SHARE
TWEET

myocarditis disebabkan tak vaksin

ak47suk1 Jun 5th, 2016 (edited) 64 Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
  1. There was a kid in UK a few years back who went for a holiday with his family to eastern Europe. Age around 12-13 camtu kalau tak silap saya. On the way nak balik dia start demam dan batuk2. Bila dah kat umah, dia kena masuk ICU kat hospital. Bukan sebab demam, batuk dan ada selaput putih(pseudomembrane) macam dalam gambar tu. Dia masuk sebab kena myocardial infarction(MI). Yes a previously fine and healthy young adolescent(12 tahun) kena heart attack(serangan jantung).
  2.  
  3. You see majority of penyakit dalam jadual imunisasi Malaysia 2016 ni boleh cause myocarditis. Sebab jangkitan kuman tu boleh irritates cell2 jantung sampai boleh cause arrhythmias (degupan jantung tidak menentu) which can develop into MI(serangan jantung). Tapi biasanya kita jarang dgr pasal masalah jantung ni sebab ramai patient tu ARWAH sebab masalah pernafasan dulu sebelom sempat kena myocarditis. Tapi kalau betol2 kena pesakit bawah umur setahun, memang laju sebab size jantung tu besar mcm bola ping pong tu je.
  4.  
  5. Luckily for that boy, he survived it to tell the story. Dia described pseudomembrane(selaput putih) tu mcm the feeling of ada orang jerut leher dari dalam dan dari belakang. Selaput tu boleh wujud drpd tekak sampai ke bronchus(saluran paru2).Dia tak boleh nak baring or tido pon sebab akan rs sesak nafas tiap kali baring. Dia takut kalau terlelap dia akan arwah. Bila investigate lagi rupa-rupanya dia tidak pernah divaksin utk diphtheria. Cuba bygkan bayi bawah umur 6 bulan kena macam tu. Lagi horror rasanya sebab umur camtu dia tak boleh angkat kepala sendiri(otot sternocleidomastoid mereka masih belom develop fully). Sampai hati ke nak tgk?
  6.  
  7. What made me remember this particular story very well was that the REASON the mother tak vaccinate in 1998 sebab ada seekor beruk bernama Andrew Wakefield. Sila google beruk ini. That same year jugak bermcm2 jenis penyakit preventable by childhood vaccines bersepah sepah clusters(kelompok kes) in UK and even Europe. Tu baru hasil air tangan SEORANG je beruk and the world was never the same again.
  8.  
  9. Beruk2 kat Malaysia ni pulak bape ramai orang? To what extend hasil kerja mereka membawa kemudaratan kepada masyarakat? Orang susah kat Sabah samada rakyat atau PATI bersusah payah nak kan healthcare kita. Yang senang dapat kemudahan ni pulak yang hasut orang laa, merapu ke langit la, maki dan kutuk mereka yang nak membantu pula.
  10.  
  11. Renung-renungkan. Nikmat mana yang kamu dustakan?
  12.  
  13. Selamat bersahur.
RAW Paste Data
We use cookies for various purposes including analytics. By continuing to use Pastebin, you agree to our use of cookies as described in the Cookies Policy. OK, I Understand
Not a member of Pastebin yet?
Sign Up, it unlocks many cool features!
 
Top