SHARE
TWEET

Measles is a big deal

ak47suk1 May 3rd, 2016 (edited) 65 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. ´╗┐Gambar kat bawah ni contoh terbaik malaun merapu ke langit yang sangat misleading kalau dia handle budak2 kat dalam ward yang kena tu semua dah arwah. She have been saying this repeatedly and menyebarkannya so many times. Dia baca kat sini sekali da cukup to know how wrong and irresponsible that is.
  2.  
  3. Sebab dia akan kasi the impression yang measles ni IS NOT A BIG DEAL. On another measles post dah explain sebab AIRWAY(salur pernafasan). Measles directly assaults the airway. Tiada siapa kesah budak tu cirit ke, ade bisul ke, demam ke kalau dia TIDAK BOLEH BERNAFAS(breathe). Cant live without oxygen u know. Maternal antibodies( antibodi ibu yang transfer drpd ibu ke bayi pada 3rd trimester have limited period of coverage lepas lahir). Saya listkan - measles usually 9 bulan, diphtheria 5-8 weeks, pertussis 6-8 weeks, tetanus depends on mother's last shot and level (sebab tu kita kasi DTAP at 2,3 and 5 months get it?)
  4.  
  5. Measles IS NOT SELF LIMITING. Chicken pox self limiting( cc Ammar Rawi). Hand-foot-mouth disease(HFMD) self limiting. Maksudnya boleh quarantine dan jaga sendiri manage symptoms kat umah. Sebab maternal antibodies tu. Titre still high. Sebab tu you boleh tgk hospital mmg takkan admit chicken pox and HFMD patients.
  6.  
  7. The reason we give so many vaccinations and boosters before the age of one year old adalah sebab sebelom zaman vaccination ni, the majority yang arwah this age adalah sebab diseases tersebut. Tak kesah breastfeeding status exclusive ke tak(zaman dulu lagi ramai EBF sebab ibu2 dulu memang tak kerja jd fulltime housewife). Coverage maternal antibodies tersebut up to a certain period je. Sebab tu we give it early sebab majority of them TAK SEMPAT CELEBRATE BIRTHDAY at the age of one pon. Unless you nak celebrate kat kubur. Kubur pon dia ASINGKAN mengikut pathogen apa yang menyebabkan kematian(pertussis, diphtheria etc). You know how sad that sight is?
  8.  
  9. The reason kita tak masukkan pneumococcal vax dalam schedule nombor satu sebab cost(yg murah skek pon xnak amek apatah lg yang mahal). Second sebab streptococcus pneumoniae ni morbidity and mortality incidence tak tinggi sebab kita ada DEFINITIVE antiobiotic treatment. Lepas tu ianya sejenis typical cause of pneumonia. Maksudnya 9/10 patient dalam ward ada pneumonia akan disebabkan oleh bacteria tersebut. Yang atypical pneumonia pon kita ada definitive treatment dia.
  10.  
  11. Penyakit macam measles orang prevent instead of cure sebab the way the virus replicates dalam lung susah nak clearkan dia. Pneumonia ni dia ada 4 stage. Nak cerita satu2 kang jadi pathology lecture pulak so ill just explain the pathogens. Strep pneumoniae belom sampai stage 2 kita boleh bagi antibiotic, patient recover fully and without any permanent damage.
  12.  
  13. Measles ni will go to each stages much worse dan slower, causing extensive damage. Even kalo kita develop antiviral to fight it, for it to be effective kita kena belah dada budak tu, bukak lungs budak tu sampai exposed internally abeh tu tuang antiviral tu macam kita tuang air dalam jamban lama kat kampung tu. Itu belom tentu boleh clear the infection and help the child breathe. Belom cite nak tutup balik dada tu. Sounds like a a lot of work isnt it? Oh i have an idea! How about we prevent all of that from happening by VACCINATING them in the first place.
  14.  
  15. Malaun mcm dalam gambar bwh ni would KNOW all of this if she just spend ONE day in a paediatric ward. Please just stop talking about stuff you have no idea about and menyebarkannya tanpa memikirkan akibatnya. Bekalan apa nak bawak ke akhirat kelak? Full of crap baggage?
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
 
Top