SHARE
TWEET

Kenapa PW serang produk overclaim

ak47suk1 Feb 26th, 2017 104 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Kita kupas based on comment asal sis ni sebab makin lama makin menyensong pulak the following comments dia.
  2.  
  3. "Setiap produk/service yg disebutkan di atas ade R&D mereka sendiri. Why not PW ulaskan setiap satu product/srvice tu ttg ape yg dirasakan tak xckup bukti."
  4. -punya banyak posts PW yg explain scientifically tentang kecelaruan claimants yg dibuat oleh penjual yg contra dengan capability yg mampu dicapai oleh mekanisme produk yg dipasarkan. pergi scroll wall PW untuk baca ulasan2 yg mereka hujahkan
  5.  
  6. "Dont simply make a list."
  7. -nope, they never simply come up with the list. semuanya dah dievaluate satu persatu. boleh refer post2 diorang.
  8.  
  9. "Maybe PW sendiri tak duduk semeja disclose every persoalan then dptkan jawapan dr owner/founder product2 tu.. I believe they all ada fakta yg boleh dikongsikan..."
  10. - memang tak duduk semeja tapi kalau benar produk diorang ni ada "kesahihannya" mesti mereka akan keep berhujah dengan PW dengan fakta2 yg benar. tapi ni tak, most founders sepi seribu bahasa, ada yg putar belit tp pointnya takda, setakat ayat pusing2 tp tak mampu menjawab persoalan PW.
  11.  
  12. "klu R&D yg dijalankan takde rational dr perspektif sains perubatan, disclose la in detail..."
  13. - sebagaimana yg dh diberitahu, semua posts PW mmg diorang dh precisely explained. nampak sgt x membaca post2 diorang tp simply create havoc kt comment section ni ya? tak sedar ke kebanyakan post PW ni berjela2? ha tak baca lah tu semua arguments diorang
  14.  
  15. "Klu stakat put a list n spread the news cmni mmg bull*** lah."
  16. - list yg dibuat ni adalah summary kpd apa yg pernah diperdebatkan. tu yg diorang jata list ni akan diupdate. sejajar dgn apa yg akan dipertikaikan.
  17.  
  18. "Sekian."
  19. - sekian
  20.  
  21. "#sayatakjualtapitaksukaPWblagakbagusandmcmserbatahu"
  22. - mereka tak berlagak bagus macam serba tahu. PW merungkai berdasarkan fakta dan bukannya create falsification/groundless rumours. admin2 PW ni semuanya terdiri drpd golongan pakar dlm bidang2 elit.
  23.  
  24. Btw, here's a note for you.
  25. Tak semua produk dibuat based on RnD. Industri produk kesihatan dalam pasaran skrg yg kita lihat makin berkembang pesat kebanyakkan produk tu adalah produk yg direbrand drpd Thailand etc atas faktor huge cost saving -> entity's profitability could be maximised.
  26. Sebab apa? Sebab RnD memerlukan kos yg sangattt tinggi sehingga berjuta2 dan memakan masa bertahun2 lamanya.
  27. Kalau kau sedar, semua produk yg PW pertikaikan tu backgroundnya tak kukuh.
  28. Sebab tu takde brand2 yg ternama dipertikaikan sbb produk2 tersebut mmg scientifically proven n not overclaimed.
  29. Plus, kalau kau nak kata pasal KKM, KKM punya procedure diorang tengok kandungan produk tu kena align dengan piawaian yg ditetapkan, bgi approval trhadap fungsi produk trsbut, make sure takde bhn merbahaya digunakan dlm production, production follow the standards published etc.
  30. So benda overclaim ni atas kebodohan marketing department n founder.
  31. Ni mesti tak updated dgn latest news ni yg mana D'herbs disaman sbb overclaimed produk diorang.
  32. So PW pertikaikan produk2 yg digembar gemburkan tak sejajar dgn kemampuan produk diorang.
  33.  
  34.  
  35. pretty much said and covered everything that we do in a nutshell. Thanks bro.
  36.  
  37. Sebab tu orang kabo pergi la scroll over the things we cover. Ini bukan page Meran fans. Bukan page name and shame. The things that we exposed, people have DIED from it.
  38.  
  39. Nak cakap orang berlagak bagus berlagak pandai apa semua, understand the context first. Ini tak tgk kiri kanan terus menyondol, backfired horribly.
  40.  
  41. And to think that we do it without any incentives(financial or whatever) because we think about the community. Sebab we see the cases on daily basis dalam hospital/agencies.
  42.  
  43. Orang Islam dan Melayu tak progressive dan sering diambil kesempatan? Here is a good example of WHY.
  44.  
  45.  
  46. yg indah budi pekerti mulia bahasa.
  47. Menipu membongak takde dlm bahasa, tak kira apa jua bangsa, lagi la nak cite agama. Allah pesan tanya pada yang ahlinya, bukan percaya membuta. Claim produk sembuh segala benda, takde bukti klinikal testimoni semata, sudahnya jual merata.
  48. Yang sakit tambah bahaya, yang susah terpedaya, yang menipu bertambah kaya. Bila dibongkar bawak dusta, pusing sini sana tetap takde fakta.
  49. Tunjuk mana kitab ada cerita, tak payah kaji terus cuba, mana hadis bawak berita? kalau sihat produk dapat nama, kalau mati itu ajal dah tiba.
  50. Jangan suka guna agama, nak dapat untung dunia, berapa ramai teraniaya? Hidup ini bukan untuk selamanya. Akhirat kelak dapat bahana, gunakan akal bijaksana, guna iman bagi sempurna.
  51. Saya berbahasa biar kena pada masa, kasar perlu juga adakala, akak jangan pulak terasa, sekadar berpesan sesama manusia.
  52.  
  53.  
  54. Terima kasih tlg jelaskan semua.
  55.  
  56. Betul kami cuma attack produk yg overclaimed. Sebab apa kami attack?
  57.  
  58. Sebab kajian tak buat ape2, tiba2 cakap boleh rawat kanser. Gila ke ape? Kau rawat based on ape. Apr mechanism of actionnya. Bagaimana boleh kanser jadi sembuh. Mcm mana kencing manis dan darah tinggi boleh sembuh.
  59.  
  60. Nabi cakap semua penyakit ada penawarnya kecuali mati bukan bermaksud kau ambil je produk tu tanpa menggunakan akal.
  61.  
  62. Sebab tu guna akal yg Allah beri untuk mengkaji. Testimoni tak blh dijadikan bukti dalam perubatan. Sebab tak masuk placebo effect, testimoni menipu dan banyak lagi confounding factors yg perlu dilihat.
  63.  
  64. Cth kalau amek produk teh rerama sambil ambil ubat kencing manis. Bila kencing manis ok, cakap teh rerama tu yg membantu. Sedangkan dia tgh makan ubat kencing manis. Pastu jaja kat orang lain tak payah makan ubat kencing manis. Orang lain tak makan lah ubat kencing, akhirnya mata buta, kaki kena potong, kena strok dan pelbagai lagi komplikasi kencing manis
  65.  
  66. Penjual nih mana tahu ape2 tttg perubatan.
  67.  
  68. Malas nak tulis. Ari2 tulis benda yg sama
  69.  
  70. Memang kita tidak tahu semua benda. TAK PERNAH rasanya PW claim tahu semua benda. Kami pernah up post yang menceritakan bidang masing2 yang melengkapi antara satu sama lain. Banyak juga dalam perbincangan kami dimana followers turut memberi input dam fakta yang berguna.
  71.  
  72. Yang kami evaluate adalah perkara2 yang kami TAHU. Contoh kalau medical wise pathophysiology(proses bagaimana ia berlaku) of jaundice. Sebab itu kalau ada kad kurafat yang membongak cakap ianya mampu bantu sembuhkan jaundice walhal kalau suruh explain perkara basic pasal jaundice pun terkial kial, itu yang kena jentik.
  73.  
  74. Lagi satu contohnya seorang penjual produk cakap sirap bandung beliau mampu isi dalam kereta untuk bergerak menggantikan minyak petrol. Kalau fikir memang tak logik tapi kalau hanya menggunakan logik sudah MENCUKUPI, sudah pasti tiada dalam masyarakat kita yang kemam pantyliner nak baik demam.
  75.  
  76. Siapa anda untuk menidakkan apa yang penjual sirap bandung itu claim? Dia ada TESTIMONI TAU! Dia tak perlu BUKTIKAN pun apa yang dia war warkan!
  77.  
  78. Why stop there? Nanti ada pula yang cakap pakai air liur yang sudah dibacakan 30 juzuk turut boleh buat apa yang sirap bandung itu turut lakukan! So sekarang ni PW kena test minyak petrol(control), air liur sakti dan sirap bandung magic ke?
  79.  
  80. Tak perlu jahanamkan enjin kereta masing2 untuk test benda takde pekdah. Apetah lagi dia sah2 TIADA R&D bagai semua dan hanya buat claim semata mata. Kita pulak yang kena test ye?
  81.  
  82. Memadai anda mempunyai ilmu yang sahih tentang perkara yang diperkatakan. Contohnya dalam nak menggunakan enjin kereta untuk berfungsi, ianya memerlukan bahan bakar yang boleh terlibat dalam combustion(proses pembakaran). Tenaga yang dihasilkan melalui proses itu yang digunakan. Perkara itu sudah pasti membuktikan sekiranya bahan yang tidak dapat participate dalam proses tersebut sendiri digunakan(seperti sirap bandung), ianya tidak dapat berlaku.
  83.  
  84. Perkara ini dipanggil sebagai deductive reasoning/logic(penaakulan mantik). You tak payah nak pergi planet Nameck nak tahu sama ada planet tersebut ada oxygen ke tidak. Cukup untuk evaluate planet tersebut boleh sustain life atau tidak(water, air composition). Prinsip yang sama.
  85.  
  86. Sebab itu bila ramai yang membongak dengan produk masing2 yang menyatakan produk mereka boleh sembuh gitu gini, mereka nak explain tentang penyakit itu pun TAK RETI. Apetah lagi nak cerita BAGAIMANA(mechanism of action) produk dalam mengubati penyakit2 tersebut! Nak merangkak pun terkial kial lagi celah mana nak masuk marathon?
  87.  
  88. Untuk mereka yang BARU sahaja mengikuti page ini, take a stroll dulu over the topics yang kami dah cover. Kalau kami ulas tentang produk/servis/scheme merapu, kami bukan letak dalam list IKUT KEPALA SENDIRI. Apetah lagi nak berlagak bagus dan tunjuk pandai semata mata :)
  89.  
  90. -pethidine-
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
 
Top