Advertisement
Guest User

Untitled

a guest
May 9th, 2017
204
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 4.28 KB | None | 0 0
  1. Böcker. Vem gillar inte böcker. Det finns inte mycket som toppar att slå sig ner i godan ro med en roman, att lära sig mer om världen med en faktabok eller att gå in i bokhandeln och upptäcka en ny favorit bland bästsäljarna. Det finns dock en sak jag stör mig på när det kommer till böcker. När en så kallad “kulturvetare” slår sig fram i en dagstidning, med en recension som totalsågar den senaste deckaren av Läckberg. Boken kallas för “simpel” och “banal” och kritiseras för sin handling, sina karaktärer, sin miljö, ja allt mellan himmel och jord. Att deckaren ligger högst upp bland bästsäljarna spelar ingen som helst roll. Det är snarare ett mysterium för recensenten, en gåta kring hur så många idioter kan ha köpt boken utan att inse att det inte är “kvalitetslitteratur”. Vecka ut och vecka in skriver dessa självgoda recensenter om hur populära böcker inte förtjänar att sälja så bra som de gör, och hur böckerna de själva tycker om minsann är mycket bättre. Men jag ska göra en sak väldigt klar för er. Vad recensenterna tycker spelar ingen roll, för om det säljer bra, då är det bra.
  2.  
  3. För det första talar siffrorna för sig själva. En bok hamnar inte i topplistan av sig själv, utan den är där av en anledning. Horder av folk måste ha köpt den för att den ska ha hamnat där. Människor som hört talas om boken via en blogg, en rekommendation från en vän eller själva sett den i topplistan har blivit intresserade och tagit med sig ett exemplar hem. Författaren och förlagsgrundaren Sölve Dahlgren kallar topplisteböcker för “underhållning med bra driv och tempo”. Han pekar också ut hur motsägelsefullt det är att bästsäljare skulle vara dåliga, med citatet: “Det är knappast så att hundratusentals läsare skulle fortsätta köpa böckerna om de inte tyckte de var bra, eller hur?”. Om boken säljer bra så är det för att det är många som tycker om den. Det är inte svårare än så.
  4.  
  5. Dessutom har alla som köpt boken en egen smak. Vissa gillar deckare, andra gillar fantasy. Det finns nog inte en enda bok som faller alla i smaken. Litteratur är en konstform, och precis som med all annan konst är också litteratur subjektivt. Det innebär att människor kan ha olika åsikter om olika verk, utan att någon av dom har fel. Bara för att en recensent skriver illa om en bok man själv gillar behöver man inte hålla med dem mot sin vilja. Alla har rätt till sin egen åsikt, och en persons tankar är inte mindre värda än en annans. Det här hänger också ihop med mitt första argument. Om en bok säljer bra betyder det att många tycker om den. Så om tusentals läsare som tycker om boken ställs emot en ensam recensent som inte gör det, kan man ganska snabbt se vad som verkar vara den vanligaste åsikten om boken.
  6.  
  7. Nu finns det säkert de som tycker att popularitet inte är ett dugligt mått för hur bra en bok egentligen är. De tycker att fint språk, karaktärsutveckling och andra akademiska påhitt är bättre medel för att bedöma kvalitén. Enligt dem ska böcker ha en handling läsarna kan reflektera över och som kan tala till dem på djupet. Till er ställer jag frågan: är det inte precis här som populärlitteraturen lyckas? Att en enda bok kan nå ut till och uppskattas av hundratals, tusentals eller till och med miljontals människor måste ju tyda på att boken talar till dem. Konstnären Pablo Picasso sa en gång: “Det tog mig fyra år att kunna måla som Raphael, men ett helt liv att kunna måla som ett barn”. Han menade att det krävs mycket skicklighet för att kunna anpassa sin konst, och att man inte alltid är ute efter traditionell “finkultur”. Så varje gång en recensent undrar hur i hela friden en bok kunde hamnat på topplistan så är det ett slag i magen mot bokens författare. Författaren har nämligen lagt ner blod, svett och tårar för att skapa en bok som är till för alla, inte bara snobbiga recensenter.
  8.  
  9. Till sist vill jag bara upprepa det jag sa i början. Om det säljer bra, är det bra. Hur boken tas emot i kulturkretsar spelar i slutändan ingen roll. En bok är populär för att den når ut till många och det finns många som tycker om den. Det finns inte heller någon skam i att gilla böcker som andra inte gillar. Tack.
  10.  
  11.  
  12.  
  13.  
  14.  
  15.  
  16. pp
  17. memorera
Advertisement
Add Comment
Please, Sign In to add comment
Advertisement