PatrZDZ

Fiktiv Netherlands - NPO

Oct 23rd, 2020
79
0
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
text 39.81 KB | None | 0 0
  1. De stichting Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is, zoals gedefinieerd in artikel 2.2 van de Mediawet 2008, tot 2020 aangewezen als bestuursorganisatie van het Nederlandse publieke omroepbestel. Aan het hoofd van de organisatie staan een raad van bestuur en raad van toezicht. De taken van de NPO bestaan uit "het bevorderen van de samenwerking en cohesie tussen de landelijke omroepen, de programmering van het media-aanbod, het verdelen van de budgetten voor de verschillende omroepen, het verzorgen van distributie, het ondersteunen van omroepen bij de ondertiteling, aankoop en verkoop van programma’s en tot slot het uitvoeren van zelfstandig onderzoek naar de kwaliteit en het imago van de platforms radio, televisie en internet." De NPO is ook licentiehouder van de radiofrequenties en publieke landelijke DVB-T- en DAB-frequenties. De NPO heeft in Nederland in 2017 met 31,6% het grootste marktaandeel voor de televisie, en met 29,3% het op een na grootste marktaandeel voor de radio.
  2.  
  3. ===
  4. NPO 1 (tot 19 augustus 2014: Nederland 1) is een van de drie televisiezenders van de Nederlandse Publieke Omroep en is het oudste televisiekanaal van Nederland. De zender richt zich op een breed publiek en dient tevens als nationale calamiteitenzender.
  5.  
  6. In 2019 was het de best bekeken zender van Nederland, met een gemiddeld marktaandeel van 21,9 % (gedurende de dag) of 23,6 % (doelgroep 6+, gedurende de avond van 18.00 - 24.00 uur).
  7.  
  8. Op NPO 1 worden programma's uitgezonden voor een breed publiek, zoals shows, spelletjes, series, drama en comedy. Verder is NPO 1 de calamiteitenzender. Wanneer er behoefte is aan een extra journaal voor bijvoorbeeld een ramp, dan zal dit plaatsvinden op NPO 1. Ook bijna alle bulletins van het NOS Journaal, de weekenduitzendingen van NOS Studio Sport en belangrijke evenementen (zoals Prinsjesdag, Koningsdag, de Algemene beschouwingen van de Tweede Kamer en sportevenementen als de Olympische Spelen en het WK Voetbal) worden via NPO 1 aangeboden.
  9.  
  10. ===
  11. NPO 2 (eerder Nederland 2) is een van de drie televisiezenders van de Nederlandse Publieke Omroep. De zender is in oktober 1964 opgericht en zou zich vanaf eind jaren tachtig vooral profileren als een zender met vooral veel sport, amusement en belangrijke evenementen. Die onderdelen zijn ondergebracht op NPO 1. NPO 2 profileert zich als de 'verdiepende' zender, voor de 'geïnteresseerde kijker'. Kunst, cultuur, politiek, samenleving en religie zijn vaste factoren voor NPO 2. De zender behaalde in 2008 een marktaandeel van 7,1%, en was daarmee in kijkerspubliek de vijfde zender van Nederland. Netmanager sinds 1 oktober 2012 is Gijs van Beuzekom.
  12.  
  13. Op woensdag 4 maart 1964 begon men met de proefuitzendingen. De experimentele periode duurde 7 maanden, en er was geld voor in totaal 150 zenduren. De zwart-wit uitzendingen waren in het begin alleen te volgen via de televisiezender IJsselstein-Lopik. Nadat in 1970 de laatste steunzenders in Arnhem en Hulsberg in gebruik waren genomen, werd een goede ontvangst van de zender in heel Nederland mogelijk.
  14.  
  15. De officiële start van 'Nederland 2' was op donderdag 1 oktober 1964 om 20.00 uur, na de toespraak door de voorzitter van de NTS, Emile Schütenhelm. Er werd kijkgeld toegewezen om in het eerste jaar 17½ uur per week uit te kunnen zenden, plus een uur per week voor Eurovisie-uitzendingen. De programma’s werden meestal uitgezonden van 20.00 tot 22.30 uur. Met ingang van 1 oktober 1967 werd de zendtijd uitgebreid met zes uren per week. De eerste uitzendingen in kleur op Nederland 2 waren te zien vanaf de technologiebeurs Firato in september 1967.
  16.  
  17. Oorspronkelijk was Nederland 2 een zender waar van 1964-1976 en van 1983-1988 in de avond een wisselavond te zien was (van 1976 t/m 1983 was dit op Nederland 1), verzorgd door de A-omroepen die elk hun vaste uitzenddag hadden op Nederland 1. De vaste uitzenddagen van de omroepen werden elk jaar op 1 oktober gewisseld behalve de VPRO, die vast op zondagavond bleef uitzenden. Verder werd de programmering opgevuld door de NOS, Teleac en de overige kleine zendgemachtigden.
  18.  
  19. Toen op 4 april 1988 Nederland 3 werd opgestart, verdwenen deze wisselavonden en kregen de KRO, NCRV, VARA en EO hun uitzenddata op Nederland 1, terwijl AVRO, TROS, Veronica en VPRO uitzenddata kregen op Nederland 2. Omdat de AVRO, TROS en Veronica samen met Elsevier, Perscombinatie, De Telegraaf en VNU een commercieel kanaal wilden maken, profileerden deze omroepen zich als het ATV-/EPTV-kanaal. Deze plannen zijn nooit doorgegaan. De NOS en de kleinere zendgemachtigden hebben uitzenddata op Nederland 3.
  20.  
  21. Omdat vooral de grote algemene omroepen na de komst van Nederland 3 op Nederland 2 uitzonden, werd Nederland 2 in de loop der tijd vooral bekend als het "pretnet". Nederland 2 zou zich ook als zodanig profileren, omdat ook de NOS grote sportevenementen op deze zender ging vertonen in plaats van op Nederland 3.
  22.  
  23. In januari 1990 wijzigde Nederland 2 officieus in TV 2, maar in 2000 werd de naam Nederland 2 weer heringevoerd. Opvallend was dat alleen de zender en de huisomroepen daarop zichzelf TV2 noemden, terwijl elders in programmabladen en officiële documenten over Nederland 2 gesproken bleef worden.
  24.  
  25. In de loop der jaren heeft het kanaal enkele wisselingen van omroeporganisaties gekend. Eerst ging de VARA naar Nederland 2, terwijl de AVRO naar Nederland 1 ging. Toen de VARA en de VPRO in het volgende seizoen verhuisden naar Nederland 3, verhuisde de EO naar Nederland 2. Hierdoor ontstond de vreemde mengelmoes van TROS, Veronica en EO op Nederland 2. Per 1 september 1995 verliet Veronica het publieke omroepbestel voor een commercieel avontuur. Vanaf september 1998 kwam de nieuwe omroep BNN op Nederland 2. De TROS en de EO waren twee omroepen die gebrand waren op hun eigen identiteit en datzelfde gold ook voor Veronica en later BNN. Daarom kreeg Nederland 2 nooit een eigen gezicht, in tegenstelling tot de overige twee publieke tv zenders.
  26.  
  27. Na de opkomst van BNN ruilden de AVRO en EO in 2004 van plaats, waardoor de AVRO weer terugkwam op Nederland 2 en de EO terugkeerde op het eerste net (zie ook bij programmering).
  28.  
  29. Op 4 september 2006 ging een nieuwe programmering van de NPO van start. De omroepen hebben vanaf dan geen eigen thuisnet meer, maar verzorgen uitzendingen verdeeld over de drie publieke netten. Nederland 2 is sindsdien de zender voor 'verdieping'.
  30.  
  31. Op 3 februari 2014 is Nederland 2 (later NPO 2) gestart met 2Doc.
  32.  
  33. NPO 2 is het thuisnet van programma's met een verdiepende grondslag. Veel van de programma's van de NTR, VPRO, KRO-NCRV, EO en de HUMAN zijn via dit net te volgen.
  34.  
  35. Vaste onderdelen op NPO 2 zijn:
  36. Uitzending Gemist (met tussen 09:10 en 16:00 uur herhalingen van programma's van NPO 1, 2 en 3 van de afgelopen week)
  37. het 'actualiteitenuur' tussen 22:00 en 23:00 uur (met het NOS Journaal en Nova/Den Haag vandaag)
  38. en de nachtcaroussel met herhalingen van de actualiteitenrubrieken van de dag (met o.a. EénVandaag, Nova/Den Haag vandaag)
  39.  
  40. Op zaterdagochtend en -middag is het tijd voor programma's over cultuur en op zondag zijn er religieuze programma's en samenzang.
  41.  
  42. Tijdens grote sportevenementen, zoals de Olympische Spelen, het EK voetbal en het WK voetbal worden alle journaals tijdelijk uitgezonden op NPO 2, zodat NPO 1 ruimte heeft deze evenementen live uit te zenden.
  43.  
  44. ===
  45. NPO 3 (tot 19 augustus 2014: Nederland 3) is een van de drie televisiezenders van de Nederlandse Publieke Omroep. De officiële start van de zender was op 4 april 1988. De eerste experimentele uitzendingen van deze zender begonnen op 13 februari 1988 om 19.12 uur en waren in een deel van het land te ontvangen. De NOS zond toen gedurende ruim twee weken live uit vanaf de Olympische Winterspelen in Calgary.
  46.  
  47. De eerste plannen waren voor Nederland 3 om met de toenmalige Belgische BRT (de huidige VRT) het derde televisienet gezamenlijk op te richten en gezamenlijk de programmering in te gaan vullen. Met de beoogde samenwerking zou de BRT haar verlieslijdende tweede televisienet BRT2 rendabeler kunnen exploiteren of kunnen opheffen. Een samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische televisie zou ook een modus zijn om elkaars culturele leven uit te wisselen, aldus de voormalige BRT. Een samenwerking is er echter niet gekomen.
  48.  
  49. Nederland 3 ging officieel op maandag 4 april 1988 (tweede paasdag) van start, hoewel een paar maanden daarvoor het kanaal al was gebruikt voor live-uitzendingen van de Olympische Winterspelen in Calgary. Het net werd officieel geopend door minister Elco Brinkman van WVC, verantwoordelijk voor het mediabeleid. Een dag eerder werd de zender overigens onverwacht al officieus in gebruik genomen, toen de finish van de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen bleek samen te vallen met de live-uitzending van een kerkdienst.
  50.  
  51. De belangrijkste speler op Nederland 3 was in het begin de NOS, die met andere ledenloze omroepen als RVU, Teleac, IKON en de Feduco de programmering verzorgde. De nadruk lag op informatie, cultuur en sport.
  52.  
  53. De zender zendt tegenwoordig programma's uit voor 'mensen die zich jong voelen'. Hieronder zijn vernieuwende programma's en vrijwel de gehele programmering van BNNVARA te verstaan. De (tijdelijke) netmanager is Suzanne Kunzeler. Kunzeler is eind februari 2014 netmanager geworden omdat Roek Lips opstapte na een verschil van inzicht hoe de zender aangestuurd moet worden.
  54.  
  55. Overdag wordt van 06.30 tot 19.30 uur op NPO 3 de kinderprogrammering van de NPO uitgezonden onder de namen Zappelin en Zapp. Hierbinnen worden ook de Schooltv-programma's voor peuters, kleuters en schoolkinderen op het basisonderwijs gerekend.
  56.  
  57. Op maandag tot en met vrijdag om 19.30 uur start NPO 3 met haar uitzendingen, voor jongeren en jonge volwassenen. NPO 3 is naar eigen zeggen niet voorspelbaar en verschilt dan ook veel met de andere twee zenders van de NPO (NPO 1 en NPO 2).
  58.  
  59. Het grote verschil tussen NPO 3 en de andere zenders van de publieke omroep is dat deze zender veel vernieuwing heeft in haar programmering. Sinds 2009 kent de zender 'de week van vernieuwing' met de naam 'TV Lab'. Daaruit kwamen programma's als Claudia op Vrijdag (VARA), Ik weet wat jij deed (TROS), De Bubbel (BNN) en Comedy Corner (NPS). Naast vernieuwing heeft Nederland 3 ook haar vaste programma's als Ranking the Stars (BNN), 71 graden Noord (AVRO), 3 op reis (LLINK-BNN), Spuiten & Slikken (BNN), Jong (EO), Puberruil (KRO) en Jan Smit, de zomer voorbij (TROS).
  60.  
  61. ===
  62. NPO Best (voorheen Best 24 en HilversumBest) is een digitaal themakanaal van de publieke Omroep waarop 24 uur per dag programma’s te zien zijn die de afgelopen zestig jaar werden uitgezonden door de Publieke Omroep. De zender bestaat sinds 1 december 2006 en is een initiatief van Han Peekel. Tussen 1 augustus 2016 tot 24 december 2018 deelde NPO Best de zendtijd met NPO Zapp Xtra. Vanaf 25 december 2018 is er weer een 24-uurs programmering.
  63.  
  64. NPO Best zendt programma’s uit die door de omroepen uit het publieke bestel zijn gemaakt. Het grootste gedeelte van deze programma’s komt uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Inhoudelijk gezien is NPO Best sinds 2012 voornamelijk gericht op programma’s uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Televisieprogramma’s uit de andere decennia komen in de lopende programmering regelmatig voorbij in ingekorte of gecompileerde versies. Sinds 1 augustus 2016 is dit gewijzigd naar hoofdzakelijk programma's uit de jaren '00. NPO Best heeft een lineaire programmering met veel vaste programmatitels in vooravond. De soap Onderweg Naar Morgen en de komedieserie Zeg ‘ns AAA waren lange tijd dagelijks te zien op NPO Best. Daarnaast komen er veel andere bekende programmatitels langs.
  65.  
  66. ===
  67. NPO Cultura is een digitaal themakanaal van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep). NPO Cultura zendt 24 uur per dag televisieprogramma's uit over kunst en cultuur. De zender is via digitale televisie en internet te ontvangen. Voor 2014 was dit kanaal bekend onder de naam Cultura 24.
  68.  
  69. Het kanaal programmeert, in samenwerking met de NTR (NPS, Teleac en RVU), 24 uur per dag culturele programma's uit eigen productie en van samenwerkende omroepen. Daarnaast worden geregeld programma's uit het Hilversumse omroeparchief vertoond. De zender is zowel via digitale televisie te ontvangen als via internet, onder andere via Nederland 24. De zender ging op 1 september 2006 van start. Cultura werkt samen met andere publieke omroepen. De introductie van dit themakanaal viel samen met de grootschalige herprofilering van de netten van de Publieke Omroep en de uitbreiding van het aantal digitale themakanalen.
  70.  
  71. De programmering van NPO Cultura bestaat uit wisselende themablokken, steeds met een lengte van vier uur. Dagelijks om 20.00 uur start een nieuw blok, dat daarna op wisselende tijden herhaald wordt. Elke genre heeft op werkdagen een vast tijdslot (horizontale programmering). Om 20.00 uur literatuur, om 21.00 uur pop/jazz/world, om 22.00 uur theater of beeldende kunst en om 23.00 uur klassieke muziek. Op zaterdag is de avond ingeruimd voor film en op zondag voor concerten.
  72.  
  73. ===
  74. NPO 101 is een Nederlands digitaal themakanaal van de publieke omroep dat sinds oktober 2006 uitzendt. De zender is via internet te ontvangen (bijvoorbeeld via NPO.nl), maar ook als digitaal themakanaal op de televisie. Op 10 maart 2014 heeft de zender de huidige naam gekregen, daarvoor heette het 101 TV.
  75.  
  76. Het kanaal is vooral gericht op een jeugdig publiek (13 - 34 jaar) en zendt 24 uur per dag programma's uit voor deze doelgroep. De programma's die uitgezonden worden zijn deels herhalingen van diverse publieke omroepen, maar ook nieuwe (experimentele) programma's die bijvoorbeeld nog niet op een 'open kanaal' terechtkunnen of horen.
  77.  
  78. De naam 1-0-1 staat voor one-on-one ofwel een-op-een, wat duidt op het nagestreefde toekomstige interactieve karakter van het kanaal.
  79.  
  80. NPO 101 heeft een overeenkomst met 3FM om opmerkelijke radiofragmenten en gehele uitzendingen van Sanders Vriendenteam uit te zenden. Daarnaast wordt ook ieder jaar Serious Request, Pinkpop, Lowlands en vele andere festivals en evenementen live uitgezonden.
  81.  
  82. ===
  83. NPO Zappelin Extra is een digitaal themakanaal van de NPO. Het zendt 24 uur per dag, via de kabel en internet, herhalingen en uitzendingen van NPO Zapp en NPO Zappelin uit.
  84.  
  85. Wegens bezuinigingen bij de publieke omroep, deelde NPO Zapp Xtra van 1 augustus 2016 tot 24 december 2018 het kanaal met NPO Best. NPO Zapp Xtra zond uit van 4:00 uur tot 20:00 uur, NPO Best vult de overige uren. Sinds 25 december zendt NPO Zapp Xtra weer 24 uur per dag uit en is hernoemd tot NPO Zappelin Extra.
  86.  
  87. ===
  88. BVN (het Beste van Vlaanderen en Nederland) is de publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland. BVN zendt geen anderstalige programma's of films uit, enkel Nederlandstalige producties van de Vlaamse en Nederlandse publieke omroepen.
  89.  
  90. In 1996 startte Radio Nederland Wereldomroep met Nederlandstalige televisie onder de naam 'Zomer TV' (de voorloper van BVN) voor kijkers in Europa, in samenwerking met de Publieke Omroep. Na deze succesvolle start en een vervolg als 'Wereldomroep TV' werd in 1998 het huidige BVN opgericht: een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Publieke Omroep, de Vlaamse VRT en Radio Nederland Wereldomroep.
  91.  
  92. BVN selecteert elke dag uit het aanbod van deze omroepen een aantal Nederlandstalige programma's. Het accent ligt op nieuws en achtergrondinformatie. Inmiddels is BVN uitgegroeid tot een televisiezender die over de hele wereld te ontvangen is via satelliet en internet. Wereldwijd bereikt BVN gemiddeld zo'n 700.000 kijkers per week.
  93.  
  94. BVN is gevestigd in Hilversum op hetzelfde adres als de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).
  95.  
  96. BVN is een samenwerkingsverband van VRT en NPO. Voorzitter van de Stichting BVN is Frans Klein, die ook directeur Video is van de Nederlandse Publieke Omroep. René van Baaren is de netmanager voor BVN. Operationeel zijn de BVN-zaken ondergebracht bij de NPO. BVN beschikt over een glasvezelverbinding met Brussel, voor aanlevering van VRT programma's.
  97.  
  98. BVN wordt gefinancierd vanuit de Mediabegroting voor de landelijke Nederlandse publieke omroep. De NPO en de Vlaamse regering dragen tevens bij.
  99.  
  100. De programmering wordt samengesteld uit het televisieaanbod van de Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen, NPO en de VRT. BVN zendt zowel het Vlaamse als het Nederlandse televisiejournaal uit en daarnaast veel andere programma's van de publieke omroepen. Ook de kersttoespraken van de Nederlandse en Belgische koningshuizen zijn ieder jaar te volgen. Ook de meeste koninklijke huwelijken en begrafenissen waren rechtstreeks op BVN te volgen.
  101.  
  102. ===
  103. NPO Radio 2 is een nationale radiozender van de Nederlandse Publieke Omroep. Het station richt zich in eerste instantie op de doelgroep 35 tot en met 55 jaar, maar wordt ook goed beluisterd door de doelgroepen Business-to-Business en boodschappers 25-55 jaar. Er wordt voornamelijk muziek uit de jaren 80, 90, 00' en 10' met aanvullend recentere, Mega Top 30 hits, Nederlandstalige platen en nationale danwel internationale gouwe ouwe uit de jaren 60 en jaren 70 uitgezonden. De volgende omroepen zenden uit op NPO Radio 2: BNNVARA, AVROTROS, KRO-NCRV, EO, WNL en PowNed. Het nieuws wordt verzorgd door de NOS.
  104.  
  105. Na de landelijke zenderprofilering en herindeling van de publieke radiozenders veranderde de naam van Hilversum 1 per zondag 1 december 1985 in Radio 2. Het toenmalige Hilversum 2 heet nu Radio 1. Sinds dinsdag 19 augustus 2014 heet de radiozender officieel NPO Radio 2.
  106.  
  107. Elke omroep kreeg, anders dan tegenwoordig, iedere week een gehele dag ter beschikking om te mogen uitzenden. Deze zogenaamde verticale programmering zorgde voor afwisseling, immers klonk iedere omroep anders.
  108.  
  109. Veronica zond vanaf mei 1982 op woensdag uit, en daar luisterden ook heel veel mensen naar die op de andere dagen van de week naar Hilversum 3 (vanaf 1 december 1985: Radio 3) luisterden, omdat op woensdag de EO en de VPRO op die zender te horen waren. Bekende programma's in die tijd waren: Ook goeiemorgen (met Bart van Leeuwen), Muziek terwijl u werkt (met Hans Mondt), Kletskop (met Annette van Trigt), Will wil wel (met Will Luikinga), Terug in de tijd (met Bart van Leeuwen) en Nederland Muziekland (met Chiel van Praag). Tijdens de zomermaanden toerde Veronica tussen 1982 en 1992 door het land met De grote zomertruuk. In het kader van Veronica komt naar je toe deze zomer werd er iedere woensdag live vanaf locatie uitgezonden.
  110.  
  111. In oktober 1992 wilde men de zender een eigen gezicht geven met het motto De warmste zender van Nederland. Op de doordeweekse middag werd vanaf nu het programma Hart van Twee uitgezonden, dat iedere dag verzorgd werd door een andere omroep met een andere presentator. Vast onderdeel was een spelletje met zanger Albert West als middelpunt. De rest van de zender werd nog steeds verticaal geprogrammeerd.
  112.  
  113. Vanaf begin 1995 kwam er van maandag t/m vrijdag een horizontale programmering met één jinglepakket (gecomponeerd door Ferry Maat) en één stem (onder anderen Ron Stoeltie, zie ook de station-voices van Radio 2) voor Radio 2. Doordeweeks werden programma's uitgezonden zoals De gouden uren (met Karel van Cooten), Tijd voor Twee (met Frits Spits), Nederland Muziekland (met Peter Schuiten; vanaf 1 september 1995 vervangen door Maat in de middag met Ferry Maat), Van Staa tot Zeven (met Jetske van Staa) en De gouden greep (met Ron Stoeltie). De slogan die tot dan toe werd gebruikt was Je voelt je thuis, een slogan die vanaf 2006 wordt gebruikt voor NPO Radio 5. In eerste instantie bleef de horizontale programmering beperkt tot de middaguren, maar later kwamen daar de avonduren bij. In de avond werd door de verschillende omroepen beurtelings het programma De avond van 2 verzorgd. De KRO gaf het programma als ondertitel Het theater van het sentiment mee. Later kreeg het programma in de avond, dat alleen verzorgd wordt door de KRO, als titel Theater van het sentiment.
  114.  
  115. Het station gebruikte tot half augustus 2008 de slogan Je hoort nog eens wat. Sinds januari 2011 was de slogan De muziek zegt alles, en in 2013 werd het Come together. Op 5 oktober 2015 werd de slogan NPO Radio 2 is AAN geïntroduceerd en per 1 november 2018 luidt de slogan Er is maar één NPO Radio 2. De laatste jaren bereikt NPO Radio 2 een steeds groter publiek. Het station heeft sinds 2007 een marktaandeel van ruim 10%. De invoering van de zogenaamde themaweken draagt bij aan die populariteit. Voorbeelden zijn de Week van de jaren 60, de Week van de jaren 80, de Album top 100 aller tijden, De week van het Nederlandse lied, de Album 2 daagse op eerste en tweede Paasdag, De Platenbonanza XXL en de Collecte Bonanza voor het KWF tijdens de eerste week van september. De absolute topper is echter de NPO Radio 2 Top 2000, die sinds december 1999 tussen kerst en oud en nieuw wordt uitgezonden.
  116.  
  117. Op NPO Radio 2 wordt ieder heel uur een uitzending van het NOS Radionieuws uitgezonden, hiervoor heeft de zender een eigen nieuwsredactie. De vaste nieuwslezers zijn Carmen Verheul ('s ochtends van 06.30 tot 11.30 uur) en Matijn Nijhuis (vanaf 12.00 tot 18.30 uur). Op doordeweekse dagen is er daarnaast op de halve uren tussen 06.30 en 18.30 uur een kortere nieuwsupdate te horen.
  118.  
  119. Op zaterdag en zondag worden er tussen 07.30 en 15.00 uur gepresenteerde nieuwsblokken vanuit de studio uitgezonden, de nieuwsupdates op het halve uur zijn dan alleen tussen 07.30 en 09.30 uur te horen. Voor de nieuwsblokken in het weekeinde is er geen vaste nieuwslezer, wel is het zo dat de nieuwslezer vaak beide dagen in het weekeinde voor zijn/haar rekening neemt. Ook tijdens de jaarlijkse Top 2000 tussen Kerstmis en oud en nieuw zijn er alleen op de hele uren nieuwsuitzendingen te horen. Deze worden gepresenteerd door degenen die meewerken aan de Top 2000.
  120.  
  121. Op de tijden dat er geen nieuwslezer op de redactie aanwezig is ('s avonds en 's nachts), wordt het standaard NOS Radionieuws uitgezonden.
  122.  
  123. De NOS-Radionieuws en headlines worden aangevuld met verkeersinformatie, hiervoor wordt verbinding gelegd met een filelezer/lezeres van de ANWB in Den Haag.
  124.  
  125. ===
  126. NPO 3FM is een nationale radiozender van de Nederlandse Publieke Omroep, die zich richt op de doelgroep 15 tot en met 35 jaar. Het station zendt nieuwe muziek uit. Dit kan commerciële rock- en popmuziek zijn, met aanvullend alternatieve, elektronische, house- en dancemuziek.
  127.  
  128. De zender begon onder de naam Hilversum 3. Opvallend was de zogenoemde verticale programmering. Bestaande omroepverenigingen hadden een eigen dag waarop ze programma's mochten uitzenden. Elke dag klonk hierdoor anders wat de diversiteit ten goede kwam zodat de zender snel populair werd. De zender richtte zich hoofdzakelijk op een jong publiek met vooral popmuziek waardoor het station een duidelijke identiteit creëerde. De NOS zond van maandag t/m zaterdag wel iedere avond horizontaal uit tussen 18.00 en 19.00 uur.
  129.  
  130. De uitzenddagen waren als volgt verdeeld over de omroepen:
  131. maandag: AVRO
  132. dinsdag: VARA
  133. woensdag: EO en VPRO (tot en met september 1984 de KRO; en in 1984 en 1985 EO, VPRO en NOS)
  134. donderdag: TROS
  135. vrijdag: Veronica (tussen 1982 en 1985 's ochtends EO en NCRV; van 1979 tot 1982 EO, NCRV, Veronica en VPRO; en voor 1979 EO, NCRV, NOS, Veronica (1 uur) en VPRO)
  136. zaterdag: NCRV
  137. zondag: KRO (tot en met september 1984 AVRO, VARA, TROS, NOS)
  138.  
  139. Twintig jaar later vonden er grote veranderingen plaats in het schema van alle publieke radiostations. Vanaf zondag 1 december 1985 ging het station verder als Radio 3 en werden ook diverse FM frequenties aangepast. Zo wijzigde voor Zuid-Limburg de frequentie van 101,2 mHz naar 103,9 mHz.
  140.  
  141. Vanaf zaterdag 4 januari 1992 gingen de AVRO, KRO en NCRV onder de omroepnaam AKN horizontaal geprogrammeerde programma's onder de noemer Station 3 maken, dat iedere zaterdag, zondag en maandag tussen 06:00 en 0:00 uitgezonden werd. Datzelfde jaar volgde er vanaf maandag 5 oktober een algehele, nieuwe horizontale programmering voor Radio 3, waardoor de stelregel "elke dag een andere omroep" grotendeels verdween. Alleen Veronica (zaterdag) en de TROS (zondag) hielden nog even een 'eigen' dag over.
  142.  
  143. De opkomst van commerciële radio aan het begin van de jaren negentig zorgde voor een lager marktaandeel. Ferry Maat, destijds programmaleider van de TROS op Radio 2 en 3, vreesde al eerder voor slechtere luistercijfers door de verhuizing van de TROS van de donderdag naar de zondag. Paul van der Lugt werd in april 1992 benoemd als centrale zendercoördinator; hij moest ervoor zorgen dat Radio 3 een duidelijker identiteit kreeg. Het station kreeg een slogan, "De jongste zender van Nederland", en als logo een kuiken (dat 'de jongste' moest benadrukken). Verder werd er meer relatief onbekende muziek tussen nieuwe en gouwe ouwe hits gedraaid (sandwichformule) en werd er meer aandacht besteed aan livemuziek en popfestivals. Zo werd onder meer een samenwerkingsverband aangegaan met Pinkpop, waardoor de publieke popzender al sinds medio 1992 elke editie live uitzendt vanaf het festival terrein in Landgraaf. Eind jaren 90 volgde ook nog een samenwerkingsverband met A campingflight to Lowlands Paradise en Noorderslag.
  144.  
  145. Radio 3 verkreeg in januari 1994 een volledig landelijke dekking op de FM-band. Om dit extra te bekrachtigen werd het label FM aan de naam toegevoegd. De middengolfzender was niet meer nodig en ging over naar Radio 10 Gold. Ondanks alle vernieuwingen verloor de publieke popzender in 1995 de jarenlange nummer één positie aan Sky Radio.
  146.  
  147. Er werd steeds meer samengewerkt tussen de diverse omroepverenigingen om Radio 3FM als één geheel te laten klinken. Veronica verliet per vrijdag 1 september 1995 echter het publieke bestel voor een commercieel avontuur. De TROS verhuisde daarom per 2 september 1995 naar de zaterdag ("de zinderende zaterdag"). De zendtijd voor de zondag werd verdeeld over meerdere omroepen, met veel aandacht voor album-muziek en alternatieve klanken.
  148.  
  149. Per 1997 kwam er, los van de omroepen, een speciale muziekredactie. Deze bepaalt tot op heden in samenwerking met de dj's welke muziek er overdag op de zender gedraaid mag worden, wat de zender herkenbaar, maar ook voorspelbaar maakt.
  150.  
  151. Per 1 september 2003 werd Florent Luyckx als nieuwe zendercoördinator aangesteld, die mede verantwoordelijk was voor een aantal (controversiële) veranderingen. Om de geschikte doelgroep aan te spreken moest het station een vloeiender toon voeren. De naam werd kortweg "3FM" met een nieuw logo in graffiti-style en bijbehorende kreet Serious Radio. Het vernieuwde imago was meer gericht op muziek, blijkend uit het motto "Als je van muziek houdt, dan luister je naar 3FM". Dit betekende ook het ontslag van Henk Westbroek, Cobus Bosscha en Isabelle Brinkman, wat bij het publiek niet onverdeeld enthousiast werd ontvangen. Hierdoor kwamen er wel kansen vrij voor jonge radiomakers om landelijk te kunnen doorbreken.
  152.  
  153. Op dinsdag 19 augustus 2014 werden de letters NPO aan de naam 3FM toegevoegd.
  154.  
  155. Op 1 april 2020 ging de nieuwe programmering in. Op doordeweekse dagen presenteert Sander Hoogendoorn de ochtendshow Sanders Vriendenteam van 6 tot 9 uur. Jorien Renkema vult de uren tot 12 uur met het programma Zin in!. Timur Perlin presenteert de lunchshow Timur op 3FM van 12 tot 2. Tussen 14.00 en 16.00 uur is Herman Hofman de dj in het programma Twee Vier. Frank van der Lende en Eva Koreman hosten de middagshow van 4 tot 7 met hun programma Frank & Eva: Welkom bij de club!. Mark van der Molen maakt het programma De Avonturen van Mark in de avond, op maandag schuift Rámon Verkoeijen daarbij aan. Tussen 21.00 en 0.00 wordt het programma 3VOOR12 Radio uitgezonden, gepresenteerd door Sagid Carter. In de nacht is de presentatie in handen van Kevin van Arnhem (0.00 tot 2.00 uur, met Parels van de nacht), wisselende talenten onder de naam 3FM Campus (02.00 tot 04.00 uur) en Luc Sarneel (04.00 tot 06.00 uur, met De Ochtenddienst).
  156.  
  157. Vrijdag is het programma enigszins aangepast. Tussen 12.00 en 14.00 uur presenteert Rob Janssen Radio op 'n broodje. Dezelfde dj zit op vrijdag tussen 19.00 en 22.00 uur achter de knoppen tijdens het programma Partij voor de Vrijdag. Luc Sarneel sluit de vrijdagavond af met De Dansbar.
  158.  
  159. Op zaterdag en zondag presenteert Sophie Hijlkema tussen 6.00 en 9.00 uur haar ochtendprogramma Slapen kan altijd nog. Wijnand Speelman volgt daarop met Weekend Wijnand. Op beide weekenddagen presenteert Rob Janssen tussen 12.00 en 14.00 uur Radio op 'n broodje. Op zaterdag wordt van 14 tot 16 uur de Mega Top 30 uitgezonden met dj Olivier Bakker, die ook op zondag dit tijdslot presenteert. Op beide dagen is Angelique Houtveen om 16.00 uur te horen met Angeliques Afternoon. Vanaf 19.00 uur zendt Vera Siemons haar programma Vera on Track uit. In de late avond zijn Eva Cleven met het programma Club Cleven (zaterdag) en Joram Kaat met het programma Kaat tot Laat (zondag) te horen. Een keer per maand is er op zondagavond een 3FM Special te horen. In de weekendnachten presenteert Yoeri Leeflang tussen 0.00 tot 2.00 uur het programma Lang Leve Het Weekend. Van vrijdag op zaterdag van 2.00 tot 4.00 is Olivier Bakker te horen met Programmatitel Onbekend. Joost Schulte is ook tijdens de weekendnachten te horen, van 4.00 tot 6.00 met Nachtbraken met Joost.
  160.  
  161. Op werkdagen tussen 6.00 en 23.00 uur wordt het laatste nieuws voorgelezen in 3FM Nieuws, een kort bulletin van de NOS. Om 8.00, 17.00 en 18.00 uur is er een iets langere uitzending. In het weekend zijn er in de ochtend en middag nieuwsbulletins van 3FM Nieuws. De uitzendingen worden per werkdag door drie verschillende presentatoren gepresenteerd: Dieuwke Teertstra is de vaste nieuwslezer in de ochtend, Biem Buijs in de middag. Tijdens de ochtend- en middagshow is er ieder half uur een nieuwsbulletin. 's Nachts en in loze uren in het weekend wordt het algemene bulletin van het NOS Radionieuws doorgegeven, dat ook op de andere radiozenders van de publieke omroep wordt uitgezonden. De ANWB brengt iedere dag tussen 6.00 en 22.00 uur om het halve uur de laatste verkeersinformatie.
  162.  
  163. ===
  164. NPO Radio 4 is de radiozender voor klassieke muziek van de Nederlandse Publieke Omroep.
  165.  
  166. De eerste uitzending van NPO Radio 4 vond plaats op 28 december 1975. Dat was tevens de eerste uitzending van aspirant-omroep Veronica in het publieke bestel. De zender werd geopend door een typetje van André van Duin. In het begin waren er alleen 's avonds programma's en werd een deel van de zendtijd gevuld door Teleac, maar al vrij snel werd de zendtijd uitgebreid.
  167.  
  168. De zender zendt 24 uur per dag uit. Bij de programmering verschuift de nadruk de laatste jaren overdag van complete werken naar fragmenten uit het bekendere klassieke repertoire. 's Avonds wordt gewoonlijk een volledig concert uitgezonden, op zaterdagavond regelmatig een liveregistratie van een opera. Er kan sinds 2015 live worden meegekeken in de studio via een webcam.
  169.  
  170. NPO Radio 4 is horizontaal geprogrammeerd. Er is een ochtendshow met Margriet Vroomans van KRO-NCRV; een ander goed beluisterd programma is De Klassieken van AVROTROS, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp (voorheen door Hans Smit, Clairy Polak en Maartje van Weegen). Omroep MAX en de NTR nemen de rest van de middag voor hun rekening. In het weekend hebben ook EO en de VPRO enkele uren zendtijd. In de avond is er een compleet concert te beluisteren, gevolg door het dagelijkse Opium.
  171.  
  172. In 2018 werden de website en app van NPO Radio 4 genomineerd voor de Marconi Online Award. "Radio 4 biedt nu op de site en de app opnames aan uit haar eigen archieven, die aansluiten bij menselijke behoeften: muziek voor het slapen gaan, muziek bij het opstaan, muziek om te studeren, muziek om bij schoon te maken, etc. Door het aansluiten bij een behoefte bied je mensen die geen kennis hebben van klassieke muziek, toch de mogelijkheid daar volop van te genieten," aldus het juryrapport. In 2019 werd NPO Radio 4 genomineerd voor de Marconi Award voor Beste Zender.
  173.  
  174. ===
  175. NPO Radio 5 is een Nederlandse radiozender van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met een mix van muziek uit de jaren 60, 70 en 80, nieuwe muziek, evergreens, informatie en service.
  176.  
  177. Hilversum 5 ging op 2 oktober 1983 van start als zender voor speciale doelgroepen en minderheden. Er werd gebruikgemaakt van de middengolffrequentie van Hilversum 1. Tussen 1983 en 1985 zond Hilversum 5 een paar uur per dag op onregelmatige tijden op deze frequentie uit. Op de overige uren, wanneer Hilversum 5 niet uitzond, werd Hilversum 1 doorgegeven. Op 1 december 1985 werd het station hernoemd naar Radio 5.
  178.  
  179. Op 1 april 2001 werd die frequentie ingewisseld voor 747 kHz en tegelijkertijd werd ook de naam gewijzigd in 747 AM. De zender heeft onder deze naam nooit veel luisteraars getrokken. Naast het feit dat Radio 747 geen FM-frequentie had, was een belangrijke oorzaak daarvan waarschijnlijk de zeer verschillende programma's die op zeer uiteenlopende kleine doelgroepen gericht waren. In een paar uur tijd waren er bijvoorbeeld achtereenvolgens een programma over Griekse muziek, een programma over wetenschap, een magazine voor homo- en biseksuelen (NPS Het Roze Rijk), een kwartiertje voorlichting van Postbus 51, een programma in het Moluks en een uitzending van de Evangelische Omroep te beluisteren.
  180.  
  181. De zender is tegenwoordig ook in stereo te beluisteren via de kabel, DVB-T, DAB+, satelliet, en internet. Eind 2005 is de zender hernoemd naar Radio 747 en op 4 september 2006 weer in Radio 5.
  182.  
  183. Sinds 1 januari 2016 is de programmering van de muziek opgeschoven naar muziek uit de jaren 60, 70 en 80. Naast evergreens komen ook nieuwe releases van pop-iconen aan bod. Sindsdien is het woord 'Nostalgia' uit de naam van NPO Radio 5 verdwenen.
  184.  
  185. NPO Radio 5 richt zich op 55 plussers in Nederland. Per 1 januari 2016 zenden voornamelijk Omroep MAX, EO, AVROTROS en KRO-NCRV uit op Radio 5. 's Nachts is er non stop muziek te horen. Themaweken en speciale uitzendingen zijn De Week van de Jaren Zeventig, De Week van de Jaren Zestig, de NPO Radio 5 Oeuvre Award, Alpe d'HuZes op 5 en locatie uitzendingen op de Veteranendag. De Evergreen Top 1000 is een jaarlijks terugkerend evenement op NPO Radio 5 dat elk jaar rond november wordt uitgezonden.
  186.  
  187. ===
  188. NPO FunX is een Nederlands publiek radiostation dat uitzendt sinds 3 augustus 2002. Het station draait vooral urbanmuziek.
  189.  
  190. De zender richt zich op alle jongeren tussen 15 en 35 jaar en is in het bijzonder opgezet om jongeren uit de randstad te bereiken. Muziekstijlen die op FunX te horen zijn naast de mainstream popmuziek ook r&b, hiphop, latin, reggae en dancehall, oriental, Turkpop, farsipop, banghra, rai, Frans-Afrikaanse hiphop, Mandopop en andere crossoverstijlen.
  191.  
  192. De zender bestaat uit vier stadsedities (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) en sinds 6 september 2005 een landelijke editie. De lokale uitzendingen bestaan uit een gezamenlijk raamprogramma, waarbij enkele uren gesplitst zijn in verschillende (lokale) edities. Deze stadsedities worden via de FM omroepband uitgezonden in de buurt van de genoemde steden. De landelijke editie wordt alleen uitgezonden via DVB-T, DAB+, kabel, satelliet en internet en niet via FM.
  193.  
  194. Via internet zijn ook nog speciale edities te beluisteren met ieder een eigen muziekstijl: FunX Arab, FunX Dance, FunX Hip Hop, FunX Latin, FunX Reggae en FunX Slow Jamz.
  195.  
  196. ===
  197. NPO Radio 2 Soul & Jazz is een radiostation van de Nederlandse Publieke Omroep dat sinds 1 januari 2016 uitzendt via het kanaal dat daarvoor werd gebruikt door de NPO Radio 6.
  198.  
  199. Naast de non-stop uren bestaat de programmering uit programma's van de NTR, VPRO en MAX. Ook is NPO Radio 2 Soul & Jazz aanwezig bij North Sea Jazz, Noorderslag en diverse kleinere festivals waar soul- en jazzmuziek prominent aanwezig zijn. Hier worden met name door de NTR veel concerten opgenomen.
  200.  
  201. Op 5 maart 2015 maakte de NPO bekend dat er moest worden bezuinigd en dat Radio 6 per 1 januari 2016 werd opgeheven. Het station werd te duur en trok te weinig luisteraars. Vanaf 1 januari 2016 maakte NPO Radio 6 een doorstart als online themakanaal van de Nederlandse Publieke Omroep onder de naam NPO Radio 2 Soul & Jazz dat tot 19 uur non stop muziek uitzendt en tussen 19 en 23 uur een aantal gepresenteerde programma's kent. NPO Soul & Jazz wordt via alle distributiekanalen die NPO Radio 6 had, uitgezonden met uitzondering van de satelliet.
  202.  
  203. Vanaf 2019 zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd in de programmering van de zender. De Nederlandse jazzmuzikant Benjamin Herman en dj Phil Horneman presenteren beiden een eigen podcast. Het programma van Aashna Sewpersad zag in 2019 geen vervolg en daarnaast zijn ook de programma's van Omroep Max en de VPRO komen te vervallen.
  204.  
  205. ===
  206. NPO KX (voorheen KX Radio) is een Nederlands radiostation, dat in 2005 werd opgericht door Rob Stenders. Het station onderscheidt zich, doordat het geen gebruik maakt van formats, maar dat de dj's hun programma's geheel zelf samenstellen.
  207.  
  208. KX Radio werd opgericht door Rob Stenders samen met Ties Roodhardt en Kees-Jan Schoots. Stenders, die toentertijd in dienst was van Yorin FM, richtte het station op, om tegenwicht te bieden aan de steeds meer doelgroepgerichte radiostations met vaste formats, waarbij de radio-dj steeds meer slechts presentator was en steeds minder de samensteller van het programma.
  209.  
  210. Stenders wist diverse bekende en bevriende dj's te betrekken bij de zender, die allen op vrijwilligersbasis programma's gingen maken voor het station. Zo waren in de eerste jaren onder andere Maurice Verschuuren, Gerard Ekdom en Henk Westbroek actief voor KX Radio. De eerste uitzending vond plaats op 1 april 2005. Deze afleveringen werden gemaakt in Stenders' thuisstudio in Almere. Later waren er ook dj's die vanuit hun eigen thuisstudio's de programma's maakten en deze via internet naar de zender stuurden.
  211.  
  212. Hoewel de zender commercieel nooit een groot succes was, verwierf ze wel een trouwe groep luisteraars. In 2009 probeerde het station de etherfrequentie te bemachtigen, die was vrijgekomen na het faillissement van Arrow Classic Rock. Dit bleek financieel niet haalbaar te zijn. In maart 2010 werd besloten het station uit te breiden, met drie extra webstreams: KX ClassiKX, voor oudere muziek, KX Red Hot voor nieuwe muziek en KX World voor wereldmuziek. In oktober 2010 kwam daar een vierde zender, KX Culture, bij met een mix van pop, jazz, Nederlandstalig en wereldmuziek.
  213.  
  214. Na diverse jaren, waarin de financiële problemen aanhielden, werd in 2011 besloten de uitzendrechten onder te brengen bij de AVRO. Sindsdien zendt KX Radio uit op het 3FM themakanaal Serious Talent. De zender KX Culture ging door als het web-station Puur AVRO. KX Classics werd verzelfstandigd en KX World en KX Red Hot werden opgeheven.
  215.  
  216. Tot juni 2013 had KX Radio een studiolocatie in het gebouw van Eyeworks in Amsterdam. Daarna verhuisde de studio naar het gebouw van de TROS in Hilversum. Sinds 17 maart 2014 had het webradio-station een studio in het Vondel CS in het Vondelpark in Amsterdam. Op maandag 15 mei 2017 werd De Peperbus op het Media Park in Hilversum in gebruik genomen.
  217.  
  218. In oktober 2017 werd er door de Directie van de NPO een koerswijziging ingezet, waarbij het station zich meer ging richten op het ontwikkelen van toekomstig NPO 3FM talent. Hierdoor was er voor de crew die toen uitzond en 'te oud' werd bevonden voor dit nieuwe format geen plaats meer. De oude garde is voor een groot deel doorgestart op het nieuwe station Ice Radio. Andere diskjockeys en shows zijn uitgeweken naar Pinguin Radio (de Snob 2000 wordt sinds 2017 door dit station uitgezonden) en NH Radio (o.a. Margje Teeuwen en Koop Geersing zenden hier sinds begin 2018 uit). Vanaf dat moment werd omroep NTR eigenaar van het station.
  219.  
  220. In mei 2019 werd bekend dat KX Radio verder gaat onder de naam NPO KX. Vanwege de naamsverandering is ook de vormgeving op de schop gegaan. De zender zei zich volledig te willen blijven focussen als opleidingsstation voor nieuw radiotalent. KX blijft ‘hangen’ onder NPO 3FM. Omroep NTR blijft eigenaar van het station.
  221.  
  222. ===
  223. NPO Sterren NL is een radiozender van de NPO, verzorgd door de AVROTROS. De zender is via internet en DAB+ te ontvangen en zendt Nederlandse muziek uit. Het was onder de naam Sterren 24 ook een van de publieke digitale thema-tv-kanalen.
  224.  
  225. De radiozender is in 2010 begonnen onder de naam Sterren.nl Radio. Op NPO 1 is elke zaterdagmiddag het programma Sterren NL Top 25 te zien, dat sinds 2016 gepresenteerd wordt door Lucas van Leeuwen.
Add Comment
Please, Sign In to add comment