Guest User

Untitled

a guest
Feb 16th, 2020
208
Never
Not a member of Pastebin yet? Sign Up, it unlocks many cool features!
 1.  
 2. ”Nyt multa meni pata jumiin”
 3. HS:n saamat ääniviestit paljastavat, kuinka luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen kiroili ja raivosi nuorille luistelijoille ja etsi heidän joukostaan vuotajia, jotka kertoivat ulkopuolisille, mitä joukkueen sisällä tapahtuu. ”Sitä ihmistä ei tapeta, mutta sitten me tiedetään, kehen ei voi luottaa”
 4. Tilaajille
 5. Ari Virtanen HS
 6.  
 7. Julkaistu: 15.2. 2:00 , Päivitetty: 16.2. 8:04
 8. Helmikuussa 2019 HSK:n muodostelmaluistelun päävalmentaja Mirjami Penttinen valmensi Team Uniqueta kohti kauden huipennusta. Hän ei ollut vielä Olympiakomitean ja Suomen urheilun eettisen keskuksen aloittaman tutkinnan kohteena.
 9.  
 10. Yhdentenätoista päivänä helmikuuta kello 8.48 Penttinen lähetti WhatsAppissa seuraavan ääniviestin Team Unique -joukkueelle:
 11.  
 12.  
 13.  
 14. ”Anteeksi nyt, mutta nyt multa meni ihan niin pata jumiin kuin vittu voi vaan olla. Miten voi olla mahdollista, kun annoin teille yhden viikon. Yhden vitun viikon treenit, että voitte hoitaa niitä asioita kuntoon.”
 15.  
 16. ”Teillä oli eilenkin ollut puolitoista tuntia. Miten voi olla, että se X ja niiden vaaka ei vittu ollut kuin nakki. Miten saatanassa se voi olla mahdollista. Kahden viikon päästä pitäisi tehdä ihan täydellistä ohjelmaa, ja taas kun mä saavun paikalle, niin se on täyttä paskaa.”
 17.  
 18. ”Vittu mitä selviytymistä.”
 19.  
 20. ”Miten voi olla mahdollista. Miten voi olla mahdollista, että ne piruetit lähtee tuolla lailla. Miten se nyt voi yksinkertaisesti olla mahdollista, kun mä olin varautunut siihen, että mä lisään sinne vaan sitä tulkintaa ja vahvuutta, niin saatana, kun siellä oli tekniset asiat edelleen päin persettä.”
 21.  
 22. Edellä oleva viesti ja muut tässä jutussa siteeratut viestit ovat olleet osana Mirjami Penttisen toimintaan kohdistunutta tutkintaa. Penttinen lähetti ääniviestejä valmennettavilleen päivittäin. Hänen entisen valmennettavansa mukaan sisällöltään aggressiivisia tai törkeitä ääniviestejä tuli Penttiseltä muutaman viikon välein.
 23.  
 24. ”Joukkueen asioista ei vaan puhuta.”
 25.  
 26. Team Uniquen luistelijoita SM-kisoissa Helsingissä 2018. (KUVA: Emmi Korhonen)
 27.  
 28. Maaliskuun puolessavälissä Penttinen oli kuullut, että hänen valmentamansa Team Mystique -joukkueen asioita oli kerrottu joukkueen ulkopuolisille ihmisille. Hän yritti selvittää, kuka joukkueen sisäisiä asioita oli vuotanut. 18. maaliskuuta kello 19.21 hän lähetti joukkueen luistelijoille seuraavanlaisen ääniviestin:
 29.  
 30. ”No niin, mä luulen. Kopissahan ei ole ollut ketkään muut kuin me. Jostain meistä se on mennyt eteenpäin. Minä se en ole. Minä voin sataprosenttisesti sanoa. Fakta on se, että me ei tulla saamaan sitä nyt selville. Sille ei voi mitään. Joku ehkä tietää, että on sanonut jollekin, joka sitten on sanonut jollekin. Nyt sitä sotkua ei pidä enää lisää sotkea. Että nyt ei soitella ympäriinsä. Totta kai se on ihan ok, että omilta vanhemmilta kysyy, mutta en mä usko. Se on nyt ihan turhaa. Tästä otetaan opiksi. Luottamus kasvaa nyt sitten.”
 31.  
 32. ”Luottamus on tekoja ja näitä tekoja ei saa enää olla. Nyt teidän täytyy osoittaa toisillenne olevanne luottamuksen arvoisia. Omista asioista voi puhua, mutta joukkueen tommosista asioista, varsinkin jotka ovat vaikeita asioita, jotka yritetään saada selville, niistä ei kyllä puhuta ympäri ämpäri. Se ei ole sopivaa. Se ei kerta kaikkiaan ole sopivaa. Meidän täytyy saada sellainen olo, että meillä on ihana jengi, ja kaikki tytöt ovat ihania ja kaikkien kanssa voi olla ja kaikkiin voi luottaa. Onneksi tämä tuli esille. Siihen tuli särö. Mutta me ei siihen säröön kuolla. Nyt tästä eteenpäin tämän on toimittava.”
 33.  
 34. ”Enempää tätä ei käsitellä. Kaikki menee nukkumaan. Ja huomenna harjoituksiin tulee hyvällä napakalla mielellä iloisesti ja päättää, että tästä lähtien, on nyt sitten mokannut tai ei tai vahingossa jollekin puhunut, joka on sitten juorunnut sen eteenpäin. Tästä lähtien te ette voi joukkueen asioita puhua yhdellekään ihmisille, joka millään tasolla tuntee yhtään hsklaista, plus te ette voi olla satavarmoja tunteeko. Niin niistä joukkueen asioista ei vaan puhuta.”
 35.  
 36. ”Mulla on sellainen olo, että jos se on tytöistä, niin sen täytyy olla joku, joka on noviiseista.”
 37.  
 38. Saman päivän iltana kello 21.48 Penttinen lähetti vielä uuden ääniviestin, jossa hän painotti sitä, miten tärkeää oli löytää vuotaja.
 39.  
 40. ”No niin, mä haluan sanoa, että totta kai vanhempien kanssa pitääkin puhua, ja näin edespäin. Mutta jos nyt joku vanhempi on puhunut ja jotain kautta se on mennyt XZ:lle, niin se on tosi tärkeätä, että uskalletaan myös se sanoa. Koska mun mielestä tytöissä ei ole kuin yksi tai kaksi vaihtoehtoa. Ja mä olen niistä sanonut. Te tiedätte, kuka sieltä on.”
 41.  
 42. ”Mulla on sellainen olo, että jos se on tytöistä, niin sen täytyy olla joku, joka on noviiseista. Mä en tarkoita millään pahalla, mutta kun meillä on ollut vanhojen kanssa ihan omat geimit jo paljon aikaisemmin. Tässä oli selkeästi puhuttu lauantaista. Silloin se tarkoittaa mun mielestä, että se on joku noviiseista. Noviiseissa ei kovin montaa vaihtoehtoa ole, jotka edes tuntee XX:n.”
 43.  
 44. ”Mä en halua lähteä tähän syyttelyyn. Olisin halunnut, että se tulee omasta. Mun mielestä siis ihan. Jos se olisi joku vanhempi, niin sitten se olisi paljon tärkeämpi, että se tiedettäisiin. Juttu ei ole se. Se asia on tapahtunut jo, ja sille ei voi mitään.”
 45.  
 46. Mä puhuin XZ:lle ihan nätisti. Vannoin, että heitä ei haukuta täällä ja näin edespäin. Niin kuin meidän ei ole tarkoituskaan tehdä. Fakta on se, että me ei pystytä enää tekemään ensi kautta, jos tämä asia ei selviä. Me ei vaan oikeasti pystytä, koska tässä ei ole mitään järkeä, että täällä ei pysty ihmisten kanssa toimimaan.”
 47.  
 48. ”Täällä ei pysty ihmisiin luottamaan. Täällä täytyy koko ajan epäillä, että mitä täällä tapahtuu. Sen takia nyt on löydyttävä se ihminen, joka on tämän tehnyt. Piste.”
 49.  
 50. ”Se pitää pystypäin sanoa. Sitä ihmistä ei tapeta, mutta sitten me tiedetään, kehen ei voi luottaa. Sitten se luotto pitää ansaita takaisin. Se on vaan niin yksinkertainen asia. Vaikka se olisi sitten puolivahinko, niin se pitää silti uskaltaa nyt sanoa.”
 51.  
 52. ”Sitä mä ajattelin, onko se voinut mennä joltain vanhemmalta jotain kautta.”
 53.  
 54. Joukkueen keskuudessa Penttisen käytöksestä ei puhuttu avoimesti. Penttisen arvostelu oli kiellettyä, eräs luistelijoista kertoo.
 55.  
 56. Luistelijat uskalsivat puhua päävalmentajan käytöksestä vain pienessä piirissä, luotettujen ystävien kesken. Vanhemmat eivät saaneet puuttua joukkueen asioihin.
 57.  
 58. Penttisen valmennusmetodeihin kuului niin sanottu psyykevalmennus. Siinä luistelijat joutuivat avautumaan omista asioistaan.
 59.  
 60. Erään luistelijan äidin mukaan Penttinen oli käyttänyt hyväkseen psyykevalmennuksessa kuultuja asioita. Hän levitteli luistelijoiden asioita muille joukkueille ja haukkui luistelijaa toisen joukkueen kuullen.
 61.  
 62. Valmennettavat saivat kuulla myös harjoituksissa suoraa palautetta. Erästä tyttöä oli haukuttu ”ihan paskaksi” puoli kautta.
 63.  
 64. Erään Helsingin Sanomien haastatteleman lähteen mukaan Penttinen osasi kuitenkin myös olla ”maailman ihanin ihminen”. Jos harjoituksissa oli paikalla yksikin ulkopuolinen, hänen käytöksensä muuttui heti parempaan.
 65.  
 66. Elokuun 2019 alussa Penttinen kutsuttiin kuultavaksi Suekin tutkinnassa.
 67.  
 68. Hän reagoi todella voimakkaasti, kun tutkinnan laajuus valkeni hänelle ja hän kuuli luistelijoista, jotka olivat valittaneet hänen valmennustavoistaan.
 69.  
 70. Penttinen menetti täysin malttinsa, kun hän oli syksyllä seuraamassa harjoituksia jäähallissa ja hänelle selvisi jonkun hänestä valittaneen luistelijan henkilöllisyys. Hän kiroili ja huusi niin, että halli raikui. Jäähallissa olivat tuolloin käynnissä nuorimman SM-tason joukkueen Team Dynamiquen harjoitukset.
 71.  
 72. Sittemmin tehtävästään eronnut HSK:n hallitus hyllytti Penttisen työstään toistaiseksi 20. tammikuuta. Sitä ennen Suomen Taitoluisteluliitto oli langettanut hänelle vuoden mittaisen liiton alaista kilpailutoimintaa koskevan kilpailukiellon. Rangaistuksen syynä oli urheilun eettisten sääntöjen rikkominen. Penttinen oli käyttänyt toistuvasti epäasiallista kieltä, huutanut valmennettavilleen ja nöyryyttänyt heitä.
 73.  
 74. Hallituksen erottua HSK ilmoitti, että seuralle valittaisiin uusi hallitus ylimääräisessä vuosikokouksessa. Ennen kokousta Penttisen tukijat ryhtyivät toimiin.
 75.  
 76. Nykyisen hallituksen varapuheenjohtaja Maria Porkka järjesti joukkueiden vanhemmille taustoittavia tilaisuuksia, joissa oli paikalla myös Team Uniquen luistelijoita.
 77.  
 78. Tällaisessa taustoittavassa tilaisuudessa läsnä ollut vanhempi kertoi, että Uniquen luistelijat sanoivat, että eivät olleet koskaan kokeneet tai todistaneet epäeettistä toimintaa. He olivat korostaneet, että muodostelmaluistelu huipputasolla on huippu-urheilua, jossa pitää kestää enemmän kuin harrastushommissa.
 79.  
 80. Penttisen tukijat yrittivät myös vähätellä Penttisen saamaa kilpailukieltoa puhumalla siitä ”keskeneräisenä asiana”.
 81.  
 82. Useiden haastateltujen mukaan seurassa vallitseekin nyt pelon ilmapiiri.
 83.  
 84. Vanhemmat, jotka kyseenalaistavat Penttisen valmennustyylin, eivät uskalla sanoa ääneen ajatuksiaan. He pelkäävät, mitä seuraamuksia kannan ilmaisemisesta voisi koitua heidän lapsilleen.
 85.  
 86. He saivat painostavia puheluita. Heille sanottiin, että he eivät tiedä, mitä tekevät.
 87.  
 88. Ihmiset jonottivat ilmoittautuakseen HSK:n (Helsingfors Skridskoklubb) ylimääräiseen kokoukseen Helsingissä 11. helmikuuta 2020. (KUVA: Mikko Stig)
 89.  
 90. Penttisen tukijoiden keskuudessa ajatellaan, että Penttiseen kohdistunut tutkinta on aiheutunut katkerien ihmisten kostosta, ja koko tapauksen merkitystä seuralle on vähätelty, eräs lähteistä kertoo.
 91.  
 92. Ennen viime tiistaina pidettyä vuosikokousta yksi seuran valmentajista soitti vanhemmille puheluita ja vetosi, että he äänestäisivät oikein vuosikokouksessa. Hän oli sanonut puheluissa, että huippuvalmennus loppuisi seurassa, jos Penttinen ei saisi jatkaa työtään.
 93.  
 94. Useamman lähteen mukaan kaksi ihmistä, jotka olivat harkinneet asettuvansa ehdolle hallituksen jäseniksi, hylkäsivät ajatuksen.
 95.  
 96. He saivat painostavia puheluita. Heille sanottiin, että he eivät tiedä, mitä tekevät.
 97.  
 98. Kaksi lähdettä kertoi HS:lle, että ennen vuosikokousta edellä mainittu valmentaja jakoi muovitaskusta avoimia valtakirjoja kokoukseen jonottaville vanhemmille. Silminnäkijöiden mukaan muovitaskussa oli toistakymmentä valtakirjaa.
 99.  
 100. Vuosikokous sujui niin kuin Penttisen tukijat olivat suunnitelleet. Penttiseen myönteisesti suhtautuvat henkilöt valtasivat HSK:n hallituksen.
 101.  
 102. Eräs vanhempi kertoi tajunneensa koko kuvion vasta seuraavana aamuna lukiessaan lehdestä artikkelia, joka käsitteli kokousta.
 103.  
 104. ”Kun luin jutun, minulla tuli mieleen, että olinko ollut lahkokokouksessa.”
 105.  
 106. Penttisen suojatti huusi koulun käytävällä toiselle luistelijalle, töni ja haukkui häntä petturiksi.
 107.  
 108. HSK valitsi uuden hallituksen ulkopuolisilta suljettujen ovien takana. (KUVA: Mikko Stig / Lehtikuva)
 109.  
 110. Vanhempien lisäksi Penttisen toiminnan tutkinta on aiheuttanut todella voimakkaita jakolinjoja myös nuorten urheilijoiden välille.
 111.  
 112. Tammikuussa 2020 Penttisen valmennettava hyökkäsi helsinkiläisessä lukiossa toisen luistelijan kimppuun. Penttisen suojatti huusi koulun käytävällä toiselle luistelijalle, töni ja haukkui häntä petturiksi.
 113.  
 114. Tapaus on täysin poikkeuksellinen kyseisessä lukiossa, ja sitä on käsitelty paljon koulussa sen jälkeen.
 115.  
 116. Jälkiselvittelyssä on ollut mukana koulun rehtori, koulupsykologi, kuraattori sekä erilaisia tukihenkilöitä. Useat lähteet ovat kertoneet tapauksesta Helsingin Sanomille.
 117.  
 118. Nuorten henkilöyden suojelemiseksi HS ei kerro koulun nimeä.
 119.  
 120. Tätä juttua varten Helsingin Sanomat on haastatellut toistakymmentä ihmistä, muun muassa useita luistelijoiden vanhempia, jotka ovat kertoneet harkitsevansa lapsensa ottamista pois seuran toiminnasta, mikäli uusi hallitus ei erota Penttistä pysyvästi.
 121.  
 122. Näin Mirjami Penttinen vastasi HS:lle: ”Olen myöntänyt aikaisemmin kiroilleeni valmennustyössäni”
 123. Helsingin Sanomat kysyi tätä artikkelia varten Mirjami Penttiseltä kysymyksiä, jotka koskivat edellä referoituja ääniviestejä ja hänen valmennustapaansa.
 124.  
 125. HS kysyi muun muassa, miten usein Penttinen lähetti ääniviestejä ja mihin hän pyrki niillä.
 126.  
 127. Lisäksi HS kysyi, kaduttaako Penttistä, miksi hän pyrki vaientamaan ihmisiä ja kokeeko hän, että häntä olisi rangaistu aiheettomasti.
 128.  
 129. Penttinen lähetti asianajajansa Petteri Sotamaan välityksellä seuraavan vastauksen.
 130.  
 131. Mirjami Penttinen:
 132.  
 133. ”Olen impulsiivinen ja suurella sydämellä valmennusta tekevä ihminen. Olen edelleen pahoillani siitä, että olen menneinä vuosina käyttänyt voimakkaita ilmaisuja, jopa kirosanoja. Mahdolliset ongelmatilanteet on urheilijoiden kanssa aina purettu heti niiden sattuessa. Anteeksi on pyydetty ja annettu.
 134.  
 135. Samaan aikaan kun olen yhdestä sataan kiihtyvä intohimolla valmennusta tekevä ihminen, annan myös kaikkeni sydämestäni luistelijoilleni. Urheilijat tuntevat minut ja persoonani ja tietävät, että olen aina pyrkinyt rakentamaan avointa ja suoran palautteen kulttuuria. Se on pääosin onnistunut, mutta myös välillä epäonnistunut. Edelleen kaikki urheilijat ja vanhemmat, jotka oikeasti tuntevat minut ja ovat tänäkin vuonna tehneet töitä kanssani, tukevat minua.
 136.  
 137. Kurinpitomenettelyssä olen myöntänyt aikaisemmin kiroilleeni valmennustyössäni. Kaikki muut minuun kohdistetut syytökset ovat perättömiä tai rajusti kontekstista irrotettuja. ”
 138.  
 139. Penttisen vastauksen lisäksi asianajaja Sotamaa halusi muistuttaa, että asian käsittely on edelleen kesken.
 140.  
 141. ”Asiassa on oikeasti kysymys vain siitä, onko pienen urheilulajin huippujoukkueiden huippuvalmentaja 20-vuotisen uransa aikana satunnaisesti käyttänyt liian voimakasta kieltä valmennuksessa. Asian oikeudellinen käsittely on täysin kesken. Asian saama julkisuus ja Penttisen kohtelu on ollut täysin suhteetonta, kohtuutonta ja hämmentävän yksipuolista.”
 142.  
 143. Helsingin Sanomien aiemmin pyytämän, saaman ja julkaiseman haastattelun yhteydessä Penttinen ja Sotamaa kertoivat, etteivät halua kommentoida asiaa toistaiseksi enempää.
 144.  
 145. Oikaisu 15.2 kello 16.30: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Penttinen olisi lähettänyt viestit heinäkuussa. Ne lähetettiin helmikuussa ja maaliskuussa.
RAW Paste Data