ak47suk1

AEFI bukan senang2 diagnos

Apr 13th, 2016
124
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. Nasihat saya, jika anda ada terbaca di internet/FB seseorang yang mengaku bahawa "anak saya" atau "anak jiran/kakak/kawan/ustaz/cikgu saya" mendapat kesan sampingan selepas divaksin (AEFI), anda cuma perlu tanya orang tersebut satu soalan sahaja:
  2.  
  3. "Diagnosis AEFI ini, puan sendiri yang agak macam tu, atau memang puan dah bawa sendiri anak ke doktor, diperiksa, dan doktor sahkan ianya AEFI?"
  4.  
  5. Majoriti, most of the time anda akan dapati mereka cuba berdalih dengan alasan seperti;
  6.  
  7. - tak bawa pun, saya baca sendiri di internet/insert/GPFV pun dah cukup.
  8.  
  9. - tapi kawan saya pun lepas cucuk jadi macam ni jugak, mesti sebab vaksin la tu
  10.  
  11. - ala kalau bawak pun mesti doktor nak nafikan, maklumlah diorang kan beriman dengan vaksin, mana boleh salahkan vaksin
  12.  
  13. - ya, saya dah tanya dua tiga orang doktor (di internet) semua pun kata ini mesti sebab divaksin
  14.  
  15. ***
  16.  
  17. Ada geng antivaksin acah-acah mencabar kononnya agar diwujudkan vaccine injury court atau vaccine compensation program di negara kita, seperti yang ada di negara barat.
  18.  
  19. Saya katakan, tiada masalah! Silakan! Sebab yang nak mengesahkan vaccine injury itu adalah kami para doktor juga, bukannya siapa-siapa boleh sesuka hati pergi mahkamah kata "anak saya lepas cucuk vaksin jadi macam ni."
  20.  
  21. Padahal, itu bukan fungsi vaccine-injury court atau vaccine compensation program. Sebaliknya, ianya diwujudkan adalah bagi memberi ruang kepada ibubapa/mangsa kepada dua jenis keadaan sahaja, iaitu a vaccine that has been IMPROPERLY made by the manufacturer, atau a vaccine that has been given CONTRAINDICATIVELY by a practitioner.
  22.  
  23. Itu tujuannya, iaitu jikalau ada kesilapan oleh manufacturer dari segi pembuatan vaksin itu sendiri, atau seorang doktor yang masih memberi vaksin kepada seseorang bayi walaupun mengetahui bayi tersebut ada kontraindikasi. Dua condition ini, adalah reason adanya vaccine injury court atau vaccine compensation program.
  24.  
  25. Bukannya suka-suka anak saya eczema, ini mesti salah vaksin, boleh bawak pergi mahkamah, menang juta-juta.
  26.  
  27. Kita tak nafikan adanya AEFI. But we take it very, very seriously. Sebab itu bukan sesuka hati semudah itu hendak mendiagnos AEFI.
  28.  
  29. Proses membuat diagnosis is an art. It consists of history taking, physical examination, investigations and procedures, dan hanya selepas integrating semua itu baru seseorang doktor, mana-mana doktor, boleh come up with the diagnosis.
  30.  
  31. Bukannya semudah baca komen di internet/FB, dah terus mendiagnos "Ini mesti AEFI!"
RAW Paste Data