين تحليل نظامى از نظر توپوگرافى ،شبکه هيدرولوژى امکان سنجى براى حرکت در شب با توجه به زاويه تابش نور مهتاب ، و همچنين بررسى منطقه از نظر انتخاب نحوه سازماندهى قرارگاه ها کاربرد تصاوير ماهواره اى در عمليات دريايى امروزه با پيشرفت سيستم&zwnj;هاى جنگ دريايى و گستردگى تجهيزات ، دريا نقش تعيين کننده اى پيدا کرده است.چرا که دريا امکان دسترسى کشورهاى درگير را به نزديکترين خطوط تماس در سواحل ايجاد مى کند ، و کشورهاى درگير حتا راحتى امکان واردکردن نيروى هوايى و زمينى را از طريق دريا به نزديکترين خط تماس دارند. بکارگيرى ناوهاى هواپيمابر در دهه هاى اخير بر اهميت نيروهاى دريايى افزوده ، و اين نيرو را به صورت يک نيروى چند نقشى درآورده است.دستيابى به فناورى استفاده از ادوات جنگب در اعماق دريا ، به مراتب بر اهميت جنگ دريايى افزوده است ؛ چرا که نيروها و تجهيزات و حتا سلاح هاى استراتژيکى را مى توان در اعماق درياها و دور از ديد سيستم هاى آشمارساز به مرز يک کشور نزديک کرد. البته اين روش هم در شرايط ويژه اى قابل اعتماد است.گذشته از همه اين مسايل ،درياها به عنوان اصلى ترين شاهراه تجارب بين الملل خواهد گذاشت و شايد کشورهايى نيز به صورت ناخواسته وارد جنگ شوند ، و يک جنگ دريايى تبديل به يک جنگ منطقه اى گردد. لذا مى بينيم گزارشى را که در طى سال 1954 توسط &laquo; ورنر فون براون &raquo; دانشمند پيشين ارتش نازى و طراه موشک هاى V-1 و V-2 نوشته شده بود ، چون نظريات آلمانى ها درباره قابليت ماهواره هاى پرتابى با موشک نشان مى داد ، مورد توجه نظاميان نيروى دريايى قرار گرفت و به همين دليل اکتبر سال 1945 نيروى دريايى به طور رسمى ساخت يک ماهواره را آغاز کرد ، و بحث ماهواره هاى فضايى در هيات هوافضاى نيروى دريايى ارتش آمريکا مورد توجه زيادى قرار گرفت ،و اين خود دليل روشنى بر نياز نيروى دريايى به اطلاعات ماهواره اى است. در هرحال کاربرد تصاوير ماهواره اى در جنگ دريايى را مى توان ، به صورت زير خلاصه کرد : 1- مطالعات جوى و پيش بينى وضع هوا در زمان و مکان موردنظر 2- تشخيص گذرگاه هاى دريايى و همچنين بررسى عمق و عرض گذرگاه ها براى تعيين امکان حرکت يگان هاى شناورهاى مختلف از نظر حجم و وزن آنها 3- تشخيص موانع طبيعى اعم از برونزدهاى صخره اى کف دريا و سواحل و همچنين رسوبات نهشته شده در مسيرهاى دريايى 4- بررسى سواحل از نظر زمين شناسى و ژئومورفولوژى و امکان پهلوگرفتن کشتى هاى جنگى و تدارکاتى ،و همچنين بررسى اين سواحل براى اتنخاب تجهيزات مناسب به منظور جنگ در ساحل و پياده شدن نيروها در آنها 5- شناسايى دقيق جزاير براى بهره گيرى از آم در عمليات دريايى ، و يا هجوم به اين جزاير در صورتى که دست دشمن باشد.معمولا يک جزيره مى تواند امکانات زيادى را يراى عمليات و پشتيبانى نيروهاى عمل کننده در خود داشته باشد.اين امکانات از تجهيزات سبک و آذوقه نيروهاى جنگى گرفته تا هواپيما و حتى موشک هاى زمين به هوا براى تامين و حفاظت نيروهاى عمل کننده دريايى و &ndash; نيز &ndash; موشک هاى دريا به ساحل که اهداف را در عمق کشور درگير مورد هجوم قرار مى دهند. درهرحال تصاوير ماهواره اى ، تصوير بسيار دقيقى را از کميت و کيفيت امکانات دشمن در جزاير و حتا وشعيت آمادگى و تجهيزات موشکى آنها ارائه مى کند. 6- تعيين موقعيت دشمن و يگان هاى شناور و تشخيص آرايش و برآورد استعداد آنها 7- بررسى نقل و انتقالات دشمن اعم از نيرو و يا ادوات جنگى 8- بررسى وضعيت و آرايش نيروهاى خودى بررسى نقاط ضعف و قوت نيروهاى خودى در جزاير، سواحل و بر روى آب 9- تشخيص جريان هاى آب گرم و سرد درياها و بررسى دماى سطحى آب 10- اندازه گيرى جزرومد درياها &ndash; که معمولا ، با استفاده از تصاوير مربوط به گوشه اى از سواحل با شيب بسيار کم ، قابل اندازه گيرى روى تصاوير غير نظامى است &ndash; و اندازه گيرى دقيق امواج دريا با استفاده از تصاوير ماهواره اى نظامى 11- دستيابى به اطلاعات مربوط به موقعيت مراکز حياتى ، استراتژيک و حساس دشمن و تعيين نقش آن ها در تدارکات نيروهاى جبهه در دريا و ساحل<b 2000 r /> 12- بررسى نتايج عمليت دريايى و خسارات وارده بعه دشمن ،ناشى از عمليات دريايى و هوايى 13- تشخيص موانع دريايى که توسط دشمن ايجاد شده است 14- بررسى ميزان و نوع آلودگى هاى ناشى از جنگ دريايى 15- اندازه گيرى عمق دريا و سواحل ؛ البته کار عمق سنجى (باتيمترى) با استفاده از اطلاعات ماهواره اى کار بسيار حساس است ، و نياز به اطلاعات ويژه اى دارد و در حال حاضر در اعماق زياد چندان امکان ندارد. کاربرد تصاوير ماهواره اى در عمليات هوايى همان طور که در بخش هاى قبلى اشاره شد ، کاربرد نيروى هوايى معمولا در تک به آماج هايى در عمق موثر است ، که با انهدام و گسيختگى نيروهاى دشمن آنان را از بکارگيرى موثر نيروها در زمان و مکان دلخواه باز مى دارد. ماموريت نيروى هوايى ، تاکتيکى است که مستقيما به عمليات زمينى و يا دريايى کمک مى کند. اين عمليات ، عبارت است از : عمليات ضد هوايى ( عمليات هوايى متقابل ) حمله به خطوط مواصلاتى دشمن که مى تواند قابليت انعطاف پذيرى نيروهاى دشمن را محدود سازد ،مانع تقويت او شود ، و براى فرماندهان خودى فرصت به دست گرفتن ابتکار عمل را از طريق آفند متقابل افزايش دهد. آن چه ذکر شد ،خلاصه اى از عمليات تاکتيکى نيروى هوايى است.معمولا عمليات هوايى از نظر اقتصادى بسيار پرهزينه اند. عمليات نظامى با يک حس اقتصادى اداره مى شود ، ور در حمله هوايى کوبيدن پى در پى دشمن ، فرماندهان عالى رتبه جنگ شواهدى را لازم دارند که قيمت تمام شده سخت افزار را پايين نگه دارند.دذ موقع جمع آورى آمار و اطلاعات ويرانى مربوط به تک (حمله) هوايى ، نياز شديد به اطلاعات فضايى است.اين عمل در تفسير اطلاعات ماهواره اى ، به سادگى و با آشکار سازى تغييرات روى تصاوير ، انجام مى گيرد. استفاده از تصاوير ماهواره اى در عمليات هوايى بسيار حايز اهميت است ، زيرا نه تنها با استفاده از تصاوير ماهواره اى مى توان دقت کافى را در هجوم به نقاط اصلى به دست آورد ؛ بلکه با انتخاب تاکتيک مناسب خسارت هاى ناشى از هدر رفتن سلاح و مهمات جنگى را کاهش داد. اهميت اطلاعات ماهواره اى در تک هوايى تا به آن جاست که در 25 سپتامبر 1947 ، درست يک هفته پس از تاسيس نيروى هوايى آمريکا ، ستاد نيروى هوايى از فرماندهان هوايى(AMC) خواست تا مطالعات ماهواره اى &laquo; راند&raquo; را ارزيابى کند. يعنى دقيقا تولد نيروى هوايى آمريکا همزمان با تولد مطالعات فضايى و حتا يک هفته ديرتر از توجه به مطالعات فضايى آمريکاست .طرح راند ، طرحى است که به نيروى هوايى آمريکا امکان مى داد تا مسئوليت ماهواره نظامى را به دست گيرد.راند در سال 1948 مشخصات طرح ساخت يک ماهواره شناسايى جاسوسى را به تفصيل تهيه کرد، و در اختيار نيروى هوايى قرار داد. خلاصه اى از کاربرد تصاوير ماهواره اى در عمليات هوايى ، به شرح زير است : 1- تشخيص مراکز مهم نظامى و استراتژيک دشمن 2- بررسى مسير پرواز از نظر توپوگرافى با روش مدلسازى ATM يا سه بعدى و بهره گيرى از امکان پرواز در سيمولاتور با يک ديد نسبتا واقعى از منطقه 3- پيش بينى پديده هاى جوى در ناوبرى هوايى و پرتلب موشک به اهداف از پيش تعيين شده ،همچنين بمباران هاى شيميايى و ميکربى 4- بررسى مسير پرواز از نقطه نظر مسايل ايمنى پرواز 5- ارزيابى عمليا هوايى و بررسى خسارات وارده به دشمن ؛ در بسيارى از عمليات ،ارزيابى خسارت هاى وارده در زمان هجوم امکان پذير نيست.اما دقيقا همان ساعت ، و يا ساعاتى بعد تصاوير ماهواره اى کمک شايانى را در تعيين ميزان خسارات ، يا از کارافتادگى محل مورد هجوم ارايه خواهند کرد. در جنگ سال 1991 خليج فارس ، هنگامى که ماهواره هاى لندست آمريکا تصوير شگفت انگيزى از صدها چاه نفت مشتعل در صحراى کويت را ارايه کرد ، تصاوير ماهواره اى تجارى را مورد توجه پنتاگون و ديگر کشورهاى جهان قرار داد. مادامى که جنگ ادامه داشت ،گروه مهندسان ارتش در نيوهمپشير را به کار گرفتند تا به محض توقف جنگ ، استراتژى برطرف ساختن خطر محيطى در کويت را طرح ريزى کنند. جاسوسى نظامى ماهواره اى از سال 1951 که پايه هاى اصلى جاسوسى نظامى ماهواره اى درر نيروى هوايى ايالات متحد ،سيا و دفاتر مربوط به چنين مطالعاتى ددر نيروهاى مسلح ايالات متحد تدوين مى شد ، چند هدف اصلى براى کسب اطلاعات از طريق ماهواره در دستور کار قرار گرفت ؛ که به شرح زير است : 1- امکان عکسبردارى با کيفيت خوب ، تا کارشناسان و مفسران ورزيده و آموزش ديده بتوانند پديده هايى مانند بنادر ، پايگاه هاى هوايى و فرودگاه ها، مناطق ذخيره نفت و تسليحات ، مناطق مهم مسکونى و صنعتى و محل استقرار و آرايش نيروهاى نظامى را شناسايى کنند. 2- امکان ديده بانى پيوسته و بى وقفه ى روزانه از کشورهاى هدف از جمله اتحاد جماهير شوروى سابق ( در جريان جنگ سرد ) و پوشش هفتگى تمام خاک شوروى (سابق) و امکان ضبط تمام اطلاعات حاصل 3- امکان تهيه يک محصول عکسى با کيفيت خوب ، که براى تبديل به جدول ها و نقشه هاى هوافضايى مناسب باشد. مواردى که در بالا مطرح شد اصلى ترين نگرانى هاى نظاميان ايالات متحد را در آن زمان نشان مى دهد ، که بر تفسير چشمى عکس هاى ماهواره اى متکى بود.امروزه انتظارات و قابليت ها همگام با توسعه و پيشرقت هاى فنى جاسوسى ماهواره اى گيترش يافته است ، و چشم انداز شناسايى ماهواره اى ،ابزارها و شيوه هاى فنى آن با آن چه در بالا بيان شد ، فاصله زيادى دارد. به طور کلى ، فناورى شناسايى ماهواره اى ،امکان شناسايى در چهاررده عمده را فراه 1000 م مى کند ؛ که با توان تفکيک و پوشش سطحى اطلاعات ماهواره اى مورد استفاده قرار مى گيرند ، که عبارتند از : الف- جست و جو و اندازه گيرى در مساحت گسترده در حد ميليون ها مايل مربع ب- جست و جو و اندازه گيرى در مساحت محدود ، در حد صدها هزار مايل مربع ج- اندازه گيرى هدف هاى نقطه اى در صدها مايل مربع د- عکسبردارى فنى- اطلاعاتى از پوشش بلوک هايى به اندازه چند مايل مربع يا کمتر در رده &laquo; الف و ج &raquo; شناسايى به اندارزه ميليون ها مايل مربع انجام مى شود و مقياس و قدرت تفکيک بسيارى از تصاوير ماهواره اى امکان شناسايى در اين رده را فراهم مى کند، که در آن شناسايى خطوط راه آهن عمده بزرگراه ها و کانال ها و مراکز بزرگ صنعتى ، نظامى و جمعيتى ممکن مى شود. امروزه با استفاده از اطلاعات ماهواره هاى نظامى و با توان تفکيک بالا امکان شناسايى در رده &laquo;د&raquo; و حتى در محدوده کمتر از يک متر وجود دارد. گسترش محدوده طيفى حسگرهاى ماهواره اى و امکان تجزيه و تحليل رايانه اى ، افق هاى جديدترى را در شناسايى ماهواره اى گشود. براى مثال استفاده از تصوير هاى رادار ، امکان شناسايى مخازن نفتى پنهان را که در بسيارى از پايگاه هاى نظامى و صنعتى بزرگ و عمده و حتا کوچک وجود دارد ممکن مى کند. همچنين استفاده از از باندهاى گرمايى که در بسيارى ار انواع حسگرها طراحى شده است، امکان شناسايى انبار هاى بزرگ زيرزمينى و ارزيابى توان تخريب آزمايش هاى هسته اى را ممکن ساخته است.با بررسى بخش سکوها و سنجنده هاى گزارش حاضر، مى توان تصويرى ذهنى از کاربرد هرنوع اطلاعات ماهواره اى از نظر رده شناسايى به دست آورد.براى مثال ، ممکن است بتوان از تصاوير بعضى از ماهواره هاى منابع زمينى مثل اسپات براى شناسايى نظامى استفاده کرد؛ اما بديهى است ، که تحليل جامع نظامى بايد متکى به اطلاعات ماهواره اى با توان تفکيک کمتر از متر باشد. به طور کلى ، شناسايى ماهواره اى و استفااده از فناورى سنجش از دور ماهواره اى در علوم نظامى را مى توان در موارد زير خلاصه کرد: 1- استفاده از ماهواره هاى هواشناسى و بخصوص ماهواره هاى هواشناسى نظامى براى پيش بينى وضع هوا در زمان آغاز عمليات نظامى ، مثال هاى زيادى وجود دارد که تغيير وضع هوا يک عمليات نظامى را با اخللال و حتا شکست مواجه کرده است، که بدون ترديد با خسارت جانى و مالى بسيار سنگينى همراه است.اگر فرماندهان نظامى بتوانند تحليل هواشناسى درستى &ndash; نيز- در کنار ساير اطلاعات و طرح هاى خود داشته باشند ، بهترين نتيجه قابل پيش بينى است.به همين دليل ، ارتش ايالات متحد چند ماهواره هواشناسى نظامى مخصوص به خود دارد که در موارد لازم از اطلاعات آن استفاده مى کند.تعيين بهترين آرايش و 28c1 هترين زمان حرکت يا سکون براى يک گروه نظامى، بخصوص در جنگ هاى دريايى و هوايى و در مرتبه بعد زمينى از جمله ديگر کاربردهاى ماهواره هاى هواشناسى نظامى است. بعضى از فرماندهان نظامى در کشور ما نيز اذعان دارند که ناتوانى در پيش بينى صحيح وضع هوا در زماان جنگ در بسيارى موارد خسارت سنگينى از نظر جانى و مالى به نيروهاى خودى وارد کرده است ، که ناکامى عمليات &laquo; محرم &raquo; که به قولى تغيير وضع هوا علت آن بود ؛ از جمله مثال هاى بارز اين مورد است. هرچند تغييرات اقليمى و تغيير وضع هوا &ndash; گاه &ndash; چنان سريع اتفاق مى افتد ، که از توان ديده بانى ماهواره ها نيز خارج است. 2- شناسايى استعداد دشمن از نظر نيروهاى زمينى در لجمن ( لبه جلوى منطقه نبرد) 3- شناسايى استعداد نيروهاى پشتيبانى دشمن 4- شناسايى تاسيسات عمده نظامى و صنعتى 5- شناسايى تغييرات کاربرى زمين ها که ممکن است به علت کاربردها و مقاصد نظامى باشد 6- شناسايى محل استقرار پايگاه هاى موشکى و دريايى و هوايى 7- شناسايى محل استقرار مخازن سوخت ، بخصوص با استفاده از تصويرهاى رادار 8- شناسايى و تحليل با استفاده از باند گرمايى که براى ارزيابى توان تخريب انفجارهاى اتمى يا شناسايى سنگرها و انبارهاى زيرزمينى مى توانند مفيد باشد. 9- شناسايى و ارزيابى مبزان تخريب پس از حمله هاى موشکى و هوايى ؛ براى مثال ، ارزيابى خسارت وارده به تاسيسات ، پل ها و پايگاه هاى هوايى و انبار ها و مراکز صنعتى مهم ، پس از حمله هوايى با موشکى به آن ها 10- تحليل کشف هاى استتار براى برآورد دقيق نيروهاى دشمن ، بخصوص در مناطق جنگلى و صحرايى 11- شناسايى و تحليل حرکت نيروهاى زمينى و دريايى دشمن 12- توليد مدل هاى سه بعدى براى تدوين استراتژى دقيق تر عمليات نظامى و مسير حمله هوايى و بسيارى موارد ديگر ؛ که از حوصله اين نوشتار خارج است. ضد جاسوسى نظامى ماهواره اى همگام با توسعه روش هاى جاسوسى نظامى ماهواره اى ،شيوه هايى براى در امان ماندن از چشم تيزبين ماهواره ها و شيوه هايى براى فريب تحليل ماهواره اى ابداع شده است.اين روش ها را ريال به طور عمده ، مى توان به دو دسته زير تقسيم کرد: الف-روش هاى استتار ب- روش هاى فريب الف-روش هاى استتار نظر به اينکه اساس توليد تصاوير ماهواره اى بازتاب طول موج هاى طيف الکترومغناطيسى است، اگر بتوان اين بازتاب را در طول موج هاى معين با اخلال مواجه کرد ، يا حتا بازتابش طول موج از پديده اى را با بازتابش طول موج محيط پيرامون آن يکى کرد ، مى توان امکان کشف يک پديده را دشوار يا حتا غير ممکن ساخت.اين کار با روش هاى مختلف صورت مى گيرد ، که استتار با شاخ و برگ گياهان ، ساده ترين آن هاست. اما اين روش استتتار با استفاده از تصويرهاى فروسرخ ، به آسانى قابل کشف است.امروزه تورهاى استتار ويژه اى نيز وجود دارد ، که بازتابش آنها درست شبيه به بازتابش مناطق جنگلى يا خاک است. يکى ديگر از روش هايى که شوروى ها ابداع کرده اند، استفاده از پارچه کرباس قيراندود است که مى تواند در بعضى موارد کارساز باشد. ب- روش هاى فريب در امان ماندن از توان آشکارسازى حس گرهاى ماهواره اى بسيار دشوار است ، و به فرض استفاده از روش هاى استتار موفق ،شايد بتوان پديده ها و تجهيزات نظامى را مخفى کرد؛ اما به هرحال دشمن مى داند که در مناطق معينى چيزهايى وجود دارد ، که ما تلاش مى کنيم مخفى نماييم.لذا اين تفکر قوت گرفته است که اگر دشمن را نسبت به توان نظامى خود و تمرکز و استقرار تجهيزات خود در مناطق معينى به اشتباه اندازيم ، نتيجه بهترى حاصل خواهد شد.ساخت تجهيزات و تاسيسات دروغين بعضى مناطق و قوى تر نشان دادن استعداد نظامى در مناطق خاص ، يکى از روش هاست. درطى جنگ جهتنى دوم ، نيرنگ نقش بسيار مهمى در عمليات نظامى شوروى سابق داشت.در پاييز سال 1943 ، ارتش شوروى سابق در طول جبهه گسترده اى از &laquo; سمولنسک &raquo; در شمال تا کرانه درياى سياه در جنوب پيشروى کرد. سازمان اطلاعات آلمان به درستى نتيجه گرفت ، که مهم ترين حمله ارتش سرخ شوروى در جبهه &laquo; اوکراين &raquo; انجام خواهد شد. در نتيجه ، نيروهاى آلمان با موفقيت سربازان روس را به موازات رود &laquo; نپر &raquo; سرکوب کردند ، و سرپل هاى آنان را در جنوى &laquo; کيف &raquo;خ و جنوب &laquo; کرمچونک &raquo; تصرف کردند ، پس از يک ماه رکود و رخوت در جبهه ، در اثر نيرنگ بزرگ روس ها ، جنگ دوباره به نفع آنان به جريان افتاد.طى يک سلسله عمليات فريب آلمان ها شبکه هاى راديويى ساختگى ، تانک هاى غير واقعى و جابجايى هاى شبانه &ndash; روس ها توانستند جابجايى کل نيروهاى زرهى و تانک هاى خود از منطقه &laquo; بوخدين &raquo; در جنوب کيف از طريق سرپلى به روى رود نپر به جنوب کيف را پنهان کنند. به محض آن که تانک ها به موضع جديد خود رسيدند ،ارتش زرهى سوم شوروى سابق همراه با ارتش پياده نظام سى و هشتم حمله غافلگير کننده خود را به نيروهاى آلمان اغاز کردند و آلمان ها را به طور کلى از منطقه کيف عقب راندند. آغاز نيرنگ و فريب دسته جمعى نظامى شوروى سابق از سال 1966 بود.در ابتداى دهه 1960 ، بنابر مقاله هاى &laquo;پنکوفسکى&raquo; سرفرماندهى کل ارتش شوروى سابق به شدت از ماهواره هاى شناسايى ايالات متحد در هراس بود. به همين دليل ، به تمام واحدهاى نظامى دستور داده شد تا استتار تسليحات و تاسيسات نظامى و بخصوص هسته اى را جدى تر و شديدتر کنند. در سال 1966 ، روس ها ساخت سکوهاى ساختگى و دروغين موشک هاى سام و زيردريايى ها را آغاز کردند.روس ها به منزله بخشى از اين برنامه فريب ماهواره ها تلاش کردند تا انبارها و سکوهاى موشکى خود را مخفى کنند ، اما اين کار زياد موفق نبود.برخى از روش هاى فريب ماهواره ها به قرار زير است : - رنگ آميزى اغواکننده (1964) : اين روش در پايگاه هاى موشک بالستيک قاره پيما ICBM مورد استفاده قرار مى گرفت ، و احتمالا براى مخفى کردن مجتمع هاى موشکى از حمله هوايى طراحى شده بود.بيشتر رنگ آميزى هاى تجهيزات و ادوات نظامى بين سال هاى 1966 و 1968 انجام شده است.اما به نظر مى رسد با ظهور فيلم هاى فروسرخ کشف استتار اين روش ديگر کنار گذاشته شد. - کورکردن رنگى(1964) : از اين تکنيک براى استتار موشک ها و تجهيزات نظامى ، با استفاده از رنگ هاى مخصوص و مناسب استفاده مى کردند. - ساخت جاده ها و پايگاه هاى موشکى و پرتاب موشک ساختگى و مجازى - سيستم خشدار ماهواره اى براى اعلام هشدار در مورد ماهواره هاى شناسايى نظامى - پوشش هاى موشکى - ساخت تونل هاى زير دريايى - پوشش هاى زيردريايى - ساخت زيردريايى ،کشتى و تجهيزات نظامى قلابى - آزمايش ها و تحرکات شبانه - پنهان کردن خط آهن و جاده ها - استتار هوشمندانه بدنه تجهيزات نظامي.
  105.  
  106.  
  107.  
  108.  
  109. 10. پتاسیم یکی از عناصر شمیایی جدول تناوبی است که نماد آن K و عدد اتمی آن 19 می‌باشد. پتاسیم ، فلز قلیایی سفید مایل به نقره‌ای است که به‌طور طبیعی به‌صورت ترکیبی با عناصر دیگر در آب دریا و دیگر کانی‌ها یافت می‌شود. این عنصر به‌سرعت در هوا اکسید شده ، بسیار واکنش پذیر است(مخصوصا در آب ) و از نظر شمیایی همانند سدیم است.
  110.  
  111. >درباره ى عنصر پتاسيم>پتاسیم یکی از عناصر شمیایی جدول تناوبی است که نماد آن K و عدد اتمی آن 19 می&zwnj;باشد. پتاسیم ، فلز قلیایی سفید مایل به نقره&zwnj;ای است که به&zwnj;طور طبیعی به&zwnj;صورت ترکیبی با عناصر دیگر در آب دریا و دیگر کانی&zwnj;ها یافت می&zwnj;شود. این عنصر به&zwnj;سرعت در هوا اکسید شده ، بسیار واکنش پذیر است(مخصوصا در آب ) و از نظر شمیایی همانند سدیم است. >تاریخچه >پتاسیم ( انگلیسی ، potash و لاتین ، kalium ) در سال 1807 توسط &quot;Sir Huphry Davy&quot; که آن را از پتاس سوزآور ( KOH )بدست آورد، کشف شد. این فلز قلیایی تنها فلزی بود که توسط عمل الکترولیز از هم جدا شده بود. پیدایش >این عنصر حدودا 2.4% از وزن پوسته زمین را تشکیل می&zwnj;دهد و از نظر فراوانی هفتمین عنصر در آن می&zwnj;باشد. بدست آوردن پتاسیم از کانی&zwnj;ها بدلیل خاصیت نامحلولی و ماندگاری آن بسیار دشوار است. با این وجود ، مواد معدنی دیگر مانند Carnallite ، Langbeinite ، Polyhalite و Sylvite در بستر دریاها یا دریاچه&zwnj;های قدیمی یافت می&zwnj;شوند. مواد معدنی بسیار زیاد ته&zwnj;نشین شده در این برکه&zwnj;ها عمل استخراج پتاسیم و نمک آن را اقتصادی&zwnj;تر می&zwnj;کند. منابع مهم پتاسیم و پتاس منابعی در کالیفرنیا ، آلمان ، نیومکزیکو ، یوتا و دیگر نقاط زمین می&zwnj;باشد. در عمق 3000 فوتی زیر بستر Saskatchewan ، مقادیر عظیمی از پتاس وجود دارد که می&zwnj;تواند به&zwnj;عنوان یک منبع مهم برای این عنصر در آینده در نظر گرفته شود.اقیانوسها نیز منابع دیگری برای پتاسیم می&zwnj;باشند، اما در مقایسه با سدیم مقدار پتاسیم موجود در یک حجم معین از آب دریا بسیار کم است. پتاسیم در صورت عمل الکترولیز می&zwnj;تواند به اجزای هیدروکسیدش تجزیه شود. از روشهای حرارتی نیز برای تولید پتاسیم استفاده می&zwnj;شود. پتاسیم هرگز به&zwnj;صورت رها شده در طبیعت یافت نمی&zwnj;شود. با این وجود ، یونهای +K در ارگانیسمهای زنده برای فیزیولوژی سلولهای تحریکی بسیار مهم هستندپتاسیم نیترات کاربردهای فراوان دارد که از جمله برای ساختن باروت و نیز در ترکیب خمیر دندان مورد استفاده قرار می گیرد. معادله واکنش انفجار باروت سیاه را می&zwnj;توان به صورت زیر نوشت : 4KNO3 + S + 4C -&gt; 2N2 (g) + 2K2O + 4CO2 (g) + SO2 (g) برخی معادله واکنش انفجار باروت را در فضای محدود به صورت زیر نوشته&zwnj;اند : 2KNO3 + S +3C -&gt; N2+ 3CO2+K2S به هنگام انفجار دودی خارج می&zwnj;شود که مربوط به ایجاد پتاسیم سولفید است اگر در هوای آزاد باروت را بسوزانیم معادله واکنش چنین است : 4KNO3 +3S +2C = 2N2+2K2CO3 +3SO2 همان&zwnj;گونه که مشاهده می&zwnj;فرمایید در ساخت باروت ماده اصلی نمک پتاسیم نیترات (شوره) می&zwnj;باشد که می&zwnj;توان آن را از نیتریک اسید نیز بدست آورد . در عمل برای ساخت باروت سیاه 75 درصد نیترات پتاسیم، 14 درصد زغال چوب و 11 درصد سولفور ( گوگرد) به کار می رود. نیترات پتاسیم (شوره، شورج، ملح الدباغین) همان ماده سفیدرنگی است که بطور طبیعی در کنار دیوارهای مخروبه و مرطوب ایجاد می شود. بنابراین، تولید انبوه باروت نیازمند دستیابی به منابع غنی شوره می&zwnj;باشد. پتاسیم نیترات همچنین به عنوان یک ماده ی اکسید کننده نیز کاربرد دارداکسید پتاسیم که با نام پتاس شناخته شده است، در تولید کود بکار می&zwnj;رود. نیترات پتاسیم در ساخت باروت کاربرد دارد. در ساخت شیشه استفاده می&zwnj;شود. از NaK که آلیاژ سدیم و پتاسیم است، به&zwnj;عنوان رسانه انتقال گرما استفاده می&zwnj;شود. پتاسیم ، ماده بنی 509 انی برای رشد گیاهان بوده و در انواع گوناگون خاک یافت می&zwnj;شود. یونهای پتاسیم در سلولهای حیوانی موادی حیاتی برای زنده نگه داشتن سلولها می&zwnj;باشند. کلرید پتاسیم یک جانشین برای نمک طعام بوده ، برای ایست قلب در اعدامهای توسط تزریق کشنده استفاده می&zwnj;شود. بیشتر نمکهای پتاسیم بسیار مهم بوده ، شامل برمید پتاسیم ، کربنات پتاسیم ، کلرات پتاسیم ، کلرید پتاسیم ، کرومات پتاسیم ، سیانید پتاسیم ، دی&zwnj;کرومات پتاسیم ، هیدروکسید پتاسیم ، یدید پتاسیم ، نیترات پتاسیم و سولفات پتاسیم می&zwnj;باشند.
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement